UEFA Euro 2012 | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Dat er een game rondom Euro 2012 zou verschijnen, stond buiten kijf. Dat het zou gaan om een downloadbare uitbreiding voor Fifa 12 deed bij de officiële aankondiging meer stof opwaaien, zo getuige de uiteenlopende reacties op Gamer.nl. Danielvs91 was bijvoorbeeld van mening dat een dergelijke stap inhoudelijke verbeteringen in de weg staat: "Hoezo zou je dat willen kopen, zet gewoon een toernooi op in Fifa 12 met alle landen, en je hebt bijna hetzelfde. Als het een uitbreiding is, wordt er dus ook niet veel veranderd."

Bezoekers van Gamer.nl

Hier valt natuurlijk wel iets voor te zeggen. Bij een uitbreiding als deze ligt het immers voor de hand dat er relatief weinig speltechnische aanpa ingen doorgevoerd worden. Bezoeker Kraziej zag er juist veel in, aangezien een 'toernooiversie' van Fifa nu eens niet voor de volle mep in de winkels ligt: "Heel netjes van EA dit, kan het alleen maar toejuichen. Ben zelf een PES-speler, maar de keuze om dit via deze manier aan te bieden, is natuurlijk 100x beter dan een "nieuwe" game EK2012.

De waarheid ligt ergens in het midden. Het is een vereiste dat je over Fifa 12 beschikt en qua pure gameplay is het niet eens zo 'vernieuwend' als het relatief conservatieve Euro 2008 en World Cup 2010. Je merkt dat er een licht verschil in balans is; animaties lijken gevoelsmatig een fractie langer te duren, waardoor het speltempo minder hoog ligt. Nu is Fifa 12 al geen razendsnelle game en zeker met minder begaafde teams is het in Euro 2012 meer dan eens een tactisch steekspel.

Tactischer

In plaats van louter razendsnel rondpa en en flitsende acties maken, loont het om de bal binnen de ploeg te houden, om op het juiste moment de steekbal te geven. Meer dan tevoren, in ieder geval. Deze aanpa ing qua balans is voornamelijk een kwestie van smaak. Het maakt de game er niet per se slechter of beter op, het is afhankelijk van je oorspronkelijke speelstijl of het je gelijk aanspreekt of dat je er eerst aan moet wennen. Tactisch inzicht is in Euro 2012 nuttiger, wat enigszins ten koste gaat van puur spelgebonden vaardigheden als het uitvoeren van trucjes.

Meer in het oog springend is de toevoeging van een aantal spelmodi. Uiteraard kun je Euro 2012 naspelen (of beter gezegd: voorspelen). Hier kleeft echter een grote kanttekening aan. Alleen het daadwerkelijke toernooi is beschikbaar, alle kwalificatierondes schitteren door afwezigheid. En aangezien een EK relatief kort van duur is (zes wedstrijden als je de finale haalt), is dit een stuk minder enerverend dan wanneer je de volledige aanloop hebt doorlopen. Hoe leuk zou het zijn om die talentvolle Belgen toch naar Euro 2012 te knallen, om een eigen draai aan de voetbalgeschiedenis te geven?

Geen vervanger voor vuvuzela

Het wil ook nooit echt spannend omdat hier bovenop de presentatie relatief sober is. In World Cup 2010 vlogen de snippers confetti nog langs de oren van Sneijder en Robben, en was het gezang (en gevuvuzela) van het publiek echt van meerwaarde. Dat het er in Euro 2012 niet zo heftig aan toe gaat, ligt deels aan de organiserende landen (Polen en Oekraïne), maar EA lijkt zich ook niet heel veel moeite te hebben gedaan. Speel je met Nederland, dan hoor je slechts sporadisch een bekend spreekkoor. En op de tribune gebeurt niets anders dan in Fifa 12.

Zeker voor een game/uitbreiding als deze is dat een behoorlijke mi tap. Het draait immers om authenticiteit en het overbrengen van dat karakteristieke, spannende toernooigevoel. De menuutjes zijn in de stijl van Euro 2012, maar dat is het dan ook wel. Van een televisie-achtige presentatie kun je in ieder geval niet spreken. Dat bovendien slechts 29 van de 53 landenteams volledig gelicenseerd zijn, wekt op z'n minst het idee dat EA zich er enigszins makkelijk vanaf heeft willen maken. De 'grote' teams hebben de juiste tenues, de kleine moeten het doen met heel algemene varianten. En belangrijker nog: ook spelersnamen zijn niet altijd authentiek. Het elftal van Oekraïne (nota bene met Polen het organiserende land) bevat niet de juiste namen, terwijl daar toch ook jongens als Tymoschuck en Voronin meedoen. Wat heet, ze doen gewoon mee aan Euro 2012! Nut dun [not done], zou Johan Derksen zeggen.

Op avontuur

Slaat Euro 2012 dan de plank mis? Niet volledig. De uitdagingen (die nu al, maar vooral tijdens het toernooi zelf vaak vernieuwd worden) zijn van meerwaarde en de toevoeging van de zogenaamde Expedition-modus is zeker aardig. Hier kies je een Virtual Pro/bestaande speler en richt je een eigen team op, in het begin gevuld met zouteloze spelers die bij Roda JC nog niet eens aan de bak zouden kunnen. Vervolgens is het zaak om 'de kaart van Europa' te veroveren, door van ieder land te winnen. Win je, dan speel je een speler van dat land vrij. De eerste keer een tribunezitter, dan een wi elspeler en uiteindelijk eentje uit de basiself. Ondertu en vul je een mozaïek met plaatjes, wat een soort beloning zou moeten zijn, maar eigenlijk totaal overbodig is. Het heeft verder geen functie.

Het punt is dat je niet gelijk tegen Duitsland, Spanje of Italië aan de slag mag. Eerst zul je 'paden' moeten bouwen naar die grote jongens. En dat doe je door van de Andorra's en San Marino's van deze wereld te winnen. Dat lijkt simpel, maar doordat je team in eerste instantie zo slap is, blijkt dat nog een aardige klus. En wanneer je verliest, wordt een deel van je daarvoor zo zorgvuldig aangelegde pad afgebroken. Wanneer je enigszins op niveau speelt, is het dus zaak eerst een aantal aardige spelers bij middenmoters vandaan te halen, om vervolgens een poging tegen de Europese top te wagen.

Deze spelmodus heeft wel iets weg van het populaire Ultimate Team en kent zeker een vergelijkbare aantrekkingskracht. Expedition is ook zeker de moeite waard, maar haalt het uiteindelijk toch niet bij Ultimate Team. Daar is het nog zaak om op slimme wijze contracten te verlengen, spelers op te stellen die het goed met elkaar kunnen vinden en online te onderhandelen. In Expedition focust de actie zich echt op het veld; de wedstrijden bepalen wat er gebeurt. Dit is best onderhoudend. In ieder geval totdat je eenmaal de paden richting de grote landen hebt vrijgespeeld en een goed elftal bij elkaar gesprokkeld hebt. Dan is de spanning er wel vanaf en heeft het (buiten het vullen van het mozaïek) weinig zin om verder te gaan.

De Euro 2012-uitbreiding is te downloaden voor Pc, PlayStation 3  en Xbox 360, en kost ongeveer twintig euro. Getest op Xbox 360.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou