Nieuws
Koopgids cpu en ram

Koopgids: De beste processoren en geheugenbanken

Zo vind je de beste processoren en geheugenbanken voor jouw budget

Geschreven door Roel Stortelder op
De processor is een van de belangrijkste onderdelen van een computer. De snelheid van een processor heeft namelijk effect op alles wat je op een computer doet. In dit artikel worden enkele belangrijke aspecten van een processor besproken, gevolgd door een koopadvies. Omdat een processor nauw samenwerkt met het werkgeheugen, worden ook deze in dit artikel besproken en komen de adviezen voor een processor samen met bijpassend geheugen.

Hoewel er ooit meer concurrentie is geweest tussen desktop processoren, is er tegenwoordig enkel nog keus tussen de merken AMD en Intel. Tot voor kort was Intel zelfs de enige keuze voor alles behalve het budgetsegment. AMD heeft het namelijk een lange tijd slecht gedaan, maar slaat sinds vorig jaar hard terug met de nieuwe Ryzen-processoren. Er is dus geen merk meer aan te wijzen dat altijd de beste optie is, maar dat betekent ook dat er eigenlijk geen slechte keuzes bestaan.

Koopgids CPU en RAM

Voor fanatieke overklokkers is Intel ook een leukere optie, omdat er vaak meer uit te halen valt dan bij AMD. Het nadeel is echter wel dat je bij Intel een processor moet hebben met een ‘K’ aan het einde van de processorcode (zoals de Intel Core i7-8700K), terwijl AMD het bij elke processoren mogelijk maakt. Tevens is er bij Intel een moederbord met een ‘Z’-chipset nodig, maar dit wordt in een later artikel in meer detail besproken.

Koopgids CPU en RAM

Aantal cores en frequentie bepalen niet alles

De twee belangrijkste specificaties van een processor zijn de klokfrequentie en het aantal cores. Toch zeggen deze getallen niet alles, zeker niet wanneer er naar verschillende generaties gekeken wordt. Een groot deel van de prestaties wordt namelijk bepaald door de architectuur (opbouw) van de chip. Na elke paar generaties komen zowel Intel als AMD namelijk met een nieuw ontwerp voor de chip, waarmee het aantal klokslagen per berekening verminderd moet worden. Over het algemeen kan aangenomen worden dat dit voor alle processoren binnen een bepaalde generatie hetzelfde is, maar het kan wel significant verschillen tussen AMD en Intel. Een Intel-processor met 8 cores op 4GHz kan dus sneller of langzamer zijn dan een AMD processor met exact dezelfde specificaties. De enige manier om achter deze verschillen te komen, is door onafhankelijke reviews te lezen.

Koopgids CPU en RAM

Een ander belangrijke specificatie is het stroomverbruik. Een hoger stroomverbruik betekent dat er meer warmte wordt geproduceerd en dat de chip dus ook warmer wordt. Als je koeler niet groot genoeg is voor een chip met een hoog stroomverbruik, kan dat er voor zorgen dat de processor té warm wordt en het de klokfrequenties verlaagt om zichzelf te beschermen. Controleer dus altijd of jouw koeler geschikt is voor de processor die je wilt kopen, vooral als je op zoek bent naar een high-end chip.

Werkgeheugen: snelheid versus hoeveelheid

Het uitzoeken van werkgeheugen klinkt in eerste instantie gemakkelijk, maar als je eenmaal op zoek gaat, kom je er achter dat er enorm veel keus is met veel verschillende specificaties. De meest bekende specificatie is natuurlijk de grootte van het geheugen. Tegenwoordig is 4GB werkgeheugen eigenlijk al te weinig en is 8GB de standaard. Toch kan het geen kwaad om extra te investeren in 16GB aan werkgeheugen, vooral als de computer een paar jaar mee moet gaan. 32GB is enkel nog voor zeer specifieke toepassingen nodig en is vooral voor games behoorlijk overbodig. Mocht je bang zijn dat 16GB later te weinig wordt, dan is het gelukkig heel eenvoudig om het over een paar jaar zelf te upgraden.

Koopgids CPU en RAM

De snelheid van geheugen begint ook voor gamers een steeds belangrijkere rol te spelen. Mocht je geen losse videokaart, zoals een Nvidia GeForce of AMD Radeon, gebruiken, maar in plaats daarvan willen gamen met de GPU van de processor, kies dan altijd voor snel geheugen. De instappers van 2133MHz en 2666MHz zijn namelijk meestal niet snel genoeg om alles uit de interne GPU te kunnen halen. Gebruik je wel een aparte videokaart, dan kom je vaak prima weg met goedkoper geheugen. Als je budget het toelaat, kies dan voor een setje van 3200MHz, maar in de meeste games is 2666MHz meer dan voldoende.

Om alles uit deze snelheid te halen is het een must om een set van minimaal twee geheugenbanken aan te schaffen. Op die manier kan de processor namelijk gebruikmaken van Dual Channel-technologie, wat de prestaties significant verbetert, zonder dat je er extra voor hoeft te betalen.

Welk merk RAM?

Anders dan bij processoren zijn er tientallen verschillende merken te vinden voor werkgeheugen. De verschillen tussen deze merken zijn echter vooral beperkt tot uiterlijke kenmerken. De sticks worden tegenwoordig namelijk nauwelijks meer warm, waardoor het effect van de koeler beperkt blijft. Het grootste verschil wordt daarom gemaakt met rgb leds, koelerdesign en prijs. Bepaal daarom eerst hoeveel geheugen je nodig hebt en hoe snel dit moet zijn alvorens je een keuze maakt tussen verschillende merken. Als je van plan bent een grote koeler op de processor te monteren, hou er dan wel rekening mee dat uitzonderlijk grote geheugenbanken soms niet passen.

Koopgids CPU en RAM

Koopadvies mei 2018

Zoals gezegd is het door de terugkomst van AMD niet meer zo makkelijk om een processor uit te kiezen. Daarom volgen hieronder enkele voorbeelden van verstandige keuzes voor de gemiddelde gamer voor elk budget. Bij elke processor staat ook een evenwichtige keuze voor het geheugen dat binnen hetzelfde budget valt. Zoals altijd gaan we weer uit van de reguliere online prijzen.

230 Euro: Intel Core i3-8300 + 8GB 2666MHz G.Skill Ripjaws 4

Koopgids CPU en RAM

In het budgetsegment is de Intel i3-8300 de beste keus voor gamers. Met de snellere single-threaded performance is de Intel-processor in games vaak sneller dan de gelijk geprijsde AMD Ryzen 5 1500X. Heb je naast een game vaak nog andere programma’s open staan, dan zou de AMD Ryzen een betere optie kunnen zijn. Voor het werkgeheugen geven we in beide gevallen dezelfde aanbeveling: 8GB 2666MHz van G.Skill.

350 Euro: AMD Ryzen 5 2600 + 16GB 2666MHz Crucial Ballistix Sport LT

Koopgids CPU en RAM

Voor 350 euro haal je een prachtige processor en voldoende geheugen in huis. De AMD Ryzen 5 2600 presteert in games vergelijkbaar met de Intel Core i5-8500, maar de multi-threaded prestaties zijn zo veel beter dat de AMD-chip duidelijk de betere keuze is. Het geheugen is opgewaardeerd naar twee bankjes van Crucial die samen goed zijn voor 16GB.

500 Euro: Intel Core i7-8700K + 16GB 3200MHz G.Skill Ripjaws V

Koopgids CPU en RAM

In dit segment heeft Intel weer een duidelijke voorsprong voor gamers. De prestaties zijn in games significant beter dan die van de concurrent, terwijl er nauwelijks wordt ingeleverd op pure multi-threaded prestaties. Voor het geheugen is gekozen voor een iets sneller 16GB kitje van G.Skill om alles uit de snelle i7 te kunnen halen.

2700 Euro: Intel Core i9-7980XE + 64GB 3600MHz G.Skill Trident Z RGB

Koopgids CPU en RAM

Als geld geen rol speelt, dan is er maar één processor die alle concurrentie op elk vlak verslaat: de Intel Core i9-7980XE. Dit 1850 euro kostende monster beschikt over maar liefst 18 cores (36 threads) en heeft een boostfrequentie van 4.2GHz. Samen met de 850 euro kostende 64GB rgb geheugen van G.Skill haal je de ingrediënten in huis voor een oppermachtige desktop. Laat het wel duidelijk zijn dat dit in geen enkel opzicht de beste prijs-prestatie verhouding heeft en alleen in uitzonderlijke gevallen een ‘verstandige’ keuze is.

Lees ook eens de vorige koopgidsen. Wanneer alle onderdelen van de computer zijn besproken, komt er ook een advies voor volledige systemen en laptops.

Koopgids: De beste videokaarten van het moment voor elk budget
Koopgids: De beste gamemuizen van het moment

Meer hardware op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

God of War-spoilercast - Gamer.nl Podcast 172 Nieuws van de week: E3 2018 en de Neo-Geo Mini
6

Reacties op: Koopgids: De beste processoren en geheugenbanken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Floks

  • 14 mei 2018 17:53
  Ik ben idd nu aan het kijken naar 2700 Euro: Intel Core i9-7980XE + 64GB 3600MHz G.Skill Trident Z RGB

  Komt nog wel wat bij, want de videokaart kan ook wel een upgrade gebruiken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GRDavies

  • 15 mei 2018 16:38
  @Floks Hobbies kosten geld en wat voor de een poep is, is voor de ander goud enzo, maar ik denk dat (in mijn geval) ontwetendheid is gelukzaligheid, dus ik weet ook niet wat ik mis aan Ultra HD grafix, maar 2700 euro damn yo! ;)

  Ik denk dat het vergelijkbaar is/was met de eerste keer naar een HD film kijken, toen keek echt m'n ogen uit, maar nu word ik er niet koud of warm van, het is zo gewoontjes, ben je niet bang dat je teveel geld uitgeeft voor een tijdelijk iets (nou ja, de computer zal nog wel een lange tijd mee kunnen draaien ;) )?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoelStortelder

  • 16 mei 2018 11:01
  @Floks Ik gaf het in mijn artikel al aan, maar zoals GRDavies zegt is het voor games bijna nooit een verstandige keuze om voor zulke processoren te kiezen. Vooral als daardoor het budget van je videokaart in gevaar komt, is het een stuk verstandiger om een stapje lager te kiezen en meer uit te geven aan je videokaart.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mcbrew

  • 17 mei 2018 16:07
  @Floks Als je een pc puur voor gamen gaat bouwen zou ik zeker niet voor een i9 gaan. Dat is echt zonde van je geld. De performanceverbetering die je voor dat geld krijgt is echt minimaal (als die er uberhaubt al is).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hastur

  • 17 mei 2018 23:08
  Twee opmerkingen.

  Niet zo lang geleden hebben de mannen van DigalFoundry (te zien bij Eurogamer) aangetoond, dat games altijd baat hebben bij sneller geheugen. Ook in combinatie met een losse videokaart. Dus als je het kan permitteren, ga voor die 3200MHz.

  Daarnaast zijn er nog een heel aantal game engines, die afhankelijk zijn van de single thread prestaties van de processor. Vooralsnog zijn die van Intel daar veel sneller in dan AMD. Dus die keus lijkt mij makkelijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoelStortelder

  • 19 mei 2018 13:57
  @Hastur Ik denk dat je doelt op deze video van DigitalFoundry: https://www.youtube.com/watch?v=Er_Fuz54U0Y

  Deze heb ik inderdaad gezien en op oa Reddit wordt deze ook vaak aangehaald als bewijs dat geheugenfrequentie een hele grote rol speelt bij games. Het probleem met die benchmarks van DF is echter dat andere reviewers (waaronder ik) totaal andere resultaten krijgen. Alleen als de CPU de bottleneck is, kan een hogere RAM frequentie helpen, maar zelfs dan is het de extra investering vaak niet waard en kun je dat geld beter in een snellere CPU of GPU stoppen. Hoewel erg beknopt, gaf ik dat ook al aan in dit artikel.

  Wat betreft Intel vs AMD is dat precies wat in het artikel staat. Om die reden staat er ook maar één AMD processor in het advies. Die is in games een fractie trager dan de gelijkgeprijsde i5-8500, maar de veel betere multithreaded performance en OC opties maken de Ryzen 5 een betere keus.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.