Overeenkomst brengt een einde aan staking van stemacteurs tegen gamebedrijven | Gamer.nl

Overeenkomst brengt een einde aan staking van stemacteurs tegen gamebedrijven | Gamer.nl

Stemacteurs stoppen na bijna een jaar met het staken tegen elf gamebedrijven door een voorlopige overeenkomst.

In oktober vorig jaar begon een ma ale staking van stemacteurs toen, onder leiding van SAG-AFTRA (Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists) er geen overeenkomst kwam over de contractvoorwaarden met grote uitgevers. SAG-AFTRA is een vereniging die onder andere meer dan 6.000 mensen die regelmatig werkzaam zijn als stemacteur voor games representeert.

Oorsprong van de staking

De vorige overeenkomst, genaamd Interactive Media Agreement, verviel in 2014, waardoor er een nieuwe moest komen. Tijdens de onderhandelingen voor het nieuwe akkoord maakte SAG-AFTRA zich hard voor bonu en voor de stemacteurs, die volgens de vereniging moeten stijgen naarmate de game waaraan zij hebben meegewerkt beter verkoopt.

Hier gingen de gamebedrijven niet meer akkoord. Hierdoor hebben veel van de gedupeerde stemacteurs ervoor gekozen om de elf gamebedrijven, waaronder giganten als Electronic Arts, Take-Two Interactive en Warner Bros. Games, te boycotten door hun diensten niet langer aan te bieden.

SAG AFtra

Bonus - beter dan niets

De staking, die bijna een jaar heeft geduurd, is nu eindelijk tot een einde gebracht. Op 23 september kwam SAG-AFTRA tot een voorlopige overeenkomst met de elf gamebedrijven, waardoor de werkomstandigheden van stemacteurs verbeterd worden.

Ten eerste zullen stemacteurs nu een bonus ontvangen voor hun werk. Deze extra's zijn gebaseerd op het aantal se ies dat er aan de game gewerkt wordt door de acteurs. Het begint met 75 dollar, of 64 euro, voor de eerste se ie, waarna de bonus kan oplopen tot 2.100 dollar, of 1.790 euro, voor tien se ies.

Deze bonus is dus niet afhankelijk van hoe winstgevend een videogame is, waar de gilde in eerste instantie voor pleitte. Dit is een bonus waar filmacteurs meestal wel van genieten. Gabrielle Carteris, president van SAG-AFTRA, geeft echter aan dat het al een hele verbetering is ten opzichte van elf maanden geleden:

"Het is een belangrijke stap in deze cruciale bedrijfsomgevingen. We hebben verschillende overwinningen bereikt, waaronder het invoeren van een bonus, waar de meeste leden zich over bekommerden."

Dollars

Betere beschermen voor stemacteurs

Stemacteurs worden door de nieuwe afspraken ook beter beschermd. Zo hebben veel stemacteurs nare werkervaringen, waarbij zij gedwongen werden urenlang te schreeuwen of andere belastende stemmen op te zetten, waardoor hun stembanden soms permanent beschadigd raakten. Dit is een van de problemen waar de bedrijven aan zullen blijven werken met SAG-AFTRA, zodat soortgelijke taferelen zich niet meer voordoen in de toekomst.

Mi chien wel de grootste overwinning als gevolg van de staking is de toegenomen transparantie van ontwikkelaars voor mensen die stemmen voor ze inspreken. Voorheen werd voor het tekenen van een contract bijna niets bekendgemaakt over de details van de werkzaamheden. Hierdoor werd bijvoorbeeld van stemacteurs gevraagd dat zij racistische of seksuele scènes inspraken, terwijl zij hier van te voren geen benul van hadden.

Dat ontwikkelaars het meeste over hun projecten geheim willen houden, is begrijpelijk. Het is al vaker voorgekomen dat dergelijke acteurs een titel of inhoud van een nog niet aangekondigde game hebben gelekt. Daarom wordt zelfs met de nieuwe overeenkomsten niet de daadwerkelijke titel van het project onthuld aan de stemkandidaten.

"Echter is nu afgesproken dat zij wel het recht hebben te weten of zij opvallende teksten moeten inspreken als deze gewelddadig, racistisch of seksueel zijn. Ook krijgen sollicitanten al informatie over het genre van de game, of het spel gebaseerd is op eerder uitgebrachte IP en of zij de rol over zullen nemen van iemand anders of niet," vertelt Ray Rodriguez, hoofdcontractbeambte van SAF-AFTRA's, die tevens de leidende onderhandelaar is van dit nieuwe contract voor stemacteurs.

Chloe

Ieder voordeel heeft zijn nadeel

Ook al hebben deze nieuwe vooruitzichten ervoor gezorgd dat de lange staking tot een einde is gekomen, is de deal nog niet gesloten. In oktober zal de nationale raad van SAG-AFTRA bij elkaar komen om dit contract nogmaals te bespreken en beoordelen. Ook heeft de boycot ertoe geleid dat onder andere de stemacteur van Chloe uit Life is Strange, Ashley Burch, haar rol heeft moeten opgeven. Ze vertelt:

"Als je gaat staken weet je dat je dingen zal moeten opofferen. Het verliezen van de rol van Chloe is alleen niet wat ik had verwacht. Het is een groot verlies."

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou