De Sims 4 Studentenleven krijgt je terug de schoolbanken in

De Sims 4 Studentenleven krijgt je terug de schoolbanken in

EA pompt er de laatste tijd veel Sims 4-content uit, en ons hoor je niet klagen. Na de Eilandleven-dlc is het eindelijk tijd voor de Studentenleven-uitbreiding, die recent verscheen. Het Studentenleven was ten tijde van Sims 3 razend populair en spelers wachtten met smart op de Sims 4-versie. De vreugde was daarom uiteraard groot toen bekendgemaakt werd dat je Sim weer terug de schoolbanken in kan, maar is het pakket ook de moeite waard?

In het kort biedt Studentenleven nieuwe gameplay-opties die passen bij het leven van een student, zoals het volgen van lessen en buitenschoolse activiteiten doen. Ook kunnen spelers nu een robot creëren, met hun sims rondfietsen en zijn er zoals gewoonlijk veel bouw- en creëer-een-sim items toegevoegd.

sims 4 discover university

Bouw- en creëer-een-sim-items

Om te beginnen zijn de bouwitems in dit pakket fantastisch. Ze bieden de mogelijkheid om het Engelse stads- en plattelandsleven naar de Sims 4 te brengen, met prachtige ramen, deuren en meubels. Qua planten, vloeren en muren had het wat uitgebreider gekund, maar anderzijds is dat niet de focus van deze uitbreiding. Ook de nieuwe items in creëer-een-sim zijn vernieuwend en vrij hip. De kledingkeuze is bijvoorbeeld vrij modern en biedt meer opties om je jongvolwassen sim aan te kleden.

Een huis te creëren met zoveel mogelijk voorwerpen uit de basisgame en deze uitbreiding is bijzonder eenvoudig, en dat zegt wat over het aanbod van Studentenleven. Weliswaar zit je een beetje vast aan de oud-Engelse stijl, maar als dat je smaak is, zit je hier helemaal goed. De twee universiteiten waaruit je kunt kiezen zijn compleet tegenovergesteld: Britechester oogt klassiek en Foxbury juist modern en nieuw. Dit zie je ook terug in de bouwvoorwerpen, alleen heeft klassiek behoorlijk de overhand. Dat is op zich geen probleem, omdat moderne voorwerpen onderdeel uitmaken van veel andere pakketten, maar als je alleen de basisgame hebt, dan is Studentenleven een beetje uit balans.

De bouwterreinen hadden verder beter gekund, al is het een grote stap vooruit in vergelijking met de Sims 3. Er zijn meer aanpassingsopties voor studentenkamers en je sim heeft nu ook de optie om een huis te huren, dat de speler volledig zelf kan bouwen als hij/zij dat wil. Het enige wat ietwat frustrerend is voor iemand die graag bouwt, is dat die mogelijkheid er tijdens gameplay niet. Je sim kan dus bepaalde voorwerpen kopen om de kamer mee te decoreren, maar de bouwoptie is niet aanwezig. Gelukkig is er wel de mogelijkheid tot het gebruiken van de in-game ‘cheats’ om alsnog te kunnen bouwen in de gameplay-modus, dus het is niet onmogelijk.

Je eet maar wat van die grote hoeveelheden eten die je huisgenoten overal en nergens achterlaten

-

sims 4 discover university

Onrealistische prijzen

De prijzen van spullen zijn niet bepaald realistisch in Studentenleven. Nu is dat in games niet per se van belang, maar de duurste objecten komen nog niet boven de 2000 euro uit - dat is inclusief kamerhuur en collegegeld. Deze kosten zouden voor de uitdaging wat hoger mogen zijn, want de beurzen en leningen hebben op namelijk weinig nut als je het standaard startbedrag van 20.000 simoleons krijgt bij het creëren van een nieuw huishouden. Bovendien is het echte studentenleven niet bepaald goedkoop.

Daarnaast - ik spreek even uit eigen ervaring - werken een hoop studenten naast hun studie en hebben ze ook nog buitenschoolse activiteiten, zoals voetbal (voetbal is dan weer niet uit eigen ervaring). Studentenleven biedt beide opties, maar je kan ze niet tegelijkertijd doen. Als je een bijbaantje nodig hebt om de studie van je sim te betalen, dan kan je Sim bijvoorbeeld niet meer bij de voetbalclub. Terwijl deze buitenschoolse activiteiten juist het plezier van een studentenleven zijn – voor sommigen dan. Andersom is het helemaal vreemd: als je Sim bij een club hoort, dan mag hij of zij niet extra werken. Jammer dus als je blut bent. Je eet maar wat van die grote hoeveelheden eten die je huisgenoten overal en nergens achterlaten.

sims 4 discover university

Het schoolleven is overweldigend

Voor iemand die Studentenleven voor het eerst gaat spelen hebben we een gouden tip: doe niet vier klassen tegelijkertijd. Om uiteindelijk te slagen moet je sim twaalf vakken voltooid hebben. Aan het begin van een semester kan je kiezen hoeveel klassen, met een maximum van vier in totaal (dat is inclusief de extra klas). In theorie kan je er dus vier tegelijkertijd volgen, maar dat betekent dat je sim echt alleen tijd heeft om te studeren en naar de lessen te gaan. Misschien dat je tussendoor tijd vindt om even te slapen, maar naast het schrijven van verslagen, huiswerk maken en presentaties voorbereiden blijft daar ook weinig tijd voor over.

Als je naast je studie ook nog wat plezier wil hebben, zoals naar een club gaan, dan kan je beter voor een maximum van drie vakken gaan. Dit betekent dat je sim een extra semester moet volgen, maar dat de speelervaring daar waarschijnlijk wel door verbetert. Ga je voor realisme, dan kan je beter kiezen voor vier vakken. Dat gaat gepaard met slaaptekort, stress en heel veel koffie voor je sim.

Helaas worden lessen niet in beeld gebracht: je sim gaat ernaartoe, maar de speler ziet er verder niks van. Dit is ook zo voor de meeste banen in de Sims 4. EA laat daarmee een stukje vernieuwing aan zich voorbijgaan, maar anderzijds had het qua gameplay waarschijnlijk weinig uitgemaakt. Want hoewel je bij de speelbare banen je sim kan helpen met werken, is er in de schoolbanken niet veel anders te doen dan leren. Maar goed, dat hoort ook bij studeren.

De Sims 4 Studentenleven is reeds beschikbaar voor pc en komt op 17 december uit voor PlayStation 4 en Xbox One.

Uitstekend

Conclusie

De Sims 4 Studentenleven is voor de ervaren en beginnende Simmer een must-have. Het pakket voegt een realistisch aspect, meer gameplayopties en meer groeimogelijkheden voor je sim toe aan de game. Ook de bouw- en creëer-een-sim-items zijn een leuke toevoeging aan de basisgame. Wel is het verstandig om op te zoeken wat voor voorwerpen de game toevoegt, want die zullen niet bij iedereen in de smaak vallen.

Plus- minpunten

Veel nieuwe gameplayopties

mooie bouwitems

een hele nieuwe stijl gebouwen

nieuwe banen en toekomstmogelijkheden

prachtige map met genoeg bouwmogelijkheden

Financiën zijn onrealistisch

lessen worden niet in beeld gebracht

campussen kunnen niet vanaf scratch gemaakt worden

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

vind er op zijn tijd ook een mass shooting plaats ? Na goed Amerikaans voorbeeld ?

0
test

Zitten hier ook depressie en burn-out klachten in? Evenals torenhoge studieschulden? Moet wel een beetje realistische blijven hé.

0

Aanbevolen voor jou