Dell Alienware AW2721D-monitor biedt perfectie met een prijskaartje

Dell Alienware AW2721D-monitor biedt perfectie met een prijskaartje

Dell Alienware is voornamelijk bekend van diens absurde desktops en laptops, maar ze ontwikkelen ook verrassend goede gamemonitoren. Zo lijkt de Alienware AW2721D-monitor werkelijk alles te hebben.

Dell Alienware AW2721D:

· 27-inch 2560x1440 IPS-paneel

· 240Hz verversingsfrequentie

· Nvidia G-Sync Ultimate én AMD FreeSync

· HDR 600 certificaat

· DisplayPort 1.4, 2x HDMI 2.0, 4x USB 3.2 en 3.5mm audiojack

· €729,-

Met een WQHD-resolutie, hoge verversingsfrequentie en HDR 600-certificaat schept Dell hoge verwachtingen. De resolutie van 1440p is namelijk nog steeds de ideale middenweg tussen 1080p en 4K voor hoge framerates en scherpe beelden: met de moderne videokaarten hoeft 240 fps op deze resolutie geen uitdaging meer te zijn, terwijl pixels op 27-inch klein genoeg zijn om beelden haarscherp weer te geven. Samen met de ondersteuning voor G-Sync en FreeSync heeft dit dus de potentie om één van de beste gameschermen op de markt te zijn

 

Design

Bij het uitpakken van deze Alienware-monitor is het al snel duidelijk dat dit niet het gemiddelde beeldscherm in een kantoortuin is. Hoewel de afmetingen van het scherm en de smalle randjes de monitor er van de voorkant slank uit laten zien, is het aan de achterkant een lomp geheel. De mat witteuitvoering helpt een beetje bij het verbergen van het formaat, maar de monitor is alles behalve onopvallend. Dat wordt natuurlijk extra versterkt door de rgb-verlichting in het logo, onder de monitor en aan de achterkant van de voet. Zelfs de aan-uitknop is voorzien van een rgb-led. De achterkant van een monitor staat gelukkig meestal naar een muur gericht, maar er zijn zeker elegantere modellen op de markt mocht jij hem midden in de woonkamer zetten.

Ergonomisch heeft deze Alienware gelukkig wel alles wat je je maar kunt wensen. De monitor kan draaien, kantelen, voorover en achterover kantelen en in hoogte versteld worden. Daarnaast zijn alle gangbare aansluitingen aanwezig, zoals HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, een USB 3.2-hub en een aansluiting voor een hoofdtelefoon. Luidsprekers zijn er niet, maar daar ligt niemand van wakker. Zeker als je ruim 700 euro uitgeeft aan een monitor, kun je waarschijnlijk ook wel een paar tientjes missen voor een doorgaans veel betere losse speakerset.

Mogelijk is dit zelfs het beste gamescherm die we tot nu toe hebben getest.

-

Beeldkwaliteit

De specificaties geven al een beetje aan wat we van de monitor kunnen verwachten, maar zoals altijd vertellen de specificaties van een monitor maar het halve verhaal. Daarom hebben we de AW2721D doorgemeten met de DataColor SpyderX Pro en uiteraard ook uitgebreid in de praktijk getest.

 

sRGB-spectrum (stippellijn) en het bereik van de monitor (gekleurde lijn).

De kleurmetingen laten direct zien dat we niet met een gemiddelde gamemonitor te maken hebben. Het kleurenspectrum overlapt met 99,3 procent van het sRGB-spectrum en 96,6 procent van het DCI P3-spectrum. Hoewel er helaas geen sRGB- of DCI P3-profiel is ingebakken in de monitor, is het met een kalibratie dus wel mogelijk om sRGB en DCI P3 uitstekend weer te geven. De deltaE van slechts 1,8 maakt het plaatje compleet voor iedereen die zich serieus bezighoudt met kleuren. Dat zijn niet alleen grafische ontwerpers, maar ook de liefhebbers van films en games die de beelden graag zo zien als de regisseur ze heeft bedoeld. De hoge piekhelderheid van liefst 640 nits bij HDR-content is daarbij een heerlijke kers op de taart. Mocht het toch allemaal niet genoeg zijn, dan is het mogelijk om met een softwarekalibratie de deltaE terug te brengen tot 0,3.

Natuurlijk is het leuk dat de kleuren goed worden weergegeven, maar daar draait het bij deze monitor eigenlijk niet om. Snelheid is één van de belangrijkste aspecten van een gamemonitor en dat geldt ook voor de AW2721D. Met een verversingsfrequentie van 240Hz, ondersteuning voor G-Sync Ultimate en Nvidia Reflex zit je wat dat betreft gelukkig helemaal goed. Vergeleken met 144Hz is 240Hz gevoelsmatig niet zo’n grote stap vooruit als de stap van 60Hz naar 144Hz, maar tegen onze verwachtingen in is er een merkbaar verschil. Dit verschil is in eerste instantie niet zo duidelijk, maar wordt pas echt zichtbaar als je na een weekje gamen weer een poging doet op een 144Hz-monitor. Wellicht is het een placebo-effect of simpelweg puur geluk, maar voornamelijk in Counter-Strike: Global Offensive werden betere resultaten behaald op het Alienware-scherm. Daarbij helpen ook de verschillende gaming presets die tegenstanders in donkere hoekjes duidelijker zichtbaar maken, al zijn die presets niet aan te raden bij normaal computergebruik. Door bepaalde kleuren te versterken en donkere delen lichter te maken, ziet dan zelfs het Windows Startmenu er lelijk uit.

 

Kijken we naar blur en input-lag, dan zien we opnieuw dat we te maken hebben met een topper. Tekst dat snel over het scherm beweegt is duidelijk leesbaar en zeer indrukwekkend voor een test waar IPS-panelen vaak erg nat gaan. Hoewel we de input-lag helaas niet hebben kunnen meten, zijn we ook daar geen gekke dingen tegengekomen. We kunnen er dus vanuit gaan dat het zo laag is als we van hedendaagse gamemonitoren gewend zijn.

Fantastisch

Conclusie

De hoge frequentie en een 1440p IPS-paneel met HDR 600-certificaat blijken in de praktijk een gouden combinatie voor iedereen die houdt van games, films en zelfs grafisch werk. Mogelijk is dit zelfs het beste gamescherm die we tot nu toe hebben getest. De enige echte kanttekening is de prijs, maar perfectie mag wat kosten.

Plus- minpunten

240Hz met G-Sync

uitstekende game-modi

gigantisch kleurbereik

HDR-ondersteuning

Geen standaard sRGB-profiel

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Maar waarom dan voor die prijs geen hdmi 2.1?

0
test

@didis wat is het nut op een 2560*1440p scherm voor hdmi 2.1?

0

@SuperDre HDMI 2.0 is ook geschikt voor 4K, maar HDMI 2.1 ondersteunt deze resolutie met 100 frames per seconde. Dit zorgt voor een extra vloeiend beeld. Dus tja, waarom duur scherm dan niet dat kleine beetje extra :) www.onlinekabelshop.nl/blog/hdmi-2-1-dit-moet-u-weten/ Kan ik mijn PS5 ook aansluiten en genieten van hdmi 2.1 bandbreedte. Enfin...is toch jammer voor die prijs dat het er niet standaard in zit...

0

Ik snap niet waarom we zo lang moeten wachten op 4k, 144hz, 32inch schermen voor onder de 800 euro voor gamen. Je kunt beter een 4k 120hz televisie kopen die veel groter is qua formaat. Ik heb geen verstand van de kostprijs om zo`n scherm te maken en hoeveel je er zou voor moeten vragen om er wat leuks aan te verdienen alleen het lijkt in stand te worden gehouden om allerlei net niet producten uit te brengen zodat iedereen maar blijft kopen. Er zijn al enige tijd enkele 4k, 144hz schermen vaak van 27 inch wat dan ook weer net te klein is voor 4k en vaak zijn deze schermen 900-1200 euro wat helemaal nergens over gaat.

0
test

@004 4k is niet te doen. Dan heb je waarschijnlijk al een pc van boven de 3000 a 4000 euro. Wellicht kan je er geen een kopen vanwege de videokaarten. 4k 144hz haalt bijna niemand tenzij je counter strike speelt of minesweeper

0
test

@GoofyZ3 Op een RTX 3060 of 3070 kom je al een heel eind in de meeste games. Bovendien is VRR beneden 144 hz ook al heel handig. Als het binnen budget past zou ik dus zeker voor een hogere resolutie monitor gaan.

0

@GoofyZ3 Als je kijkt naar de high end videokaarten die niet aan te slepen zijn zijn er meer mensen met high end systemen dan ooit. Met een 3080 of hoger kan je de meest zware games op 60-70 fps op 4k draaien. De meeste high end AAA titels op 80-100 fps en het merendeel van de grafisch gemiddelde games kun je makkelijk op 4k met 144hz of hoger draaien. Ik ben het dus absoluut niet met je comment eens. De meeste competitieve games zijn gemaakt met graphics die juist rekening houden om de game grafisch gezien niet zwaar te maken waardoor 4k met hoge fps goed haalbaar is. En voor single player mag het best wat omlaag alleen je zit nu met eigenlijk de enige optie als je 4k wilt gamen aan een 4k monitor met 60 fps tenzij je 800-900 euro of meer neerlegt en dan heb je een 27 inch monitor waar de 4k niet eens echt voor nodig is. Dus als je 4k wilt gamen met groter dan 27 inch kan je beter een 4k televisie kopen met 120 hz waar je dan weer minimaal 1200 euro voor betaald. Een goede monitor van 32-40 inch, 4k en 144hz zou helemaal niet zo duur hoeven zijn en de eerste die een redelijke editie ervan uitbrengt voor een prijs van rond de 500 euro zal hierop binnenlopen.

0
test

@004 Hmmmm trotse eigenaar van een LG 27GN950-B hier. Ook op 27 inch oogt 4K scherper dan 1440p kan ik je vertellen!

0

@Arrahant Mooi hoor! Zou ik ook wel willen alleen dan nog wel 32 inch of 40 inch. Ik spaar nu maar door voor een grote 120 hz 4k tv.

0

Aanbevolen voor jou