Valve onthult Steam Deck; draagbare Steam-machine

Valve onthult Steam Deck; draagbare Steam-machine

Steam-uitbater Valve heeft de zogenaamde Steam Deck uit de doeken gedaan, een draagbare spelcomputer die spellen uit de Steam-catalogus afspeelt. De handheld verschijnt aanvankelijk met 64GB, 256GB en 512GB aan ingebouwde opslag, tegenover een vanafprijs van 419 euro.

Steam Deck zal geen gebruikmaken van Windows of Android, maar draait op Valve's eigen SteamOS 3.0. Valve verzekert dat "al je Steam-games" in ieder geval op de Steam Deck zouden moeten verschijnen. Daarnaast biedt de handheld ook ondersteuning voor zaken als Steam Chat, Remote Play en Steams eigen cloudopslag van spelbestanden.

De goedkoopste Steam Deck-variant maakt gebruik van interne eMMC-opslag, waar de twee duurdere opties — respectievelijk 549 euro en 679 euro — op een NVMe ssd draaien. Los van de snelheid en volume in opslag, zouden alle drie de modellen games net zo snel en scherp afspelen. 

Valve wil later nog een uniek dock voor de handheld aanbieden, maar daarover laat precieze informatie nog even op zich wachten. In promotioneel materiaal is wel te zien hoe het vaste thuisstation onder meer een DisplayPort-, HDMI- en ethernetaansluiting aanbiedt.

Blauwdruk-achtige weergave van de Steam Deck, met daarop de knoppen en verschillende interfaces afgebeeld.

Qua hardware-specificaties steekt Valve niets onder stoelen of banken. Op de officiële Steam Deck-website wordt trots verklaard dat de handheld draait op een apu van AMD, gebouwd op vier Zen 2-kernen en acht RDNA2 compute units. Daarnaast prijkt een voor handhelds toch ruime 16GB aan LPDDR5-geheugen, goed voor 5500 MT/s bandbreedte.

Ter referentie: de processorarchitectuur komt overeen met de PlayStation 5 en Xbox Series X/S, zij het dan op een kleinere schaal. De apu kent minder kernen dan die in de volwaardige consoles, met bovendien ietwat lagere kloksnelheden. In totaal trekt de chipset ook maar 4 tot 15 watt. Valve belooft alsnog dat de Steam Deck zelfs AAA-games "erg goed" kan draaien.

De resolutie helpt de prestaties van het apparaat aardig op weg. Het 7" grote lcd-scherm telt 1280 bij 800 pixels (op 16:10 ratio), wat in essentie net iets meer pixels bedraagt dan de Nintendo Switch. Het display topt af op 60 frames per seconde, is aanraakgevoelig en heeft een relatief doorsnee helderheid à 400 nits. 

Zij-aan-zij van een laptop met de Steam-software en de Steam Deck-handheld met daarop het SteamOS 3.0-besturingssyteem..

Naast de ingebouwde schijf hebben alle modellen ook een "high-speed" microSD-slot voor extra opslag. Andere inbegrepen luxes zijn Valve's eigen "HD haptics"-trilmotoren, zes-assige gyro-besturing en twee trackpads die evenals over haptische feedback beschikken. Die laatste functies zijn ongetwijfeld over komen waaien van de wijlen Steam Controller.

Daarbovenop komen zaken als Bluetooth 5.0-ondersteuning, en een dual-band Wi-Fi 5-zender. Draadloos moet de Steam Deck circa twee tot acht uur op een volle lading van de 40Whr-accu meegaan. Volgeladen of niet, de handheld weegt circa 669 gram — ruim twee keer zo veel als het Nintendo Switch-basismodel.

Momenteel verwacht Valve dat de eerste Steam Decks in december dit jaar verscheept zullen worden, in ieder geval wat betreft de Verenigde Staten en Europa. Geïnteresseerde gamers kunnen voor 4 euro een reservering plaatsen, uiteraard via Steam zelf. De reserveringslijnen openen vrijdagavond rond 19:00 uur, lokale tijd. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ik vind hem er wat lomp en onhandig uit zien en speelt dit wel lekker?. Ze hebben een kruising gemaakt van een Switch en een Atari Lynx :).

0
test

@Baroness Ja dit zeiden vrienden ook al. Toch vind ik het wel interessant. Vooral die touchpads. Op de steamcontroller werkte die ook verbazingwekkend goed. Hij is wel wat lomp ja, maar als de ervaring goed is dan zou mij dat minder uitmaken.

0
test

@Derper Vind je, ja? Ik vond de trackpads namelijk bijzonder klungelig aanvoelen, in ieder geval voor de eerste paar avonden/weken met de controller. En ook daarna mis ik nog eigenlijk nog een stukje fysieke feedback. Als Steam Controller-scepticus vond ik het vooral fijn om te zien dat de trackpads hier zo goed als plat zijn. Desnoods zijn er ditmaal ook twee (!) analoge sticks die als uitvalsbasis kunnen dienen.

0
test

leuk spul kan je ten minste naar bed gaan tijdens een lange vlucht ( microsoft flightsim ) en dan op je bed nog even je laatste dingen afmaken :-)

0

Aanbevolen voor jou