Achtergrond
Splatoon Switch

De Nintendo Switch: een halfjaar na release

Doet de Wii U vergeten

Geschreven door Michel Musters op
De Nintendo Switch verscheen op 3 maart 2017 en dus is de console inmiddels een halfjaar verkrijgbaar. Gamer.nl blikt terug op deze eerste periode van de nieuwe console en de voorzichtige comeback die Nintendo maakt na het Wii U-fiasco.

De onthulling van de Switch in oktober vorig jaar kon rekenen op uiteenlopende reacties. Veel gamers hadden een hybride console, die zowel op de televisie als in handheldvorm te spelen is, verwacht, maar niet iedereen was het erover eens dat dit de juiste richting was voor Nintendo. Het betekende in feite dat het om een zeer krachtige handheld ging en dat het Japanse bedrijf dus wederom achter de concurrentie aan zou lopen als het aankomt op grafische kracht. Zeker wat betreft third-party-ondersteuning zou dat een obstakel kunnen vormen, maar daarover later meer.

De onthulling en de daaropvolgende presentaties en marketing van de Switch waren in ieder geval bijzonder duidelijk. Vergeleken met de warrige onthulling van de Wii U op E3—waarbij een groot aantal journalisten dachten dat het om een nieuwe controller voor de Wii ging, een fout die veel consumenten na release ook maakten—leek een compleet ander marketingteam verantwoordelijk voor de aanloop naar de Switch-lancering. In het 3,5 minuten durende promotiefilmpje wordt in één oogopslag duidelijk wat de Switch kan en wat de unique selling point van het apparaat is: speel je games op de tv, haal de console zelf vervolgens uit de dock en speel waar je maar wilt verder op het scherm van het apparaat. Het mooie is daarbij dat de Switch precies werkt zoals geadverteerd wordt en het een verademing is om game-ervaringen die normaal alleen voor consoles waren weggelegd, onderweg te spelen. Het concept en de uitwerking is solide.

Het is een hit

Die duidelijke communicatie heeft ongetwijfeld bijgedragen aan een voor Nintendo erg succesvol eerste halfjaar van de Switch. Tot 30 juni zijn er wereldwijd 4,7 miljoen exemplaren van de console verkocht, een duidelijke voorsprong op voorganger Wii U, die in hetzelfde tijdsbestek 3,61 miljoen keer over de toonbank ging. Eind augustus bleek dat er meer dan anderhalf miljoen exemplaren van de Switch in Japan alleen zijn verkocht, mede aangedreven door het succes van het in juli verschenen Splatoon 2. Daardoor staat de Switch regelmatig bovenaan de verkooplijsten van consoles in Japan. Het is dus helemaal geen vreemde aanname om te stellen dat er waarschijnlijk al meer dan 6 miljoen exemplaren van de hybride zijn verkocht, al moeten we wachten tot Nintendo’s volgende presentatie van kwartaalcijfers voor precieze data.

Het succes blijkt ook uit het feit dat de Switch lijkt te leven in het bewustzijn van de mainstream. Hoewel een met de Wii vergelijkbaar succes vooralsnog uitblijft (die console werd een fenomeen en had het universeel aantrekkelijke Wii Sports als wapenfeit), lijkt de Switch in ieder geval op de radar te staan bij de gemiddelde gamer, totaal onvergelijkbaar met de vaak vergeten Wii U. Het is natuurlijk anekdotisch bewijs, maar kijkend naar de redacties van Gamer.nl en zustersite InsideGamer, zijn er ook veel meer redactieleden met een Switch dan toentertijd met een Wii U.

Reggie

Tekort

Harder bewijs van het succes van de Switch is dat de console, in eerste instantie in de Verenigde Staten en nu nog altijd in Japan, nauwelijks verkrijgbaar is. Wekelijks worden er steevast tussen de 20.000 en 30.000 exemplaren van de console in het thuisland van Nintendo verkocht. Daarvoor staan vele consumenten regelmatig in de rij en worden er zelfs loterijen gehouden voor wie er ‘mag’ betalen en de console mee naar huis neemt. Alleen bij de release van grote nieuwe games, zoals Splatoon 2 en Monster Hunter XX, brengt Nintendo meer hardware(bundels) uit om potentiële kopers tegemoet te komen.

Hiermee snijdt Nintendo zichzelf in de vingers: zou het bedrijf meer consoles produceren, dan zou het er overduidelijk meer verkopen. Het is niet dat Nintendo dit niet wil, maar het is afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare materialen en mankracht in de fabrieken waar de console wordt geproduceerd. De Switch schijnt een aantal onderdelen in zich te hebben die ook worden gebruikt voor Apple’s iPhone-toestellen. Aangezien Apple zich weer opmaakt voor de lancering van een nieuw model van zijn populaire smartphone later dit jaar, gaat een groot deel van de mankracht en beschikbare onderdelen naar het Amerikaanse bedrijf. Nintendo belooft in de loop van het jaar de productie van de Switch op te voeren, maar dat moet nog blijken. Daarbij blijft het de vraag of dit probleem zich niet elk jaar voordoet, bij elke nieuwe uitgave van de iPhone. Het is een prangend punt dat nog groter succes voor de console in de weg staat.

Joy Con

Storende factoren

Daarbij zijn er nog een aantal factoren die Switch-eigenaren storen. Een daarvan was een foutief werkende linker Joy-Con die bij veel Switch-systemen geleverd was. Nintendo is hier netjes mee omgegaan door alle slecht werkende controllers te vervangen, maar het laat een vieze nasmaak achter bij een nieuwe doelgroep. Nog een storende factor is de vooralsnog nauwelijks bestaande online-ondersteuning. Hoewel de service nog gratis is, is het gebrek aan voicechat bij multiplayergames tergend en is de smartphone-app voor het uitnodigen van vrienden in multiplayerpotjes een enorm omslachtig systeem. Zeker wanneer Nintendo volgend jaar geld voor zijn service gaat vragen, moet er veel verbeterd zijn.

De games

Dat ondanks het tekort en de problemen met online de Switch toch een positieve reputatie heeft, is bijna geheel te danken aan de games. Enerzijds is er de lanceringstitel The Legend of Zelda: Breath of the Wild, dat door veel media als een van de beste games aller tijden werd bestempeld. Hoewel de game gelijktijdig op de Wii U verscheen, hebben veel mensen ervoor gekozen het spel op een nieuwe console met toegevoegde draagbaarheid te ervaren. Daarbij waren veel gamers gewoonweg niet in het bezit van een Wii U. Breath of the Wild maakte de torenhoge verwachtingen meer dan waar en biedt verfrissende gameplay die qua kwaliteit aan hoogtijdagen van de Nintendo 64 doet denken.

Anderzijds heeft Nintendo zijn releases dit jaar met een goed gevoel voor timing uitgebracht. Kort na de release konden Switch-gamers aan de slag met een complete versie van Wii U-game Mario Kart 8, inclusief een vernieuwde Battle-modus. In de lente werd er een nieuwe IP gelanceerd in de vorm van fighter Arms en in de zomer kwam Nintendo met Splatoon 2, een vervolg op een van de meest succesvolle Wii U-games. De zomer werd eind augustus afgesloten met Mario + Rabbids: Kingdom Battle, waarvoor Ubisoft de Mario-licentie mocht lenen en Mario in een voor de franchise nieuw genre werd geplaatst: een turn-based tactische rpg. Hoe onwaarschijnlijk de combinatie van de voormalig loodgieter, het genre, en de voorheen door het slijk gehaalde Rabbids ook leek, het leverde het een unieke en bovenal kwalitatief hoogstaande game op.

Zelda

Nintendo lijkt dit de rest van het jaar vol te houden met releases als Fire Emblem Warriors, Super Mario Odyssey en Xenoblade Chronicles 2. Ook volgend jaar moet dit doorgezet worden met nieuwe Yoshi- en Kirby-games en uiteindelijk Metroid Prime 4 en een nieuwe ‘grote’ Pokémon-game, al zouden laatstgenoemde titels ook gemakkelijk pas in 2019 het daglicht kunnen zien. Dit najaar krijgt Nintendo hulp van third-party’s, met een verrassend uitgebreide Fifa 18 en ports van de populaire games The Elder Scrolls 5: Skyrim en Rocket League. Het succes van de Switch ontgaat andere uitgevers ook niet en hoewel er nog een lange weg te gaan is, is de support in ieder geval de barre situatie op de Wii U voorbij. Dat dit zowel in Japan als het Westen gebeurt, is indrukwekkend. In de tussentijd lijkt Nintendo gaten in de kalender vooral te vullen met indietitels. Hoewel dit geen vervanging is voor third-party AAA-games, is de sterke band die het bedrijf met de vele onafhankelijke studio’s opbouwt belangrijk, gezien soortgelijk beleid van Microsoft en Sony. Indiegames hebben zelfs al tweemaal een eigen Nintendo Direct gekregen.

Mario Odyssey

Een voorzichtige comeback

Maar Nintendo is er nog niet. Wil het de Switch een lang en vruchtbaar leven geven, dan moet het jaar op jaar met sterke line-ups komen en de band met de grote uitgevers blijven versterken om zo meer titels naar de console toe te trekken. Ondersteuning vergelijkbaar met de PS4 en Xbox One lijkt onhaalbaar, maar deze eerste stappen, gecombineerd met de indiegames en Nintendo’s solide output tot nu toe, zorgen voor een veel gezonder ecosysteem dan de Wii U had. We mogen de Switch heel voorzichtig een geslaagde comeback noemen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: L.A. Noire naar Switch en het ontslag van Mario Wookiee Leaks: A Star Wars News Update - Een nieuwe regisseur voor Episode IX
28

Reacties op: De Nintendo Switch: een halfjaar na release

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  timtim96

  • 9 september 2017 10:19
  Qua multiplayer is NBA Playgrounds echt een aanrader als je een beetje van basketball houdt. Die modus is sinds een paar maanden via een update toegevoegd

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 9 september 2017 10:24
  "Doet de Wii U vergeten"

  Ik heb in de winkel nog steeds minimaal één keer per week vraag naar de Wii U. Veel mensen snappen niet wat de Switch is, of weten niet eens dat het bestaat. Afgelopen donderdag had ik een leuke: "Ik zoek de nieuwe spelcomputer van de Wii."

  Tevens gaat de verkoop van Wii en Wii U games ook nog gestaag door. Als ik nog aan Wii's kon komen verkocht ik deze zeker goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 10 september 2017 06:32
  @qinneth Dat diegene die nieuwe spelcomputer van de Wii zoekt, lijkt mij iemand die niet uit het game tijdperk komt. Er zijn genoeg ouders/grootouders die niet weten wat een switch is…
  Ter vergelijking met playstation/xbox die al generaties lang dezelfde naam hebben en enkel een cijfer veranderen..
  gamecube -> wii -> wii u -> switch .. Dan had Nintendo ook Gamecube 2, 3, 4 moeten doen.. er zit iig geen logica in.. Je kan het die mensen dan ook niet kwalijk nemen dat ze niet de naam weten van de laatste Nintento console

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 10 september 2017 12:48
  M'n vrouw kwam laatst bij een Intertoys en ving een gesprek op tussen verkoper (V) en klant (K):

  K: "Mijn zoontje wil graag een Nintendo kopen, wat adviseert u?"
  V: "Dan adviseer ik een 2- of 3DS, mevrouw"
  K: "Waarom die?"
  V: "Nou, die is portable, dus die kan overal mee naartoe".

  Gelukkig bemoeide m'n vrouw (M) zich ermee (ik doe altijd hetzelfde in dat geval trouwens):

  M: Mevrouw, heeft u meerdere kinderen?
  K: Ja, m'n zoon heeft ook nog een zusje
  M: Als u nu de 2DS koopt, wil zijn zusje natuurlijk óók een 2DS. Anders wordt het constant geruzie. Als u nu één Switch koopt, kunnen ze direct samen spelen met spelletjes die voor meerdere spelers zijn
  V: …..

  Zo is dus ongeveer het niveau van een gemiddelde* verkoper. Geen kennis van de producten die ze verkopen. Gelukkig tref ik het ook wel anders hoor.. maar dit is dus precies wat er mis is met de wereld.

  * Zoals ik al zei is dit meer uitzondering in het geval van Intertoys, maar dergelijke onwetendheid kom je bijna dagelijks wel tegen bij andere net-niet-helemaal-speciaalzaken

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Lync

  • 11 september 2017 09:05
  @jaapgoose Een verkoper met iets te kort aan kennis van een nieuwe console, dat is wat er mis is met de wereld? Voor de accuduur had ik de mevrouw ook een 3ds aangeraden. Dat van de switch is ronduit tekort. maargoed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 9 september 2017 10:32
  "een voorzichtige comback" ? ( comeback)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 9 september 2017 11:27
  Heb deze console sinds de release en gebruik m geregeld naast mijn ps4. Ben wel beperkt tot maar 3 games maar moet eerlijk zeggen dat ik ook niet maandelijks een ps4 game koop dus qua aanschaf per systeem loopt dat gelijk op. Ben er erg tevreden mee en heb m ook al n paar keer on-the-go gebruikt. Ik moet zeggen, al met al een prima console met zeer nette games, helemaal als je niet perse alles in 4K moet spelen. Momenteel is het iedere avond twijfelen tussen Mario & rabbits of Horizon.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 9 september 2017 11:52
  Ik heb hem zelfs in het vliegtuig gebruikt en het werkt gewoon erg goed allemaal. Ik ben er echt heel erg blij mee. Als de Wii en Wii U Zelda games nu op de Switch uitkomen, dan kan ik die Wii U de deur uit doen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 9 september 2017 12:58
  Hollow Knight komt ook naar de Switch!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 10 september 2017 12:49
  Is er toch al een poosje?

  EDIT: Oh laat maar, ik dacht aan Shovel Knight ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gekke Dirkie

  • 9 september 2017 17:17
  Ik heb een Wii U en ben er zeer tevreden mee. Precies de spellen die ik leuk vind, zijn erop uitgekomen. Het is zonde dat veel andere mensen deze spellen nooit gespeeld hebben, dus ik vind het goed dat ze op de Switch een tweede kans krijgen (Mario Kart 8, Splatoon, etc.).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 9 september 2017 18:01
  Ik vind de switch een leuk ding voor de vakantie. Thuis gebruik ik hem eigenlijk nooit. Zeker een goede zet, leuk voor erbij. Van de extreem hoge waarderingen voor Breath of the Wild snap ik dan weer helemaal niks. Qua diepgang en storytelling haalt het niet bij The Witcher 3 bijvoorbeeld. Ik denk dat er een dikke " Nintendo bonus" bij die scores zit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 9 september 2017 18:16
  @tripledad
  Qua interactie met alles in de omgeving en het feit dat er geen bugs in zitten (bij The Witcher tientallen!) kan je misschien wel snappen waarom BotW dikke scores krijgt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 9 september 2017 19:18
  @timtim96
  Bugs? Ik ben er in TW3 (PS4) geen tegengekomen. En de gameplay in BotW vind ik echt niet zo boeiend als de fantastische story telling in TW3

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 9 september 2017 19:23
  @tripledad
  Geen enkele bug? Ik kan het me haast niet voorstellen. Check de CD PROJEKT RED forum eens haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 9 september 2017 20:44
  @timtim96
  Geweldig. Dat ik een forum moet lezen om de bugs te vinden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 10 september 2017 01:42
  @tripledad
  In de zin van 'de forums staan er vol mee', en niet voor niks. Doe maar gerust alsof er geen foutje te bekennen is

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 10 september 2017 12:51
  Er zijn bugs te over in TW3. Quests die niet completen omdat iemand ineens niet verschijnt die er wel had moeten wezen, geluid dat wegvalt tijdens een gesprek, hakkelende animaties … het is een briljante game met een heerlijke setting en verhaal hoor, maar bugvrij? Nope.

  En het verhaal van BotW is wel degelijk aanwezig. Je moet het alleen voor een deel zelf zoeken, en je kunt het in elk willekeurige volgorde doen (verzamel de herinneringen van Zelda. Of niet. Moet je zelf weten, het hóeft niet eens).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 9 september 2017 20:00
  @tripledad

  Allereerst snap ik je mening en wat ik hieronder zeg is niet om je mening te veranderen, want iedereen denk anders.

  Maar Je moet geen appels met peren vergelijken.
  Als ik de appel een tien geef zal iemand die geen appels lust daar nooit mee eens zijn.
  Dus de score kun je niet aanvechten, je kunt het alleen zelf bepalen.
  Wat ik bedoel is dat je de hoge score ook niet hoeft te begrijpen. Jij hebt een reden om iets op jou manier te benaderen en anderen ook.
  En of daar bonus aan zit kan ik dan ook van horizon zeggen want daar is meer mis mee( kwa physics) dan BotW( vind ik dan hè, horizon is nog steeds een zeer sterke game die die hoge scores ook verdient). Misschien betaalde Sony ook wel bonussen om naast Zelda ook hoge scores te hebben.

  Maar wat ik vind waarom deze game( BotW) de scores verdient is niet het verhaal. Die is zoals jij al zegt heel mager. En veel te weinig uitgediept.
  Maar wat het wel doet is dat alles klopt. Alle omgeving lijkt gewoon alsof het daar ook had moeten staan. De dorpjes op de juiste plek. De bergen staan op de goede plek. Je hebt op de juiste manier last van kou en dat je ertegen moet kleden of hitte.
  Zelfs klimmen in regen wat dan niet gaat. Het is super irritant maar het is wel realistischer.
  Die hele details zijn wat Zelda kloppend maakt. Schiet je pijlen weg en raken die niks kun je ze terug vinden.
  Ze drijven op het water als je in het water schiet.
  Het zijn de enorme kleine details van de hele wereld waar deze game op gescoord heeft.
  En gewoon ook dat je geen tips krijgt.
  Met veel puzzels, bijvoorbeeld dat je ergens 3 bomen in een rij moet zetten in je beeld en dan die kant in lopen om wat te vinden, krijg je de hint. Daarna niks meer. Geen bolletje op de kaart waar je dan moet zijn. En als je in ht menu de puzzel activeert als hint of locatie dan leid die enkel naar die persoon. Dus niks aan het handje mee.
  Die interactie is net als de werkelijke wereld ook zou zijn, jij ziet immers ook geen bolletje op je gps als ik jou een vluchtige hint geef van 3 bomen.
  Het gaat vooral om details. Dat alles in die wereld klopt.
  Ik speelde al 100 uur en ik had nog geen guardian gehaald. Wel uit nieuwsgierigheid geprobeerd wat het inhield. Pas daarna gedaan. Omdat ik steeds werd gestimuleerd om nieuwsgierig te zijn. Ik wilde die grote draken vangen of verslaan of wat je er mee kon doen toen ik ze eerst zag. Ik wilde dat licht op die berg onderzoeken. Proberen toch in die lava wereld te overleven voor ik daar eigenlijk kon komen kwa uitrusting.
  Elke keer werd ik als gamer gestimuleerd om innovatief te zijn maar vooral ontdekkingsreiziger. En daarom krijgt deze game voor mij deze score. Niet omdat het verhaal zo geniaal is of de game zo vet van actie is. Maar het ontdekkingsgevoel.

  En over de switch zelf die gebruik ik momenteel meer dan welke andere console ook.
  Ik kocht ook de nieuwe sonic op de switch enkel omdat ik die dan altijd mee kan nemen. En elke game die ook op andere consoles uitkomt zal ik daarom op de switch kopen. Voor mij gaan er alleen exclusives op andere consoles komen. Alle games die ook op switch komen koop ik op switch want waarom zou ik dat niet doen. Zelfde game maar behalve tv ook meenemen.
  Dus ik hoop dat 3rd party support nog lekker gaat en blijft lopen.

  Sorry voor mijn lang verhaal. Ik kan niet zo goed in kleine reacties reageren. Lol

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 9 september 2017 20:52
  @watashi-wa-maurice-desu
  Goed gemotiveerd, maar hoe goed die details ook uitgewerkt zijn, ik begrijp nog steeds niet dat BotW allemaal 10en binnenhaalt. Het maakt de game niet. Het zijn de puntjes op de i.

  Ik zal het maar eerlijk zeggen, ik vind BotW behoorlijk saai. Al die features die je noemt, zijn technisch goed, maar de game blijft voor mij saai. Dat had ik niet bij TW3 (en heel veel andere games).

  Met Nintendo bonus bedoel ik overigens geen omkoping, maar Nintendo is een beetje het leuke broertje, en krijgt daardoor ,lijkt wel, altijd iets hogere scores.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.