Backwards compatibility op Xbox Series X wordt zoals het hoort te zijn
Achtergrond

Backwards compatibility op Xbox Series X wordt zoals het hoort te zijn

De onthulling van de volgende generatie consoles verloopt alles behalve traditioneel. Sony besprak de eerste details in een interview met Wired en Microsoft toonde hun nieuwe kastje in een korte trailer tijdens de Game Awards. Ook de onthulling van de specificaties van de Xbox Series X deze week was weer bijzonder.

Opeens stond het gewoon op Microsofts website, een infodumpwaar je normaal gesproken een hele persconferentie voor uit zou trekken. De teraflops en ray-tracing en shading vlogen je om de oren. Ik ben relatief gezien een leek op het gebied van dat soort termen, maar zelfs ik begreep de boodschap: dit wordt een krachtige machine

©GMRimport

Smart man

Interessanter was de vorm van backwards compatibilty waar Microsoft voor heeft gekozen. Ik vind de standaard vorm van deze functie, waarbij je oude spellen nog op je nieuwe machine werken en je de schijfjes die je al hebt gewoon in je console kunt stoppen, al heel wat. Maar met Smart Delivery lijkt Microsoft nog een extra stap te zetten. Je krijgt namelijk altijd de allerbeste versie van de game die op dat moment beschikbaar is, zelfs als er pas later een update komt voor de Series X.

Als je niet van plan bent om meteen over te stappen naar de nieuwe generatie, maar dit najaar al wel Halo Infinite op je oude Xbox One wil spelen, hoef je dus niet een nieuwe versie van die game te kopen tegen de tijd dat je wel de portemonnee trekt voor een Series X. Je kunt gratis de next-gen-versie spelen, zonder een Remastered-editie of iets dergelijks aan te hoeven schaffen. Op welke console je ook speelt, je krijgt altijd de beste versie die jouw console aankan.

En ook heel sluw van Microsoft: die service staat open voor alle uitgevers en ontwikkelaars. Ze kunnen zelf kiezen of ze er gebruik van willen maken. Als een van hen dus besluit dat niet te doen, kunnen gamers Microsoft in ieder geval niet van geldzucht beschuldigen. Zij hebben er niks mee te maken wanneer de next-gen updates van GTA 5 Super Ultimate Edition of FIFA 21 XL niet gratis worden weggegeven

Niet alleen overhandigen we met liefde ons geld om een game op een nieuw apparaat te kopen, we smeken soms zelfs om die spellen alsjeblieft nogmaals uit te brengen

-

Koop je oude games

Ik vind het een opvallend consumentvriendelijke stap, en daar schrok ik eigenlijk een beetje van. We zijn kennelijk zo geïndoctrineerd met het feit dat we onze games elke generatie opnieuw moeten kopen, dat het radicaal en vernieuwend lijkt nu dat een keertje niet zo is. We zijn het gewend dat al onze software om de zeven jaar veroudert, op het moment dat we dat nieuwe kastje aan onze tv aansluiten. Al onze games worden in één klap onspeelbaar, tenzij je al je oude consoles aangesloten houdt. Maar ja, wie doet dat nou? Al mijn oude consoles staan op zolder, en dat zal bij heel veel mensen zo zijn.

Het is eigenlijk nogal treurig dat we ons daar zo bij hebben neergelegd, maar het gaat vaak zelfs nog een stapje verder. Niet alleen overhandigen we met liefde ons geld om een game op een nieuw apparaat te kopen, we smeken soms zelfs om die spellen alsjeblieft nogmaals uit te brengen. Daar ben ik zelf ook hartstikke schuldig aan. Ik zou bijvoorbeeld dolblij zijn als Super Mario Galaxy weer op de Switch zou verschijnen, ook al zou ik theoretisch gezien gewoon mijn oude Wii en bijbehorende game van zolder kunnen sjouwen.

©GMRimport

Het kan ook anders

Het opnieuw kopen van games, al dan niet met een next-gen upgrade, zit kennelijk verankerd in hoe wij de game-industrie zien. Microsoft gooit alles nu open en laat ons zien dat het helemaal niet zo logisch is. Het valt natuurlijk nog te bezien hoeveel uitgevers er vrede mee hebben dat ze hun games niet meer twee keer kunnen verkopen en daadwerkelijk gebruik zullen maken van deze Smart Delivery. De eerste voortekenen zijn in ieder geval gunstig: CD Projekt Red heeft al laten weten dat een eventuele upgrade voor Cyberpunk 2077 gratis wordt. Bovendien wordt het nu wel heel overduidelijk dat een uitgever geldzuchtig bezig is als ze van deze optie af zouden zien. (Dat betekent natuurlijk niet dat het niet gaat gebeuren.)

Ik ben vooral erg benieuwd hoe Sony hierop reageert. Microsoft kondigt de laatste tijd een hoop positieve dingen aan, van Game Pass tot nieuwe studio’s. De PlayStation ligt natuurlijk ver voor in de race en heeft straks (waarschijnlijk) ook vervolgen op grote games om hype mee op te wekken, zoals een nieuwe Horizon, God of War of Spider-Man. Maar het begin van een nieuwe consolegeneratie is altijd een moment waarop je je voorsprong en momentum zomaar kwijt kunt raken, zoals Sony en Microsoft beiden uit ervaring weten. Kondigt Sony een soortgelijke service aan, of willen ze games als The Last of Us: Part 2 en Ghost of Tsushima straks toch te graag nog een keer verkopen?

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!