Apple iPhone SE (2022) - Lada met V12-motor

Apple iPhone SE (2022) - Lada met V12-motor

Om de paar jaar krijgt het goedkoopste iPhone-model een opfrissing. Deze iPhone SE (2022) is de derde generatie die de iPhone SE uit 2020 opvolgt. Er lijkt echter weinig te zijn veranderd aan de smartphone. Je leest er meer over in deze iPhone SE (2022) review.

Deze review verscheen oorspronkelijk op ComputerTotaal.

De iPhone SE van twee jaar terug schudde de markt van de middenklasse-smartphones wel een beetje op. De chipset van het toestel rende qua rekenkracht rondjes om zelfs de duurdere Android-alternatieven en in de prijsklasse werd behoorlijk weggekeken door de concurrentie als het op update-ondersteuning aan kwam. Het hergebruikte iPhone 8-ontwerp volstond.

De realiteit haalde de iPhone SE uit 2020 snel in. Voor zo’n 500 euro heb je een krachtigere smartphone, met meer camera’s en functionaliteiten en een veel moderner ontwerp met een mooi scherm dat de hele voorkant vult. Een verbeterde versie van de iPhone SE komt daardoor ook geen moment te laat.

Apple iPhone SE (2022)
Eén camera aan de achterzijde biedt beperkte functionaliteit.

Nieuwe wijn in oude zakken

Apple’s vernieuwingsdrang lijkt deze iPhone SE (2022) een beetje te hebben overgeslagen. Op het oog is de nieuwe uitvoering niet te onderscheiden van de vorige iPhone SE. Het uiterlijk van de iPhone 8 is aangehouden, inclusief de ouderwets-ogende dikke schermranden onder en boven het scherm. Prettig is wel dat onder het scherm plaats is voor een vingerafdrukscanner in plaats van gezichtsherkenning.

Dat houdt in dat de smartphone nog ontzettend compact en licht is. Ook de schermgrootte van 4,7 inch zal vast mensen aanspreken die heel graag een kleine smartphone kiezen. De achterkant is van glas, kwetsbaar materiaal en vatbaar voor vingerafdrukken. Een hoesje is daarom zeker aan te bevelen.

Op het oog is de nieuwe iPhone SE niet te onderscheiden van de vorige generatie.

-

Chipset

Wat Apple wél heeft gedaan? De chipset vervangen. De Apple A15 Bionic kennen we nog van de iPhone 13 en is simpelweg de snelste chipset momenteel op de markt. En dat voor een smartphone in deze prijsklasse… Ook zorgt deze chipset voor 5G-ondersteuning. Dat is prettig, maar 5G is vooralsnog zo’n teleurstellende ervaring dat het nog geen reden is om je smartphone te vervangen.

Niet alleen zorgt de chipset voor een flinke snelheidswinst, ook biedt het de rekenkracht om de komende jaren mee te kunnen. Apple zorgt voor langdurige ondersteuning als het aankomt op updates. Zo weet je zeker dat je jarenlang mee kunt met de nieuwe functies van iOS.

Apple iPhone SE (2022)
Apple iPhone SE (2022)
Apple iPhone SE (2022)
Apple iPhone SE (2022)
Apple iPhone SE (2022)

Vergeten toestel

Toch springt de iPhone SE (2022) er vooral uit vanwege het gebrek aan vernieuwing. Het ontwerp was al aan bod gekomen. Maar ook op het gebied van aansluitingen gaat het mis. Dat de audiopoort ontbreekt valt te verwachten, maar dat Apple er wederom voor kiest de Lightning-aansluiting te behouden valt niet goed te praten. De aansluiting is verouderd, binnenkort verboden op smartphones in Europa en heeft enkel nog bestaansrecht voor de portemonnee van Apple.

Vergelijk je het 720p lcd-scherm met de amoledschermen waarmee andere smartphones in dezelfde prijsklasse mee zijn uitgerust, dan springen de tranen in de ogen. Vooral in fel zonlicht, en dat ligt niet aan de zon zelf. De helderheid, kleurweergave en scherpte zijn zoveel minder dan andere smartphones van (ver) onder de 500 euro. Bovendien kan de concurrentie in deze prijsklasse ook een hogere verversingssnelheid bieden, voor vloeiender lopend beeld.

Nog altijd beschikt de iPhone SE over een enkele camera, wat prima is. Liever één hele goede camera dan meerdere matige camera’s. Hierdoor mis je wel functies om bijvoorbeeld groothoek- en macrofoto’s te maken. De chipset in combinatie met de lens moet veel mogelijk maken op het gebied van beeldherkenning en verwerking. 

Toch heeft Apple functies achtergehouden, zoals de nachtmodus en portretmodus op objecten, terwijl dit absoluut mogelijk moet zijn. Hierdoor loopt ook de camera al tijdens de lancering achter op de concurrentie, terwijl foto’s in gewone lichtomstandigheden echt niet verkeerd zijn.

iPhone SE 2022
iPhone SE 2022
iPhone SE 2022
iPhone SE 2022
iPhone SE 2022

Het wegnemen van de nachtmodus is een serieus gemis (links iPhone 12 Pro, rechts iPhone SE (2022).

Accu

Ten opzichte van de vorige generatie van de iPhone SE heeft deze nieuwe uitvoering een iets hogere accucapaciteit: 2.018 mAh, terwijl de vorige versie over een accu van 1.821 mAh beschikte. Een minimale verhoging dus. Ook werkt de chipset iets zuiniger. Daar tegenover staat wel dat 5G veel meer tol eist van de accu. Onder de streep houdt de accuduur niet over. Ongeveer een dag. Afhankelijk van bijvoorbeeld 4G of 5G en hoe vaak je de smartphone gebruikt natuurlijk.

Opladen kan via de Lightning-aansluiting of via een draadloze lader. Ook Magsafe-laders klik je magnetisch op het toestel. Let er wel op dat er geen adapter in de doos aanwezig is.

Apple iPhone SE (2022)

Alternatieven voor de iPhone SE (2022)

Het is jammer dat Apple zo weinig liefde aan de iPhone SE (2022) heeft gegeven. De SE-serie is immers een van de best verkopende. Dat zal niet veranderen bij deze smartphone. De iPhone SE is immers de beste smartphone voor wie zoekt naar de goedkoopste iPhone. Waarmee ik probeer te zeggen dat Apple zijn eigen doelgroep heeft en bedient.

Toen de iPhone SE (2020) op de markt verscheen moest de concurrentie even een tandje bij zetten. Dat is bij deze uitvoering niet het geval. Sterker nog. De iPhone SE (2022) loopt al achter de feiten aan op de dag van de release. Zelfs de enige troef die Apple biedt: de langdurige ondersteuning is bijgehaald door Samsung, dat met zijn nieuwe Galaxy A-serie voor minder geld een smartphone op de markt heeft gebracht die minstens vier Android versie-updates krijgt en qua hardware deze iPhone op bijna alle gebieden overklast: accuduur, camerakwaliteit, camerafuncties, scherm, oplader, ontwerp, opslaggeheugen en ga zo maar door. Alleen de krachtige A15 chipset wint het.

Wil je echt een handzame en minder dure iPhone, kies dan voor de iPhone 13 Mini.

-

Vergeleken met Samsung-smartphones in deze prijsklasse voelt de iPhone SE (2022) een beetje als een Lada-auto met een V12-motor, terwijl de Samsung-alternatieven als minder snelle Mercedessen met alle opties lijken. En met nog een lagere prijs ook. Vooral als je de iPhone vergelijkt met de Samsung Galaxy S21 FE, die ongeveer hetzelfde kost, valt een keuze voor Apple niet recht te kletsen.

Ook als je een iPhone SE van de vorige generatie hebt, dan is het niet aan te bevelen deze te upgraden. Beter spaar je in dat geval even door voor een iPhone 13 Mini of een iPhone 12 Mini.

Conclusie: iPhone SE (2022) kopen?

De iPhone SE (2022) is een veilige keuze voor een toegankelijke smartphone, en daarmee geen afrader. Maar aanbevelen kan ik het toestel ook allerminst. De iPhone SE (2022) is al op vrijwel alle gebieden voorbijgestreefd voordat de smartphone in de schappen is beland. Het middensegment van de smartphone wordt volkomen gedomineerd door Samsung, en dat is een pijnlijke conclusie. Voor Apple.

Oké

Conclusie

**Adviesprijs** Vanaf € 529,- **Kleuren** Zwart, wit en rood **OS** iOS 15 **Scherm** 4,7 inch lcd (1334 x 750), 60Hz **Processor** 2,66 GHz hexacore (Apple Bionic A15) **RAM** 4GB **Opslag** 64GB, 128GB of 256GB (niet-uitbreidbaar) **Batterij** 2.018 mAh **Camera** 12 megapixel (achter), 7 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi 6, nfc, gps **Formaat** 13,8 x 6,7 x 0,7 cm **Gewicht** 144 gram **Overig** E-sim, draadloos opladen, IP67-certificaat **Website** [www.apple.com/nl](https://www.apple.com/nl/iphone-se/)

Plus- minpunten

Chipset

Toegankelijk

Vingerafdrukscanner

Scherm

Camera beperkt

Ontwerp

Verouderde Lightning-aansluiting

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

mijn 13 was kapot dus heb me deze aangeschaft de review is juist qua nachtmodus en het scherm maar het vergelijken met een galaxy a serie is werkelijk belachelijk. De A serie zijn allemaal super trage telefoons met stotterende os en alles op het minimale vooral de vele camera’s op dat soort modellen zijn ook troep slechte focus en ook geen vloeiende beelden. De iphone se is ideaal als je geen groot scherm wil of gewoon een klassiek uiterlijk wil bij je iphone de kwaliteit is altijd 100x beter oplaadpoort is gewoon zoals bij ieder ander model. Wat ik wel belachelijk vind is het ontbreken van een fatsoenlijke oplader en headset mocht je geen airpods hebben of willen gebruiken die kan je er nog ff bijkopen voor 26 eu. Is je iphone aan vervanging toe kan je prima deze pakken is goed qua prijs en de batterij gaat meer dan een werk dag mee en ik gebruik insta safari snapchat en whatsapp heel veel op een dag! Afhankelijk van wat je zelf fijner vind kan je als alternatief een 12 mini pakken maar zeker geen galaxy a serie. Voor die 450 eu kan je ook een s20 halen of een s21 voor iets meer. Maar dat is mijn eerlijke mening en mijn ervaring !

0
test

Gezien de duidelijke vermelding van waar de review vandaan komt, vraag ik mij af waarom deze hier staat. We hebben het hier toch over games en niet over telefoons? En voordat iemand begint dat je op een telefoon kunt "gamen": Dit is een review over de gehele telefoon en niet over het spelen van games erop.

0
test

@Vogeltje Goeie vraag hoor. We willen in het weekend graag iets meer content bieden, en we denken dat dit soort hardwarereviews best interessant kan zijn voor onze bezoekers. We plaatsen ze gewoon door, dus het gaat niet ten koste van andere content.

0

Aanbevolen voor jou