New Pokémon Snap is om in te lijsten

New Pokémon Snap is om in te lijsten

Om maar met de deur in huis te vallen: ja, New Pokémon Snap is in ieder opzicht beter dan het eerste deel. Maar met twintig jaar aan technologische vooruitgang, is dat wel het minste wat je mag verwachten. Ontwikkelaar Bandai Namco doet echter veel meer dan een stoffig concept oppoetsen: het brengt de wereld van pokémon tot leven als nooit tevoren.

Doordat er in 1998 nog niet zoveel pokémon bestonden als nu en de Nintendo 64 nu eenmaal over geringe rekenkracht beschikt, voelt de originele Pokémon Snap wat leeg en beperkt aan. In dat opzicht is het maar goed dat het vervolgdeel lang uitbleef. Naast een aantal consolegeneraties, zijn er ook genoeg pokémon bijgekomen en was de keuze reuze tijdens het selectieproces voor dit nieuwe deel.

New Pokémon Snap is zo trouw aan het origineel gebleven, dat het eigenlijk meer voelt als een remake dan een vervolg. Het concept van de game is dan ook vrijwel onveranderd. Dus wat maakt New Pokémon Snap dan ‘nieuw’? Het antwoord op deze vraag houdt zich, net als veel pokémon, schuil in het levendige ecosysteem, het nieuwe progressiesysteem en een uitstekend beoordelingssysteem.

 

Balans

In New Pokémon Snap bezoek je afgelegen plekken om de meest bijzondere pokémon in hun natuurlijke habitat te fotograferen. Dat doe je in opdracht van de lokale professor van de nieuwe Lental-regio, professor Mirror. Door kiekjes van alle dierlijke inwoners van de archipel te bestuderen, hoopt de professor het mysterie dat bekendstaat als het ‘illumina-fenomeen’ te ontcijferen. Een kleine fotocollage per pokémon moet de professor uiteindelijk voorzien van alle informatie die hij nodig heeft.

Een complete collage bestaat uit vier verschillende afbeeldingen van dezelfde pokémon. Op iedere foto wordt er een andere pose of actie uitgevoerd door de pokémon, die wordt beoordeeld met een aantal sterren (één tot en met vier). Zo wordt een etende Pikachu beloond met twee sterren, terwijl een slapende Pikachu drie sterren oplevert. Pas wanneer alle acties zijn vastgelegd, is de fotocollage compleet. Aan het einde van een rit kunnen spelers één foto per pokémon laten zien aan de professor. Om alle sterren van iedere pokémon te behalen, moeten spelers levels dus meermaals doorlopen.

de eerste natuurdocumentaire in de wereld van pokémon - het enige wat ontbreekt, is de stem van David Attenborough.

-

In tegenstelling tot het origineel, worden spelers echter niet gedwongen tot het herspelen van levels. Omgevingen groeien in New Pokémon Snap namelijk mee met de voortgang van de speler; met elk gestegen onderzoeklevel raken pokémon meer aan je gewend en durven ze steeds meer van zichzelf te laten zien. Op die manier worden er organisch nieuwe routes, tijdstippen, spawnplekken en hulpmiddelen vrijgespeeld per omgeving.

Die subtiele introducties zorgen ervoor dat de balans tussen nieuwe en herhalende content gewaarborgd blijft. Zo voelt het erg verfrissend als je na vier strandwandelingen plots het water mag betreden, zeker omdat het water weer nieuwe poémon met zich meebrengt. Daarnaast geeft het voldoening dat schuwe pokémon na een aantal bezoeken niet meer bang voor je zijn en hun gezicht of ware aard durven tonen. Een Lapras laat zich immers niet zomaar zien.

 

Uitstekend puntensysteem

In praktijk kies je er vaak zelf voor om gebieden meerdere keren te spelen - je wil immers de mooiste foto’s maken. Tijdens het eerste rondje in een level is er bovendien te veel te zien om te fotograferen, en kom je vaak met matige kiekjes op de proppen. Matige foto’s leveren weinig punten op, terwijl deze punten uiteindelijk het aanzien als fotograaf weerspiegelen. De professor beoordeelt alle foto’s wederom op een aantal aspecten. Zo wordt er rekening gehouden met de grootte, de positie, en de pose van de pokémon. Er wordt zelfs rekening gehouden met de achtergrond van de foto.

Het algoritme achter dit puntensysteem zit verrassend goed in elkaar. In het eerste deel werd er stiekem maar op één ding gelet: de grootte van het beestje. Toegegeven, in New Pokémon Snap zijn daarmee nog steeds de meeste punten te behalen, maar met enkel deze punten ga je het niet redden. De balans met andere factoren is erg goed en het gebeurt haast nooit dat de minder mooie foto wint. Een goed voorbeeld van het verbeterde beoordelingssysteem is er dat er rekening wordt gehouden met de ‘balans’ in de afbeelding; als er meerdere pokémon op de foto staan, is het belangrijk dat deze gelijk over de afbeelding zijn verspreid. Dat levert een divers fotoboek op en wekt de indruk dat artistieke benaderingen ook echt worden beloond.

New Pokémon Snap

Een levend ecosysteem

Hoe leuk foto’s maken ook is, New Pokémon Snap zou lang niet zo goed zijn geweest als de omgevingen niet zo sprekend en levendig waren. De ervaring zou zelfs omschreven kunnen worden als de eerste natuurdocumentaire in de wereld van pokémon - het enige wat ontbreekt, is de stem van David Attenborough. Doordat de all-terrain-wagen van New Pokémon Snap, de NEO-ONE, zo wendbaar is, is het mogelijk om de meest ontoegankelijke en exotische plekken te bezoeken. Zodra je op deze prachtige plekken ook nog tegen zeldzame pokémon stuit, giert de adrenaline werkelijk door je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan een Wailord die een centimeter voor je uit het diepe water opduikt of een Tyranitar die er een oerkreet slaat, recht in je gezicht.

New Pokémon Snap biedt een zekere interactie met pokémon die je in geen andere Pokémon-game vindt. Daarnaast kunnen spelers hun Pokémon-kennis op een totaal andere manier uiten dan gebruikelijk. Wanneer je inzicht in de interesses en het karakter van een pokémon hebt, begrijp je sneller hoe je het beestje het beste kunt benaderen.

 

Dat doe je met verschillende attributen, zoals de appels uit het origineel en een nieuwe scan waarmee je soms de aandacht trekt. Maar wat je precies moet doen vereist een nauwkeurige observatie van de monsters, iets wat in de rpg-spellen minder goed naar voren komt maar in de anime een grote rol speelt. Red je bijvoorbeeld een bange Squirtle van een hongerige Sharpedo, dan is de kans groot dat hij je later in het level op een speciale manier komt bedanken.

Discrepantie

Soms is New Pokémon Snap helaas iets té trouw aan het origineel. Zo voelt het gooien van appels nog altijd wat klunzig aan en is er bij tijd en wijle spraken van lichte framedrops. Zo kent de game wel meer grafische imperfecties, zoals textures met een opvallend lage resolutie bij sommige achtergronden. De discrepantie tussen het prachtig geanimeerde water en ouderwetste, hoekige muren is daarbij vooral opvallend.

Dat zijn echter spaarzame momenten en vinden alleen plaats in bepaalde, donkere levels. Verder is er eigenlijk niets mis met New Pokémon Snap en is het een bijzonder waardevolle toevoeging voor de Pokémon franchise.

New Pokémon Snap verschijnt op 30 april voor Nintendo Switch

Uitstekend

Conclusie

New Pokémon Snap toont hoe compleet het universum van Pokémon na 25 jaar is. Levendige omgevingen, verstopte verhaallijnen en zichtbare karaktereigenschappen brengen pokémon tot leven als nooit tevoren. Het verbeterde progressie- en beoordelingssysteem zorgt voor een fijne spelbeleving terwijl al het goede van het origineel intact is gebleven.

Plus- minpunten

Levend ecosysteem

gevarieerd

goed doordacht puntensysteem

nieuw progressiesysteem

Grafisch inconsistent

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Als er vragen zijn, twijfel niet!

0

@CodyvandenBogert fijne review! Hoeveel verschillende Pokémon kunnen we verwachten in de game? Aangezien het aantal in het origineel wat karig was... ;)

0
test

@Egelmeer Thanks! Een exact antwoord mag ik daar nog niet opgeven, maar ik kan je wel vertellen; het zijn er genoeg!

0
test

@CodyvandenBogert wat voor gamer moet je zijn om dit vet te vinden? Is deze game niet heel erg Niche en langzaam? Ikzelf houd wel van een beetje aktie maar niet te zwaar op de switch lite, dat trek ik en de controller niet. Dus speel het lieftst Mario odessey, Mario 3D word, Yoshi's crafted world en Luigi's mansion naast allerlei 3rd party games waaronder ook action rpgs/dungeon crawlers. Shooters en racers werken over het algemeen minder lekker op de handheld hoewel ik wel die genres graag speel. Ik heb nog nooit iets van Pokémon gespeeld en vraag me af, is dit iets voor iedereen, is het niet te langzaam en bied dit überhaupt een bepaalde uitdaging?

0
test

@KLUUT Je hoeft er niet per se een type gamer voor te zijn denk ik, maar het gaat in deze game wel vooral om de onderdompeling en beleving. De actie is niet zwaar, er zitten genoeg enerverend momenten in, maar actie wil ik het niet noemen. Toch ben ik ervan overtuigd, dat zelfs als je geen affiniteit hebt met Pokémon, je veel uit deze game kan halen. Vrijdag om 14:30 geef ik een tour op het Twitch-kanaal van zustersite Power Unlimited, misschien leuk om even te kijken of het de game wat voor je doet?

0
test

Wat zijn de ingame taalkeuzes?

0
test

@Magister Je kan helaas geen Nederlandse tekst of stemmen selecteren. De tekst kan je wel op Spaans, Duits en Italiaans zetten bijvoorbeeld. Stemmen alleen Engels en Japans.

0
test

@CodyvandenBogert Daar was ik ook wel benieuwd naar ja. Is het eenvoudig genoeg voor kids (rond 8 jaar), met redelijk wat game ervaring? Vaak vinden ze het snel uit, maar wieweet is het erg text-heavy?

0

Aanbevolen voor jou