Joy-Con-controller van Nintendo Switch kapot? Zo fix je stick drift

Joy-Con-controller van Nintendo Switch kapot? Zo fix je stick drift

Loopt het personage in het spel vanzelf? Dan kunnen deze tips je helpen!

Misschien merk je het wel tijdens het spelen: je personage in de Nintendo Switch-game loopt vanzelf, terwijl je de Joy-Con niet bedient. Dat probleem wordt ook wel drifting of stick drift genoemd. Het komt zowel voor op de originele Switch als de oled-editie. Heb je daar last van? Dan kan dit je wellicht helpen.

Voordat we beginnen is het belangrijk om te checken of de Nintendo Switch wel helemaal up-to-date is en of je onlangs ook de Joy-Con-controllers hebt geüpdatet. Controleer daarom de software op je spelcomputer. Dat doe je door naar de Instellingen te gaan. Dat is de tandwielknop in het menu op de thuispagina van de Switch. Scrol dan helemaal naar beneden en selecteer Controllers en sensoren. Op de pagina rechts scrol je wederom omlaag en kies je de optie Controllerupdate uitvoeren. Als je Joy-Cons up-to-date zijn, dan krijg je de melding: ’Alle controllers zijn up-to-date’.

Joy-Con-controller: sticks kalibreren

Druk nu op Oké en tik dan nog één keer met de stick van de Joy-Con omlaag, zodat je Sticks kalibreren kunt selecteren. Druk nu de stick in die je wil kalibreren. In beeld staat nu een cirkel met een kruis daarin. Wanneer de Joy-Con níet gebruikt wordt, dan moet het donkere plustekentje in het midden ook echt in het midden staan. Is dat niet het geval, dan moet je hem dus opnieuw instellen (kalibreren). In beeld, onder de cirkel, staat precies uitgelegd hoe je dat doet. En als je nu toch bezig bent: controleer meteen even de andere stick van de Nintendo Switch.

Watch on YouTube

De stick schoonmaken

Het kan natuurlijk zo zijn dat de problemen met de Joy-Con hier niet mee verholpen zijn. De stick op de controller kan namelijk last hebben van stof of misschien wel etensresten. Wat het ook is: je moet dit weghalen. Schakel eerst de Nintendo Switch uit en koppel vervolgens de Joy-Con los. Pak een speld of paperclip en haal – voorzichtig! – het rubbertje aan de zijkant van de stick omhoog. Dan zie je al snel of er troep zit dat daar niet hoort te zitten. Mocht er wat zitten, pak er dan wat isopropylalcohol en een wattenstaafje bij en maak de zijkanten, evenals de basis van de stick, grondig schoon. Bovendien kan het helpen met wat perslucht – op gepaste afstand – langs de randen te gaan.

De kans is groot dat je nu alle problemen opgelost hebt die je zelf kon oplossen, zonder de Joy-Con open te hoeven maken. Koppel de controller aan de Switch, zet hem aan en voer nogmaals de kalibratie uit. Check of het probleem verholpen is. Dat kun je ook doen door nog even een game op te starten.

Gratis reparatie van Nintendo

Mochten deze oplossingen niet helpen, is er nog hoop! Nintendo repareert Joy-Con-controllers die last hebben van zogeheten 'drift' nu kosteloos in Europa, zelfs wanneer ze buiten de garantie vallen.

Dat valt te lezen op een Nintendo Support-pagina. Ongeacht wanneer de Switch-controllers zijn aangeschaft, zal Nintendo de kapotte Joy-Cons kosteloos repareren wanneer ze opgestuurd worden. Het gaat om heel Europa en IJsland. Ook Groot-Brittannië, dat uit de Europese Unie is gestapt, valt er onder. Houd er dan wel rekening mee dat je je Joy-Con een tijdje kwijt bent.

De uitzondering op de regel is wanneer een Joy-Con defect is door aangerichte schade of nalatigheid van de eigenaar, als iemand de controller zelf heeft opengemaakt of als de schade door een accessoire van een ander bedrijf is aangericht.  

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ooit had de Xbox 360 the Red Ring of Death. Maar MS heeft die shit gefixt, want dat hoor je ook te doen. Waarom is Joy-con drift nog steeds zo'n ding en foutief design bij de Switch? Is er geen oplossing? Of vindt Nintendo het wel best? Reparaties zijn ook niet gratis of wel? Heb mijn driften cons al een jaar in de kast liggen. Gebruik nu zo'n joy-con van Hori. Zeer tevreden mee.

0
test

@Dokter Caspari Je kan ze gewoon opsturen naar nintendo (even googlen op "nintendo joy con drift reparatie") en dan worden ze gewoon gratis gerepareerd.

0
test

@ViolatoRNL oh dank je, de laatste keer dat ik keek (toen ze kapot gingen) werd het nog in rekening gebracht. Zie dat ze dit teruggeschroefd hebben. Top, dan stuur ik ze op. Neemt niet weg dat het probleem alsnog verholpen moet worden.

0
test

@ViolatoRNL Zijn ze ouder dan 2 jaar dan mag je alsnog dokken.

0
test

@Dokter Caspari niet alleen bij de switch, ps5 hetzelfde probleem, heb hem nu een jaar en kan ook weer terug naar winkel om garantie op m'n controller te claimen ivm drift...

0
test

@shadowfirenl hmm.. Das erg jammer. Dan is er moeilijk wat aan te doen zou je denken. Al had ik er bij de Gamecube ps2 en x360 nooit problemen mee. Wellicht dat de technologie van toen wat simplistische was, en hierdoor drift nog niet echt aan de orde was. Geen idee, ben een leek.

0
test

Voor 2 tientjes linker (drift) en rechter (connectieproblemen) laten fixen. Vast iemand te vinden op MP bij jou in de buurt.

0

Aanbevolen voor jou