Logitech G Pro TKL vernieuwt weinig tot niet
Reviews

Logitech G Pro TKL vernieuwt weinig tot niet

Serieus TKL-toetsenbord zonder revoluties

Logitech herziet haar op esports gerichte G Pro-producten. In het geval van de toetsenborden leidt dat de G Pro TKL, een evolutie van het eerder verschenen G Pro-toetsenbord. Met de upgrade naar een nieuwere generatie komen aardig luxe beloftes kijken, maar van een echte revolutie lijkt weinig sprake.

Laten we wel wezen: Logitechs G Pro was wel aan vervanging toe. In de basis stond een prima mechanisch toetsenbord, maar vier jaar na dato ligt de lat absoluut hoger. Zeker in de wereld van luxetoetsenborden zijn zaken als duurzame PBT-keycaps en slimmere schakeltechnologie de norm geworden. Terwijl luxetoetsenborden gretig verbeterden, bezigde Logitech zich ondertussen met andere productgroepen.

Met de nieuwe G Pro TKL probeert Logitech bij te benen, te beginnen met nota bene een nieuw luxemodel voor de competitieve gamer. Verwacht een relatief serieus mechanisch toetsenbord met een minstens zo serieuze prijs. De G Pro TKL is nu te bestellen voor een behoorlijk 229 euro. Voor dat soort hoofdprijzen mogen we toch hopen dat Logitech in één klap weer op topniveau presteert, hogere lat of niet.

Logitech G Pro TKL - Technische specificaties

-        Vorm: TKL-formaat of 75% (zonder numerieke cluster)

-        Lay-out: ISO of ANSI

-        Switches: GX Red (lineair), GX Brown (tactiel), GX Blue (clicky)

-        Extra toetsen: mediacluster inclusief scrollwiel

-        Ultrapolling: 1000 Hz

-        Responstijd: 1 milliseconde (draadloos/bedraad)

-        Aansluiting: usb-c (toetsenbord), usb-a (dongle)

-        Draadloos: 2,4 GHz Lightspeed, Bluetooth

-        Draadloos bereik: tot 10 meter

-        Accuduur: tot 50 uur

-        Verlichting: Lightsync RGB

-        Software: Logitech G Hub

-        Bouwmateriaal: chassis van kunststof en aluminium, PBT-keycaps

-        Afmetingen: 352 x 150 x 32 mm (breedte x diepte x hoogte)

-        Gewicht: 910 gram

-        Inbegrepen: usb-c-naar-a-kabel (1,8 meter), draagkoffertje

-        Adviesprijs: 229 euro

Zelfde vorm, steviger gebouwd

Qua bouw is de Logitech G Pro TKL vrij duidelijk een evolutie van het oorspronkelijke G Pro-toetsenbord. In een slanke, tenkeyless vorm (zonder numerieke cluster dus) is het een rechttoe-rechtaan verschijning, zij het ditmaal aanzienlijk verstevigd.

Het chassis bestaat nog altijd voor een groot deel uit kunststof, maar bovenop prijkt nu ook een ferme plaat aluminium. Door de verzwaring van het bouwmateriaal ligt het toetsenbordje standvastig op zijn plek, terwijl de metalen plaat voorkomt dat het doorzakt. Van keyboard flex is hier nul sprake.

De meegeleverde keycaps zijn ditmaal double shot PBT-kunststof, met een licht korreltje. Dit stuggere plastic is duurzamer en minder vlekgevoelig, maar kan door de dubbellaagse inleg alsnog (rgb-)verlichting doorlaten. Logitechs eigen PBT-klikkertjes voelen fraai, maar zijn verder geen wereldklasse keycaps. De daadwerkelijke PBT-laag is niet bepaald dik en bij vlagen vertoont de belettering een wazig randje. Deze knopjes zullen ongetwijfeld langer meegaan dan het voorheen geleverde ABS-spul, dus in die zin is het een geslaagde doorgroei.

Weinig fysieke verbetering

Op de G Pro TKL valt uiteraard ook de mediacluster op. De rubberen toetsen en het brede scrollwiel zijn simpelweg over komen waaien van eerdere G-toetsenborden. Hoewel mediaknoppen geenszins competitief gebruik dienen, vult de toevoeging een voorheen lege plek op het toetsenbord nuttig op. Dat is mooi meegenomen, zeker nu het leeuwendeel van de luxetoetsenborden een mooi potmetertje meeneemt.

Verder verandert er fysiek niet veel aan de G Pro TKL, afgezien van logische upgrades, zoals de overstap op een universele usb-c-poort. Zo zijn de schakelaars wederom niet hot-swappable te vervangen en ook onder de motorkap is geenszins gesleuteld om de typervaring te verbeteren.

Het gebrek aan verbetering voelt jammerlijk. Waar alsmaar meer toetsenbordboeren dempingslagen en verzwaringselementen onder de schakelaars plaatsen, lijkt Logitech daar niets mee van doen te willen hebben. De schakelaars zitten met de nieuwe bovenplaat voldoende stevig, maar qua akoestiek of typgevoel wordt weinig tot niet vernieuwd. 

Stilstand qua schakelaars

Een zekere terughoudendheid om te vernieuwen zien we ook terug in de schakelaarkeuze voor de G Pro TKL. Die is namelijk geheel onveranderd gebleven. De keuze bestaat uit het gehele Logitech GX-aanbod van Cherry MX-klonen, met daarin een lineaire, tactiele of clicky smaak. De GX-schakelaars zijn nog altijd prima mechanische schakelaars, maar ze zijn zo onderhand wel als ‘saai’ te bestempelen, zeker nu andere merken volop innoveren in schakeltechnologie.

Onder meer Razer pronkt al een poosje met bijvoorbeeld optische schakelaars, die duurzamer en sneller zijn dan de traditionele ‘fysieke’ mechaniek. Nog iets vooruitstrevender zijn partijen als Wooting, die met het magnetische hall-effect veruit de meest responsieve, analoge toetsenbordinvoer op de markt zetten. Het zijn deze technieken die, zeker in de handen van de pro’s, behoorlijke game changers kunnen zijn. Voor het eerst in jaren zien we gametoetsenborden écht vernieuwen, terwijl Logitech nog altijd teert op dezelfde MX-klonen van vier à vijf jaar terug.

Nu hoeft Logitech niet altijd bergen te verzetten om te vernieuwen, maar een beetje meer luxe qua schakelaars zou sieren in dit prijssegment. Zo voelen zeker de bruine GX-schakelaars van Logitech wat onprecies: de tactiele feedback komt lang niet altijd overeen met het daadwerkelijke schakelpunt. Ook is een wrange plastic-op-plastic schuring meer dan eens voelbaar, zeker bij de stabilizers. Anno 2023 mogen we voor dit soort bedragen best verwachten dat toetsenbordfabrikanten hun klikkertjes netjes vooraf invetten.

Dubieus draadloos, tevens draagbaar

Het is duidelijk waar de meerprijs van de G Pro TKL hoofdzakelijk vandaan komt: de draadloze functionaliteit. Logitech heeft met de latere generaties Hyperspeed bewezen dat competitief gamen tegenwoordig best draadloos kán — en dus knipt ook het G Pro-toetsenbord de kabel door. Nu ben ik geen beroepsmatig esports-atleet, maar mij ontgaat het hoe het draadloze element bijdraagt aan de competitieve belofte.

Een draadloze muis is logisch. Minder kabel betekent immers minder frictie, en daarmee meer beweeglijkheid om wild te zwiepen met de muis. Maar dat sommetje gaat niet op voor competitieve toetsenborden: de bedoeling is juist dat ze stevig blijven liggen. De kabel heeft in die zin nooit een beperking gevormd voor spelprestaties. De drang om toetsenborden ook draadloos te maken ligt vele malen lager dan die rondom muizen.

De luxe van een draadloos toetsenbord is wederom ‘mooi meegenomen’, maar zenders, ontvangers en een accublok zijn niet de minste kostenposten. Zeker voor de competitieve doelgroep waren die investeringen misschien beter af geweest bij verdere verfijning van de schakeltechnologie — of in ieder geval iets dat wezenlijk spelprestaties kan verbeteren.

Desalniettemin is de G Pro TKL geheel draadloos te bedienen, tot een meter of tien. Over een usb-a-dongle opereert het toetsenbord op de traditionele 1000 hertz ultrapolling en 1 milliseconde responstijd, zonder merkbare vertraging. Op Hyperspeed is an sich niets aan te merken. Met een volle batterij moet het toetsenbord toch zeker vijftig uur vooruit kunnen, zij het liever zonder al te gekke rgb-verlichting. Optioneel werkt het toetsenbord uiteraard ook gewoon ‘vast’ aan de usb-kabel.

Om toch nog enigszins de esporter te bedienen, is de Logitech G Pro TKL wel lekker draagbaar gemaakt. De usb-dongle is in de onderzijde van het toetsenbord te verankeren, de tweetraps voetjes kunnen ingevouwen worden en een stevig draagkoffertje op maat wordt standaard inbegrepen. Zeker met de optionele Bluetooth-functionaliteit belooft de G Pro TKL een flexibel toetsenbordje voor op reis, zij het een immens prijzige, bedoeld voor pro gamers.

De Logitech G Pro TKL is verkrijgbaar voor 229 euro, in het zwart, wit of neonroze. Logitech geeft daarbij de keuze voor GX Red (lineair), GX Brown (tactiel) en GX Blue (clicky) schakelaars.

Ondermaats
Conclusie

De Logitech G Pro TKL is een sober mechanisch toetsenbord, dat eigenlijk te weinig innoveert om diens competitieve doelgroep te dienen. Het TKL-chassis en de PBT-keycaps zijn verstevigd, maar Logitech teert nog altijd op dezelfde, inmiddels stoffige switches. De G Pro TKL legt het daardoor af tegen een kluit concurrenten met snellere en responsievere input, vaak voor lagere prijzen bovendien. Als een schrale en ietwat misplaatste troost is het stugge toetsenbordje wel draadloos inzetbaar.

Plus- en minpunten
  • Verstevigd chassis
  • Draadloos en draagbaar
  • Nul vernieuwing in schakeltechnologie
  • Weinig luxe typervaring

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Tweede open bèta voor Fatal Fury: City of the Wolves op komst
Nieuws

Tweede open bèta voor Fatal Fury: City of the Wolves op komst

Wordt eind deze maand gehouden op PS5, PS4, Xbox Series en Steam

Vanaf 27 maart wordt er een tweede open bèta voor het in april te verschijnen Fatal Fury: City of the Wolves georganiseerd.

Dat heeft SNK aangekondigd. Afgelopen februari werd er al een eerste open bètaperiode gehouden en de tweede gaat op 27 maart om 6:00 uur van start. Hij loopt tot 31 maart 10:00 uur. De bèta kan door iedereen op PlayStation 5, Playstation 4, Xbox Series X en S en Steam gespeeld worden. Een PlayStation Plus- of Game Pass Core-abonnement is niet vereist.

Spelers kunnen tijdens de tweede bètaperiode uit negen personages kiezen - waaronder voor het eerst Tizoc - en modi als Ranked Match, Casual Match, Room Match, Classic Versus en Training uitproberen.

Fatal Fury: City of the Wolves bevat zowel bekende als nieuwe gezichten - in totaal zullen er zeventien speelbare personages op release beschikbaar zijn. Natuurlijk keren iconische personages als Terry Bogard en Rock Howard terug. Nieuwe personages zijn onder andere Vox Reaper en Preecha. Er komt ook een seizoenspas uit waarmee vijf personages worden toegevoegd.

City of the Wolves moet nieuwe mechanieken met klassieke fighter-gameplay combineren. Zo is er een nieuw REV-systeem, waarmee krachtige moves mogelijk zijn. Klassieke systemen als Combination Attacks, S.P.G. en Just Defense keren terug. Naast een 'Arcade Style'-besturing voor ervaren rotten is er ook 'Smart Style'-besturing voor nieuwkomers, waarbij via simpele knoppencombinaties mooie moves gemaakt kunnen worden.

Naast de verhalende modus is er ook een rpg-adventure genaamd Episodes of South Town, waarbij spelers XP verdienen en skills opbouwen. Verder wordt de game ook uitgerust met moderne en gewilde opties voor fighters, zoals rollback netcode, cross-platform-gameplay en diverse online opties.

Fatal Fury: City of the Wolves komt op 24 april uit voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series-consoles, Steam en Epic Games Store. De Fatal Fury-reeks ging in 1991 van start met Fatal Fury: King of Fighters op de Neo Geo. De laatste game in de franchise kwam in 1999 uit, maar sindsdien zijn veel van de personages uit de reeks wel in de King of Fighters-franchise verschenen.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Fans werken aan remake van Counter-Strike 1.6
Nieuws

Fans werken aan remake van Counter-Strike 1.6

CS: Legacy staat gepland voor een release dit jaar

Een groep fans werkt aan CS: Legacy, een remake van Counter-Strike 1.6 die op Valve's Source Engine SDK wordt ontwikkeld.

Het project wordt ontwikkeld door diverse voormalige ontwikkelaars van de CSPromod, een volledig aanpasbare versie van Counter-Strike op de Source Engine. CS: Legacy wordt "helemaal met honderd procent custom code en game assets ontwikkeld".

In de trailer die is uitgebracht is te zien dat klassieke elementen uit Counter-Strike 1.6 nagebootst zijn, waaronder de klassieke geluiden, remakes van oorspronkelijke maps zoals Nuke, en ragdoll-animaties.

Hoewel het de bedoeling is dat CS: Legacy in de loop van dit jaar verschijnt, is het nog maar de vraag of Valve - de eigenaar van de IP - dat laat gebeuren. Zo werd Classic Offensive, een remake van Counter-Strike: Global Offensive, eerder al offline gehaald door het bedrijf. Aan de andere kant wordt Black Mesa, een door fans gemaakte remake van de eerste Half-Life, wel toegelaten.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!