Update: Nederlandse Kansspelautoriteit onderzoekt ook lootboxes in games | Gamer.nl

Update: Nederlandse Kansspelautoriteit onderzoekt ook lootboxes in games | Gamer.nl

Update: De Nederlandse Kansspelautoriteit doet ook onderzoek naar lootboxes in games. Het gaat hier niet alleen om de lootboxes van Battlefront 2 en Overwatch, maar ook om andere games waarin een dergelijke systeem gebruikt wordt.

De Nederlandse Kan pelcommi ie laat weten aan NU.nl: "In Nederland is een kan pel altijd vergunningsplichtig. Voor online kan pelen hebben we nog geen vergunning telsel."

Dit betekent echter niet dat kan pelen zomaar online aangeboden mogen worden. Als na onderzoek blijkt dat het hier inderdaad om gokken gaat, dan zouden lootboxes in de toekomst verboden kunnen worden. In 2016 werd een wetsvoorstel aangenomen door de Tweede Kamer, die nu nog door de Eerste Kamer moet komen.

Vandaag heeft Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP vragen gesteld aan de Minister voor Rechtsbescherming over het kan pel-karakter van lootboxes in videogames. De gastcolumn van ICT-jurist Arnoud Engelfriet op Gamer.nl werd als een van de bronnen gebruikt voor de vragen.

Origineel bericht: De Kan pelcommi ie van België is een onderzoek gestart naar de lootboxes in Star Wars: Battlefront 2 en Overwatch.

De discu ie rondom lootbox-systemen in games is al langere tijd aan de gang. Een van de grote discu iepunten is of deze systemen eigenlijk een vorm van gokken zijn. EA heeft na veel kritiek het lootbox-systeem in Star Wars Battlefront 2 aangepast, maar niet verwijderd.

Nu is de kan pelcommi ie van België een onderzoek gestart naar de lootboxes in Overwatch en Battlefront 2 om te bepalen of het hier inderdaad om gokken gaat of niet. De kan pelcommi ie maakt zich in dit geval vooral zorgen voor minderjarigen, omdat zij onder sociale druk makkelijker meer geld uitgeven. Peter Nae ens, directeur van de Kan pelcommi ie, vertelt VTM Nieuws:

"Als er sprake is van kan pel, dan kan dat niet zonder vergunning van de Kan pelcommi ie. Als je iets wilt hebben, maar je kunt niet weten of dat wat je koopt datgene ook bevat, dan ben je dus eigenlijk aan het gokken."

Ook al klinkt dit als een oordeel is het onderzoek nog niet afgerond en kan dus nog geen definitieve uitspraak gedaan worden. In het ergste geval kan dit onderzoek er toe leiden dat EA honderdduizenden euro's boete moet betalen of de game uit de schappen moet halen.

Hierbij moet gezegd worden dat dit onderzoek niet alleen gevolgen zal hebben voor Star Wars: Battlefront 2 en Overwatch, maar voor alle games met lootbox-systemen.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou