Epilogue GB Operator is meer dan een Game Boy-speler voor je pc

Epilogue GB Operator is meer dan een Game Boy-speler voor je pc

Stellen dat de GB Operator van fabrikant Epilogue slechts een Game Boy-speler voor de pc is, daarmee doe je het apparaat tekort. De handige speler heeft namelijk veel meer in z’n mars en voert het werk bijna feilloos uit. Voorlopig mist er echter nog een hoop.

De Game Boy Advance is een handheld waar menig gamer met veel liefde op terugkijkt. Als je de community omtrent het apparaat mag geloven, dan is van terugkijken echter nog helemaal geen sprake. Op YouTube alleen al staan talloze tutorials om de GBA klaar te stomen voor 2022, met verscheidene nieuwe schermen (inclusief achtergrondverlichting), speakers, knoppen en behuizingen. En dat allemaal om ervoor te zorgen dat je de GBA-gamescollectie in de best mogelijke kwaliteit kunt spelen. Dat is waar de GB Operator van Epilogue ook aan kan bijdragen.

Epilogue GB Operator

De originele games

In tijden van digitale gamedistributie hebben cartridges iets romantisch. Het zijn stevige, fysieke aandenkens aan vroeger, toen spelletjes nog in de hardware gepropt moesten worden. De GB Operator is misschien geen draagbare iteratie van de Game Boy (Advance), maar emuleert dat gevoel van vroeger perfect. Je kunt namelijk gewoon je eigen verzameling fysieke Game Boy-, Game Boy Color- en Game Boy Advance-spellen spelen op de minimachine. Je sluit de Operator aan op een computer via een usb-kabel en bent dan bijna klaar met installeren.

Het enige wat nodig is om de games vervolgens via de GB Operator te kunnen spelen, is een speciaal programma dat door Epilogue is ontwikkeld. Dat is een emulator, gebaseerd op de opensource mGBA-emulator, die genoeg opties in huis heeft om je een tijdje zoet te houden. Toegegeven, op moment van schrijven is de software nog redelijk beperkt, maar er zijn wel verschillende opties aanwezig die naar meer smaken. Wat je in de toekomst mag verwachten van Epilogue, dat vind je terug in de roadmap. Gelukkig is de GB Operator nu al je tijd waard.

Wat Epilogue belooft, werkt ook gewoon - games spelen via dit apparaat werkt goed.

-

Missende functies

Dat gezegd hebbende: het ligt er natuurlijk maar net aan waar je naar op zoek bent. Wil je bijvoorbeeld je originele games met de kracht van een opensource emulator spelen op pc, dan kom je voorlopig van een koude kermis thuis. De instellingen voor de emulator en het apparaat zelf zijn nog niet beschikbaar in het programma Epilogue Operator (wij testen versie 0.7.2-bèta op moment van schrijven), waardoor zaken als save states niet beschikbaar zijn. Daarnaast zijn er geen shaders en filters en terugspoel- en full screen-opties, en valt de controllerondersteuning eveneens tegen.

Andere zaken die missen zijn cheats inschakelen en opnames maken. Omdat je op de pc speelt, zijn er wellicht andere programma’s die je daarbij kunnen helpen. Toch is het fijn als een bedrijf voor het gemak een alles-in-één-oplossing aanbiedt. Het is dus nog even wachten totdat Epilogue met updates voor de Operator komt. Tot die tijd kun is het mogelijk gewoon alle Game Boy-games te spelen op het apparaat en krijg je toegang tot twee handige opties. Zo kun je een gamebestand volledig downloaden en is het mogelijk savebestanden te down- en uploaden.

Epilogue GB Operator

Saves down- en uploaden

Met het downloaden van het complete rombestand maak je een back-up aan van een collectie die anders verstoft op de planken in de gamekamer. En dankzij het kunnen downloaden van persoonlijke savebestanden, weet je ook zeker dat bijvoorbeeld alle pokémon uit voorgaande games veilig staan opgeslagen op het moment dat de kleine accu leeg is in de cartridge. Als het bestand dan toch in de back-up staat, kun je experimenteren met het uploaden van andermans savebestanden. Zo heeft ondergetekende nu een complete living shiny Dex in Pokémon Emerald. In de naam van wetenschap, natuurlijk.

Het punt is: wat Epilogue belooft, werkt ook gewoon - games spelen via dit apparaat werkt goed. De hardware controleert eerst of de cartridge legitiem is. Dat moet voor verzamelaars fijn zijn, omdat het soms moeilijk is neppe games van echt te onderscheiden. Komt een game door de check heen, dan speel je je spellen in prachtige HD-kwaliteit. Er zijn daarbij bíjna geen problemen met scheuren in het scherm, framedrops of inputlag. Met de nadruk op ‘bijna’, omdat ze her en der voorkomen.

Epilogue GB Operator

GB Operator: voor het behoud

Wanneer je gebruikmaakt van een ondersteunde controller, dan is het mogelijk de knoppen opnieuw in te delen. Met dergelijke opties biedt Epilogue de middelen waarmee je de game-ervaring een persoonlijke draai geeft. Tel daar de mogelijkheden bij op die reeds beschikbaar zijn en je houdt een apparaat over dat niet alleen zeer geschikt is voor het spelen van Game Boy-games op je computer – je kunt hem ook perfect gebruiken voor het behouden van je verzameling. Tot slot is het tof om te zien dat bijvoorbeeld accessoires als de Game Boy Camera ook perfect werken met de GB Operator.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Uitstekend

Conclusie

De GB Operator van Epilogue is een minimachine die niet misstaat op het bureau van de Game Boy-liefhebber. Je speelt er niet alleen, in prachtige HD-kwaliteit, spellen mee af, ook is het mogelijk een back-up te maken van games en eigen savebestanden. Bovendien is het apparaatje zeer gebruiksvriendelijk. Verder is de software vooralsnog wat karig en missen we heel wat functies, maar daar werkt de fabrikant al aan. De prijs valt hoger uit door importkosten, maar laat je daardoor alsjeblieft niet tegenhouden.

Plus- minpunten

Game Boy-games in HD-kwaliteit

weinig tot geen emulatieproblemen

plug-and-play

back-ups aanmaken

bijzondere cartridges werken gewoon

authenticatiecheck

Veel missende emulatiemogelijkheden

controllerondersteuning

importkosten

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

"De Game Boy Advance is een handheld waar menig gamer met veel liefde op terugkijkt" - vertel dat tegen de echte die hards die gewoon door blijven gamen. De homebrew scene is ongekend sterk op de GBA. Terugkijken? Nee recentelijk is het iemand gelukt om de originele Tomb Raider degelijk spelend te krijgen op de GBA. Zie youtube, Modern Vintage Gamer. Dat is echt een ongekende prestatie, de GBA heeft maar een fractie van de resources van een PS1 en heeft geen dedicated hardware voor 3D graphics en het resultaat mag er toch best zijn. Uiteraard lagere resolutie en je kunt minder ver zien, er zijn limitaties aan de wonderen die verricht kunnen worden.

0
test

@gimbal2 Heb ik gezien gisteren! Ik schreef deze tekst voordat dat nieuws beschikbaar was, anders had ik dat als verwijzing kunnen gebruiken in de tekst :-) Het ziet echt amazing uit.

0
test

@gimbal2 Als je OpenLara op de MiSTer speelt kun je de GBA core overclocken en de framerate verdubbelen.

0
test

Grappig apparaatje en niet te duur, maar ik zweer bij mn MisterFPGA als je de allerbeste retro ervaring wil hebben, en niet alleen voor GBA.

0
test

@ali3n8tor Ik volg je, heb ook een MiSTer. Echter ga eens een Pokemon game spelen op MiSTer en probeer met je savegame verder te gaan als je onderweg bent of in bed ligt :) Dit apparaat is vooral bedoeld voor mensen met een fysieke collectie, die op groot scherm willen spelen, en met hun save games verder willen gaan in hun GBA.

0

Aanbevolen voor jou