Harde schijven voor PlayStation en Xbox Series X: Dit wil je weten

Harde schijven voor PlayStation en Xbox Series X: Dit wil je weten

Het is geen geheim dat de PlayStation 5 en Xbox Series X en Series S met relatief weinig opslagruimte geleverd worden. Daarom doe je er goed aan te investeren in extra opslagruimte, maar er zijn dan wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

In de tijd van de PlayStation 4 en Xbox One was opslag uitbreiden redelijk simpel. Je kocht een externe harde schijf, sloot hem via usb 3.0 aan op je gameconsole en kreeg snel toegang tot heel veel extra opslagruimte. Voor de huidige generatie spelcomputers, de PS5 en Series X, werkt dat net even anders. Beide consoles hebben intern namelijk een solid state drive (ssd), die voor bijzonder korte laadtijden zorgt. Het is nog steeds mogelijk om externe harde schijven koppelen aan de consoles, maar helaas is het dan niet mogelijk games voor PlayStation 5 of Xbox Series X daarmee af te spelen.

De usb-opslag kan gebruikt worden om PlayStation 4-games op te slaan en te spelen, of om PS5-games op te slaan dankzij een recente update. Om de betreffende PS5-games te spelen, moeten ze wel naar het PlayStation 5-systeem zelf worden gekopieerd. Het is daarbij niet mogelijk om PlayStation 5-games direct naar het usb-apparaat te downloaden - eerst moeten ze op de harde schijf van de PS5 worden gedownload. Volgens Sony is het sneller om een game van een externe harde schijf naar de interne ssd te kopiëren dan de gamebestanden opnieuw te downloaden of via een disc te kopiëren. 

Zowel Sony als Microsoft willen garanderen dat games voor PS5 en Series X razendsnel geladen worden. Dat kan alleen wanneer je dus gebruikmaakt van een ssd. Daarom is het voor PlayStation 5- en Xbox Series X-eigenaars niet mogelijk een PS5- of Series X-game vanaf een externe schijf te spelen, omdat de hdd (hard disk drive) uiteraard aanzienlijk trager is dan een ssd. 

Externe harde schijven

Eventuele externe harde schijven voor je huidige generatie spelcomputer zijn daarom enkel geschikt voor het installeren van PS4- of Xbox One-games of de tijdelijke opslag van PS5-games. 

Wanneer je van een oude naar een nieuwe console overstapt, dan kun je middels de harde schijf heel simpel je verzameling videogames meenemen. Beide consoles hebben namelijk uitgebreide backward compatibility. Op de PlayStation 5 kun je je PlayStation 4-games spelen, terwijl je op je Xbox Series X en S zowel Xbox One- als Xbox 360- en enkele originele Xbox-games afspeelt.

Aan wat voor soort harde schijven kun je dan het beste denken? Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. De belangrijkste factor is waarschijnlijk je portemonnee. Maar wees gerust: externe harde schijven worden de laatste tijd stukken goedkoper. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat niet elke schijf zal werken, maar het gros doet dat gelukkig wel. Andere vereisten zijn een directe koppeling via usb 3.0 en een minimale opslagruimte van 250 GB. Voor PS5-eigenaars geldt ook dat slechts één externe schijf tegelijk verbonden kan zijn.

Het staat je overigens vrij om een externe ssd aan te schaffen. Houd er dan wel rekening mee dat je per terabyte meer betaalt dan in het geval van een hdd. De laadtijden gaan er dan wel op vooruit, maar ook hier kun je geen PS5- of Series X-titels mee afspelen. Daarom is het in dat geval waarschijnlijk een betere keuze om te investeren in meer opslagruimte in plaats van snelheid, zeker wanneer internetsnelheid een beperkende factor is. En soms is het ook gewoon fijn om veel games tot je beschikking te hebben, om wat voor reden dan ook.

Voordat je een harde schijf koopt, is het ook handig om te weten dat je ze van tevoren moet converteren. Dat kan via een pc, maar meestal werkt het ook prima wanneer je de schijf aan je console aansluit en wacht op een prompt. Zie je die niet, dan staat de harde schijf waarschijnlijk tussen de opslaginstellingen, waar je het converteren kunt beginnen. Na het converteren is het niet mogelijk de harde schijf nog ergens anders voor te gebruiken.

Enkele voorbeelden

Er is een jungle aan externe harde schrijven beschikbaar, daarom geven we in dit artikel enkele tips. Zo is de WD My Passport 4 TB Portable Hard Drive een goede optie voor iedereen die behoorlijk wat opslagruimte nodig heeft, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen. De laagste prijs die we op moment van schrijven zijn tegengekomen is bijvoorbeeld 85 euro. Voor dat bedrag krijg je 2 TB tot je beschikking. Hoewel de omschrijving het een PS4-schijf noemt, kun je de deze ook gewoon gebruiken in combinatie met een PS5 of een Xbox Series-console. Het gaat in dat geval namelijk alleen om de kleuren van het product. Het mooie aan deze schrijf is verder dat je geen stroomkabel nodig hebt, aangezien de energie geleverd wordt via de usb-poort van je PlayStation of Xbox. Scheelt toch weer.

Een ietwat goedkopere optie is de Toshiba Canvio Advance 1 TB Rood. De laagste prijs daarvoor is momenteel 49 euro. Je krijgt daarvoor 1 TB tot je beschikking. De harde schijf leest en schrijft lekker snel (maar is wel iets langzamer dan de WD-drive hierboven) en ook hier heb je geen stekker nodig voor het stroom; die wordt namelijk via de usb-poort geleverd. 1 TB biedt ruimte voor zo’n tien tot dertien games, afhankelijk van de grootte van de games natuurlijk.

Als de prijs niet zoveel uitmaakt is de Seagate Expansion 6TB HDD een goede keuze. Met Amazon Prime kost dit beestje nog geen 110 euro en anders ben je 145 euro kwijt. Maar je bent dan wel jarenlang verzekerd van genoeg ruimte. Met een beetje mazzel kun je ongeveer tachtig tot honderd videogames kwijt op deze hdd. Ook hier heb je te maken met plug-and-play, dus je hoeft niet moeilijk te doen met stroomkabels.

Wil je toch liever een ssd voor je oudere games? Dan moet je naar verhouding toch iets dieper in de buidel tasten. Met de WD_Black P50 Game Drive kom je in elk geval een heel eind. Het model met 500 GB is te koop voor ongeveer 119 euro. Bij ssd’s zijn prijzen dus aanzienlijk hoger, terwijl de hoeveelheid opslagruimte erop achteruitgaat in vergelijking met de oudere hdd’s. Het is dus maar net wat de voorkeur geniet: snelheid of voldoende ruimte.

En hoe zit het dan met PS5- en XSX-games?

De bovenstaande schijven zijn dus alleen geschikt voor oudere games. Maar wat nu wanneer je op zoek bent naar extra opslagruimte voor Xbox Series X- en PlayStation 5-games? Eigenaars van een Xbox Series X en S kunnen de Seagate Storage Expansion Card kopen voor ongeveer 239 euro. Dat is een veredelde ssd-geheugenkaart die je achterin de console klikt. Die kaart is vooralsnog alleen verkrijgbaar in het formaat 1 TB, maar we verwachten dat er in de toekomst meer opties komen.

PlayStation 5-gebruikers trekken voor nu aan het kortste eind. Sony staat namelijk niet toe dat de ssd-opslagruimte uitbreidt. Er zijn geen geheugenkaarten beschikbaar en ook geen andere producten waarmee dat mogelijk is. Aan boord van de PS5 zit wel een extra slot waar je een interne ssd aan kunt bevestigen. Momenteel geeft de PlayStation 5 nog een foutmelding omdat Sony die mogelijkheid geblokkeerd heeft. Er moet nog een hoop getest worden voordat het Japanse bedrijf die functionaliteit veilig kan vrijgeven voor het grote publiek. Sony geeft wel aan dat de functie binnenkort wordt toegevoegd via een update.

Ondanks het feit dat de PS5 minder ruimte aanbiedt op zijn ssd dan de Xbox Series X doet (ongeveer 675 versus 800 GB), is het wellicht voor PS5-eigenaars nog niet zo’n groot probleem. Daar waar de Xbox al snel de solid state drive volgooit met geoptimaliseerde videogames die je kunt spelen op je Series X, pakt PlayStation het net even anders aan. Geoptimaliseerde PS4-games, met exclusieve PS5-functies, speel je namelijk gewoon af vanaf een externe hdd. Dat scheelt aanzienlijk. Daar kun je dus meer dan prima een externe harde schijf voor gebruiken, zodat de opslagruimte beschikbaar blijft voor mooie PlayStation 5-games.

Houd Gamer.nl in de gaten voor wanneer Sony het mogelijk maakt om de interne opslag van de PlayStation 5 uit te breiden. In de tussentijd biedt een van bovenstaande suggesties voor externe schijven mogelijk een uitkomst voor PlayStation 4-games of de tijdelijke opslag van PS5-games.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Komt misschien niet zo duidelijk uit dit artikel dat bij Xbox Series X en S een externe hdd wel gebruikt kan worden voor storage/backup van nieuwe generatie games zodat je deze eenvoudiger kan swappen tussen de interne ssd en een externe hdd ipv steeds opnieuw downloaden. Deze optie ontbreekt helaas (vooralsnog) bij de Playstation 5.

0
test

@Geemer: Dit!

0
test

@Geemer mjah wil je dat. Ik download met 1000 mbit. Niet de moeite waard een hdd. Beter een ssd die even snel is als de normale. Maarja die zijn vrij prijzig.

0
test

@GoofyZ3 wel de moeite waard want je hebt hem sneller van de hdd naar ssd dan dat je download. Want ik heb ook 1000mbits maar een game even van de ene naar de andere is zo veel sneller.

0
test

@GoofyZ3 Haal je ook werkelijk 1000mbit bij het netwerk van Sony, ik betwijfel het maar goed als jij zegt dat het zo is dan ben je de 1e waar ik ooit van gehoord hebt dat hij die snelheid ook daadwerkelijk haalt.

0
test

Samsung T5 External USB SSD For an external SSD, I used a 500GB Samsung T5 with a USB-C to USB 3.1 cable. In terms of moving around data and loading games, the results were quite impressive. The Outer Worlds, which is a 45GB game, took 2:54 to transfer onto the external SSD, and 2:05 to transfer back to the internal drive. When loading into the same save I used for our previous tests, it only took 13 seconds off the external SSD which is very close to the internal drive that took 11 seconds to load. For Final Fantasy XV, an 84GB file, it took 5:50 to transfer onto the external SSD and just 3:56 to move back to internal storage. And the load time results were great as well, just taking 15 seconds compared to the 13 seconds of the internal drive.

0

Aanbevolen voor jou