Review: Teufel Zola-gameheadset

Review: Teufel Zola-gameheadset

Het Duitse hi-fi-merk Teufel mengt zich nog niet zolang op de gamemarkt. De eerste gameheadset die ze maakten, de Teufel Cage, was echter wel direct een succes. Nu komt het bedrijf met een nieuw model: de Zola.

Deze headset is een behoorlijk rechttoe rechtaan model. Geen draadloze verbindingsmogelijkheden, uitgebreide software of rgb-verlichting, maar een bekabeld model dat zich met een prijspunt van 130 euro richt op de stabiele middenmoot. Wel beschikt de Zola over een dongle die je voorziet van een surround sound-simulatie.

Bouwkwaliteit 

De Zola heeft een behoorlijk uitgesproken ontwerp. Alle randen en hoeken zijn afgerond, waardoor de headset er een beetje retro uitziet. De buitenkant van de oorschelpen en de hoofdband zijn gemaakt van hard plastic. De verbinding tussen de oorschelpen en hoofdband is overigens wel van metaal. Dat is een slimme keuze van Teufel, want dit zorgt voor een behoorlijk stevig en vertrouwenwekkend gevoel, terwijl de headset toch redelijk lichtgewicht is.

Op de ietwat krappe oorkussens van de Zola zit een goed ademende stof die ervoor zorgt dat de warmteopbouw ook over langere draagperiodes beperkt blijft. Ook de hoofdband is voorzien van deze stof en een dun kussen dat dankzij de slim gezette stiksels in de stof toch erg zacht aanvoelt. In theorie zijn het allemaal elementen die zorgen voor een goed draaggevoel; toch gaat het bij de Zola een klein beetje mis. Dat komt vooral door de combinatie van de kleine oorschelpen en de klemdruk. Hoewel de oorschelpen niet zo klein zijn dat ze echt oncomfortabel aanvoelen, klemt de headset net iets te hard, waardoor er na een uurtje al een vermoeiend gevoel ontstaat.

Wat betreft aansluitopties is de Zola redelijk rechttoe rechtaan: op de linkeroorschelp zitten twee minijackingangen, waarvan een voor de microfoon en een voor de kabel. Op de headset zelf zitten verder geen knoppen. Aan de kabel vind je wel een klein, plastic doosje met daarop een volumewiel en een microfoonmuteknop. Er zit ook een klein clipje aan waarmee je het kastje op je kleding kunt vastmaken. Hoewel het kastje een prima oplossing is voor het controleren van alle opties op de headset, voelt het voor het prijspunt van 130 euro wel iets aan de gammele kant.

Teufel Zola

Het muten van de microfoon op het kastje heeft daarnaast helemaal geen feedback: er is geen lampje of audiocue. De microfoon is wel van verbazingwekkend goede kwaliteit. Als je de meegeleverde windkap erop schuift, dan gaat hij goed om met s- en t-klanken en weet hij ook nog een behoorlijk volle klank te laten horen. De enige kanttekening is dat je geen sidetone-mogelijkheden hebt, tenzij je third party-software gebruikt.

Naast de standaard minjackkabel krijg je er ook een bedrade Dts:x 2.0 dongle bij. De dongle is een klein verlengstukje voor de kabel: je prikt de minijack erin en je sluit hem aan met usb-a. Houd er wel rekening mee dat het kastje met volumewiel verbonden is aan de minijack en dat het aansluiten via de usb-a dus niet betekent dat het wieltje direct in verbinding staat met het systeemvolume van het aangesloten platform. Op de dongle zit een knop die het mogelijk maakt om de binaurale, 7.1-surround sound-simulatie in te schakelen als je de headset gebruikt in combinatie met een Windows-pc.

De klank 

Teufel is in de eerste plaats natuurlijk een bedrijf met de focus op hi-fi-apparatuur en die focus hoor je gelukkig terug in deze Zola. Bij het luisteren naar muziek valt direct de openheid en diepte in de klank op. En dan niet de diepte van een overdreven hoeveelheid sublaag, maar eerder een aangename focus op het perspectief van een opname. De nuances en verschillende tussen voor- en achtergrond worden op een mooie manier weergegeven en dat zorgt ervoor dat veel verschillende soorten muziek overtuigend overkomt.

Die focus op perspectief en diepte zorgt soms wel voor een ietwat afstandelijke klank. Dat valt vooral op bij hardere muziek; denk aan een stevige rockplaat. Zelfs snerpende gitaren en overstuurde zang klinken op deze headset soms genuanceerd, waardoor het aan persoonlijkheid en directheid inboet. Een ander minpuntje in de luisterervaring is het sublaag van deze headset. Dit voelt namelijk tijdens het luisteren naar muziek niet helemaal in balans. Zeker op het moment dat er veel sublaag in een opname zit, lijkt de balans verstoord te worden; het sublaag drukt dan behoorlijk op de rest van het spectrum. Er ontstaat een onnatuurlijk gat in het midlaag en een iets te knijpende nadruk op het midhoog. Desalniettemin blijft er toch voornamelijk een positief gevoel achter: de Zola klinkt gebalanceerd en overtuigend.

Teufel Zola

Ook in-game presteert de headset goed. Hoewel het laag soms nog steeds wat overdreven om de hoek komt kijken, is het bij veel momenten juist een behoorlijke boost voor de beleving. Explosies klinken groots en op een aangename manier overdreven. Het midhoog is daarnaast puntig en gedefinieerd, waardoor actievolle handelingen urgent en overtuigend klinken. Wel steekt bij snellere actiegames ook het probleem van de afstandelijkheid soms de kop op.

De precisie in het weergeven van voor- en achtergrondgeluid zorgt er daarnaast voor dat de Zola zich erg goed laat lenen voor openwereldgames met verhalende gameplay. Er is veel detail te horen en dankzij de diepte in de luisterervaring wordt het gevoel van immersie behoorlijk versterkt. De Dts:x 2.0 surround sound-simulatie is hierin een leuke toevoeging. Het zorgt voor een iets andere belevenis, maar verwacht niet dat je de toch al uitstekende lokalisatie ineens verbetert.

Concluderend 

Hoewel er wat haken en ogen zijn op het gebied van draagcomfort en luisterervaring, laat de Zola toch voornamelijk een positieve indruk achter. De headset klinkt simpelweg erg goed en gebalanceerd, is redelijk stevig gebouwd en ziet er prima uit. Soms klinkt hij wat afstandelijk en het draagcomfort is niet optimaal, maar voor het prijspunt is de Zola een prima optie voor de gamer die een headset zoekt waarmee je ook van muziek kunt genieten.

Goed

Conclusie

Het is duidelijk hoorbaar dat de Zola is gemaakt door een bedrijf dat zich specialiseert in hi-fi. Wel is er hier en daar wat aan te merken op de headset: hij klinkt hier en daar iets te afstandelijk en het draagcomfort is niet perfect. Desalniettemin is dit zeker voor zijn prijs een prima, doeltreffende headset. Ben je een gamer die van gimmicks houdt, dan is dit niets voor jou. Wil je echter ook af en toe van muziek genieten, dan zit je met de Zola wel goed.

Plus- minpunten

Klank

definitie

diepte en stereobeeld

Draagcomfort

oorschelpen wat aan de kleine kant

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Prijs is veel te hoog voor wat je krijgt, er zijn betere headsets voor minder geld.

0

@BobbyDigitaL oneens, teufel is een top merk.

0
test

Beetje wollig geschreven review. Tip van flip : gebruik een spellingschecker of laat een collega je stuk even lezen. Er zitten nu wel veel foutjes in. On topic: een review voor een willekeurig uitgekomen headset voegt voor mij persoonlijk niet veel toe. Als je er een paar pakt die uitgekomen zijn in een periode dan heb je enigzins een vergelijking. Morgen komt er vast nog een headset uit, en die gaan jullie vast niet reviewen. Waarom deze dan wel is gekozen zou ik dan ook graag in de review willen lezen.

0
test

@gamerlezer Zo, je durft wel. Een comment schrijven over fouten in de tekst terwijl je eigen tekst ook niet vlekkeloos is. - Als Flip een naam is schrijf je die met een hoofdletter - Spatie tussen Flip en : - Ander onderwerp op een nieuwe regel (On topic stuk) - Enigzins = Enigszins - De komma bij 'nog een headset uit, en die gaan' is overbodig

0

@Ryme Vergeet ook niet: - Eerste zin is geen volledige zin, beter: "Deze review is een beetje wollig geschreven". - Spellingchecker zonder -s-. - Er moet een komma tussen 'spellingchecker' en 'of', want dit is een bijzin die een komma behoeft. - Er moet een komma tussen 'gekozen' en 'zou' in de laatste zin.

0
test

@Ryme yep, ik durf zeker. Maar ik publiceer dan ook geen artikelen. Als ik een automonteur er een wiel scheef op zie zetten mag en zal ik daar wat van zeggen. Een automonteur zou dat soort fouten niet meer mogen maken. En 9 van de 10 keer word opbouwende kritiek wel gewaardeerd. Dan kan het nog steeds zo zijn dat ik zelf niet in staat ben om dat zelf te doen. Maar ik mag dat zeker verwachten. Maar jullie wel bedankt voor het wijzen op mijn spelling- en opmaak fouten. Ik leer graag.

0

Aanbevolen voor jou