Preview

PlayerUnknown’s Battlegrounds

De nieuwste bestseller op Steam

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
In PlayerUnknown’s Battlegrounds word je samen met 99 andere spelers op een eiland gedropt. Vervolgens ga je op zoek naar goede uitrusting om tegenstanders te elimineren en ervoor te zorgen dat jij als laatste overblijft. Of je dat als bloeddorstige moordmachine of als vakkundig onderduiker doet, is aan jou.

Vier jaar geleden verscheen de Battle Royale-mod voor DayZ. Deze werd gemaakt door Brendan ‘PlayerUnknown’ Greene. In de jaren erna maakte hij nog meer Battle Royale-mods voor games uit de Arma-serie. Greene’s kwaliteiten vielen op en hij werd aangenomen om aan H1Z1 King of the Kill te werken, een last man standing-achtige game die toegankelijker moest zijn dan het redelijk complexe Battle Royale.

Na een tijdje stopte Greene met de ontwikkeling van laatstgenoemde game. Hij voelde niet genoeg steun van ontwikkelaar Daybreak. Greene ging vervolgens in zee met ontwikkelaar Bluehole. Het resultaat van die samenwerking is PlayerUnknown’s Battlegrounds. Qua positionering moet deze tussen H1Z1 King of the Kill en Battle Royale liggen: makkelijk om mee te beginnen, maar met diepgaande gameplay.

Vanwege het vertrek van Greene bij H1Z1 King of the Kill en Battle Royale, wordt er weinig meer aan die games ontwikkeld. PlayerUnknown’s Battlegrounds heeft daarentegen een heel plan klaarliggen voor het updaten van de game. Voor nieuwe spelers die benieuwd zijn naar het last man standing-genre is PlayerUnknown’s Battlegrounds met het oog op de toekomst wellicht de interessantste keus.

Battlegrounds

Strategie

In PlayerUnknown’s Battlegrounds start je in een vliegtuig en vlieg je boven een communistisch land. Op de kaart geef je vervolgens een goede landingsplek aan en spring je uit het vliegtuig. Hier stuit je op je eerste grote keuze. Ga je voor een plek met veel spullen, maar waar het waarschijnlijk druk en gevaarlijk is, of kies je voor een veiligere locatie met minder spullen?

Een paar minuten nadat je geland bent, krijg je een bericht dat de arena gaat krimpen. In de praktijk betekent dit dat er een cirkel op de map is geplaatst. Je moet zorgen dat je binnen bepaalde tijd binnen die cirkel zit, anders ga je dood door een elektrisch veld dat langzaamaan de wereld insluit. Als het elektrische veld op de grens van de cirkel is stopt deze, waarna even later een kleinere cirkel in de huidige cirkel verschijnt. Het elektrische veld vermoordt je overigens niet in één keer. Zolang je in het elektrische veld zit, krijg je elke paar seconde een schok waaraan je langzaamaan doodgaat.

Dit elektrische veld zorgt ervoor dat de game ongelooflijk strategisch is. Na het landen heb je namelijk verschillende keuzes. Je kunt meteen naar de cirkel rennen, weliswaar weinig spullen, maar dan ben je waarschijnlijk een van de eersten in de cirkel. Aan de andere kant kun je ook een sterk wapen zoeken en vervolgens naar de cirkel reizen. Hierbij loop je wel het risico dat je te laat vertrekt en het elektrische veld je inhaalt.

Eenmaal in de cirkel moet je ook weer knopen doorhakken. Ga je opzoek naar andere spelers in de hoop dat je ze vermoordt en betere spullen krijgt of ga je op een veilige plek zitten en overleef je op die manier? Zelfs als je voor de tweede optie kiest, word je gedwongen om je op een gegeven moment te bewegen. De veilige cirkel wordt namelijk steeds kleiner, tot op het punt dat er maar één iemand overblijft.

Keuzes

Een van de belangrijkste aspecten in PlayerUnknown’s Battlegrounds is het zoeken naar een goede uitrusting. Dit kunnen wapens, bescherming, geneesmiddelen of munitie zijn. In deze categorieën is ook weer variatie. Zo zijn er helmen, kogelvrijevesten en rugzakken, en elke categorie kent weer verschillende niveau’s. Hoe hoger het niveau, hoe moeilijker de uitrusting in kwestie te vinden.

Het echte puzzelen begint bij het kiezen van wapens, die eveneens te upgraden zijn. Je hebt ruimte voor twee grote wapens en een pistool. Grote geweren zijn er weer in verschillende vormen: shotguns, (sub)machinegeweren, snipers of zelfs een kruisboog. In elke categorie zijn vervolgens weer verschillende soorten te vinden. Als je dus graag met een shotgun speelt, moet je vervolgens kiezen of je er één wilt die snel schiet of één met een groter magazijn.

Battlegrounds

Spanning

PlayerUnknown’s Battlegrounds is op zijn best wanneer je het met maximaal vier vrienden speelt. Ondanks dat de solo-ervaring eveneens vermakelijk is, kan dit niet op tegen de ervaring die je krijgt als je in een team zit. Het feit dat je medespelers afhankelijk zijn van jou (en vice versa) draagt bij aan de gewichte spelervaring. Elke beslissing die je maakt heeft consequenties voor meerdere personen. Een foutje kan jou of je teamgenoten het leven kosten. Zeker als je met vrienden speelt, is het erg zuur om te zien dat heel je team wordt geëlimineerd, omdat jij per se een bepaalde kant op wilde lopen.

Een voorbeeld hiervan is als je met zijn vieren over een open veld rent en wordt beschoten. Eén van je vrienden gaat neer, maar je weet niet waar de schoten vandaan komen. Je hebt nu een seconde om te beslissen een poging te wagen je kameraad te redden en het risico zelf neergeschoten te worden of weg te rennen. Het zijn splitsecond-beslissingen die je moet maken en die zorgen voor intense gameplay.

Vroegtijdige toegang

Ondanks dat PlayerUnknown’s Battlegrounds een leuke ervaring is, is het merkbaar dat het spel nog in ontwikkeling is. Relatief vaak is er lag en heb je last van rubberbanding. Soms valt de server er zelfs helemaal uit, helemaal rot als je net lekker bezig bent. Ontwikkelaar Bluehole heeft al meerdere keren verbetering beloofd, maar op moment van schrijven zijn er nog steeds serverproblemen. Bovendien is de game slecht geoptimaliseerd. PlayerUnknown’s Battlegrounds ziet er niet heel mooi uit, maar vergt desondanks vergt behoorlijk wat kracht. Ook hier heeft Bluehole verbetering beloofd.

Tot slot zitten er ook een aantal bugs in de game, maar deze vallen alleszins mee voor een game die nog in early access zit. Soms kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je een bepaald voorwerp niet op kunt pakken, omdat het net te ver weg ligt. Daarnaast kom je in sommige gebieden wel eens vast te zitten, omdat er geen ruimte is om te bewegen. Beide slordigheden, net zoals andere bugs, komen echter niet vaak voor.

PlayerUnknown’s Battlegrounds is op het eerste gezicht wat oppervlakkig, maar kent voldoende diepgang. Ondanks dat het spel nog in de kinderschoenen staat, is het zeker de moeite waard om ‘t te proberen. Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn, dan loont het zich wellicht om een paar maanden te wachten tot PlayerUnknown’s Battlegrounds stabieler is.

De game is sinds een paar weken verkrijgbaar via Steam Early Access op pc. Volgens de ontwikkelaar zal de PlayerUnknown’s Battlegrounds over zes maanden Early Access verlaten. In de toekomst verschijnt de game ook voor PlayStation 4 en Xbox One.

Geschreven door Danny van Gend

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de Week: Specificaties Project Scorpio onthuld Naruto: Ultimate Ninja Storm Trilogy and Naruto to Boruto: Shinobi Striker aangekondigd
10

Reacties op: PlayerUnknown’s Battlegrounds

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Zodanmaar

  • 8 april 2017 10:40
  Mijn eerste battle royal game en t is erg intens op een goede manier. Soms is t snel klaar maar af en toe haal ik de top 10😜. Mijn hoogste plek was 4e. Ik zou graag samen met anderen spelen want de meeste van mijn clan leden vinden dit niks😖. Ja het is early acces en er moet nog een boel gebeuren maar ik vind het ook leuk om de veranderingen in zo een traject mee te maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sohopunk

  • 8 april 2017 17:57
  @zodanmaar ik heb inmiddels een Nederlandse squad van 4 maar voeg me toe op Steam: Sohopunk. Extra mensen zijn altijd welkom (:

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • multynoob

  • 9 april 2017 09:40
  @zodanmaar

  Voeg mij ook maar toe. Steamnaam: ThePunkPantherNL. Ben niet de beste speler maar top 10 word wel eens gehaald

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Zodanmaar

  • 9 april 2017 10:06
  @multynoob
  Invite gestuurd. Vankatoen👍🏼

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Inzanity_91

  • 8 april 2017 15:07
  Ik vermaak mij zeer met deze game, het is ook mijn eerste battle royale game ooit. Verder zou ik iedereen aanraden om de r/PUBATTLEGROUNDS Discord server te joinen, hier vind je in no time een groep om mee te spelen. Wat de vroegtijdige toegang betreft hebben ze hun prioriteiten wel goed op orde, zo is er nog geen micro transactie systeem en gaat deze ook niet komen totdat alle performance gerelateerde problemen opgelost zijn. Al met al een goede game met een mooi vooruitzicht!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Archer

  • 10 april 2017 18:45
  hunger games anyone?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clausbmf

  • 11 april 2017 11:04
  beetje zelfde aspecten als wildlands. alleen dit ziet er uit als een game van 8 jaar terug. wat maakt dit dan zo leuk?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Clavenger

  • 11 april 2017 15:55
  @clausbmf-2 de sfeer denk ik. het gevoel van: we beginnen allemaal met niks. En, zoals hierboven, een beetje hungergames achtig.
  het is mn eerste BR game maar ik kan hem je zeker aanraden!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clausbmf

  • 12 april 2017 16:53
  @clavenger ok ik begrijp

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  maartencartman

  • 14 april 2017 16:51
  Awsesome game, 3rd potje was ik nummer 1 geworden, maar geluk moet ook wel een beetje aan je zijde liggen. Geweldige game, hier ga ik nog een hoop uren in steken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.