Lego Star Wars: The Skywalker Saga is voor fans en verzamelaars

Lego Star Wars: The Skywalker Saga is voor fans en verzamelaars

Nadat vorige Lego Star Wars-games een heuse cultstatus bereikten, kon TT Games er niet mee wegkomen om de kantjes er vanaf te lopen met The Skywalker Saga. Deze ultieme verzameling van Star Wars-films in gamevorm stelt dan ook niet teleur, mits je niet te veel verwacht op het gebied van gameplay.

In essentie is Lego Star Wars: The Skywalker Saga hetzelfde als elke andere Lego-game: een kinderspel met enorm laagdrempelige gameplay, een lachwekkende moeilijkheidsgraad en een hoog pick-up-and-play-gehalte. Toch is het ook meer dan dat. Dit is ook een spel waar ontwikkelaar TT Games onwijs veel liefde in heeft gestopt, blijkens de talloze referenties naar vijftig jaar aan Star Wars-media en de bijna duizelingwekkende hoeveelheid details en collectibles. Een ultieme viering van Star Wars met de beperkingen van Lego. 

Voor iedereen…

Enerzijds is The Skywalker Saga dus ontzettend toegankelijk. Co-op is een kwestie van drop-in, drop-out, doodgaan heeft nagenoeg geen consequenties en de puzzels zijn zo simpel dat je achtjarige neefje ze zonder moeite oplost. Oké, je kunt niet meer compleet hersenloos op de knoppen rammen om de zeeën aan Storm- en Clone Troopers te lijf te gaan, doordat zij herhalende aanvallen nu kunnen blokkeren. En dat je in gevechten met eindbazen aanvallen kan ontwijken en blokkeren met een lightsaber zou tactischere gameplay uit moeten lokken, maar door het gebrek aan een ‘straf’ is het telkens vooral een kwestie van ‘de aanhouder wint’.

De camera kijkt voor het eerst over de schouder mee, met een grotere nadruk op schieten tot gevolg. Overschakelen naar een blaster zorgt daardoor niet voor rare bewegingen van de camera. Ook niet in co-op, waarin het scherm altijd gesplitst blijft, maar je elkaar door handige icoontjes op de (mini-)map en op het beeld makkelijk weer kunt vinden.

Een cruciaal onderdeel van elke Lego-game zit ook weer goed in elkaar: de humor. Ook dat kent twee kanten. Het is vaak laagdrempelig, heeft een hoog slapstickgehalte en tovert bij mensen van alle leeftijden regelmatig een lach op het gezicht. Vaak haakt het in filmpjes goed in op de huidige situatie, zoals wanneer een stel Stormtroopers de Millennium Falcon binnendringt en de helden niet kan vinden, ondanks dat Luke erg opzichtig in een pot springt en zich voordoet als bloem. Anderzijds zitten er veel grappen in die menig speler zal ontgaan.

…maar vooral voor fanatieke fans

Lego Star Wars: The Skywalker Saga is namelijk ook een game voor de fanatieke fans. Het is bedoeld voor de mensen die met grote regelmaat de live-action films, series én de geanimeerde Star Wars-media verorberen. Degenen die internetfora afstruinen om hun favoriete franchise te bespreken of dagelijks memes delen waarin Anakin Skywalker kinderen afslacht, robotjes ‘GONK’ zeggen en Obi-Wan niet moedig genoeg is voor politiek. Het spel zit vol obscure verwijzingen die alleen de grootste Star Wars-fans snappen, zoals wanneer een droid praat over een Tuskan-kamp dat niet alleen geschikt is voor mannen, maar ook voor vrouwen en kinderen.

The Skywalker Saga reflecteert zelfs op de kritieken die de films over de jaren te verduren hebben gekregen, en op de scènes die met grote regelmaat belachelijk worden gemaakt of waar ophef over bestaat. Zo wordt een moment dat acteur Mark Hamill (Luke Skywalker in de films) “elke keer laat cringen” uitvergroot door Luke in het gevaarlijke gedeelte van zijn lightsaber te laten kijken. Het ‘wie schoot eerst’-vraagstuk is omzeild door Han Solo en alien Greedo aan weerszijde van de tafel te laten schuilen en volledig langs elkaar te laten schieten. En Kylo Rens woedeaanvallen passeren ook uitgebreid de revue, terwijl de ‘Ben Swolo’-meme de aandacht krijgt wanneer hij zijn ‘I <3 Vader’-t-shirt kapotscheurt door zijn spieren aan te spannen.

Het zijn dat soort knipogen naar de héle Star Wars-canon en alles daaromheen, die Lego Star Wars: The Skywalker Saga uiteindelijk eenzelfde cultstatus binnen de Star Wars-fandom laat behalen als Lego Star Wars: The Complete Saga. Zeker in combinatie met de gesproken dialogen, die vaak direct uit de film zijn geplukt en waar een zeker respect voor de franchise uit blijkt. Maar dan altijd met een nodige knipoog. Waar de fanbasis van Star Wars normaal gesproken gefragmenteerd is – prequel-, OT- en sequel-fans – kan iedereen dus van de gehele game genieten.

Verzameldrang

Die fanatieke fans kunnen ook genieten van de enorme omvang van het spel. Er zijn 24 planeten, elk met openwereldsegmenten, tal van NPC’s om mee te praten en onwijs veel collectibles om te verzamelen. Die collectibles zijn zeker niet allemaal op even originele wijze verstopt. Doordat de openwereldsegmenten niet allemaal even overtuigend zijn ingevuld, kan niet iedereen het geduld opbrengen om bijvoorbeeld de 1166 Kyber Bricks, 380 personages of 119 ruimteschepen te verzamelen. De twintig uur die het kost om het verhaal uit te spelen is voor menig speler al genoeg, maar verzamelaars beginnen dan pas net met de modus waar het voor hen allemaal om draait: Free Play.

The Skywalker Saga heeft een grote valkuil: er is zóveel te doen, zien en te verzamelen dat het menig speler gaat duizelen – of vervelen. Al die blokjes zitten immers aan elkaar met weinig interessante gameplay die zelden uitdaagt. Blokjes die je pas echt kunt waarderen als je een grote fan bent van (Lego) Star Wars. Of als je een zoon, dochter, neefje of nichtje hebt om mee te spelen, verspreid over enkele weken. Of een vriend(in) natuurlijk, die het heerlijk vindt om onderuitgezakt als iconische personages door iconische locaties te rennen, of zelfs voor het eerst een game aanraakt. In co-op komt The Skywalker Saga immers het best tot zijn recht, en houdt het bij beide spelers lang genoeg een glimlach op het gezicht.

Lego Star Wars: The Skywalker Saga is nu verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X en S en Nintendo Switch. Voor deze recensie is gespeeld op een Xbox Series X. 

8,0

ONS OORDEEL

Conclusie

Pluspunten

Grootste Lego-game ooit, zee van herkenning voor Star Wars-fans, heerlijk hersenloos co-op-plezier

Minpunten

Weinig uitdagend, openwereldsegmenten wisselend in kwaliteit

Conclusie

De grootste Lego-game ooit is ook de veelomvattendste Star Wars-game ooit. The Skywalker Saga biedt tientallen uren plezier, mits je een gigantische Star Wars-fan of fanatieke verzamelaar bent, óf hem achterover hangend speelt met een zoon, dochter of vriend(in). Voor uitdagende gameplay ben je aan het verkeerde adres....
Lees meer

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Mooi geschreven review! Vorige week begonnen, en is gelijk fun van de eerste seconde. En zit lekker tempo in het verhaal.

0
test

Staat ook op mijn lijstje! Lijkt mij een prima afwisseling als het even niet lukt in Elden Ring haha.

0
test

@Paxopoxo Het is wel een heeeeeeel groot verschil hoor Elden Ring of Lego Star Wars haha. Denk dat daarom ook wel een beetje geklaagd wordt over de laagdrempeligheid van deze game en het niet verliezen van progressie als je dood gaat. Veel mensen spelen op dit moment Elden Ring ik ook. Het verschil tussen deze games is zo groot dat ik snap dat de reviewer zegt dat het echt voor de fans is. Een uitdaging heb je hier niet aan maar het verzamelen en ontdekken van de werelden is wel erg leuk. Ik vermaak me verder prima hoor met Lego Star Wars.

0
test

@Snafu9 Ben een enorme Star Wars fan en heb ook mij veel vermaakt vroeger met de Lego Star Wars games dus ik weet waar ik aan begin, maar inderdaad, het verschil tussen beide games is wel echt groot haha.

0

Aanbevolen voor jou