Special

Tips om te overleven in PlayerUnknown’s Battlegrounds

Tien tips om de Battle Royale te winnen

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
De afgelopen weken is PlayerUnknown’s Battlegrounds een gigantische hit op Steam. De game is ondertussen vaker dan twee miljoen keer over de virtuele toonbank gegaan. Daarnaast zijn er op ieder moment minimaal zestigduizend mensen aan het spelen. Om ervoor te zorgen dat jij een voordeel hebt tegenover de andere spelers, kan je hier een aantal tips vinden.

Kies de juiste landingsplek

Een goed begin is het halve werk. Een goede landingsplek zorgt ervoor dat je wapens kunt vinden en niet meteen neergeschoten wordt. Voor je aan een ronde begint, moet je goed nadenken over wat je belangrijker vindt: weinig mensen in de buurt of veel goede spullen.

Grote steden zijn erg populaire landingsplekken. Op deze plekken kun je tientallen huizen vinden, maar die moet je wel delen met spelers die meteen naar je toe rennen als ze een wapen vinden. Aan de andere kant heb je kleine clusters van huizen, welke amper bezocht worden door andere spelers. Het nadeel hiervan is dat er vaak weinig waardevolle spullen te vinden zijn.

Wat zijn dan goede plekken om te landen? Vooral plekken die afgelegen liggen. Steden die in een hoekje op een eiland liggen, dicht bij de kust. Daarnaast zijn huizenclusters van vijf tot zeven huizen ook vaak nuttig. Zover mogelijk reizen tijdens de sprong uit het vliegtuig is de beste manier om zo min mogelijk tegenstanders tegen het lijf te lopen in het begin van een potje.

Het elektrische veld is niet zo gevaarlijk als je denkt

Veel nieuwe spelers hebben het idee dat het elektrische veld dat het speelveld kleiner maakt ongelooflijk gevaarlijk is. Dit is echter niet het geval, zeker niet in het begin van de game. Als je bij de eerste of tweede barrière niet in het beschermde gebied zit, is er geen man overboord. Je kan behoorlijk wat klappen vangen, zeker als je medicijnen in je rugzak hebt.

Desondanks is de barrière later in de game wel erg gevaarlijk. Als deze voor de vierde of vijfde keer gaat bewegen, moet je er voor zorgen dat je op tijd in het veilige gebied bent. Het elektrische veld kan je dan namelijk binnen enkele seconden neerhalen. Hoe langer een game duurt, hoe meer schade het elektrische veld doet.

Kijk met alt om je heen terwijl je ergens heen rent

Deze tip spreekt heel erg voor zich, maar een groot aantal mensen doet het niet: als je ergens heenrent kun je om je heen kijken door de linker alt ingedrukt te houden. Door veel om je heen te kijken kun je zien wanneer iemand achter je staat. Daarnaast kun je je camera ook beter positioneren om een goede hoek te vinden om je tegenstanders neer te knallen.

Overigens is het ook ongelooflijk handig dat je om je heen kunt kijken, wanneer je op een plek stilzit om bijvoorbeeld tegenstanders op te wachten. Als je met alt kijkt, beweegt je lichaam namelijk niet. Een bewegend doelwit valt veel meer op dan een die stilstaat.

Met tab looten is een stuk sneller

Als je naast een voorwerp staat, kun je op f drukken om deze op te pakken. Wat je ook kunt doen is naar je inventaris gaan (op tab drukken). Op dat scherm zie je wat er allemaal bij jou in de buurt op de grond ligt. Hierdoor vind je soms dingen die je op het eerste gezicht niet zag liggen, omdat ze bijvoorbeeld voor een deel door de grond glitchen of omdat je er bovenop staat.

Het grootste voordeel is dat je snel kan kiezen wat je wel en niet mee wil nemen. Zie je bijvoorbeeld een demper voor je geweer liggen, dan kun je deze direct op het geweer zetten. Je hoeft het niet eerst in je tas te doen om hem vervolgens op je wapen te zetten. Dit bespaart een hoop tijd als het meermaals tijdens een potje gebeurt. Daarnaast pak je niet per ongeluk verkeerde voorwerpen op.

Weet welke items de moeite waard zijn

Een belangrijk aspect aan PlayerUnknown’s Battlegrounds is ervoor zorgen dat je de juiste voorwerpen krijgt. Hiervoor moet je soms moeilijke beslissingen nemen. Als je tas vol zit en je ziet kogels liggen voor één van je geweren, is het dan de moeite waard om medicijnen weg te gooien?

Daarnaast moet je ook bedenken welke voorwerpen op de lange termijn niet meer nodig zijn. Als je een machinegeweer en een shotgun hebt, is het niet echt nodig om een pistool te hebben. Door munitie voor het pistool weg te gooien, maak je weer plaats voor andere items zoals medicijnen. Daarnaast is het ook verstandig vooruit te kijken in het begin van een spel. Bepaalde kogels zijn soms best zeldzaam. Als je deze op de grond ziet liggen, zonder dat je het wapen ervoor hebt, kan het slim zijn deze op te pakken voor een toekomstig geweer.

Wees niet zuinig met je medicijnen of kogels

Gemiddeld kost het zo’n zes schoten van een machinegeweer om een tegenstander te doden. Een magazijn bevat dertig of veertig kogels. Wees niet bang om deze helemaal leeg te knallen op één speler. De kogels die je zou besparen als je zuinig bent, kun je niet meer gebruiken als je dood bent. Daarnaast is er een kans dat een speler die jij doodt munitie voor jouw wapens heeft.

Hetzelfde geldt voor medicijnen. Zelfs als je lichtgewond bent, kan het slim zijn een energiedrankje te drinken. Net zoals kogels heb je niets aan medicijnen wanneer je neergeschoten wordt. Mocht je overigens tot de laatste tien spelers behoren, dan is het een goed idee om direct al je energiedrankjes en pijnstillers te gebruiken, zelfs als je helemaal niet gewond bent. Je hebt er later namelijk niet de tijd voor en mocht je geraakt worden, dan zorgen de eerder ingenomen medicijnen ervoor dat je weer geneest.

Gebruik voorwerpen om vallen te zetten

Mensen zijn gierig. Hou die gedachte in je achterhoofd, want dit kan je helpen om spelers naar je toe te lokken en vervolgens te vermoorden. Een goede manier om dit in de praktijk te gebruiken is om in een klein huisje te zitten. Leg vlakbij de deur een goed voorwerp neer en wacht achter een muurtje. Omdat de camera over jouw schouder kijkt, kun jij de tegenstander zien en hij jou niet. Grote kans dat hij meteen naar het voorwerp rent, waarna jij je slag slaat.

Om deze hinderlaag te laten werken, is het wel belangrijk dat het lijkt alsof er nog niemand anders in het huis is geweest. Je moet daarom alle deuren altijd dichtdoen en misschien nog andere voorwerpen verspreiden. Leg niet overal goede voorwerpen neer, want dat maakt het extra verdacht. Leg bijvoorbeeld pijnstillers neer en daarnaast een paar handschoenen. Perfect aas voor een nietsvermoedende vijand.

Open deuren zijn gevaarlijk, dichte deuren zijn verdacht

Een van de eerste dingen die opvalt in PlayerUnknown’s Battleground is dat alle deuren dicht zijn in het begin van een spel. Als je een open deur ziet, betekent dit dat er al iemand geweest is. Of, als het een beetje tegenzit, er nog steeds is. Wees dus extra voorzichtig wanneer je een open deur ziet en sluip nog een rondje om het huis, tot je zeker weet dat het veilig is.

Dichte deuren zijn overigens net zo gevaarlijk. Een hoop spelers doen namelijk deuren dicht wanneer zij ergens zijn geweest. Hierdoor lijkt het alsof er nog niemand is geweest. Terwijl jij op zoek bent naar goede spullen, zit er een tegenstander op de wc die wacht tot jij nietsvermoedend de deur opent.

Maak goed gebruik van geluid

Een goede manier om te bepalen of een gebied veilig is, is door te luisteren naar je omgeving. Voetstappen kun je namelijk erg goed horen in het spel. Dit zal je niet helpen tegen vijanden die stilzitten, maar wanneer ze door een huis lopen, weet je direct dat er iemand in de buurt is die jou wil neerhalen. Hetzelfde geldt overigens voor schoten en auto’s. Door goed op die geluiden te letten, kun je inschatten in welke richting een tegenstander zich bevindt.

Geluid kan je ook op een aanvallende manier gebruiken. Als er een bombardement bij jou in de buurt is, kun je de explosies gebruiken om te bewegen. Tegenstanders horen namelijk enkel de knallen endit geeft jou een goede kans om positie te kiezen en je tegenstander te trakteren op een kogelregen.

Auto’s kunnen je zowel redden als doden

In PlayerUnknown’s Battlegrounds zijn auto’s zowel een vloek als een zegen. Auto’s zorgen ervoor dat je je snel voort kan bewegen, wat bijvoorbeeld ideaal is als je in een bombardementszone zit. Ze zorgen er echter ook voor dat je een makkelijk doelwit bent. Terwijl je een auto bestuurt, kun je namelijk neergeschoten worden.

Auto’s zijn overigens ook een goede manier om makkelijk dekking te zoeken. Wanneer je wordt beschoten, kun je de auto stoppen en erachter kruipen. Tenzij een tegenstander de auto helemaal kapotschiet waardoor deze ontploft, ben je ten minste even veilig. Overigens kun je banden van auto’s lek schieten. Eén lekke band maakt de auto een stuk moeilijker te besturen, twee lekke banden maakt de auto waardeloos. Ideaal als je een tegenstander wil ergeren.

Zorg dat er altijd dekking in de buurt is

Als je door een open veld loopt, ben je een ongelooflijk makkelijk doelwit. Als je dat veld om wat voor reden dan ook moet oversteken, zorg dan dat je altijd ergens achter kan schuilen. Misschien moet je van boom tot boom bewegen of zo snel mogelijk naar een hooibaal rennen.

Bosjes kunnen er ook voor zorgen dat je veilig bent. Door gebukt in een bosje te zitten, ben je namelijk heel moeilijk te zien van een afstand. Daarnaast verwachten weinig mensen dat je in een bosje gaat zitten, omdat het geen kogels blokkeert. Hetzelfde geldt trouwens ook voor gras. Als je daar in ligt, ben je vrijwel onzichtbaar voor spelers die op een grote afstand staan.

Weet je niet zeker of PlayerUnknown’s Battlegrounds een spel voor jou is, dan kun je hier onze preview lezen. De game is alleen nog maar beschikbaar via vroegtijdige toegang, maar krijgt wekelijks updates die de ervaring verbeteren. PlayerUnknown’s Batttlegrounds is enkel verkrijgbaar op Steam voor dertig euro.

Geschreven door Danny van Gend

Dit artikel delen:

Lees meer

Overwatch Summer Games-skins onthuld Update: Spotify nu verkrijgbaar voor Xbox One
14

Reacties op: Tips om te overleven in PlayerUnknown’s Battlegrounds

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Battlestar28

  • 16 mei 2017 19:21
  Ik ben erg geïnteresseerd, echter lees ik veel geklaag over cheaten waaronder aimbots. Dit zal ongetwijfeld verdwijnen, maar dat weerhoud me ervan het nu te kopen. Wat gaat de prijs trouwens doen na de Alpha/ Beta? Omhoog?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Yamiown

  • 16 mei 2017 19:47
  @battlestar28 Heb er ondertussen 170 uur inzitten. Soms twijfel ik wel eens dat iemand aimbot heeft als ik van een afstand door mijn hoofd wordt geschoten met een sniper, maar heb er nog nooit bewijs van gehad. Voor mijn gevoel wordt er veel minder gecheat dan bijvoorbeeld in H1Z1 King of the Kill.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 16 mei 2017 20:14
  @yamiown
  Ok thx man. Ook enig idee wat de prijs doet na de early?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Yamiown

  • 16 mei 2017 20:24
  @battlestar28 Ik gok dat het gelijk blijft, maar dat durf ik niet zeker te zeggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 9 augustus 2017 15:37
  @yamiown Zal de game anders geprijsd worden tijdens en na vroegtijdige toegang?
  “The game will remain to be at the current price even after Early Access.”

  http://store.steampowered.com/app/578080/PLAYERUNKNOWNS_BATTLEGROUNDS/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Persuasive

  • 17 mei 2017 12:59
  Naar mijn mening de beste Battle Royal, zeker zijn geld waard.
  Een game die weer is een "YES!!!" momentje oplevert bij het winnen…


  "Grainfield" onder yasmaya,

  Links voor van mij 4-5 tal huizen, 1 team van 3-4 man en rechts van mij een team van 4 achter een paar gestabelde hooibalen. (ik in me 1tje, 2/3 dood.. achter 1 hooibaal) ….Andere 2 teams met elkaar in gevecht, team hooibaal weet op 1 na iedereen daar dood te krijgen. Deze kwam naar mij toe rennen (zonder dat hij het wist) Begon direct op hem te schieten, uit stres ha! Hij down, waardoor ik gespot werd door de 4 achter de hooibalen. Met een SKS (reddot) weet ik er 2/4 knock-down te krijgen, rushend erheen… weer 1 down… terug naar me hooibaal… zone word kleiner… hun dood ik win, kippenvel ha!

  …je had er bij moeten zijn ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 17 mei 2017 13:46
  @persuasive

  Nice! :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 17 mei 2017 17:08
  Gisteren nog een mooi moment gehad en vergat net te filmen helaas.

  Spelen met 4 vrienden en bij het droppen uit het vliegtuig land er 1 maat een stuk verder weg dan ons 3e, hoor hem op een gegeven moment k#tzooi roepen er zit 4 man achter mij aan en we hebben met zijn allen geen wapens op 1 na die heeft een sikkel en rent achter mij.

  Ik zeg blijven rennen onze kant op wij staan met zijn 3e op het dak met een paar AKM's.
  Was echt zn Benny Hill moment van een afstand te grappig gewoon. Wij beginnen te schieten alle 4 dood en looten maar :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 18 mei 2017 00:45
  Ik heb een refund aangevraagd bij steam. niet mijn ding. Snap wel dat andere gamers dit een vette game vinden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • danieldebruin

  • 9 augustus 2017 15:21
  Ik wil hier graag nog een tip aan toevoegen. Wanneer de cirkel kleiner wordt. Zorg dat je aan de rand van de cirkel blijft zodat je van minder veel kanten beschoten kan worden. Wanneer je je midden in een cirkel bevind kan het voordeel geven als je je op de juiste plek bevind maar op de verkeerde ben je een 360 graden schietschijf.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 9 augustus 2017 15:39
  @danieldebruin Dit is zeker een goede tip! Dit doe ik zelf ook en ik heb deze tactiek met vrienden besproken die dit nu ook doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DGM

  • 9 augustus 2017 17:10
  "Omdat de camera over jouw schouder kijkt, kun jij de tegenstander zien en hij jou niet"

  Dat vind ik zo goedkoop. Daarom voor mij 1st person FTW! :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 9 augustus 2017 19:59
  @dgm

  En speciaal voor jou zijn er ook first person mode servers!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DGM

  • 10 augustus 2017 07:33
  @rreloaderr

  I know! I'm happy! :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.