Game Pass is nog niet groot genoeg om Xbox Live Gold los te laten
Gamer.nl
Achtergrond

Game Pass is nog niet groot genoeg om Xbox Live Gold los te laten

Xbox Game Pass is overal: op social media met href="https://twitter.com/XboxGamePass/status/1329831879630057475" rel="noopener noreferrer" target="_blank">gevatte berichten</a>, bij aankondigingen van <a href="https://gamer.nl/artikelen/nieuws/the-medium-en-yakuza-remastered-collection-onderweg-naar-game-pass/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">blockbustergames</a> en zelfs in het homescherm van elke Xbox-bezitter. Microsoft wil de dienst zo graag aan de man brengen, dat het de prijzen van Xbox Live Gold - dat andere abonnement - verhoogde. Maar dat feestje ging mooi niet door.

Op een grimmige vrijdagmiddag kondigde Microsoft, naast de aantrekkelijke Games With Gold van komende maand, aan dat de prijzen van Gold zouden stijgen. Eén dollar per maand. Oftewel een totaalprijs van 7,99 euro per maand en 29,99 euro voor drie maanden, en in de VS zelfs 10,99 dollar per maand. Op internet riep men moord en brand, want je wilt immers niet meer betalen zonder daar daadwerkelijk iets voor terug te krijgen. Verbazingwekkend snel reageerde Microsoft met het bericht een fout te hebben gemaakt. De prijsverhoging ging niet door.

©GMRimport

Ondergeschoven kindje

De ophef ontstond niet alleen door de prijsstijging zelf. Oké, in de Verenigde Staten zou het jaarlijkse pre-paid abonnement van 60 naar een duizelingwekkende 120 dollar stijgen, maar dat is niet waar het wringt. Dat zit hem namelijk in de wijze waarop Microsoft gebruikers langzaam in haar Game Pass-ecosysteem duwt met steeds kleinere prijsverschillen tussen beide diensten. Met 12,99 euro per maand wordt het steeds aantrekkelijk een Game Pass Ultimate-abonnement – dat Game Pass voor console en pc én Xbox Live Gold bevat – te nemen, in plaats van alleen een klassiek Gold-abonnement. Voor 60 tot 70 euro meer per jaar - de prijs van één game - krijg je toegang tot een ongelooflijke sterke bibliotheek aan titels.

Aan de Games With Gold zelf, de maandelijkse gratis games bij een Gold-abonnement, is ook overduidelijk te zien dat Microsoft de grootste titels bewaart voor Game Pass. Voor een laatste jaar in een consolecyclus was het aantal écht interessante games op één hand te tellen, waar de ene na de andere klapper groots wordt aangekondigd voor Game Pass. Gears 5, het paradepaardje voor eerst de One X en nu de nieuwe Xbox-consoles, was bij lancering beschikbaar op Game Pass, maar komt in februari pas in handen van Gold-leden. Gold voelt als een onderschoven kindje.

©GMRimport

Gold is nog té belangrijk

En geef Microsoft eens ongelijk. Game Pass is vergeleken met PlayStation Now, PlayStation Plus en Nintendo Switch Online veruit de meest vooruitstrevende dienst van de drie consoles. Niet alleen biedt het een Netflix-achtig model met maandelijks meer goede content dan je menselijk kunt spelen, maar ook reikt het verder dan de traditionele consoledoelgroep. Game Pass omvat consoles, pc’s, Android-telefoons en binnenkort elk mogelijk smart-apparaat met een fatsoenlijke internetverbinding. Zoals Xbox-hoofd Phil Spencer tot in den treure herhaalt: Xbox moet een platform worden, ongeacht het platform waarop consumenten toegang krijgen tot games. Game Pass is belangrijk voor de toekomst.

Een obstakel waar Microsoft echter tegenaan loopt is dat Game Pass nog lang niet groot genoeg is om het traditionele verdienmodel achter zich te laten. In deze week kondigde Microsoft trots aan dat het aantal Game Pass-abonnees 18 miljoen bedraagt, maar de omzet daaruit valt zeer waarschijnlijk in het niet bij het percentage Gold-leden van de 100 miljoen maandelijks actieve Xbox Live-gebruikers. Uitbundige aankopen als Bethesda-moederbedrijf Zenimax moeten ergens door worden gefinancierd en Xbox Live Gold is daarbij nog steeds ongetwijfeld een belangrijke inkomstenbron.

Een obstakel waar Microsoft echter tegenaan loopt is dat Game Pass nog lang niet groot genoeg is om het traditionele verdienmodel achter zich te laten.

-

Ogen op de toekomst

De vraag is natuurlijk hoelang dat zo blijft. Microsoft ziet zelf waarschijnlijk ook in dat het ecosysteem beter af is zonder een drempel om spelers überhaupt toegang te geven tot de servers van titels als Call of Duty en Fifa en wil Gold waarschijnlijk op de lange termijn loslaten. Dat past nu eenmaal bij het toekomstbeeld van Xbox. Geef spelers toegang tot online games en laat ze betalen voor goede, exclusieve content. Bovendien is het hebben van twee verschillende abonnementen onnodig complex voor de consument die Microsoft de komende jaren graag wil bereiken.

Microsoft blijft voorlopig daarom geld en tijd investeren in Game Pass. Hoewel het aantal gebruikers nog niet lucratief genoeg is om het Xbox-platform te dragen, groeit het gelukkig wel als kool. Afgelopen jaar steeg het aantal gebruikers een indrukwekkend vijftig procent binnen zes maanden, dus wie weet staat Game Pass er over een jaar totaal anders voor. Tot die tijd zitten we echter vast aan dat goede oude Xbox Live Gold, al schreeuwt Microsoft het niet van de daken.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook de vorige columns:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Fire Emblem: The Sacred Stones aan Nintendo Switch Online toegevoegd
Gamer.nl
Nieuws

Fire Emblem: The Sacred Stones aan Nintendo Switch Online toegevoegd

Abonnement op uitbreidingspakket is ook vereist

De klassieke rpg Fire Emblem: The Sacred Stones is nu speelbaar via Nintendo Switch Online.

Fire Emblem: The Sacred Stones kwam in 2004 uit in Japan en het jaar erop in Europa en de Verenigde Staten. In de game ligt het koninkrijk Renais in puin na de plotselinge invasie van een voormalige bondgenoot.

De koninklijke erfgenamen Eirika en Ephraim gaan er op uit om Renais opnieuw op te bouwen en het duistere geheim achter de oorlog in hun thuisland te achterhalen. Het betreft het achtste deel in de Fire Emblem-reeks en het tweede deel dat ook buiten Japan uitkwam.

Het gaat om een Game Boy Advance-game, en het spel verschijnt dan ook in de GBA-app op Nintendo Switch Online. Daar is dus niet alleen een abonnement op de online dienst voor nodig, maar ook op het uitbreidingspakket.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Palworld-maker haalt Ark en Fallout aan rondom Pokémon-rechtszaak
Gamer.nl
Nieuws

Palworld-maker haalt Ark en Fallout aan rondom Pokémon-rechtszaak

Nintendo registreerde verschillende patenten na de release van Palworld

Palworld-ontwikkelaar Pocketpair claimt dat het bestaan van gamefranchises als Fallout, Ark: Survival Evolved en Tomb Raider aan om aan te geven dat de aanklacht van Nintendo ongeldig is.

Afgelopen september bleek dat Nintendo en The Pokémon Company Pocketpair voor de rechter sleept. Palworld wordt sinds release vaak vergeleken met Pokémon. Afgelopen november bleek dat de aanklacht gebaseerd is op geschonden patenten die Nintendo na de release van Palworld heeft aangemaakt.

Pocketpair heeft in een reeks reacties op de aanklacht (via VGC) gemeld dat die patenten nooit aangemaakt hadden mogen worden, aangezien er al allerlei games bestonden die de gameplaymechanismen die door deze patenten worden omschreven bevatten. Volgens Pocketpair hebben games als Ark: Survival Evolved, Octopath Traveler, Pikmin 3, Far Cry 5, Titanfall 2 en Tomb Raider dergelijke mechanismen.

Volgens Pocketpair was het voorheen in games als Pikmin 3, Far Cry 5 en Tomb Raider al mogelijk om allerlei objecten te gooien - net zoals het gooien van een bal in Pokémon en een Pal Sphere in Palworld. In games als Titanfall 2 en Rune Factory 5 is het daarnaast mogelijk om een monster te vangen en ze weer vrij te laten. Daarbij zou het in games als Octopath Traveler, Monster Super League en de Nukamon-mod voor Fallout mogelijk zijn om personages te 'vangen'.

Hoewel bovenstaande voorbeelden natuurlijk niet precies hetzelfde zijn als in Palworld en Pokémon, hoopt Pocketpair hiermee de door Nintendo aangemaakte patenten ongeldig te laten verklaren, of in ieder geval aan de rechter aan te tonen dat de patenten niet volstaan om Nintendo en The Pokémon Company te laten winnen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!