Devolo’s mesh-apparatuur werkt prima, maar niet per se voor gamers

Devolo’s mesh-apparatuur werkt prima, maar niet per se voor gamers

Even het mesh in je netwerk zetten

Hoe krachtig een router ook is, soms heeft het apparaat wat versterking nodig om alle hoeken van het huis te bereiken. In de categorie wifi-repeaters en powerline-adapters staat Devolo al langer bekend om betaalbare bondgenoten voor je (mesh-)netwerk. In deze duo-review onderzoeken we in hoeverre de nieuwe Magic 2 en Repeater 5400 de gamer tegemoetkomen.

Voor wie nog niet wegwijs is in de mesh-apparatuur, vrees niet: het principe is zo complex nog niet. De bedoeling van een mesh is het bestaande (draadloze) netwerk te verbeteren met verschillende versterkertjes. Wifi-repeaters kopiëren en plakken als het ware draadloze signalen met een eigen set antennes, zodat je bestaande netwerk verder reikt. Powerline-adapters maken het mogelijk om dataverbindingen direct door bestaande stroomkabels in en rondom je huis te trekken. Des te meer van dit soort satellietjes samenwerken, des te beter de dekking en stabiliteit van het netwerk.

De twee netwerkapparaten ter test komen uit Devolo’s laatste generatie producten, met inmiddels ook ondersteuning voor wifi 6 en alle optimalisatietechnieken die daarbij komen kijken. Afhankelijk van de thuissituatie biedt Devolo voor beide productgroepen meerdere bundels aan. Instappen kan met een enkele repeater, maar voor complete mesh-netwerken worden ook kits aangeboden met meerdere satellietjes. Uiteraard ‘mesht’ alles onderling ook weer met elkaar. 

Geheel in Devolo-stijl zijn alle adapters gehuld in wit kunststof. De toch redelijke blokken omvatten niet veel flair — laat staan gruwelijk lelijke ‘gaming’-accenten — maar vallen daardoor wel lekker weg. Devolo snapt dat niet elk stukje apparatuur om aandacht hoeft te schreeuwen, wat veel gebruikers ongetwijfeld in dank af zullen nemen. 

Introductie met Devolo’s WiFi 6 Repeater 5400

De devolo WiFi 6 Repeater 5400 komt losstaand met een instapprijs van 149,90 euro. Dit vrij te plaatsen blokje vangt met vier interne antennes de wifi-signalen van routers (of andere mesh-punten) om ze uit te versterken, dan wel om te zetten in twee bekabelde gigabit-verbindingen. De belofte is behoorlijk multifunctioneel: hier kan menig televisiemeubel wel iets mee. Bijkomend voordeel van een plaatsing bij de tv is dat ook iedereen op de nabijgelegen bank direct van beter internetbereik geniet. 

Zoals de naam van de repeater al doet vermoeden, topt de maximale internetsnelheid af op 5400 Mbps. Op papier is dat al veel sneller dan wat de meeste providers überhaupt aanbieden. In dat opzicht is de repeater behoorlijk toekomstbestendig voor cloudgaming in de toekomst, maar ook een flinke download of data-overdracht binnenshuis zal hier niet snel onder lijden. 

Devolo’s mesh-apparatuur werkt prima, maar niet per se voor gamers-68955798

Introductie met Devolo’s Magic 2 WiFi 6

Devolo’s Magic 2-adapters zijn van een andere aard. Deze potige powerline-blokken breiden je netwerk uit over de reguliere stroomkabels door je huis. De adapters kunnen uit elk stopcontact twee bekabelde internetverbindingen toveren, maar fungeren ook direct als draadloze (mesh-)repeater. Als powerline-adapters kan instappen pas vanaf twee stuks; bij Devolo kost de Magic 2-starterkit 249,99 euro.

Met de conversie van het internetsignaal over het stroomnetwerk komen ook ietwat lagere snelheden. De Magic 2-adapters zenden tot 2400 Mbps aan wifi 6-signaal en bieden dezelfde twee stuks aan gigabit-ethernetpoorten. Mocht je netwerk echt niet draadloos te versterken zijn, dan trek je met deze adapters alsnog een prima signaal door de muren — tot een meter of vijfhonderd dan. Het geïntegreerde stopcontact op de adapter probeert het ‘verlies’ van stekkerruimte te voorkomen, maar let op: de blokken zijn wel dermate omvangrijk dat ze mogelijk meer dan één stopcontact blokkeren. 

De topsnelheid van de powerline ligt weliswaar lager dan de volledig draadloze repeater, maar de wifi 6-generatie Magic 2 is daarmee de snelste powerline-adapter van nu. Los daarvan biedt ook 2400 Mbps nog steeds ruim voldoende speling voor allerhande streams en zware downloads. 

Devolo’s mesh-apparatuur werkt prima, maar niet per se voor gamers-68955802

Het installatieproces van Devolo’s mesh

Zowel de repeater als de powerline-adapters van Devolo staan sterk in gebruiksgemak. Het installeren van beide soorten adapters komt neer op een soort ‘plug-and-play’-principe. De draadloze adapter kan met behulp van één WPS-kennismaking direct aan de slag; de powerline adapters werken naadloos zodra er een ethernet het stroomnetwerk binnenkomt. Er komt geen enkel menuutje aan te pas; met een minuut of twee werkt alles naar behoren.

Middels een knippersysteem van de geïntegreerde ledjes geven de Devolo-apparaten wel wat statusindicatie. Denk daarbij aan het opstartproces, suboptimale omstandigheden of - God forbid - een compleet gebrek aan internetconnectie. Extra fijn voor zij die de apparatuur vol in het zicht hebben staan of hangen: die lampjes kunnen optioneel ook volledig uitgezet worden. Het oog wil soms ook wel eens iets niet. 

Devolo’s mesh-apparatuur werkt prima, maar niet per se voor gamers-68955803

Prima app voor iedereen, behalve de power user

Devolo’s apparatuur staat standaard ingeschakeld om automatisch de optimale instellingen te vinden, maar kan uiteraard ook enigszins handmatig bediend worden. Wie het blieft, kan terecht bij de centrale Home Network-app, die net als de apparatuur zelf weinig ‘on-boarding’ vergt. De applicatie vindt automatisch Devolo-producten in het thuisnetwerk en maakt ze vrij inzichtelijk en aanpasbaar. Werken apparaten niet linea recta naar behoren, dan wandelt de app je netjes door het installatieproces en eventuele gebruikstips. 

Voor power users en veeleisende gamers biedt Home Network mogelijk weinig houvast. Zo maakt Devolo’s app het niet mogelijk om verbonden apparaten handmatig prioriteit te geven. Daardoor kan het voorkomen dat bijvoorbeeld een gamestream kwaliteit in moet leveren wanneer het netwerk drukker bezet raakt. Met wifi 6 worden weliswaar meer protocollen geïntroduceerd om stabiliteit in drukte te verbeteren (zoals ofdma en betere mu-mimo), maar iets meer sturing zou alsnog welkom zijn. De Steam Deck verdient gewoon vaste voorrang over de smart-televisie, punt.

Met wat doorklikken kan Devolo een tikje meer inzage geven, maar de daadwerkelijk verstelbare opties blijven beperkt. Vergelijk je dat met het luxere spul van een Netgear of de gamenetwerkapparatuur van Asus, dan merk je dat daar direct veel meer mogelijk is. Geen doodzonde voor Devolo, maar zeker met het oog op de soms veeleisende gamers moet het gezegd worden. 

Devolo’s mesh-apparatuur werkt prima, maar niet per se voor gamers-68955805

Niet elke adapter sluit op ieders situatie aan

In onze tests doen beide adapters absoluut wat ze beloven: ze vergroten de stabiliteit van je netwerk op lastige plekjes. Meerdere betonnen muren in mijn appartement beperken het bereik van een gedegen gamerouter, maar ook het moeilijkste hoekje van de woning geniet nu van stabiel internet. 

Waar voorheen op een goede dag hoogstens een kwakkelende 50 Mbps binnenkwam, is nu een relatief stabiele 200 Mbps haalbaar. Dat is een steenworp verwijderd van wat er direct boven de router geklokt wordt en meer dan voldoende om vrijuit door het huis te wandelen met een behoorlijke gamestream gaande. 

Wel valt daarbij op dat Devolo’s repeater de all-rounder van het stel is; die versterkt in vrijwel elke situatie prima uit. De powerline-adapters doen in optimale omstandigheden prima dienst, maar zullen niet voor iedere woning even effectief blijken. In jaren 70-hoogbouw is de elektra niet van de hoogste klasse en dat merk je uiteraard terug in de powerline-prestaties. 

Twee kamers verder blijft er van een bekabelde 600 Mbps bandbreedte maar 80 tot 90 Mbps over, vermoedelijk te wijten aan verouderd of te dun koper in de muur. Ook dat is nog een ‘upgrade’ te noemen, maar in dit geval niet de optimale. Ter referentie: Devolo’s draadloze repeater zendt vanuit een ándere kamer al snel tweemaal zo snel internet uit, ten opzichte van een geheel bekabelde verbinding over een stukje powerline. Wie wil investeren in een flinke powerline-kit, doet er dus goed aan de elektra thuis vooraf te testen. 

Dat de woningbouw vijftig jaar terug anders in elkaar stak, kunnen we Devolo natuurlijk niet kwalijk nemen. Sluit de situatie goed aan, dan doet Devolo’s mesh gewoon wat het belooft. De Duitse fabrikant doet geen moeite om specifiek gamers in de watten te leggen, maar wie simpelweg een betere internetdekking zoekt, kan hier prima terecht voor gebruiksklare repeaters en powerline-adapters. 

Devolo’s mesh-apparatuur werkt prima, maar niet per se voor gamers-68955809
Goed

Conclusie

Met de WiFi 6-generatie updatet Devolo wederom diens Magic 2-adapters. De ‘meshende’ powerline-adapters zijn de snelste in hun soort en bieden aardig wat mogelijkheden, al worden ze met elke iteratie wel weer een tik groter. Wegens hun omvang, bijkomende hittevorming en ietwat beperkte prestaties (zeker op ouder koper) zijn de meeste Nederlanders waarschijnlijk beter af met een goede, draadloze repeater.

Plus- minpunten

Snelste powerline-adapters van nu

Powerline en mesh-satelliet ineen

Doorvoer van stopcontact

Alle gemakken van wifi 6

Plug-and-play

Ronduit lompe adapterblokken

Geen prioriteit voor gamesessies

Te beperkt voor power users

Uitstekend

Conclusie

Devolo’s WiFi 6 Repeater 5400 is een fraai stukje netwerkapparatuur zonder al te veel poespas. De repeater is gebruiksvriendelijk en levert in vrijwel elke denkbare situatie ‘gewoon’ beter internet. Voor het gros van de gebruikers is dat meer dan voldoende, al is de Home Netwerk-app mogelijk wat te beperkt voor sommige power users.

Plus- minpunten

Behoorlijke draadloze doorvoer

Compact

prettig ontwerp

Alle gemakken van wifi 6

Plug-and-play

Geen prioriteit voor gamesessies

Te beperkt voor power users

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

De conclusies zijn onleesbaar door een donkere / zwarte achtergrond in de tabel. Ziet iemand anders dat ook?

0
test

ik zie dat indd ook (ik kijk via pc / google chrome)

0
test

Yep, ik heb er zelf ook last van. Is doorgegeven aan de techniek in ieder geval.

1
test

Hey iedereen, Ik heb een tijdje geleden bij KPN gewerkt in de klantenservice. Daar krijg je dan wel de mensen aan de lijn waar het niet goed werkt aan de lijn. Alleen ging het erg vaak over dit soort powerline adapters. KPN verkocht deze ook, maar omdat er zoveel mensen over belde adviseer ik iedereen om deze dingen niet aan te schaffen. of iig een keer te laten testen voordat het definitief gekocht is. Want het verschilt namelijk per HUIS of dit goed werkt of niet. Het gaat via het stroomnet van je huis en dat verschilt dus per woning. Bij de 1 werkt het als een zonnetje en bij de ander vallen de disconnects als regen uit de lucht. Heb je last van regen? Dan zal dit nooit voor jou gaan werken. Een aantal storingsbronnen zijn: Verschillende stroomgroepen (blijf je binnen dezelfde, dan heb je meer stabiliteit) Lichtdimmers Zware electrische aparaten zoals bv wasmachines Stroom verbruik. Doe ook geen ander aparaat in het "handige" stopcontact van het kastje zelf, storingsgevoelig. Dit alles gezegd hebbende, het was jaren geleden, minimaal 5 jaar. De techniek kan misschien veranderen. Maar wees iig voorzichtig met de aankoop van powerline adapters. En last but not least, repeaters en wifi hebben zo hun eigen storingsbronnen waar je niks aan kan doen. Maar dat zijn er een stuk minder en ze zijn makkelijker op te lossen. Wil je een verbinding zonder enige vorm van storing en optimale snelheid? Trek dan een kabel.

2
test

Haha, dit zijn de echte pro-tips. Ben zelf overigens ook een 'trek gewoon een kabel'-man, maar zeker die moderne repeatertjes komen tegenwoordig inderdaad met veel minder obstakels en concessies. Moeilijk om niet gewoon in die gemakzucht mee te gaan. Plemp zo'n ding neer, beter WiFi, klaar. Maar wat je zegt over de powerlines, dat is natuurlijk gewoon een lastig punt. Zoals ook al aangehaald in het artikel: in een ouder huis/appartement moet je dat gewoon niet willen proberen. Het koper is al snel te slecht om wat (stabiele) megabytes door te pompen, los van inderdaad het gehannes met stroomgroepen en andere interferenties. Had er niet eens bij stilgestaan dat de 'doorlus' van de powerlines mogelijk nog éxtra interferentie op zou leveren. Zal wel waarschijnlijk wel meevallen als je er even iets klein aan hangt, maar ik zou hier inderdaad niet de wasmachine (of iets dergelijks) op aansluiten. Ook nog eens lompe hoeveelheden stroom door dezelfde poort pompen zal de verbinding niet sneller maken.

1

Aanbevolen voor jou