Review: Nacon Rig 300 Pro Hs-gameheadset

Review: Nacon Rig 300 Pro Hs-gameheadset

Er is een nieuwe serie Rig-headsets. Die worden niet meer onder de BigBen-, maar onder de Nacon-noemer uitgebracht. De nieuwe Rig-serie, die vooralsnog bestaat uit vijf typen, is qua ontwerp iets opgepoetst ten opzichte van de vorige generatie, maar nog steeds erg uitgesproken.

Prijs:                                                                   €29,90

Verbinding:                                                      Minijack

Compatibiliteit:                                             Ieder platform met een minijackingang

RGB features:                                                  Nee

Batterijduur:                                                    n.v.t.

Er is daarnaast veel aandacht voor verschillende platformen: vrijwel ieder nieuw Rig-model kent een Windows-pc-, Xbox- of PlayStation-variant. Het aanbod is daarnaast behoorlijk goed verdeeld over verschillende prijsklassen. Wij testen eerst het goedkoopste model uit de serie, de Rig 300 Pro HS. Je kunt hem aanschaffen voor net geen 30 euro en hij wordt aangeprezen als PlayStation-headset. In de praktijk is hij echter een stuk multi-inzetbaarder. Hij beschikt namelijk over een minijackverbinding, dus je kunt hem met zo’n beetje ieder platform verbinden.

Bouwkwaliteit en microfoon

Dat deze headset een absoluut budgetmodel is, valt minder op in de bouwkwaliteit dan je wellicht zou verwachten. Uiteraard beschikt dit model niet over de beste afwerking of materialen, maar het is absoluut géén extreem lichtgewicht, gammele headset. De hoofdband is gemaakt van hard plastic dat er wellicht iets degelijker en betrouwbaarder uit had gezien als hij niet zo glimmend was, maar desalniettemin voelt de hoofdband stevig aan. Voor de bekleding van de hoofdband en de oorkussens is gelukkig niet gekozen voor een synthetisch materiaal, maar een behoorlijk zachte sportstof die aardig ademt.

Zowel de kussens op de hoofdband als de oorschelpen zijn stevig en compact, maar voelen niet onaangenaam of oncomfortabel. Wel zijn de oorschelpen wat aan de kleine kant, waardoor je oren de binnenvoering raken. Je kunt de oorschelpen in hoogte verstellen door ze volledig los te trekken van de hoofdband en ze opnieuw vast te klikken in een van de drie uitsparingen in de constructie. Dat betekent in de praktijk dat de oorschelpen eigenlijk nooit precies op de perfecte hoogte staan. Dat zorgt ervoor dat de klemdruk wat onevenredig verdeeld is: de headset klemt iets harder aan de bovenkant dan aan de overkant. Desalniettemin is het algehele draagcomfort echt niet slecht, voornamelijk omdat het met de klemdruk wel meevalt en de stof erg zacht is.

RIG 300

Wat betreft knoppen en aansluitmogelijkheden kunnen we kort zijn: er zit een minijackkabel aan de headset. Er zitten geen verdere instelopties of features verstopt in de behuizing van de headset. Wel vind je halverwege de kabel een klein, plastic doosje met daarop de muteknop voor de microfoon en een volumeschuifje waarvan het ontwerp past bij het prijspunt.

De grote verrassing op de 300 Pro HS is de uitklapbare microfoon. Die klinkt namelijk verbazingwekkend goed voor een headsetmicrofoon. Waar je bij het prijspunt van de headset een geknepen en dunne klank verwacht, weet de microfoon een behoorlijk volle vertaling te maken van je stem. En hoewel er geen windkapje op het uiteinde zit, gaat de headset toch behoorlijk goed om met s- en t-klanken.

Klank

Wat opvalt bij het beluisteren van muziek, is dat de headset een klein beetje geknepen klinkt in het midhoog. Dat zorgt er soms voor dat de nadruk op de stem iets te groot wordt, waardoor de balans van de muziek wordt verstoord. De nadrukkelijke focus op dit gebied maakt ook dat bijvoorbeeld veel rockmuziek snel vermoeid, omdat de gitaren wel héél erg snerpen. Daar staat tegenover dat zachtere muziek eigenlijk verbazingwekkend goed vertaalt naar de 300 Pro HS.

De breedte van het stereobeeld valt wel iets tegen. Als een muzikaal element helemaal naar het uiteinde van het stereobeeld is gepanned, blijft het toch nog een beetje aan het midden plakken. Dat zorgt ervoor dat de grootsheid van sommige nummers niet altijd even goed vertaalt. Toch moet worden gezegd dat de Rig 300 Pro HS, zeker met het oog op het prijspunt van de headset, in veel gevallen behoorlijk vol en degelijk klinkt en er ook tal van kleine details hoorbaar zijn.

RIG 300

Tijdens het gamen blinkt de Rig 300 Pro HS voornamelijk uit in shooters. Dat komt natuurlijk deels door het aanwezige en agressieve midhoog, maar ook omdat het sublaag niet héél diep doorloopt. Dat zorgt ervoor dat het gevoel van snelheid in de gameplay op een aangename manier wordt versterkt. Het is in dit geval jammer dat de lokalisatie wat tegenvalt. Voor echt verhalende openwereldgames komt de 300 Pro HS iets tekort in zijn immersiviteit. Hoewel de afsluiting van omgevingsgeluid erg goed is, ontbreekt het toch net aan dat beetje definitie dat gamewerelden tot leven doet komen.

Concluderend

Natuurlijk valt er van alles aan te merken op de Rig 300 Pro HS, maar voorop staat dat deze headset meer dan prima presteert voor zijn prijs. Sterker nog, onder de 30 euro is er op dit moment simpelweg geen betere headset verkrijgbaar. Dat wil niet zeggen dat dit de beste headset is die je ooit zult beluisteren: hij klinkt ietwat geknepen in het midhoog, het sublaag loopt niet heel ver door en hier en daar ontbreekt het wel echt aan details in de weergave. Daar staat tegenover dat de headset stevig is, makkelijk in gebruik en beschikt over een prima microfoon. Verwacht geen wonderen van de deze headset, maar wel meer dan de prijs doet vermoeden. Heb je niet zo’n dikke portemonnee en zoek je een headset waarmee je prima casual een potje kunt gamen, dan is de Rig 300 Pro HS helemaal geen gekke optie.

Goed

Conclusie

De Nacon Rig 300 Pro Hs is een echte budgetheadset. Dat zie je aan het gammele doosje met volumeknop in het midden van de kabel en natuurlijk hoor je dat ook wel terug. Maar voor zijn prijs presteert deze Nacon Rig 300 Pro Hs simpelweg erg goed. Deze headset stoot geen Turtle Beach of SteelSeries van de troon, maar als je niet zoveel te besteden hebt is het echt een leuke optie.

Plus- minpunten

Microfoon

Stevig

Prijs-kwaliteitverhouding

Klinkt geknepen in het midhoog

Sublaag niet heel diep

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ik gebruik al een paar jaar de Rig-800lx (PC/Xbox uitvoering met Dolby Atmos licentie) met grote tevredenheid. Deze viel toen nog onder de Plantronics merknaam. De constructie lijkt behoorlijk veel op deze 300, met hetzelfde klik-verstel systeem. Ik denk dat voor dit geld je best een fijne headset hebt inderdaad. Waarom is er geen foto van het gammele volumeknopje in de kabel? de opmerkingen erover maakt me wel nieuwsgierig. Daarbij zijn de foto's hierboven niet van hetzelfde product? de 2e foto heeft een andere mic.

0

Aanbevolen voor jou