Special
Witcher

Tien jaar The Witcher

Van underdog naar meester van het genre

Geschreven door Jacco Peek op
Het is nog niet bijster lang geleden dat CD Projekt Red echt bekend werd onder gamers. De eigenzinnige Poolse ontwikkelaar gooide hoge ogen met zijn eerste The Witcher-game, maar de vervolgen brachten de echte roem. Deze week is het tien jaar geleden dat The Witcher het levenslicht zag, dus is het tijd om terug te kijken naar wat de serie voor het rpg-genre heeft betekend en hoe de games tot stand zijn gekomen.

Voordat CD Projekt Red werd opgericht in 1994 was gamen in Polen lang niet zo groot als elders. Het land was in de greep van het communisme en toegang tot games was schaars. Ene Marcin Iwiński wilde hier verandering in brengen en besloot games per post te ruilen met verschillende contactpersonen in het Westen. De komst van het internet en cd-roms maakte het mogelijk om games te branden en te distribueren via computermarkten, waar niemand nog had gehoord van iets als auteursrecht.

CD Projekt wilde echter meer. Het bedrijfje begon games te vertalen naar het Pools. De vertaling van de grote hit Baldur’s Gate voor uitgever InterPlay leverde zoveel geld op, dat het tijd werd om een eigen game te ontwikkelen.

The Witcher

Voordat Iwiński en medeoprichter Michał Kiciński begonnen aan een zelfbedacht concept, kwam een programmeur op het idee om te vissen naar de rechten van de grootste fantasyboekenserie van Polen: The Witcher. Verbaasd sloot de ontwikkelaar de deal voor rond de 9500 dollar, een bedrag waar schrijver Andrzej Sapkowski vandaag de dag nog steeds wakker van moet liggen. Een ander teken dat CD Projekt Red de wind mee had, was het feit dat Bioware de kleine studio de Aurora-engine liet gebruiken. Met deze fundering en een hoop goede ideeën ging een team van twintig man aan de slag met The Witcher voor pc.

The Witcher raakte bij velen de juiste snaar vanwege de sfeer, die uitstekend wordt vertaald van de boeken naar de game. De Slavische fantasysetting met onbekende monsters en spoken en de grimmige omgevingen waren iets totaal anders dan de rpg’s die in 2007 de markt domineerden. Hoewel de game zich vrijwel alleen afspeelt in het kasteel Kear Morhen en de stad Vizima, zijn alle belangrijke facetten aanwezig: ziektes, racisme, angst en geweld.

Het is daarnaast dapper dat er is gekozen voor Geralt of Rivia als hoofdpersoon, aangezien deze ‘hekser’ in de boeken al een behoorlijke verandering doormaakt. Als monsterjager raakt Geralt verwikkeld in situaties waar hij liever zich liever niet mee bemoeit, en keuzes maken is onoverkomelijk in de game. In geen geval zijn kwesties zwart-wit, wat ontzettend bijdraagt aan de impact van het verhaal. Hoewel The Witcher de tand des tijds matig doorstaat, was het zaadje voor het latere succes geplant.

De verkoop van The Witcher begon pas echt te lopen toen de game enkele prijzen in de wacht sleepte. CD Projekt Red verdiende genoeg geld om uit te breiden en zelfs te beginnen aan een consoleversie. Spoedig werden de gevolgen van de financiële crisis echter merkbaar en kwam zelfs het voortbestaan van de ontwikkelaar in gevaar. De studio was inmiddels gestegen naar tachtig werknemers en ook de mislukte The Witcher: The White Wolf voor consoles kostte een hoop geld. Gelukkig waren er voldoende investeerders om de studio vooruit te helpen, dus ging CD Projekt de aandelenmarkt op.

The Witcher 2: Assassins of Kings

Deze zet maakte het mogelijk om verder te werken aan het vervolg op de game, dat grote stappen vooruit maakte. Waar de eerste Witcher vergelijkbaar was met de sterke verhalenbundels van Sapkowski, heeft The Witcher 2: Assassins of Kings veel meer weg van de daaropvolgende saga.

Geralt raakt verzeild in een conflict tussen de noordelijke koninkrijken, na de moord op koning Foltest van Temeria. Geralt zelf is hoofdverdachte. Hij gaat met onder meer tovenares Triss Merigold en de dwerg Zoltan Chivay op zoek naar de moordenaar. Het tweede hoofdstuk van de game draait meer om de politieke strijd tussen de onderdrukte niet-mensen en een beweging die hun woongebied in wil nemen, waar Geralt wordt gedwongen een kant te kiezen. Aangezien beide partijen behoorlijk wat bloed aan hun handen hebben is de keuze niet gemakkelijk, maar des te belangrijker. De kant die spelers kiezen bepaalt namelijk welke versie van de game ze krijgen te zien.

Keuzes die invloed hebben op het verhaal maken de situaties in The Witcher 2 zo intrigerend. De waanzinnige graphics voor die tijd maakten het ook nog eens mogelijk om de nekkers, draken en afschuwelijke draug die Geralt te lijf gaat de game een horrortintje te geven. Combat wordt interessanter gemaakt dankzij de benodigde voorbereiding op gevechten met behulp van de juiste Witcher-potions en -oliën, die spelers kunnen craften via een uitgebreid systeem. Hoewel gevechten nog niet zo gestroomlijnd voelen als spelers wellicht zouden willen, is het een een stuk vloeiender dan voorheen. Al met al is The Witcher 2 nog steeds een ijzersterke rpg, uniek in setting en sfeer.

The Witcher 3: Wild Hunt

The Witcher 2 wordt gezien als een buitengewoon goede rpg, maar het derde deel zette CD Projekt Red voorgoed op de kaart. De studio had een andere aanpak nodig voor het maken van de open wereld van The Witcher 3: Wild Hunt. Behalve de 250 ontwikkelaars die de studio inmiddels rijk was, kwamen er honderden stemacteurs, tientallen muzikanten en nog vele andere werknemers te pas aan dit gigantische project.

Het is niet de omvang van de grote, prachtige wereld van The Witcher 3 die zo’n indruk maakt, maar de invulling ervan. De interne 27-secondenregel die CD Projekt hanteerde tijdens de ontwikkeling betekent dat spelers constant iet interessant voorgeschoteld krijgen in de wereld, en elke sidequest, npc of point of interest is ontwikkeld met dezelfde liefde.

Spelers worden constant afgeleid van het hoofdverhaal, waarin de zoektocht van Geralt naar de begaafde Ciri centraal staat, om te duiken in korte verhalen van razend interessante en verbazingwekkend goed geschreven personages. Familiedrama’s, vloeken, belachelijk chique feesten , angstaanjagende wezens en avontuurtjes met tovenaressen vinden allemaal plaats naast de hoofdverhaallijn, maar doen hier in geen enkel opzicht voor onder. De rijke cast aan sterke personages maakt de gevolgen van keuzes soms keihard, of juist onzichtbaar vanwege de schaal van de game. The Witcher 3 is zo’n game waar je een virtuele vriendenkring aan overhoudt.

De verhaalvertelling gaat hand in hand met de gameplay, die spelers de vrijheid geeft voorbereidingen te kunnen treffen voor wat de volgende quest ook mag zijn. The Witcher 3 biedt honderden uren aan boeiende gameplay, vol memorabele gebeurtenissen en intense gevechten. De twee omvangrijke uitbreidingen doen er op het gebied van intense eindbaasgevechten er nog een schepje bovenop. The Witcher 3 is een van de beste rpg’s (en games in het algemeen) van de afgelopen jaren, en dat is knap voor een studio die ooit begon met slechts twintig man en een tafel op de E3.

De toekomst

Of we nog meer gaan zien van The Witcher is nog niet duidelijk, maar de studio hint er wel naar. Voor nu is het wachten op Cyberpunk 2077, een game die nogmaals moet tonen waarom CD Projekt Red de meesters van het rpg-genre zijn.

Dit artikel delen:

Lees meer

Singleplayer-games zijn niet dood volgens Xbox-baas Insomniac wil graag Sunset Overdrive 2 maken
14

Reacties op: Tien jaar The Witcher

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • armilo-theus

  • 25 oktober 2017 10:22
  Voor mij is dit de beste RPG tot nu toe gemaakt. Nog nooit zoveel uren in een singleplayer game gestopt, plus CD Projekt Red geeft veel om zijn fans dat kun je van andere developers niet zeggen.

  Hopelijk gaat er nog een nieuwe Witcher game komen of iets in dezelfde universe.

  Ben echt benieuwd naar Cyberpunk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sander999

  • 25 oktober 2017 15:23
  @armilo-theus
  Helemaal mee eens. De eerste 2 delen konden me helaas niet (echt) bekoren dus had geen hoge verwachtingen van deel 3 maar kreeg ‘m gratis bij m’n videokaart. Wat volgde waren honderden uren spelen in de allermooiste en rijkst gevulde RPG ooit. Met stip de beste RPG die ik gespeeld heb en misschien wel de beste game ooit voor mij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • armilo-theus

  • 25 oktober 2017 19:17
  @sander999 Ik had Assassins of kings nog gespeeld. Vond ik ook prachtig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 25 oktober 2017 10:40
  Kijk, dit is nu een ontwikkelaar met passie voor games. Ubisoft let u op?! Blij dat het inmiddels fameuze Cyberpunk in hun handen liggen. Benieuwd of ze de nagenoeg perfecte Witcher 3 kunnen evenaren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • timtim96

  • 25 oktober 2017 16:56
  @rreloaderr
  Het gaat hier niet om Ubisoft. En de uitgever buit haar werknemers dus nog uit ook volgens nieuwsbericht. Ubisoft, let u op?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jester79

  • 25 oktober 2017 14:00
  Een van de beste series die ik op pc heb gespeeld. Vanaf de eerste dik van genoten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • D4rKy28

  • 25 oktober 2017 16:08
  Beste RPG op dit moment niks komt er nog niet eens bij in de buurt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • timtim96

  • 25 oktober 2017 16:59
  Nooit verwacht, viste het uit de budgetbak, maar nr 1 game voor mij. Zo veel uren in gestopt. 100% van de achievements gehaald, alle quests gedaan (voor zover ik er geen gemist heb). Haast geen enkele uithoek van de wereld is mij onbekend. Ben nu de boeken aan het lezen, gwent sets gekocht voor bij het kaasplankje en bij deel 1 begonnen om de trilogie volledig te spelen. Dat heeft een game nog nooit bij mij aangericht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • JaccoPeek

  • 25 oktober 2017 17:51
  @timtim96 Tof, ik heb exact hetzelfde gehad. Meteen alle boeken gaan lezen en de soundtrack luister ik dagelijks. The Witcher 3 is het beste wat ik ooit heb gespeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • GoRightAhead

  • 25 oktober 2017 20:09
  @jack-o Hier nog een! Ik heb m'n eigen Gwent set gemaakt en die heb ik op vakantie onwijs veel gespeeld met m'n vriendin. Ik ga binnenkort the witcher 2 drie keer helemaal door spelen. Ik was gestopt na flotsam omdat ik het niet meer kon volgen, maar ik was al overtuigd van de liefde die er in de serie is gestoken. Vanaf de dag van eerste trailer voor deel 3 heb ik dit elke dag tot de release gekeken. Nog nooit zo hyped voor een game geweest en vervolgens zijn m'n verwachtingen tien maal gehaald. Beste game ooit voor mij ik kan er niet omheen. De DLC's zijn ook weer om je vingers bij af te likken al vond ik Hearts of Stone de beste. Ik voel me als fan ook gewaardeerd door CDPR met al de bedankjes en gave extra content en trailers. Cheers mate!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TheChief

  • 26 oktober 2017 09:01
  Ik heb nog geen één van deze games gespeeld op de eerste 10 min van The Witcher 1 na. Die game voelde idd behoorlijk clunky qua besturing.

  Is het het überhaupt nog waard deze game toch te spelen of mis ik weinig qua verhaal als ik gewoon begin met deel 2?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fpsbig

  • 26 oktober 2017 11:19
  ja kan wel heb ik ook gedaan toen the witcher 2 uit kwam, 1 wel geprobeerd maar daar kwam ik niet doorheen. In het begin is het wel wat verwarrend omdat de termen je om de oren vliegen ( Gerald of rivia heeft wel 4 of 5 namen bijv waarmee hij aangesproken word) Toch heb ik met volle teugen genoten van 2 en 3. Ik heb deel 2 twee keer uitgespeeld. Ik ben nu de boeken aan het lezen welke ook weel heel veel informatie verschaffen en het verhaal van de spellen completer maakt. De boeken spelen zich allemaal voor de games af btw. Je mist wel een deel van het verhaal maar eigen staat 2 ook wel los van 3 op een bepaalde manier, Er spelen eigenlijk meerdere verhalen door elkaar, een groot deel van het verhaal gaat om de setting en achtergrond, het is niet zo als bij max payne bijv dat het verhaal om jou draait. Dit is moeilijk uit te leggen maar ga et maar spelen het is een absolute aanrader en digitaal kost t ook bijna niks.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Akira

  • 26 oktober 2017 15:48
  Voor mij verreweg de beste SP ervaring die ik heb gehad! Komt ook wel omdat ik voordat de games uitkwamen al vol in de boeken van The Witcher zat.
  Deel 1 nooit gespeeld (geen PC) maar vanaf deel 2 begonnen. Ywee was zeker leuk, maar viel (voor mij) in het niets bij deel 3.
  Ik zou graag deel 3 nog een keer spelen, maar gezien de lijst aan games die ik nog niet gespeeld heb en wel graag wil doen, laat ik dat voorlopig nog wel even.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Red Dead Demon

  • 28 oktober 2017 11:50
  Beste franchise ever. De enige game die mij in een fanboy heeft kunnen toveren. M'n huis hang vol met artwork, boeken, beeldjes, postzegels, enz….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.