De LG OLED 65G26LA verlegt nogmaals grens

De LG OLED 65G26LA verlegt nogmaals grens

LG heeft als pionier van de OLED-tv een reputatie hoog te houden. Dat OLED-tv's bijna oneindig contrast leveren weten we al langer. Maar kan de maximale helderheid nog omhoog? Met deze stijlvolle G2 heeft LG daar een duidelijk antwoord op gegeven. Ja, er zit nog meer potentieel in OLED.

OLED-schermen zijn erg slank, en hebben nauwelijks een kader. Ze zijn dan ook ideaal voor wandmontage. Met de G-reeks zet LG daar duidelijk op in. Het toestel is amper 24 mm diep en dankzij de vlakke rug sluit het perfect aan tegen de muur. 

De afwerking is uitstekend en het subtiele lichtmetalen kader versterkt de luxueuze indruk. Een wandbeugel hoef je niet uit te zoeken, die levert LG bij. Hij past in een uitsparing bovenaan in de rug voor die perfect vlakke wandmontage, maar je kan het toestel ook een tiental centimeter naar voor trekken en het wat links of rechts draaien. 

Wie het toestel toch op een tv-meubel wil zetten, moet de optionele voet aankopen. Dat is een knappe centrale stand die toelaat de tv links of rechts te draaien en waarop het scherm lichtjes naar achter leunt. Wie helemaal voor de lifestyle optie wil gaan, kiest voor de Gallery stand, een driepotige vloerstand.

Speciale aansluitingen

De vier HDMI-poorten bieden allemaal de maximale HDMI 2.1-bandbreedte van 48 Gbps. Er is ondersteuning voor ARC/eARC, ALLM, VRR en 4K120. Naast de drie usb-aansluitingen is er een optisch digitale audio-uitgang, ethernet, wifi en bluetooth (voor de remote en draadloze hoofdtelefoons). 

 Er is voldoende aandacht gegeven aan kabelbeheer en alle aansluitingen staan naar opzij of naar onder gericht. We hopen nog steeds dat LG ooit zal opteren voor een oplossing zoals de Samsung One Connect Box, maar op de G2 staan alle aansluitingen nog steeds op het toestel. Randapparaten netjes opgeruimd in de kast zetten? Dat kan, je bedient ze dan met behulp van de LG remote en de bijgeleverde IR-blaster. Die zet je mee in de kast, een korte configuratie op de tv volstaat om alles centraal te bedienen. 

Deze LG ondersteunt ook WiSA (Wireless Speaker and Audio Association), maar wie hoopte om op deze wijze een draadloze surroundopstelling te maken moeten we teleurstellen. De G2 kan via WiSA maximaal een 2.1-opstelling creëren, de LG G1 ondersteunde wel een 5.1 surroundopstelling.

Nieuw OLED-paneel met meer helderheid

LG gebruikt in de G2 de nieuwste panelen van LG Display (de zogenaamde EX-panelen), met een extra koeling, maar zet die in de markt onder de naam OLED evo met Brightness Booster Max. En ja, dat paneel levert extra helderheid. Op een 10% venster haalt het 950 nits (ongeveer 20% meer dan de G1) en op een volledig wit venster nog steeds 173 nits. 

De verbetering in helderheid is vooral zichtbaar in de hoogste helderheden, die het enkel haalt in kleinere zones van het scherm. De tv moet duidelijk nog steeds de helderheid terugschroeven op grotere heldere delen. Toch levert het paneel samen met zijn 97% P3 kleurbereik een gevoelig betere HDR-weergave, al zit de processor daar ook voor iets tussen. Daarover verder meer. De extra koeling heeft als bonus ook een verminderde gevoeligheid voor image retention.

Schakel de G2 naar de Filmmaker mode en je geniet zo uit de doos van uitmuntende beeldkwaliteit. Ons sample miste net de grens van referentiekwaliteit maar de kalibratie is zonder meer van topniveau. Er is een tikje te veel rood in beeld, en de relatief hoge gammawaarde onderdrukt een beetje zwartdetail. Eenvoudig op te lossen door bijvoorbeeld gamma 2,2 te kiezen in het menu. 

In HDR ondersteunt hij HDR10, HLG en Dolby Vision IQ. Ook hier levert Filmmaker Mode beelden om van te smullen. 

Slimme beeldverwerking

LGs Alpha9 processor levert al enkele jaren uitstekende beeldverwerking. Zo kan je rekenen op vlotte en goede deinterlacing, en prima ruisonderdrukking.

OLED-panelen leveren erg goede bewegingsscherpte, en samen met de LG TruMotion techniek levert dat erg mooie, gedetailleerde filmbeelden zonder lastige judder. Niet iedereen is fan van Motion interpolation dus pas die instelling aan naar smaak. Je kan nog steeds een Black Frame Insertion techniek activeren (Clear Motion), maar omdat die aan 60 Hz werkt, veroorzaakt hij een vermoeiende flikkering in het beeld. Liever niet dus.

Deze vijfde generatie processor heeft een nieuw, vereenvoudigd upscaling-proces dat vooral voor erg lage resolutiebeelden betere resultaten levert. Hij behoudt beter fijn detail, en vermijdt nog meer dat je trapjeseffecten ziet in lijnen. Voor diepzwarte tinten is de ditheringtechniek nu wat minder aggressief, dat geeft donkere beelden een iets zachtere look en vermijdt hinderlijke flikkeren in die donkere tinten. Ook kleurbanden kan hij relatief goed wegwerken.

Maar de meest opvallende verbetering zie je in HDR. Voor HDR10 beelden kan de processor zelf Dynamic tonemapping toepassen. Dat deed hij tot vorig jaar met één tonemap voor het volledige beeld. Dit jaar verdeelt de Alpha9 het beeld in 5.000 zones en creëert hij individuele tonemapcurves voor elk. Zo garandeert hij optimale resultaten in zowel de donkere als de heldere delen van het beeld. 

Je ziet meer witdetail, meer zwartdetail en kleurweergave is rijker, zeker in zeer heldere beelden. De processor maakt echt het beste van de verbeterde prestaties van het OLED-paneel.

Mooie audioprestaties

Dat slanke profiel, het is vaak een voorbode van eerder matige audiokwaliteit, want “You cannot change the laws of physics, captain!”. Maar kijk, LG heeft ons daar toch verrast. De 60 Watt 4.2 kanaalsoplossing komt erg vol en warm uit de hoek. En met meer dan genoeg volume om filmsoundtracks de punch te geven die ze verdienen. Echt diep baswerk ontbreekt, maar dat is voor bijna elke tv zo. 

Vervorming kan optreden als je het volume (oncomfortabel) hoog zet, maar zelfs dan houdt de G2 alles relatief goed onder controle. Dolby Atmos-ondersteuning zorgt voor een mooie surround-ervaring. Een goede soundbar is nog steeds de betere oplossing, zeker als je geluid wilt dat beter past bij de uitmuntende beeldkwaliteit, maar voor heel wat kijkers zal dat niet nodig zijn.

WebOS 22 heeft voor iedereen wat te bieden

WebOS 22 heeft een uitgebreid aanbod apps en features, en het werkt bijzonder vlot. Daarmee kruist het de twee belangrijkste eisen voor een smart tv-platform aan. Het Home scherm verspilt echter heel wat ruimte en de aanbevelingen centraal in beeld kan je niet aanpassen. 

Een greep uit de features. Dankzij profielen heeft iedereen in huis een eigen Home Scherm en aanbevelingen. Met Always Ready toont de tv foto’s, kunst of info als hij uit staat. In het Thuisdashboard heb je een overzicht van alle aangesloten apparaten en alle slimme apparaten in huis. De Multi View optie laat toe twee bronnen tegelijk te bekijken. 

Er is Google Cast ondersteuning voor Netflix en YouTube, en Airplay 2. Opvallend is wel dat de tv slechts een enkelvoudige DVB-tuner biedt, wie een dubbele tuner wilt kan op zoek gaan naar het Duitse model, de G29LA.

Gamers zullen het moeilijk hebben om een beter uitgeruste tv te vinden. De HDMI 2.1-aansluitingen ondersteunen ALLM, 4K120 en bieden naast HDMI VRR ook AMD Freesync en NVIDIA GSync. De input-lag klokt af op 14,0 ms (4K60) en 5,5 ms (2K120). Instellingen aanpassen tijdens het gamen doe je via het game dashboard. LG heeft bijvoorbeeld een Dark Room mode voorzien die iets minder intens is voor je ogen. 

Conclusie

LG toont met de OLED65G26LA dat zijn OLED-technologie nog een stapje beter kan. De combinatie van het nieuwe paneel, efficiëntere koeling, en top processor zorgt voor indrukwekkende beelden met intense kleuren, heldere lichtaccenten en verfijnde schaduwnuances. De tv komt met een uitstekende kalibratie. Het mag duidelijk zijn dat HDR-beelden het meest profiteren van deze upgrade, maar elke content is een feest op dit scherm.

De prima audio, het uitgebreide webOS 22 aanbod en de uitstekende gamingkwaliteiten maken dit een rijk uitgerust toestel. We tillen niet al te zwaar aan het ontbreken van de ondersteuning voor HDR10+, maar het zou hem wel echt volledig maken. Het strakke design trekt je misschien over de streep om voor wandmontage te kiezen. Hou er wel rekening mee dat de tv-meubel stand een betalende optie is. 

De prijs ligt hoger dan we gehoopt hadden, maar online zien we die ondertussen alweer flink dalen. Dit is er zeker een om in het oog te houden.

9,0

ONS OORDEEL

LG OLED65G26LA

Pluspunten

Alpha9 Gen5 processor met uitstekende beeldverwerking

Bijna referentie beeldkwaliteit zo uit de doos

Fantastische HDR-beelden in HDR10 en Dolby Vision

Knap design, de wandbeugel is bijgeleverd

Dolby Atmos en goede geluidskwaliteit

WebOS 22 werkt vlot

Zeer goede gamer-ondersteuning

Minpunten

Stand voor tv-meubel is een optionele aankoop

Weinig aanpassingen mogelijk aan Home scherm

Geen HDR10+ ondersteuning

Relatief hoge lanceringsprijs

Conclusie

**Prijs** € 3.499,- **Schermformaat** 65 inch (165 cm) **Aansluitingen** 4x HDMI (4x v2.1 (48 Gbps), ARC/eARC, ALLM, VRR, 4K120), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 2x antenne, 1x IR-blaster, bluetooth 5.0, WiSA **Extra's** HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, WiFi (802.11ax) ingebouwd, WebOS 22, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha 9 Gen 5 processor Afmetingen: 1.446 x 821 x 24 mm (excl. voet) **Afmetingen** 1.446 x 821 x 24 mm (excl. voet) **Gewicht** 22,8 kg (excl. voet) **Verbruik** SDR 95 (F) / HDR 213 watt (G) **Website** [LG.com](https://www.lg.com/nl/televisies)...
Lees meer

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ik ben benieuwd of lg de earc problemen van vorig jaar weg heeft kunnen halen.. Tot nu zelfs nog earc issues op de c1/g1.

0

HDR is nog steeds beperkt , zijn betere schermen voor deze content, ook in de 5% black range vallen oleds nog steeds tegen

0
test

@Tyranus Wat een verrassing dat jij het niks vindt. Laat me raden; jij hebt een QLED.

0
test

@Tyranus Je bent niet goed wijs man. Zwart op oled is echt zwart, niet wit zoals bij qled /led. Ik snap dat je er niets van vindt wanneer je zelf geen oled heb want je weet wat ze zeggen... Once you go black.............

0
test

@san5324 Ik zou ook OLED gaan bashen als ik 2 keer teveel betaald heb voor een veredeld LED-scherm.

0

@san5324 ik heb het niet over black maar over de range er net boven. Ik heb zowel een oled als een qled en ze hebben beide zo hun voor en nadelen Daarom is de oled verhuisd naar de slaapkamer Maar aan je commentaar te lezen ben je denk ik dat je zowieso niet verder kijkt dan de reclamepraat De abl en fullscreen beperkte brightness op oled is voor mij een reden om straks voor microled te gaan

0

Aanbevolen voor jou