Logitech G Pro X Wireless: Headset met een groot bereik
Reviews

Logitech G Pro X Wireless: Headset met een groot bereik

De G-serie van Logitech richt zich volledig op gaming: er zijn gestroomlijnde muizen en hoekige headsets. De Pro-afdeling binnen deze serie heeft een iets minder uitbundige uitstraling en spitst zich toe op de professionals binnen de gaming wereld. Met de G Pro X Wireless-headset wil Logitech zich dan ook op hoog niveau laten gelden.

Dit artikel is onderdeel van de grote Gamer.nl Gaming Headsets Round-Up. We testen daarin 20 gaming headsets, in november zullen we de beste producten in verschillende prijsklasses bespreken. Mocht je geïnteresseerd zijn in de reeds geteste gaming headsets, klik dan hier voor een overzicht van alle besproken producten.

Het Amerikaans-Zwitserse Logitech is een van de grotere multinationals op het gebied van computerhardware. Zowel in Europa, Amerika als in Azië - waar ze de naam Logicool dragen - hebben ze een groot deel van de markt in handen. Hoewel Logitech voornamelijk bekend staat om hun uitstekende muizen en webcams, zijn ze ook zeker geen onbekende op het gebied van audioproducten en gameaccessoires.

De oudere lezers denken bij de naam Logitech ongetwijfeld direct aan de WingMan Extreme: een inmiddels klassiek ogende, net-niet blauwe joystick. In de afgelopen periode heeft Logitech echter voornamelijk flinke stappen gemaakt op audiogebied, met name als het aankomt op de acquisitie van nieuwe bedrijven. Zo kochten ze tussen 2016 en 2019 maar liefst drie bedrijven met een sterke drive voor gameaudio op: Jaybird - destijds marktleider op het gebied van draadloze wearables, Blue Microphones en Streamlabs. De expertises van twee van deze bedrijven zien we direct terug in de meeste recente headset van Logitech: de G Pro X Wireless.

©GMRimport

Jaybird en Blue

Dit is niet de eerste headset uit de G Pro-serie; de G Pro en G Pro X gingen hem voor. Het verschil is dat de beide voorgangers bekabeld waren. Het ontbreken van een draad maakt de G Pro X Wireless duurder dan zijn twee voorgangers: je legt in totaal 199 euro neer om deze headset in huis te halen.

Geen kabel dus, maar wel een 2.4GHz wireless dongle die ervoor zorgt dat Windows 10 de headset direct herkent. Het is desalniettemin essentieel om de Logitech G Hub-software te downloaden als je echt controle wilt over de G Pro X Wireless. Deze app draagt met recht de naam Hub, want hij geeft je controle over al je Logitech-producten. Geen aparte software voor ieder product dus, een goede zaak!

Je kunt in de Hub surround sound inschakelen en er is een eenvoudige equalizer. Ook vind je hier BlueVoice: een verzameling effecten voor het perfectioneren van de microfoonklank. Voordat we dieper deze software induiken, kijken we eerst naar de fysieke aspecten.

©GMRimport

Comfort, compactheid en klank

Gameheadsets zijn over het algemeen groots en ruim opgezet, wat resulteert in zware modellen die hard klemmen. De G Pro X Wireless is ook erg zwaar, maar daarentegen wel behoorlijk compact te noemen. Die compactheid maakt dat hij als gegoten om je hoofd valt en dat, ondanks zijn behoorlijke gewicht, de headset moeiteloos een aantal uur achter elkaar kan worden gebruikt. De leren bekleding van de oorschelpen kan na verloop van tijd wel voor de nodige warmte zorgen, maar Logitech levert ook oorkussens bekleed met velours mee om dit probleem te tackelen.

De knoppen op de linker schelp van de G Pro X Wireless spreken voor zich met als kanttekening dat de volumeknop niet optimaal werkt. Er is een gevoel van stroperigheid tussen het softwarevolume en de draaiknop van de headset, waardoor volumeaanpassingen soms doorschieten en hoger of lager uitvallen dan gewenst.

©GMRimport

Wat Logitech wel erg goed voor elkaar heeft, is de klank van deze headset. De G Pro X Wireless is een van de weinige gameheadsets die zowel in-game geluid als muziek overtuigend neer weet te zetten. Tijdens het gamen is er uitstekende lokalisatie, definitie in de hogere frequenties en imposant laag en bij het luisteren van muziek is de vertaling strak en gedefinieerd. Daar komt bij dat de wireless dongle een groot bereik heeft en je dus vrij bent om tijdens het luisteren van muziek binnenshuis te gaan en staan waar je wilt.

De surround sound wordt geleverd middels de Dts Headphone.X 2.0 codec en valt in de praktijk helaas dan weer wat tegen. Het voegt weinig tot niets toe aan de toch al uitstekende lokalisatie waarover de G Pro X in stereomodus beschikt. Daarnaast komt er een onnatuurlijke nadruk te liggen op het middenlaag, waardoor de klank dozig aanvoelt.

De G Pro X Wireless is een van de weinige gameheadsets die zowel in-game geluid als muziek overtuigend neer weet te zetten.

-

Microfoon en BlueVoice-technologie

Blue is een microfoonfabrikant die portemonneevriendelijke studiomicrofoons maakt, maar voornamelijk bekend is vanwege hun usb-opnemers voor streaming en gaming. Bij de G Pro X Wireless is de bijdrage echter voornamelijk softwarematig. De BlueVoice-technologie is erop gericht de sound van de microfoonklank te perfectioneren.

Aan deze technologie worden de nodige marketingkreten opgehangen. Zo wordt er gesproken van pro filters en studio quality vocal communications. Hoewel deze termen niet volledig uit de lucht gegrepen zijn - er zijn filters en ook communiceren lijkt op zijn plek - doet Logitech hier iets wat we vaker zien bij gameaudioproducten: het gebruiken van standaard pro-audio technieken en dit wegzetten als unieke (of nieuwe) feature. Geen nieuwe technologie dus.

Dat gezegd hebbende geeft BlueVoice je wel degelijk een aantal tools die jouw verstaanbaarheid zouden moeten kunnen vergroten. BlueVoice is een zogenaamde channelstrip: een opeenvolging van verschillende effecten die allemaal een ander deel of aspect van de klank bewerken. Er zijn hier effecten te vinden waar je als gamer hoogstwaarschijnlijk wel bekend mee bent - zoals de equaliser, het high-pass filter en de noise reduction - maar er zijn ook een paar tools die misschien nieuw zijn.

©GMRimport

De Expander/Gate zorgt ervoor dat alle audio die onder een bepaald volume valt, automatisch wordt weggeknipt. Zo maak je je stemsignaal een stuk schoner. De De-Esser bewerkt de medeklinkers en maakt de klank hiervan zachter: harde s-klanken worden gedempt en ook het scherpe randje van t’s en k’s wordt afgerond. De Compressor maakt het volume van je stem gelijkmatiger door hogere en lagere volumes tot een gemiddelde te corrigeren en met de Limiter kun je een maximum output volume aangeven.

De geclaimde studiokwaliteit wordt bij lange na niet gehaald. Dat ligt deels aan het feit dat de effecten in BlueVoice niet van studiokwaliteit zijn. Een groter probleem is echter dat de microfoon van de Pro X Wireless zich niet kan meten met microfoons van studiokwaliteit. Sterker nog: de klank van de microfoon is onnatuurlijk en schel. Denk aan het effect wat in films wordt toegepast om een telefoongesprek te simuleren. Het is ronduit onvoldoende als je kijkt naar de prijs van deze headset. Het toevoegen van effecten aan deze klank vergroot deze problemen vaker uit dan dat het ze oplost.

©GMRimport

Samenvattend

Het is jammer dat Logitech de G Pro X Wireless zo hoog van de toren blaast op een aantal kritieke punten. Dit blijken namelijk precies de punten waarop de headset tekort schiet. Zo is de microfoon met bijbehorende BlueVoice-technologie niet indrukwekkend en zelfs ondermaats te noemen en de surround sound pakt zowel in klank als toegevoegde ervaring niet goed uit.

Aspecten die Logitech minder belicht, springen bij gebruik juist direct in het oog. Denk aan het feit dat het een van de weinige headsets is die zowel gameaudio als muziek goed weet te vertalen en dat de 2.4GHz dongle niet alleen soepel is in gebruik, maar ook nog eens vrijwel latency-vrij is en een uitstekend bereik heeft. Het maakt de Logitech G Pro X Wireless in de praktijk meer geschikt voor dagelijks, algemeen gebruik dan voor de hardcore gamer.

+Uitstekende lokalisatie

+ Werkt goed voor gaming en muziek

+ Wireless dongle latency-vrij en groot bereik

- Microfoon klinkt niet goed

- BlueVoice in de praktijk geen succes

- Surround sound valt tegen

Meer hands-on:

Conclusie

Plus- en minpunten

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!
      ▼ Volgende artikel
      NetEase Games-topmannen ontslagen vanwege witwaspraktijken
      Nieuws

      NetEase Games-topmannen ontslagen vanwege witwaspraktijken

      De verdachten zijn ook opgepakt

      Twee topmensen van NetEase Games en een aantal andere werknemers van het Chinese bedrijf zijn ontslagen vanwege vermeende witwaspraktijken en omkoperij.

      Dat meldt de Chinese website Leifeng (via Eurogamer). Xiang Lang, de algemene manager van NetEase Games, en Jin Yuchen, hoofd esports, zouden zijn ontslagen en opgepakt. In totaal zouden er negen werknemers zijn ontslagen, al zijn de namen van de zeven overige werknemers niet bekend.

      Blijkbaar werden de vermeende schuldigen ontdekt tijdens een anti-corruptieonderzoek binnen NetEase, al is niet precies duidelijk wat er heeft plaatsgevonden. Wel zouden er 28 leveranciers van NetEase Games betrokken zijn bij de zaak, waar ongeveer 1,3 miljoen euro mee gemoeid gaat. De politie onderzoekt de zaak nu verder.

      NetEase Games is een grote speler binnen de game-industrie. Het Chinese bedrijf heeft niet alleen geïnvesteerd in vele Westerse ontwikkelaars, maar ook studio's met diverse prominente ontwikkelaars opgericht. Ook brengt het eigen games uit, zoals Marvel Rivals en het aankomende mobiele spel Destiny: Rising.

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!
      ▼ Volgende artikel
      Tweede Arcane-seizoen is de best bekeken Netflix-productie van dit moment
      Nieuws

      Tweede Arcane-seizoen is de best bekeken Netflix-productie van dit moment

      Het eerste gedeelte van het tweede seizoen verscheen afgelopen zaterdag

      Geen andere film of serie is op dit moment populairder dan Arcane, mede dankzij de komst van het tweede seizoen.

      Dat blijkt uit data van Flixpatrol, waar te zien is dat Arcane op moment van schrijven in tientallen landen op de nummer één-positie staat - ook in Nederland en België. Officiële kijkcijfers zijn op dit moment nog niet aangekondigd.

      Afgelopen zaterdag kwamen de eerste afleveringen van het tweede seizoen van Arcane op Netflix te staan. Het tweede gedeelte volgt aanstaande zaterdag en de laatste afleveringen op 23 november.

      Het eerste seizoen van de League of Legends-serie Arcane verscheen in november 2021 op Netflix. Onder andere Hailee Steinfeld, Ella Purnell en Kevin Alejandro spelen een rol in de serie, die in samenwerking met game-ontwikkelaar Riot Games wordt gemaakt. De serie werd geprezen door critici en fans en won een Emmy. 

      Eerder werd bevestigd dat het tweede seizoen tevens het laatste is. Dat betekent echter niet dat er niet meer projecten volgen. "Arcane is nog maar het begin van onze verhaalvertelling en samenwerking met de geweldige animatiestudio Fortiche", aldus Christian Linke. "Vanaf het allereerste moment hadden we een specifiek einde in het achterhoofd, wat betekent dat het verhaal van Arcane in het tweede seizoen afloopt. Maar Arcane is nog maar het eerste van vele verhalen die we in Runeterra willen vertellen."

      Onlangs bleek dat Arcane na verluidt de meest prijzigste animatieserie ooit is. De creatie van de twee seizoenen en de bijbehorende promotie zou samen ongeveer 250 miljoen dollar hebben gekost. Het eerste seizoen zou qua productie zo'n 80 miljoen dollar hebben gekost en het tweede seizoen ongeveer 100 miljoen dollar. Riot Games zou daarnaast zo'n 60 miljoen dollar hebben uitgetrokken om het eerste seizoen van de serie, dat in 2021 op Netflix verscheen, te promoten.

      Watch on YouTube

      Aanbevolen voor jou

      Reacties

      Login of maak een account en praat mee!