Nieuws

Vakbond voor stemacteurs keurt nieuwe deal goed

Een jaar lang staken werpt zijn vruchten af

Geschreven door Eline Oosterloo op
Het nieuwe akkoord voor stemacteurs dat in september werd voorgesteld is goedgekeurd door vakbond SAG-AFTRA.

In oktober 2016 begon een massale staking van stemacteurs onder leiding van SAG-AFTRA (Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists). De staking duurde bijna een jaar, waarbij onder ander andere Ashly Burch, de stemacteur van Chloe uit Life is Strange, haar baan verloor.

Veel stemacteurs waren ontevreden over werkomstandigheden, waardoor zij soms veel te lang en te belastend werk moesten verrichten. Ook was er te weinig transparantie over de specificaties van de rollen voor de acteurs en genoten zij geen bonus, die andere acteurs vaak wel krijgen. Vakbond SAG-AFTRA onderhandelde met de desbetreffende gamebedrijven, waaronder Activision, EA, Take-Two Interactive, Insomniac en Warner Bros. Games over een nieuw akkoord waarbij de stemacteurs meer rechten zouden krijgen.

Het voorlopige akkoord dat hierbij tot stand kwam in september bracht een einde aan de elf maanden lange staking, maar moest nog beoordeeld worden door de vakbond. Nu is dit akkoord goedgekeurd met 90% van de stemmen van de vakbondsleden, waarbij slechts 10% van de 7.200 leden hebben gestemd.

Stemacteurs krijgen nu meer informatie over belangrijke specificaties van rollen, zoals seksuele, racistische of agressieve inhoud. Ook ontvangen stemacteurs nu een bonus voor hun werk. Deze extra's zijn gebaseerd op het aantal sessies dat er aan de game gewerkt wordt door de acteurs. Het begint met 75 dollar, of 64 euro, voor de eerste sessie, waarna de bonus kan oplopen tot 2.100 dollar, of 1.790 euro, voor tien sessies. Over het vaak belastende effect van sessies op de stemmen van de acteurs is geen duidelijke overeenkomst gekomen, behalve dat er "gesproken moet blijven worden over het probleem".

Hoewel het akkoord geen oplossing biedt voor alle problemen rondom werkomstandigheden van de stemacteurs ziet SAF-AFTRA het als een grote stap in de goede richting. Nationaal directeur David White: "We hebben lang en hard gevochten in deze onderhandelingen. We hebben een sterk akkoord ten opzichte van het vorige en ik ben trots op de resultaten."

Dit artikel delen:

Lees meer

Tweede demo-collectie voor PlayStation VR uitgebracht L.A Noire: The VR Case Files uitgesteld
1

Reacties op: Vakbond voor stemacteurs keurt nieuwe deal goed

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Jumpman

  • 8 november 2017 17:54
  10% van de leden stemde voor een voor of tegen. Nou nou, dan leeft dit wel bij de stemacteurs.

  Goed dat de omstandigheden verbeteren maar ze streiden maar voor een kleine groep ontevreden stemacteurs zo te lezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.