Review: SteelSeries Arctis Nova 7X Wireless-gameheadset

Review: SteelSeries Arctis Nova 7X Wireless-gameheadset

SteelSeries is hard aan het bouwen aan de nieuwe Nova-lijn. Van vrijwel ieder model is inmiddels een vernieuwde variant op de markt en dus kon de Arctis 7 niet achterblijven. Ook hier blijven de kernwaarden behouden, maar worden er de nodige nieuwigheidjes in het ontwerp geïntroduceerd.

Prijs: €199,99

Verbinding: 2.4Ghz dongle met usb-c of usb-a,minijackkabel

Compatibiliteit: Volledig compatibel met Xbox en Windows-pc’s, beperkt compatibel met ieder platform dat beschikt over een minijack-ingang

RGB features: Nee

Batterijduur: 30 uur

Dat betekent in het geval van de Arctis Nova 7X Wireless heel veel verbindingsmogelijkheden en een focus op Xbox-gebruikers. Deze draadloze headset met een batterijduur van dertig uur is echter geen goedkope: je moet maar liefst 200 euro neertellen om hem in huis te halen. De vraag is dan ook direct: is hij dit geld waard?

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is in ieder geval uitstekend. De hele headset is gemaakt van hard plastic en de hoofdband is verstevigd met metaal. Net als bij de andere Nova-modellen, kunnen de oorschelpen kantelen en draaien. Ook de Arctis Nova 7X Wireless beschikt over het nieuwe verstelsysteem waarbij de oorschelpen in hoogte te verstellen zijn en je ook nog de elastieken hoofdband in hoogte aan kunt passen. De combinatie van scharnieren, kantelen en aanpassen van hoogte, zorgt ervoor dat de headset goed aansluit op de vorm van je hoofd.

Ook de oorkussens dragen bij aan het goede draagcomfort van de headset. Ze zijn niet alleen behoorlijk ruim opgezet, maar ook bekleed met een goed ademende stof. De binnenvoering is afgewerkt met een gladde, synthetische stof zodat je ze daar goed schoon kunt houden.

SteelSeries Arctis Nova 7X

De Arctis Nova 7X Wireless is zoals gezegd hoofdzakelijk een draadloze headset voor Xbox-gebruikers. Hij is dankzij de usb-c dongle, die uiteraard ook wordt geleverd met een verloopstuk naar usb-a, te verbinden met je Xbox. Daar blijft het niet bij, want je kunt deze headset ook tegelijk via bluetooth aan een tweede apparaat verbinden. Hiervoor vind je achterop de rechteroorschelp, net boven de aan- en uitknop, een bluetoothknop. Verder is de buitenkant van de rechteroorschelp voorzien van een usb-c ingang voor het opladen van de headset en een volumewiel dat de balans tussen game- en chatvolume regelt.

Op de linkeroorschelp vind je de microfoonmuteknop, een volumewiel voor het totale volume en een minijackingang die het mogelijk maakt de Nova 7X Wireless ook bedraad te gebruiken met zo’n beetje ieder platform dat je je kunt voorstellen. Ook wordt de linkeroorschelp gekenmerkt door het nieuwe, volledig weggewerkte, uitschuifbare microfoontje.

Microfoon en software

Aan het uiteinde van dit microfoontje vind je een kleine ledlamp die aangeeft wanneer de microfoon is gemute, maar eigenlijk hoor je dat vrijwel direct. Als je niets in de software aanpast, staat de microfoonmonitoring namelijk standaard aan. Er is, zoals bij alle SteelSeries-headsets, geen windkapje en dat blijkt in de praktijk gelukkig ook niet nodig, want het valt alleszins mee met overdreven s- en t-klanken. Wel klinkt het microfoontje simpelweg niet zo goed: je bent prima te verstaan voor je medespelers, maar de klank is wel behoorlijk geknepen en dun.

Hoewel de Arctis Nova 7X Wireless zich natuurlijk voornamelijk richt op Xbox-gebruikers, is hij ook volledig compatibel met de alom geprezen GG Engine-hub. Je kunt in deze hub een aantal zaken instellen, maar voornamelijk de equalizer is erg handig. Deze zit namelijk vol met profielen die de headset optimaliseert voor bepaalde games. Een leuke toevoeging, maar voor de consolegamer wel wat minder interessant.

SteelSeries Arctis Nova 7X

De klank

Gelukkig heb je ook niet perse een equalizer nodig om deze headset goed te laten klinken. Bij het luisteren naar muziek valt namelijk direct op dat hij behoorlijk gebalanceerd klinkt. Er is voornamelijk veel definitie in het midden- en tophoog en dat zorgt ervoor dat je veel details waar kunt nemen. Er zijn echter wel momenten dat het hoog iets te overdreven naar voren komt. Zeker bij moderne hiphop zijn hihats en andere percussie-elementen soms onnatuurlijk schel.

Ook valt het op dat het hier en daar ontbreekt aan dynamisch bereik. Hoewel de Arctis Nova 7X Wireless je op een aangename manier meeneemt in muziek, schiet hij soms wel wat tekort bij impactvolle momenten. Daar staat tegenover dat hij niet in dezelfde val trapt als veel headsets: compenseren met een overdadige hoeveelheid (sub)laag. Dat zorgt er in ieder geval voor dat, zelfs als het soms ontbreekt aan dynamiek, er in ieder geval geen dingen worden weggedrukt.

In-game vallen voornamelijk de lokalisatie en precisie in het midhoog positief op. Deze headset blinkt dan ook echt uit in shooters. Snelheid, actie en chaotische momenten worden erg goed vertaald door deze headset. Dat maakt het mogelijk om binnen luttele milliseconden een beslissing te maken. Omdat het laag niet zo overdreven is, vermoeid het geluid van de headset ook niet zo snel. Je kunt dus echt makkelijk een paar uur doorspelen met deze headset op je hoofd.

SteelSeries Arctis Nova 7X

De keerzijde van al die precisie en definitie in het midhoog, is dat het midlaag wat minder aandacht krijgt. Dat hoor je vooral terug als je graag openwereldgames speelt. Games waarbij de omgeving en het verhaal wat meer op de voorgrond liggen, vertalen op zich wel goed naar deze headset, maar het ontbreekt soms wel een beetje aan een écht immersief gevoel. Het is dan ook jammer dat er niet zoveel dynamisch bereik lijkt te zijn, want daardoor gaat de filmische kwaliteit van sommige tussenfilmpjes een beetje verloren.

Concluderend

Dat wil echter niet zeggen dat dit een slechte headset is, integendeel. Het is alleen wel een headset met een duidelijke voorkeur voor een genre, namelijk shooters. Er zijn daarnaast een heleboel goede punten op te noemen: de bouwkwaliteit, het comfort, alle verbindingsmogelijkheden en de prima software voor Windows-gebruikers. Het is jammer dat de headset in dynamisch bereik en lagere frequenties een steekje laat vallen, maar de Arctis Nova 7X Wireless is ondanks dat voor zijn prijs een prima optie voor Xbox-gamers.

Goed

Conclusie

De SteelSeries Arctis Nova 7X Wireless blinkt uit tijdens het spelen van shooters. Hij luistert erg precies en gedefinieerd in het midhoog. Dat zorgt ervoor dat je in-game snel beslissingen kunt maken en dat snelle actie goed overkomt. Wel laat hij het iets liggen in het dynamisch bereik en klinkt de microfoon niet zo goed. Desalniettemin is dit een prima optie voor Xbox-gebruikers.

Plus- minpunten

- Ontwerp en bouwkwaliteit - Gebruikservaring - Hoeveelheid verbindingsmogelijkheden

- Ontwerp en bouwkwaliteit - Gebruikservaring - Hoeveelheid verbindingsmogelijkheden

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou