Special

Nintendo Switch: Problemen en oplossingen

Fix je Switch

Geschreven door Jacco Peek op
In de afgelopen dagen heeft de Nintendo Switch al een hoop te voorduren gehad. De anders indrukwekkende hardware kent op sommige gebieden problemen, die variëren van vervelend tot ernstig. Wij zetten ze allemaal op een rijtje en vermelden daarbij hoe je je Switch kunt fixen. Houd er wel rekening mee dat de problemen lang niet voor iedereen gelden.

Krassen op het scherm

Het eerste probleem is een beetje discutabel, omdat het niet op iedereen van toepassing is. Verschillende gebruikers melden namelijk dat de dock krassen maakt langs de randen van het scherm bij het in- en uitschuiven van het apparaat. Net als de PlayStation Vita en de 3DS gebruikt Nintendo plastic om het scherm te beschermen, dat waarschijnlijk niet opgewassen is tegen het plastic aan de binnenkant van de dock. Of dit probleem aan Nintendo ligt is niet duidelijk, aangezien niet iedereen even voorzichtig met zijn spullen omgaat.

Oplossing – Natuurlijk gaan we er vanuit dat men voorzichtig omgaat met hun Switch, maar uiteraard raden we aan het zekere voor het onzekere te nemen. De eerste oplossing is simpelweg een screenprotector aan te brengen. Deze zit vaak inbegrepen bij cases voor de Switch en bedekt ook de randen langs het scherm.

Een andere (goedkopere) oplossing is om een stukje vilt of microfiber aan de binnenkant van de dock te plakken, zodat de Switch er geen contact mee maakt. Let er wel op dat dit aan de voor- en achterkant van de Switch gebeurt, zodat hij niet alsnog tegen de dock wordt gedrukt.

Joy-Cons synchroniseren niet

Een probleem dat al vroeg opdook is dat de Joy-Cons niet synchroniseren wanneer het signaal belemmerd wordt. Wanneer de Joy-Cons niet aan de tablet zijn bevestigd, desynchroniseert vooral de linker-Joy-Con met de console. Dit resulteert in verlies over de besturing van games, waardoor je wel vaarwel kunt zeggen tegen je high-score in koeien melken.

Oplossing – Nintendo heeft in een officiëleverklaringgezegd dat de problemen te wijten zijn aan nabije routers en aquaria. Andere storende factoren zijn snoeren en televisies die zich voor de Switch bevinden en Nintendo raadt aan een meter ruimte tussen de Switch en andere draadloze apparaten zoals draadloze printers, koptelefoons en laptops te bewaren.

Gezien het aantal draadloze apparaten in een gemiddeld huishouden zal het lastig zijn om het advies van Nintendo op te volgen. Op Reddit is echter nog een andere oplossing verschenen, maar deze lijkt niet voor iedereen te werken. Verschillende gebruikers melden dat het loskoppelen van de Joy-Cons in het controllers en sensoren-menu in de systeeminstellingen het probleem verhelpt. Hierna zou de tablet opnieuw opgestart moeten worden en zouden de Joy-Cons het bij verschillende gebruikers beter doen. Uiteraard is dit geen garantie dat de oplossing bij iedereen werkt.

Switch zet tv aan

Bij sommige gamers heeft de Switch de eigenschap om bij het neerzetten van de het apparaat in de dock de televisie aan te zetten en naar het juiste HDMI-kanaal over te schaken. Dit kan handig zijn, maar voor velen zal het juist irritatie opwekken.

Oplossing - Het inschakelen overschakelen van de televisie heeft te maken met de ingeschakelde HDMI-CEC. Het uitschakelen van deze instelling zal het probleem moeten verhelpen, maar helaas is dit voor elke tv anders. De voeding of de HDMI-kabel kan ook tijdelijk uit de dock worden gehaald om het te voorkomen, maar dit is uiteraard verre van ideaal.

Zwart/blauw/oranje/flikkerend scherm

Nintendo heeft dit weekend ook een statement gemaakt over problemen met het scherm, dat soms zwart, blauw, oranje wordt of flikkert. Dit heeft verschillende oorzaken, maar het zou kunnen zijn dat het systeem is vastgelopen.

Oplossing – Het is aan te raden de Switch te laten vervangen door de winkel waar hij gekocht is of bij Nintendo zelf. Een truc die altijd het proberen waard is, is het resetten van de console door de power button twaalf seconden in te drukken. Hierna zal de Switch uit moeten schakelen en kan hij weer aangezet worden met een druk op dezelfde knop.

Oplaadproblemen

Nintendo heeft ervoor gekozen het opladen via usb-c te laten verlopen, zodat hij compatible is met veel snoeren. Niet alle adapters en powerbanks kunnen de Switch echter opladen, dus het is zaak om dit in de gaten te houden.

Daarnaast melden veel bezitters dat de Switch niet altijd tot honderd procent wordt opgeladen, maar blijft steken bij de tachtig.

Oplossing – Het eerste probleem is eenvoudig op te lossen, namelijk door ervoor te zorgen dat de juiste voeding wordt gebruikt. Voedingen tussen de 5V/1.5A en 15V/2.6A zouden genoeg moeten zijn om de Switch op te laden. Lang niet alle powerbanks zullen binnen dit spectrum vallen, dus is het zaak om te checken of dit wel zo is. Verder zijn powerbanks met een hoge capaciteit en usb-c naar usb-c kabels het meest ideaal.

De oplossing voor het niet volledig opladen van de Switch is nog niet gevonden. Wellicht dat het een ingebouwde veiligheid is om de accu te voorzien van een langere levensduur, net als smartphone-laders die langzamer gaan laden boven de negentig procent.

Schade aan de coating

Tot slot zijn er verschillende berichten opgedoken over schade aan de coating van de Switch door skins. Bij het verwijderen van de opplakbare skins was bij sommige gebruikers daarom schade te zien aan de Joycons en de tablet zelf.

Oplossing – Voor slachtoffers van het probleem is er weinig aan te doen. Ironisch genoeg zou het verholpen kunnen worden door een andere skin over de beschadigde laag te plakken, maar dat zou de Switch enkel verder beschadigen.

Het beste is daarom om geen skins te gebruiken. Fabrikant dbrand heeft alle bestellingen voor Switch-skins al geannuleerd, omdat ze oproepen deze niet te gebruiken.

Dit artikel delen:

Lees meer

Fix je Nintendo Switch - De problemen en oplossingen Warhammer 40,000: Dawn of War 3 (hands-on)
35

Reacties op: Nintendo Switch: Problemen en oplossingen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 6 maart 2017 16:38
  1 grote shitshow deze launch, geen games, de enige game die het waard is : een wii-u port die slechter loopt in krachtigere dock mode als portable, joycons die links (en niet rechts )uitvallen, kickstands die random opengaat tijdens het portable gamen, schermen waar de brightness zwaar verschilt (3DS screen bingo has returned!!) en al het bovenstaande.

  Maar nog zullen mensen mij zeggen dat ik een stom gezicht heb, en een hater ben. =)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrhotshot85

  • 6 maart 2017 17:08
  @casualkiller Wat heb jij een stom gezicht zeg.
  Maar ben het helemaal met je eens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  fragfreak

  • 6 maart 2017 22:58
  @casualkiller Tja Nintendo he, ik had verwacht dat mensen er onderhand van geleerd hadden maar schijnbaar niet. Dan is het ook wel een tikkeltje naïef.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Tho

  • 7 maart 2017 08:38
  @casualkiller N64 had maar 2 games bij launch en bij veruit de meeste mensen zijn geen problemen maar daar hoor je niks van. Bij deze, de mijne werkt prima!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Anno

  • 6 maart 2017 16:46
  En features die later komen of ontbreken. Browser, Netflix, Save games in de cloud… Ze hadden de release gewoon later moeten doen. Want bij alles voelt het gewoon dat ie niet af / klaar is. En dat de release gepushed is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 6 maart 2017 17:36
  @Anno ik mis vooral het browser heel erg. Je kan wel een foto posten via Twitter, maar dan krijg je vervolgens de melding dat je het bericht alleen op een mobiel apparaat of pc kan bekijken haha. Netflix, Youtube… ik hoop dat dat nog gaat komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 7 maart 2017 09:51
  @timtim96 Browsen werkt wél :

  User ->
  User Settings ->
  Posting on Social Networks The Twitter one ->
  Right Side of the Page click the Privacy Policy (from Nintendo) ->
  Nintendo-account down side of the page press Help ->
  click the Google+ symbol ->
  scroll down press about Google ->
  scroll down click Follow us on : Facebook -> click the website link at info (right side) www.google.nl (in my case) ->
  then search Google Translate :) ->
  Click the link to Google Translate ->
  Now you can translate any website and click show original one

  Je kan zelfs gewoon Youtube kijken en video's op websites die HTML5 video streamen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 6 maart 2017 18:15
  Ik heb echt 0 problemen . Die beschadigingen van de coating op de afbeelding komt 100 % niet door een sticker, meer kwaad worden omdat het niet lukt gooi-tegen-de-muur aktie. De beschadiging door het inschuiven kan ook alleen maar gebeuren als je het ding als een bezetenen en niet volgens de handleiding inschuift

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 6 maart 2017 18:43
  @Fappingsnake toch nog gekocht? Ik dacht dat je een tijd terug in een eactie zette dat je de pre-order ging annuleren. Hij bevalt dus prima? :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 6 maart 2017 19:23
  @timtim96 Nou ik heb hem idd gekocht als impuls idd .. ik ging horizon kopen en bij die winkel was er bog een over .. dus toch maar genomen idd. Bevalt goed, maar vraag me af als zelda klaar is wat er dan voor interesants gaat uitkomen. Tot nu toe alleen maar de nieuwe mario ..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 6 maart 2017 19:55
  @Fappingsnake

  Hahah dat is inderdaad een impuls aankoop.
  Maar heb je horizon dan toch ook meegenomen? Als ik geen switch had gekocht zou ik voor en ps4 gaan voor horizon.
  En dus zal het kwestie van tijd zijn en dan vervang ik mijn ps3 voor een ps4.
  Mag onderhand wel eens.
  Maar voor horizon wil ik we graag een.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 6 maart 2017 20:18
  @watashi wa maurice desu. Natuurlijk heb ik horizon ook haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 7 maart 2017 00:26
  @Fappingsnake ik wil I am Setsuna wel uitproberen, op de PS4 niet gespeeld. Ik wacht ook op NBA2k18. Ik zag in het systeem van mijn winkel ook AC Egypt langskomen.
  Verder aan Nintendo Spul, er komt een Fire Emblem Warriors en volwaardige FE game, daar heb ik de Switch alvast voor :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 7 maart 2017 11:00
  @timtim96 I am setsuna heb ik op ps4 al :) Fire emblem is leuk, maar niet het spel waar ik een Switch voor heb. Doe mij maar een nieuwe Metroid, Mario, Diddy kong racing ( blijf hopen ) en natuurlijk Pikmin :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 7 maart 2017 07:21
  @Fappingsnake die afbeelding is van dbrand na verschillende tests. Krassen op het scherm zijn op de redactie al voorgekomen ook. Het zijn niet problemen die komen door onvoorzichtig gebruik:)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Breadpit

  • 6 maart 2017 18:27
  oplossing is niet kopen. simpel toch? :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 6 maart 2017 19:51
  Daarom wachten op de 2e revisie.
  En hopelijk zijn er geen Switches met dode pixels.

  Nintendo:
  "Kleine aantallen dode pixels is een eigenschap van lcd schermen en moet niet
  gezien worden als een defect"

  Oh helll no they didn't. Somebody gonna get their ass wooped.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 7 maart 2017 08:40
  @LordLuc Ik denk uiteindelijk dat dit het beste is en hopen dat die beter is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 7 maart 2017 11:43
  @haastnooit Denk dat ik eerst wat Switch games ga spelen op de emulator. Cemu is goed bezig en heeft BotW al werkend. Wel met veel glitches. Dus afwachten nog.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • NAVYDEVIL

  • 6 maart 2017 21:58
  Zal nog even wachten.Zoek nog een portable voor op zee.Enige voorstellen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.