Nieuws
Sag Aftra

Overeenkomst brengt een einde aan staking van stemacteurs tegen gamebedrijven

Meer rechten en bonussen voor stemacteurs

Geschreven door Eline Oosterloo op
Stemacteurs stoppen na bijna een jaar met het staken tegen elf gamebedrijven door een voorlopige overeenkomst.

In oktober vorig jaar begon een massale staking van stemacteurs toen, onder leiding van SAG-AFTRA (Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists) er geen overeenkomst kwam over de contractvoorwaarden met grote uitgevers. SAG-AFTRA is een vereniging die onder andere meer dan 6.000 mensen die regelmatig werkzaam zijn als stemacteur voor games representeert.

Oorsprong van de staking

De vorige overeenkomst, genaamd Interactive Media Agreement, verviel in 2014, waardoor er een nieuwe moest komen. Tijdens de onderhandelingen voor het nieuwe akkoord maakte SAG-AFTRA zich hard voor bonussen voor de stemacteurs, die volgens de vereniging moeten stijgen naarmate de game waaraan zij hebben meegewerkt beter verkoopt.

Hier gingen de gamebedrijven niet meer akkoord. Hierdoor hebben veel van de gedupeerde stemacteurs ervoor gekozen om de elf gamebedrijven, waaronder giganten als Electronic Arts, Take-Two Interactive en Warner Bros. Games, te boycotten door hun diensten niet langer aan te bieden.

SAG AFtra

Bonus - beter dan niets

De staking, die bijna een jaar heeft geduurd, is nu eindelijk tot een einde gebracht. Op 23 september kwam SAG-AFTRA tot een voorlopige overeenkomst met de elf gamebedrijven, waardoor de werkomstandigheden van stemacteurs verbeterd worden.

Ten eerste zullen stemacteurs nu een bonus ontvangen voor hun werk. Deze extra's zijn gebaseerd op het aantal sessies dat er aan de game gewerkt wordt door de acteurs. Het begint met 75 dollar, of 64 euro, voor de eerste sessie, waarna de bonus kan oplopen tot 2.100 dollar, of 1.790 euro, voor tien sessies.

Deze bonus is dus niet afhankelijk van hoe winstgevend een videogame is, waar de gilde in eerste instantie voor pleitte. Dit is een bonus waar filmacteurs meestal wel van genieten. Gabrielle Carteris, president van SAG-AFTRA, geeft echter aan dat het al een hele verbetering is ten opzichte van elf maanden geleden:

"Het is een belangrijke stap in deze cruciale bedrijfsomgevingen. We hebben verschillende overwinningen bereikt, waaronder het invoeren van een bonus, waar de meeste leden zich over bekommerden."

Dollars

Betere beschermen voor stemacteurs

Stemacteurs worden door de nieuwe afspraken ook beter beschermd. Zo hebben veel stemacteurs nare werkervaringen, waarbij zij gedwongen werden urenlang te schreeuwen of andere belastende stemmen op te zetten, waardoor hun stembanden soms permanent beschadigd raakten. Dit is een van de problemen waar de bedrijven aan zullen blijven werken met SAG-AFTRA, zodat soortgelijke taferelen zich niet meer voordoen in de toekomst.

Misschien wel de grootste overwinning als gevolg van de staking is de toegenomen transparantie van ontwikkelaars voor mensen die stemmen voor ze inspreken. Voorheen werd voor het tekenen van een contract bijna niets bekendgemaakt over de details van de werkzaamheden. Hierdoor werd bijvoorbeeld van stemacteurs gevraagd dat zij racistische of seksuele scènes inspraken, terwijl zij hier van te voren geen benul van hadden.

Dat ontwikkelaars het meeste over hun projecten geheim willen houden, is begrijpelijk. Het is al vaker voorgekomen dat dergelijke acteurs een titel of inhoud van een nog niet aangekondigde game hebben gelekt. Daarom wordt zelfs met de nieuwe overeenkomsten niet de daadwerkelijke titel van het project onthuld aan de stemkandidaten.

"Echter is nu afgesproken dat zij wel het recht hebben te weten of zij opvallende teksten moeten inspreken als deze gewelddadig, racistisch of seksueel zijn. Ook krijgen sollicitanten al informatie over het genre van de game, of het spel gebaseerd is op eerder uitgebrachte IP en of zij de rol over zullen nemen van iemand anders of niet," vertelt Ray Rodriguez, hoofdcontractbeambte van SAF-AFTRA's, die tevens de leidende onderhandelaar is van dit nieuwe contract voor stemacteurs.

Chloe

Ieder voordeel heeft zijn nadeel

Ook al hebben deze nieuwe vooruitzichten ervoor gezorgd dat de lange staking tot een einde is gekomen, is de deal nog niet gesloten. In oktober zal de nationale raad van SAG-AFTRA bij elkaar komen om dit contract nogmaals te bespreken en beoordelen. Ook heeft de boycot ertoe geleid dat onder andere de stemacteur van Chloe uit Life is Strange, Ashley Burch, haar rol heeft moeten opgeven. Ze vertelt:

"Als je gaat staken weet je dat je dingen zal moeten opofferen. Het verliezen van de rol van Chloe is alleen niet wat ik had verwacht. Het is een groot verlies."

Dit artikel delen:

Lees meer

Gratis Assassin's Creed Origins-update maakt van game museum SNES Classic Mini
4

Reacties op: Overeenkomst brengt een einde aan staking van stemacteurs tegen gamebedrijven

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • bokahara

  • 27 september 2017 17:58
  kut staking. 1 van de redenen dat octodad de hoofdrol speelde in mass effect andromeda

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • SevenEight

  • 27 september 2017 18:16
  "Betere beschermen voor stemacteurs" ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RidgeRazor

  • 28 september 2017 09:10
  Goed om te lezen dat er enigszins een compromis is gesloten. Op een aantal fronten erg belangrijk, met name de bescherming en transparantie. De argumenten genoemd in het artikel spreken voor zich..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 28 september 2017 12:45
  Ja krijgen we nu max terug in life is strange zou cool zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.