Review: Samsung HW-S60B-soundbar

Review: Samsung HW-S60B-soundbar

De HW-S60B is een behoorlijk unieke soundbar: hij beschikt niet alleen over zeven speakers, als je hem combineert met een nieuwe Samsung-televisie kan hij ook draadloos Atmos en Dts: Virtual X ontvangen.

Tel daar ook nog de compatibiliteit met Smart-speakers bij op en je hebt in theorie een perfecte middenweg tussen soundbar en draadloze speaker voor in je woonkamer. Je schaft de HW-S60B aan voor 349 euro, maar het is ook mogelijk om het systeem uit te breiden met bijvoorbeeld een subwoofer. 

Bouwkwaliteit

Omdat er zoveel draadloos kan met deze soundbar, is de hoeveelheid in- en uitgangen op de onderkant beperkt: er is een Hdmi-Arc poort, een usb-ingang voor eventuele firmware updates, een optical-in en een stroompunt. Daarnaast is de HW-S60B zoals gezegd bluetooth- en wifi-compatibel.

De soundbar is behoorlijk compact en dankzij de afgeronde uiteinden oogt hij wat luxer dan wanneer het een simpele, rechthoekige staaf zou zijn. Er zitten zoals gezegd zeven speakers in de soundbar, waarvan er twee volledig naar buiten zijn gericht. Aan de achterkant van de soundbar vind je ook nog twee woofers die als het goed is zorgen voor wat extra slagkracht in het laag.

Samsung HW-S60B

De HW-S60B wordt geleverd met een simpele maar stevige afstandsbediening, stroomkabel en een korte high-speed hmdi-kabel. Zowel het draadloos verbinden met bluetooth als het bekabeld aansluiten werkt naadloos, simpel en ongelofelijk snel.

Compatibiliteit en modi

Samsung presenteert de HW-S60B als Dolby Atmos-soundbar. Het is echter belangrijk om te vermelden dat deze soundbar wellicht wel compatibel is met de codec, maar niet echt een Atmos-achtige luisterervaring weergeeft. Zoals we eerder al schreven, zitten er geen naar boven gerichte speakers in en als je de S60B aanschaft krijg je hier ook geen achterspeakers of subwoofer bij.

Hoewel de soundbar beschikt over vier woofers en drie tweeters, is de luisterervaring toch het meest te vergelijken met een hele brede 3.1-weergave. Daarmee is de luisterervaring behoorlijk kamervullend, maar zeker niet spectaculair in de hoogte. Wel beschikt de soundbar over een Dts:x-modus voor surround sound-simulatie; dit voegt iets toe aan de breedte, maar zorgt helaas ook voor onnatuurlijke versmeringen in het middengebied van het stereobeeld. Naast de Dts:x-modus zijn er ook de standaard-, adaptive-, music- en gaming modus.

Samsung HW-S60B

Klank en modi

Bij het beluisteren van muziek in de standard modus valt direct op dat de soundbar een hele vooruitgang is tegenover standaard televisiespeakers. Voornamelijk in de breedte en grootte van de luisterervaring is het een hele verbetering. Wel klinkt de soundbar in de lagere frequenties ietwat dunnetjes. In standaard modus is er daarnaast te weinig dynamisch bereik om muzikale contrasten overtuigend neer te zetten. De soundbar kan wel behoorlijk hard, maar de verschillen tussen hard en zacht zijn soms niet uitgesproken genoeg.

Bij het schakelen tussen de verschillende modi tijdens het luisteren naar muziek valt op dat ze niet alleen behoorlijk verschillen van elkaar, er zijn ook de nodige volumeverschillen tussen de diverse modi en dat komt ietwat slordig over. De adaptive modus valt bij het luisteren van muziek behoorlijk tegen. De soundbar lijkt zich inderdaad aan te passen, maar dit resulteert in een onrustige en iets geknepen klank.

Gek genoeg klinkt de gaming modus een stuk beter; alsof de diepte en breedte van het stereobeeld ineens opengaan. Er is in deze modus misschien wat minder focus en precisie in het midden van het stereobeeld, maar de algehele klank van muziek klinkt een stuk overtuigender en natuurlijk.

Samsung HW-S60B

Ook tijdens het gamen in de gaming modus valt op dat de soundbar behoorlijk breed klinkt. De speakers die aan de zijkant zorgen voor een groot geluidsveld en dat maakt de luisterervaring tijdens in-game actie behoorlijk immersief. Desalniettemin ontbreekt het bij de HW-S60B wel aan échte overtuigingskracht bij spectaculaire in-game momenten; dat heeft te maken met het eerder genoemde gebrek aan echt sublaag.

Ook in het middenlaag, voornamelijk zo rond de 500Hz, laat de klank wat te wensen over. In dit gebied is de HW-S60B niet precies genoeg en iets te uitgesproken, waardoor ruimtelijkheid en grootsheid in de spelwereld wat dozig en onnatuurlijk metalig vertaalt. Het is een eigenschap die bij muziek wat minder opvalt, maar bij het vertalen van grootse gamewerelden wel negatief in het oor springt.

Concluderend

De HW-S60B is een ongelofelijk veelzijdige soundbar. Dankzij de wifi-, bluetooth-, smart speaker-compatibiliteit kun je hem volledig draadloos inzetten. Daarmee is het een soort middenweg tussen draadloze bluetoothspeaker en soundbar. De klank van de S60B is daarnaast een hele vooruitgang op de speakers van je televisie. Heb je al een Samsung-televisie, dan kunnen de speakers van de soundbar en de tv ook nog eens samenwerken. Desalniettemin laat deze soundbar nog wel wat te wensen over.

Zo ontbreekt het aan echte overtuigingskracht in de lagere frequentieregionen. De prijs is niet gering en als je echt een complete geluidservaring wilt, zul je toch ook nog moeten investeren in een subwoofer en wellicht zelfs achterspeakers. Daarnaast is de soundbar dan wel Atmos-compatibel, maar kan hij niet echt hoogte in de klank weergeven. Dat maakt de HW-S60B voornamelijk geschikt voor iemand die al beschikt over een Samsung-televisie of iemand die zoekt naar een volledig draadloos integreerbare totaaloplossing voor in zijn woonkamer. Wil je een echt surround systeem met wellicht wat minder draadloze mogelijkheden, zijn er voor hetzelfde geld betere opties beschikbaar.

Voor een uitgebreid overzicht van alle technische specificaties betreffende dit product verwijzen we je graag naar de website van Samsung, of bekijk de officiële handleiding.

Oké

Conclusie

Dankzij de wifi-, bluetooth- en smart speaker-compatibiliteit kun je de HW-S60B volledig draadloos inzetten. Daarmee is het een soort middenweg tussen een draadloze bluetoothspeaker en soundbar die in zijn gebruikservaring voornamelijk uitblinkt als je al een splinternieuwe Samsung-televisie hebt. Zonder optionele subwoofer laat de klank wel wat te wensen over. Wil je een echt surround systeem met wellicht wat minder draadloze mogelijkheden, of heb je geen splinternieuwe Samsung-tv, dan zijn er voor hetzelfde geld betere opties beschikbaar.

Plus- minpunten

Compact

strak design

Flexibel qua aansluitopties

Mist slagkracht in de lagere frequenties

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Welke games kun je er op spelen?

0
test

Zal nooit meer een soundbar kopen, ik was het een beetje verplicht vanwege mijn oude receiver en alle draden maar wat een bagger geluid. Heb btw geen goedkope. Maar een losse subwoofer met boxen en receiver is altijd beter. Nu hopen op draadloos 7.1

0

Aanbevolen voor jou