Trolls vs Vikings Review - Casual vs uitdagend | Gamer.nl

Trolls vs Vikings Review - Casual vs uitdagend | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

Plants vs Zombies 2 was een doorslaand succes, mede dankzij de uitgebreide gameplay en het grote aantal levels. Bovendien waren in-app betalingen nergens prominent aanwezig en speelde je het uren zonder ook maar een koopknop te zien. Het is opvallend dat het zo lang duurde voordat een regelrechte kloon verscheen, zoals bij zoveel succesvolle mobiele games gebeurt. Trolls vs Vikings leent zóveel van bovenstaande titel, dat ook een groot deel van het plezier is overgedruppeld. What’s not to like?

Folklore

Met een korte introductie vertelt Trolls vs Vikings wat er aan de hand is in trollenland. Vikingen vallen de vriendelijke bosbewoners aan en de trollen hebben geen idee waarom. Tijdens een dertigtal levels knopen korte achtergrondverhalen het spel aan elkaar, waarbij onder andere de goden Loki en Thor hun opwachting maken. De Vikingen zijn sterk met de goden aan hun zijde, terwijl je als speler berust op de bovennatuurlijke krachten van mythische wezens.

Dat werkt zoals je gewend bent in dit type spel: plaats eenheden op het speelbord, verzamel grondstoffen en zet in het ergste geval spreuken in om de tegenstander op afstand te houden. In plaats van zonnebloemen beschik je in Trolls vs Vikings over mijnende trollen, die per tijdseenheid maanstenen delven. Dit is het betalingsmiddel voor het kopen van eenheden; verslagen vijanden laten goud achter dat je spendeert aan spreuken. In Plants vs Zombies beschikte je over speciale power-ups (bliksem, het wegvegen van zombies met een vinger) in Trolls vs Vikings gebruik je onder andere vuurbommen en vallende stenen als laatste redmiddel.

Een andere vergelijking met Plants vs Zombies zit hem in de goedkope mijn, ofwel de hot potato. Bij Trolls vs Vikings maakt deze plaats voor een trol die zichzelf ingraaft. Plaats je deze in de laan van een viking (en wacht je totdat hij zichzelf heeft ingegraven) dan trekt de trol vikings de grond in. Hoewel volledig gekopieerd van Plants vs Zombies, zijn de animaties van veel trollen origineel en grappig om te zien. Zo zijn er trollen die stenen schieten, trollen die gif spugen en sjamanen die bliksem laten neerdalen op de Noorse baardmannen. Per level heb je beperkte ruimte voor het inzetten van trollen, waardoor je natuurlijk snel een favoriete opstelling ontwikkelt. Sommige opstellingen zijn succesvol genoeg om tal van levels achter elkaar te halen, totdat je vordert en nieuwe vijanden tegenkomt.

Hard mode

Waar er bij Plants vs Zombies 2 steeds nieuwe mi ies bij kwamen, is het in Trolls vs Vikings vooral de verandering van het bestaande speelveld die de moeilijkheid verhoogt. In Hard Mode springen vikingen bijvoorbeeld uit bosjes midden in het scherm, schieten ze met trampolines sneller jouw kant op of veranderen ze ineens van laan. Ook zijn er vliegende eenheden, die slechts met één trollensoort te bestrijden zijn. Vikingen worden per level taaier en uiteindelijk verschijnen zelfs eindbazen ten tonele. Vooral deze zijn grappig geanimeerd en voegen toe aan de sfeer en het eigen karakter van het spel.

De kracht van Trolls vs Vikings zit hem in de toegevoegde moeilijkheid bij bestaande levels. De gameplay gaat niet diep en er zijn geen honderden levels, maar het draait juist om het boeken van voortgang met een vertrouwd clubje trollen. Je krijgt echt een band met de anders zo impopulaire wezens en merkt dat de beperkingen het spel uitdagender maken. Een casual gamer zal balen van de beperkte ruimte voor eenheden (vijf inzetbare trollen per level) maar die beperking vereist strategie en maakt het spel juist uitdagend. Voor je het weet speel je Trolls vs Vikings een week lang en broed je ook buiten het spelen op nieuwe strategieën die je verder brengen. Bij Trolls vs Vikings is de kans op falen en frustratie groot, maar hierdoor is het gevoel van prestatie bij voltooiing van een level nog groter.

Er hadden best wat meer spreuken in het spel mogen zitten (momenteel zijn er slechts vier) en vrijwel alle aankopen in Trolls vs Vikings zijn voor fervente gamers onintere ant. Daarbij is het grootste punt van kritiek dus het deel dat je gerust kunt vermijden: alle extra eenheden en bundels in de shop. Vergeet je deze en speel je gewoon de levels dan is er een hoop lol te beleven in Trolls vs Vikings.

Trolls vs Vikings is nu beschikbaar voor iOS


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou