The Amiga A500 Mini

The Amiga A500 Mini

Voor een ieder die zijn of haar tienertijd in de eind jaren ’80 en begin jaren ’90 beleefde, klinken de namen Commodore en Amiga vaak bekend in de oren. Voor de rest misschien een heel stuk minder. Dus wat is nou die The Amiga 500 Mini, de zoveelste retro-console of net wat meer?

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op ComputerTotaal.

De Amiga 500 (voorafgegaan door de veel duurdere en meer voor de zakelijke markt bedoelde Amiga 1000) was bedoeld als dé moderne opvolger van de Commodore 64 homecomputer. Laatstgenoemde was bijna niet weg te denken uit het computerlandschap van de jaren ’80 (en naar uiteindelijk zou blijken ook ’90). Hoewel Commodore probeerde opvolgers in de markt te zetten, (Commodore 128, Plus/4) lukte dat niet echt. 

De Amiga was voor die dagen revolutionair. Het op een Motorola 68000 CPU gebaseerde apparaat beschikte over een grafisch besturingssysteem met muisbediening en multitasking. Feitelijk alle elementen die je in een moderne pc nog altijd tegenkomt. Waarbij je je moet bedenken dat de pc uit die dagen een vooral saaie beige doos was zonder erg interessante grafische mogelijkheden, om het over geluid maar helemaal niet te hebben.

Veel ingezet voor creatief gebruik

De Amiga 1000 verscheen in 1985. Duur, maar z’n tijd zeer ver vooruit. Ineens was fotobewerking mogelijk, bijvoorbeeld. Of het maken van muziek op een manier die voorheen alleen met dure studio-apparatuur mogelijk was. De vroege instappers waren vaak in de meer creatieve hoek te vinden. Zo zijn de computergraphics uit de tv-serie Babylon gemaakt op een Amiga. 

Bij lokale en regionale omroepen werd de Amiga ook veel gebruikt, als titel-, banner en logo-generator en natuurlijk ook voor de ‘tv-krant’ die draaide als er geen live-uitzendingen gaande waren. Pas met de komst van de Amiga 500, een goedkopere versie met nagenoeg dezelfde mogelijkheden, brak de Amiga echt door. De Amiga 1200 bevatte namelijk een nieuwe grafische chip – AGA geheten - met nóg meer mogelijkheden.

De Amiga leende zich uitstekend voor grafisch werk, zoals bijvoorbeeld te zien in deze tekening afkomstig uit een demo uit het jaar 1994.

Vooral een gameconsole

We noemen deze drie modellen (1000, 500 en 1200) niet voor niks, want de gloednieuwe The Amiga 500 heeft ook geen moeite met software die gebruik maakt van die AGA-chip. 

De ‘mini’ ziet er uit als een verkleind model van de oorspronkelijke Amiga 500. Een functioneel toetsenbord ontbreekt, maar da’s geen echt probleem. Meegeleverd worden namelijk een prettig werkende optische muis, gemodelleerd naar ‘t oorspronkelijk met de computer meegeleverde exemplaar (maar dan zonder verstoffend balletje dus). En een game controller.

Want hoewel de Amiga zeker ook zeer geschikt was voor zakelijk gebruik, werd de machine helaas door het opkomende Wintel uit de markt gedrukt voor die toepassing. Multimedia, games en demo’s, dat is waar de Amiga’s bij het grote publiek vooral bekend door werden. De The Amiga 500 is dan ook vooral bedoeld als gameconsole. 

Op moment van schrijven verkeert de firmware nog in z’n eerste basisversie. Daarmee krijg je de beschikking over een serie games, waaronder klinkende namen als Worms, Zool, Another World, California Games, Pinball Dreams, Stunt Car Racer en anderen. Selecteren met de gamepad en spelen maar.

 

Kies indien mogelijk voor 50 Hz

Intern wordt in de The Amiga 500 een emulator gebruikt, die draait op een single board-computer. Om precies te zijn is de gebruikte SoC dezelfde als die je ook op de Raspberry 3+ aantreft, maar dan waarschijnlijk op een net iets hogere kloksnelheid. Voldoende snel in ieder geval om met een strak getuned emulator de meeste games en demo’s moeiteloos te draaien.

Je kunt uit 50 en 60Hz beeldverversingsfrequentie kiezen tijdens de eerste start. Kies hier in principe voor 50 Hz, want alleen dan krijg je boterzachte scroll-effecten en andere zaken te zien. 60Hz is eigenlijk alleen bedoeld voor tv’s en monitoren die niet met 50Hz overweg kunnen.

Via de Menu-knop op de controller kun je in het speloverzicht (hoofdmenu) diverse andere zaken instellen, waaronder een CRT-effect, de juiste beeldverhouding (een moderne televisie is te breed en je zit waarschijnlijk niet te wachten op uitgerekte beelden), image smoothing en meer.

Watch on YouTube

Eigen games en apps

Toevoegen van eigen games, demo’s, andere software of zelfs de desktop-omgeving kán, maar is op dit moment nog erg bewerkelijk. Wil je daar serieus mee aan de slag, dan is ’t het best om te wachten op de door de makers beloofde firmware-update ergens in de toekomst, die gebruik van .adf-diskette-images mogelijk maakt. Daarmee wordt het volledige potentieel ontsloten.

Hoe dan ook: zonder meer een leuk apparaat, dat de harten van oude Amiga-gebruikers sneller zal doen kloppen. En voor een nieuwe generatie simpelweg zorgt voor een leuke gameconsole die plug-and-play werkt.

Conclusie

Plus- minpunten

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Poeh, wat heb ik hier vroeger veel op gespeeld (en misschien nog wel meer ProTracker gebruikt). Ik ben nu dan ook wel erg in de verleiding gebracht.. echter, het probleem met die retro machines is altijd dat je er een middag super veel lol mee hebt maar dat ze daarna toch vrij snel in de kast belanden om daar vervolgens stof te gaan happen.

0
test

@Wiepie Precies dat laatste wat je zegt, ik kocht tot op heden alle Nintendo mini`s en was ff leuk en erna hop de kast in.

0
test

Vroeger heel veel plezier mee gehad, maar wil ik dit nu weer proberen dan gebruik ik wel een emulator op mn pc of ps3 want dat is wat die mini's ook gewoon zijn.

0

Aanbevolen voor jou