De beste voetbalgame van dit jaar is… PES 2021!
PES 2020 heb ik 276 uur gespeeld. PES 2021 heb ik grappig genoeg 267 uur gespeeld. Dat was ‘maar’ een schamele update en toch wist die game mij weer een heel seizoen te boeien. De kans dat eFootball 2022 zelfs maar in de buurt van zulke aantallen komt, is net zo groot als dat F.C. Barcelona dit seizoen de Champions League wint. Net als de gevallen Spaanse grootmacht is ook eFootball een schim van zichzelf, volstrekt PES-onwaardig. PES 2021 daarentegen kan misschien wel nog een seizoen lang mee!
eFootball. Tja, wat moet ik daar nog over zeggen? Het is niet eens een complete game. Het is een online demo – en dan nog een slechte ook. Ik kan een heel epistel pennen over hoe stroperig het speelt, dat het publiek in 15 FPS beweegt, over de rare bekken die spelers trekken of dat kernfunctionaliteiten uit PES, zoals druk zetten met een tweede speler zodat je zelf de passlijnen dicht kan lopen, bij het oud vuil zijn gezet. Maar hoeveel zin heeft het om woorden vuil te maken aan deze game? Ik heb niet eens zin om er verder op door te gaan, laat staan om die game nog een keer op te starten. Die halfbakken roadmap geeft me ook geen reden om die game nog op m’n Xbox te laten staan.
©GMRimport
PlayStation 2-voetbal
In het meest positieve geval doet eFootball mij denken aan het PlayStation 2-tijdperk, toen er met games als This is Football, Club Football, David Beckham Soccer en Ronaldo V-Football nog weleens een verwoede poging werd ondernomen om het duopolie van EA met Fifa en Konami met Pro Evolution Soccer te doorbreken. Zonder succes natuurlijk, want juist door het jaar op jaar uitbrengen van een voetbalgame konden Fifa en Pro Evo incrementeel beter worden én naamsbekendheid opbouwen.
Belangrijk verschil alleen: Konami is géén nieuwkomer, die het nu dapper opneemt tegen de bierkaai. Het was decennialang de ontwikkelaar van ’s werelds beste voetbalspel. Het is dan ook hallucinant om te zien dat Konami met eFootball zijn complete erfenis overboord kiepert, tot aan de naam aan toe.
©GMRimport
Je ziet het pas, als je het doorhebt
Zo brengt eFootball ons in een lastige situatie. Aangezien Fifa 22 ook al niet echt om over naar huis te schrijven is, ontbreekt het dit jaar aan een goede voetbalgame. Of is er wel een? Tijdens het testen van eFootball startte ik PES 2021 nog eens op, om die twee goed te kunnen vergelijken. Meteen viel weer op hoe góed die game is. Je weet soms eenmaal pas wat je hebt, als je het hebt moeten missen.
Het valt vooral op in wat voor harmonie je team beweegt en over wat voor authentiek gogme je medespelers beschikken. In de buurt van de speler met de bal maken ze uit zichzelf loopacties om afspeelmogelijkheden creëren, of wijzen ze zelfs naar waar ze de bal willen hebben. Niet omdat Willekeurige_Animatie_26 wordt gestart, maar omdat er werkelijk een mogelijkheid ligt. Ik speel niet in mijn eentje, maar echt met een team dat zelf nadenkt.
©GMRimport
Een steekpass door de ruimte!
Bovendien vertaalt PES mijn input op de controller ongefilterd naar het scherm. Ik moet zelf een schot of pass goed zien te timen en daarbij rekening houden met hoe snel de bal gaat, vanuit welke hoek iemand wordt aangespeeld, hoe goed de betreffende speler is, of het een links- of rechtspoot is, etcetera. Lukt dat, dan krijg je vuurwerk op het scherm. Een steekpass in de ruimte is dan niet meestal voor Wubbo Ockels (Sierd de Vos-fans snappen ‘m), maar voor precies degene die ik op het oog heb. Er zijn geen regels en scripts, alleen natuurwetten.
Time ik immers verkeerd, dan betaal ik daar ook de prijs voor. Speel ik een bal hard in de loop aan? Dan heb ik kans dat een speler de bal niet perfect kan aannemen en creatief moet doortikken met de buitenkant van zijn schoen. Soms zal dat goed gaan, soms niet. Dat is voetbal. De speler wringt zich in ieder geval niet in onwaarschijnlijke bochten om die bal per se perfect met de binnenkant van de voet aan te nemen, om vervolgens feilloos in de kruising te krullen met R1+O. PES is niet sierlijk om het uiterlijke vertoon. Het is soms prachtig om te zien, maar dan wel functioneel. Het past binnen de context.
In het meest positieve geval doet eFootball mij denken aan het PlayStation 2-tijdperk
-
Nog zo’n voorbeeld van waarin PES 2021 veel contextgevoeliger is dan andere footies: er is geen apart knopje om de bal af te schermen. Dat is ook niet nodig. Als je langzaam dribbelt en je lichaam tussen de bal en de tegenspeler zet, scherm je immers automatisch de bal af. Dat is wat voetballers doen. Maar in een volle sprint gebeurt dat niet. Door dat soort contextgevoelige dingen, oogt PES 2021 ontzettend vloeiend, organisch en realistisch. Het is heus niet de allermooiste game, zeker als het gaat om de gezichten van spelers. Maar de animaties en dan vooral het voetenwerk (best essentieel bij een voetbalgame) zijn nog steeds ongeëvenaard. Daar is geen HyperMotion machine learning-poeha voor nodig.
Ik had ook liever gezien dat Konami deze game had doorontwikkeld en nog net wat beter had gemaakt. Soms gaat er nog weleens een bal door een voet, scheidsrechters kunnen altijd beter en ik had graag een echte next-gen versie van PES gezien. Maar er was slechts één potje voor nodig om mijn liefde voor PES 2021 opnieuw aan te wakkeren. Dus weet je wat? Zoek het maar uit met je nieuwe footies. Ik speel dit jaar gewoon weer PES 2021 en ik kan het iedereen aanbevelen.
©GMRimport