NNO speelt games | Gamer.nl

NNO speelt games | Gamer.nl

Het is bijna zover: in december speelt het Noord Nederlands Orkest muziek uit games! Als sporadisch gamejournalist ben ik trots op het mogen samenstellen van dit bijzondere programma, waar ik graag meer over vertel. De line-up kan je nu al bekijken op de href="https://www.nno.nu/concert/nno-speelt-games" style="">website van het NNO</a>.

Een aantal jaren geleden schreef ik hier over kunst in games, dankzij de expositie New Horizons in Leeuwarden. Het was fijn dat er aandacht werd besteed aan games als kunstvorm, maar ik miste in de expositie interactie en de uitleg bij de kunst die er hing. Bij het zien van artwork uit Mirror’s Edge dacht ik bijvoorbeeld: die muziek... draaide de soundtrack nu maar op de achtergrond!

Je kunt je voorstellen hoe goed het voelde toen het langst bestaande orkest van Nederland mij vorig jaar vroeg om mee te denken over muziek uit games. Het Noord Nederlands Orkest stond dit jaar op Lowlands, trekt tienduizenden bezoekers bij openluchtconcerten, speelt met gevierde singer-songwriters en programmeert elk jaar voor een breed publiek. Het orkest speelde live muziek van Philip Gla bij Koyaanisqatsi, experimenteerde op Lowlands met een , maar speelt ook traditioneel het groot symfonisch repertoire. De avontuurlijke combinaties die het NNO weet te maken ontkrachten het vooroordeel dat kla ieke muziek saai of ontoegankelijk zou zijn.

Hoe kwam dit concert tot stand?

Het samenstellen van een actueel concert met muziek uit games is niet gemakkelijk. Componisten zijn enthousiast, maar wie de rechten in het bezit heeft bepaalt meestal wat en of er gespeeld mag worden. Bovendien verschilt het per ontwikkelaar hoe snel en óf ze reageren. Wat vooral opviel bij dit project, was hoe verra end positief gamemakers reageerden op het idee.

Neem bijvoorbeeld CD Projekt Red: de ontwikkelaar reageerde meteen op een eerste e-mail en was bijzonder behulpzaam. Ook Guerrilla Games reageerde enthousiast en dankzij hun goede steun wisten we Julie Elven - die de partijen zingt bij Horizon: Zero Dawn - te strikken als zangeres. De hulp van ontwikkelaars was bij dit concert cruciaal, vooral omdat het NNO de muziek gaat spelen zoals je deze hoort in de games.

Glansrol voor componisten

Austin Wintory (Journey, Abzu, A a in’s Creed Syndicate), Joris de Man (Killzone, Horizon: Zero Dawn), Marcin Przybyłowicz (The Witcher 3: Wild Hunt), Je ica Curry (Everybody’s Gone to the Rapture): allemaal waren ze razend enthousiast bij het horen over NNO speelt games. Voor enkelen onder hen was hun muziek eerder al te horen in concerten, maar veelal in kleinere bezetting. Een volledig symfonieorkest tot je beschikking krijgen is een ander verhaal. Joris de Man bewerkte zijn muziek uit Horizon: Zero Dawn speciaal voor deze gelegenheid voor symfonieorkest, waardoor het geheel nóg grootser klinkt.

HZD

Het NNO benadrukt in deze concerten de kwaliteit van muziek in moderne games en laat zien dat orkesten een belangrijk deel uitmaken van een game(productie). Dit zijn ondernemingen die in schaal vergelijkbaar of zelfs groter zijn dan filmproducties, wat je in december terughoort in de concertzaal.

Artistiek leider van het NNO, Marcel Mandos, over dit programma: “Al jaren had ik de gedachte om een programma te creëren rondom gamemuziek. De gedachte erachter was om een nieuw publiek de kracht van een groot symfonieorkest te laten horen en een statement te maken dat gamemuziek gewoon een ontzettende ontwikkeling heeft doorgemaakt. Daar ik zelf absoluut niet de kennis heb van gamemuziek, vroeg ik Merijn mee te denken. Zijn eerste antwoord was dat we actuele muziek moesten spelen van games die nu groot zijn. Ik ben een bevoorrecht artistiek leider dat Merijn mijn collega is en zoveel inhoudelijke kennis heeft van games, maar ook van de muziek!. Hij heeft een programma gemaakt waarbij de muziek perfect de emoties weergeeft die bij de games of de scène horen.”

Bij het horen van de prachtige stukken zie je Geralt al voor je, galopperend over de dra ige weggetjes van Velen in de avondzon. Andere stukken toveren die raadselachtige berg in de verte terug op je netvlies, inclusief het opstuivende zand in de wind. Voor nostalgici is er één uitzondering op deze reeks van voornamelijk nieuwe games: de filmische muziek uit Heart of Darkne uit 1998. Deze game was één van de eerste cinematografische platformers (à la Another World, Limbo, Inside) en de eerste game waarbij een volledig symfonieorkest de soundtrack inspeelde.

Het NNO speelt muziek uit games in Groningen, Leeuwarden en Utrecht op 20, 21 en 22 december. Een aantal gamedesigners en componisten uit dit programma zal in de concertzaal zitten en we zien graag ook zoveel mogelijk gameliefhebbers én aanhang verschijnen! Leuk detail: jongeren t/m 29 jaar betalen 10 euro in Groningen en 13,50 in Leeuwarden. In Utrecht is de prijs voor iedereen verlaagd tot 23 euro (in plaats van de gebruikelijke 30 euro).

Het concert is voor alle leeftijden geschikt en wordt gepresenteerd door indie developer Rami Ismail. Hij vertelt de verhalen achter de games en gezien de vele conferenties die hij bijwoont in het buitenland is het redelijk uniek om hem in Nederland te zien presenteren. Rami heeft goede contacten in de industrie, wat een positieve invloed heeft gehad op de programmering. Wie weet hoor je nog iets over de games of de ontwikkeling van die titels waar je nog geen weet van had.

De details:

Presentatie: Rami Ismail
Zang: Julie Elven
Met o.a. muziek uit: The Witcher 3, Journey, A a in’s Creed Syndicate, Heart of Darkne , Destiny
Duur: ca. 1 uur

Bekijk hier het volledige programma

Reserveer hier kaarten voor Groningen
Reserveer hier kaarten voor Leeuwarden
Reserveer hier kaarten voor Utrecht

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou