De grootste teleurstellingen van 2021
Gamer.nl
Achtergrond

De grootste teleurstellingen van 2021

2020 was op veel manieren een teleurstellend jaar. De verwachtingen voor komend jaar zijn dan ook hooggespannen. Maar na al die hoopvolle geluiden over een knallend 2021, is het ook wel eens goed om met beide benen op de grond te blijven staan.

Daarom pak ik in deze column mijn glazen bol er bij – of in dit geval, mijn troebele bol. Want 2021 wordt echt niet zomaar opeens een aaneenschakeling van hoogtepunten. Alles is niet ineens beter omdat we een blaadje van een kalender hebben omgeslagen.

Hierbij presenteer ik vier punten waarop gamejaar 2021 teleur gaat stellen. Dan weet je het alvast en kun je je er een beetje op instellen. En als mijn troebele glazen bol er dan toch naast blijkt te zitten, valt het alleen maar mee!

1. De next-gen consoles blijven slecht verkrijgbaar

Het is waarschijnlijk de grootste domper van het gamejaar 2020 (tenzij je héél erg naar Cyberpunk 2077 uitkeek): de verkrijgbaarheid van de nieuwe generatie consoles. Vooral de PlayStation 5 is in ons land eigenlijk niet te vinden, maar ook de Xbox Series X is steevast uitverkocht. Sinds de laatste levering in december is er zelfs geen nieuwe PlayStation 5 meer te bekennen geweest. Af en toe verschijnen er een paar exemplaren in landen om ons heen, maar een nieuwe lading is voor Nederland nog niet te bespeuren.

Ik vrees dat dat in 2021 nog wel een tijdje zo gaat blijven. De vraag naar die nieuwe apparaten is ongekend hoog en het aanbod kan daar gewoonweg niet aan voldoen. Nog nooit heb ik een nieuwe console zo’n ontzettende hype zien worden. De Wii was ook een ongekend succes, maar ook daar was de vraag niet zo bizar.

©GMRimport

Daar komt bij dat bots en handelaars elke keer klaar zitten om toe te slaan, om vervolgens de consoles voor twee keer zoveel geld te verkopen. Websites hebben klaarblijkelijk nog geen oplossing gevonden om die scalpers buiten de deur te houden, behalve het organiseren van een loting waarbij je een kans kunt winnen om iets te mogen kopen. Tja, dat klinkt ook niet als een permanente fix.

Het geduld van de next-gen-loze mensen wordt de komende maanden daarom nog wel even op de proef gesteld. Het is jammer dat het zo onduidelijk blijft wanneer er een nieuwe lading komt en hoeveel consoles dat precies zijn. Een aantal kennissen van mij hebben de afgelopen week elke dag webwinkels zitten F5’en omdat er een gerucht was dat de voorraden weer zouden worden bijgevuld. Hopelijk kan er in die communicatie nog wat worden verbeterd.

©GMRimport

2. Veel spellen worden uitgesteld

Op zich is dit dan weer goed nieuws voor iedereen die geen next-gen console te pakken weet te krijgen: alle mooie games die je erop kunt spelen, worden ongetwijfeld uitgesteld. De grootste boosdoener is nog steeds het coronavirus, waardoor de werknemers van de meeste studio’s vanuit huis moeten werken. Inmiddels wordt men er steeds beter in om het effect van dit ‘nieuwe normaal’ in te schatten, maar perfect is het nog niet. Zeker niet in de game-industrie, waarin releasedatums en deadlines nooit helemaal vaststaan. Een creatief proces laat zich nou eenmaal moeilijk vangen in mijlpalen en schema’s.

Bovendien zal het drama rondom Cyberpunk 2077 studio’s mogelijk afschrikken om een game te vroeg te lanceren. Of je het nou eens was met de kritieken op de game of niet, niemand zit te wachten op de slechte publiciteit die Cyberpunk ten deel is gevallen. Na zo’n grote mediahype lijkt het me niet meer dan logisch dat ontwikkelaars – als daar tijd, geld en ruimte voor is – iets langer de tijd nemen om zeker te weten dat hun product goed genoeg is om de wijde wereld in te sturen.

Of je het nou eens was met de kritieken op de game of niet, niemand zit te wachten op de slechte publiciteit die Cyberpunk ten deel is gevallen.

-

3. E3 gaat weer niet door

Het coronavirus blijft ook in 2021 om zich heen slaan en het duurt echt nog wel even voordat de pandemie onder controle is. De wereld wordt in hoog tempo gevaccineerd – of in ons geval op een halfslachtig drafje – maar voordat er weer grote evenementen mogelijk zijn, zijn we wel minstens een halfjaar verder. Ik denk daarom dat het in 2021 nog te vroeg is voor een echte E3, in ieder geval in de vorm zoals we die kennen.

Bovendien speelt er nog iets anders: uitgevers hebben vorig jaar gemerkt dat ze zonder E3 ook prima aandacht kunnen genereren. Ze kozen lekker hun eigen moment in de zomer voor een stream, zoals we hebben gezien bij de onthullingen van de PlayStation 5 en Xbox Series X, maar bijvoorbeeld ook bij de eigen streams van Ubisoft. Op die momenten hoeven ze de aandacht niet te delen met al die andere persconferenties. Gaming is inmiddels mainstream genoeg dat er geen speciale beurs meer nodig is om de aandacht van de media te trekken.

Het zou natuurlijk jammer zijn als ons jaarlijkse gamefeestje weer wordt afgelast, maar misschien krijgen we er iets anders voor terug. Ik denk namelijk wel dat er íets van een E3 komt, maar niet zoals we dat kennen. Misschien wordt het een beurs die zich half op internet afspeelt, waardoor bezoekers ook online gamedemo’s kunnen proberen. Na het verloren jaar 2020 zal de organisatie van de E3 absoluut van zich willen laten horen in 2021. Maar een volgeladen beursvloer propvol bezoekers zie ik nog niet direct gebeuren.

©GMRimport

4. Studio’s en exclusives worden opgekocht

In 2020 en daarvoor zagen we het al veel gebeuren en in 2021 wordt het mogelijk alleen maar erger. Grote bedrijven gaan rustig door met het opkopen van onafhankelijke studio’s, of gooien een zak geld tegen een game aan om er een (tijdelijke) exclusive van te maken. Vorig jaar kende natuurlijk een voorlopige climax in deze praktijken toen Microsoft aangaf in één klap Bethesda te willen overnemen, waardoor games als The Elder Scrolls, Doom en Fallout ineens bij Xbox gaan horen. Maar ook Sony kan er wat van, met bijvoorbeeld tijdelijke exclusiviteit voor Final Fantasy 7 Remake en het aankomende Final Fantasy 16. Microsoft heeft eerder al gezegd dat er mogelijk nog meer aankopen in het vat zitten, en ook Sony heeft overnames zeker niet uitgesloten.

Waarom dat slecht nieuws is? Eigenlijk zijn die exclusives niet heel consumentvriendelijk. Tuurlijk, het is een mooi wapen in de ‘console wars’, maar het is best treurig om die uit te willen vechten. Je hoeft echt niet ten strijde te trekken voor deze grote bedrijven. Koop gewoon een console en wees er blij mee! Wat kan jou het met je PlayStation nou schelen of Xbox-bezitters ook van Final Fantasy kunnen genieten? Jij vindt het toch ook jammer dat je straks misschien geen nieuwe Elder Scrolls, Starfield of Doom kunt spelen? Nou dan!

©GMRimport

Overigens heb ik an sich niet zo veel tegen exclusives, als ze intern worden ontwikkeld. Concurrentie is alleen maar goed, want dat drijft Sony en Microsoft om elkaar af te troeven en steeds betere games te maken. Maar er is voor mij wel een verschil tussen zelf games maken, of een zak geld aan een ontwikkelaar geven om een spel (al dan niet tijdelijk) voor jezelf te houden. Dat laatste is gewoon hebberig, toch? Het is natuurlijk ook een ander verhaal wanneer een relatief kleine studio in zwaar weer wordt overgenomen en daardoor meer baanzekerheid krijgt. Ik hoop nog steeds dat Sony Housemarque overneemt en ze de opdracht geeft om hun niche arcade-games te blijven maken.

Zo, een hoop ellende op een rijtje dus. Maar geen zorgen, 2021 wordt ook gewoon een fantastisch gamejaar! De nieuwe consoles gaan een beetje op stoom komen, Nintendo blijft gestaag doorgaan en met de nieuwe videokaarten ziet het er ook voor pc-liefhebbers goed uit. Mocht je na dit stuk nog wat positiefs nodig hebben, lees dan nog eens onze Top 100 voor 2021. Er is altijd wat te klagen, maar er komt ook nog genoeg moois aan. Geniet ervan!

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees andere colums:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nintendo brengt goedkopere Switch 2 exclusief in Japan uit
Gamer.nl
Nieuws

Nintendo brengt goedkopere Switch 2 exclusief in Japan uit

De console kan alleen Japanse taal weergeven

Nintendo brengt in Japan een goedkoper geprijsde Switch 2 uit in verband met de zwakke yen.

Waar de Nintendo Switch 2 in het Westen een prijs heeft van 469,99 euro (of 509,99 euro met Mario Kart World), kost de Switch 2 in Japan 49.980 yen - omgerekend ongeveer 309 euro. Het gaat hier echter wel om een Switch 2 die alleen Japanse taal kan weergeven en alleen gekoppeld kan worden aan Japanse Nintendo Accounts. De versie van de console die meerdere talen - waaronder Engels - kan weergeven, kost daarentegen 69.980 yen (433 euro).

Hoewel niet officieel bevestigd, komt deze speciale Japanse versie van de Switch 2 waarschijnlijk uit vanwege de zwakke yen ten opzichte van de euro en dollar. De lagere prijs zorgt er voor dat meer bewoners van het land verleid worden de console aan te schaffen - zeker ten opzichte van concurrent PlayStation 5, die voor 79.980 yen wordt verkocht. Dat de console alleen Japanse taal kan weergeven, is waarschijnlijk gedaan om er voor te zorgen dat mensen uit het Westen niet massaal de console uit Japan importeren om zo goedkoper uit te zijn.

De prijs van de Nintendo Switch 2 en diens games ligt sinds de Direct-uitzending gisteren onder een vergrootglas. Sommige gamers vinden 469,99 euro voor de console veel. Daarbij wordt Mario Kart World digitaal voor 79,99 euro en fysiek voor 89,99 euro verkocht. Donkey Kong Bonanza is een tientje goedkoper.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Fromsoftware's The Duskbloods is een PvPvE-game voor acht spelers
Gamer.nl
Nieuws

Fromsoftware's The Duskbloods is een PvPvE-game voor acht spelers

Game verschijnt in 2026 exclusief voor Nintendo Switch 2

Er is iets meer informatie over The Duskbloods, de gisteren aangekondigde nieuwe Fromsoftware-game voor de Nintendo Switch 2, naar buiten gekomen. Zo gaat het om een PvPvE-game voor maximaal acht spelers.

Dat blijkt uit een officiële beschrijving. Toen de game gisteren werd onthuld tijdens de Nintendo Direct, was er nog nauwelijks iets over bekend. Wel viel in de beschrijving van de trailer te lezen dat het om een multiplayergame ging.

Nu is er iets meer bekend over wat die multiplayergameplay inhoudt. Blijkbaar nemen spelers het zowel tegen elkaar op als tegen door de computer bestuurde vijanden. Daarbij kunnen er acht mensen tegelijk in een potje zitten.

Spelers besturen zogeheten 'Bloodsworn'. Dit zijn wezens die menselijke krachten zijn ontstegen dankzij het speciale bloed dat door hun aderen stroomt. Ze nemen het tegen elkaar op in een gewelddadig gevecht voor 'First Blood', terwijl het einde van de mensheid nabij is.

The Duskbloods komt in 2026 exclusief uit voor Nintendo Switch 2. De game wordt geregisseerd door Hidetaka Miyazaki, de directeur van Fromsoftware en regisseur van spellen als Bloodborne, Dark Souls en Elden Ring. Overigens komt ook laatstgenoemde game dit jaar naar Nintendo Switch 2.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!