De Top 100 van 2023: Deel 4: 25 t/m 11

De Top 100 van 2023: Deel 4: 25 t/m 11

Het jaar is bijna afgelopen. Traditiegetrouw blikt Gamer.nl vooruit naar de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2023 tellen we af naar nummer 1, die op oudjaar wordt onthuld. Maar voordat het zover is behandelen we vandaag de nummers 25 tot en met 11.

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2023 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan. Je vindt daar ook een aantal spellen die de lijst niet hebben gehaald.

Vorige afleveringen gemist? Je vindt ze hier:

25. Octopath Traveler 2

Ontwikkelaar: Acquire
Platforms: pc, PS5, PS4, Switch
Releasedatum: 24 februari 2023

In 2018 werden liefhebbers van klassieke jrpg’s op hun wenken bediend door Octopath Traveler. De charmante visuele stijl die ook wel 2D-HD wordt genoemd heeft een speciaal plekje gekregen in ons hart. We zijn dan ook blij om te zien dat deze stijl gewoon weer terugkeert in het vervolg dat begin volgend jaar verschijnt. Niet alleen de visuele stijl, maar ook het typerende narratief – waarbij we de verhalen van acht verschillende personages volgen – maakt opnieuw zijn opwachting.

Vernieuwende elementen zijn bijvoorbeeld de setting, die niet langer middeleeuws is, maar dit keer eerder lijkt op de negentiende eeuw. De afzonderlijke verhalen van de acht hoofdpersonages zijn ook nauwer met elkaar verbonden. Dat is fijn om te horen, want in het voorgaande deel leverde het gebrek aan samenhang soms wel enige teleurstelling op. Ook de gameplay blijft natuurlijk niet achter en bevat dit keer een dag- en nachtcyclus die elk personage andere spelopties bieden, de zogeheten Path Actions. Zo kan Hikari de krijger overdag mensen uitdagen voor een duel om geld en ervaring te verdienen, en heeft hij ‘s nachts de mogelijkheid mensen om te kopen voor informatie. Omdat deze Path Actions voor elk van de hoofdpersonages anders zijn, is er enorm veel variatie in gameplay. Met deze combinatie van nieuwe en vertrouwde elementen maakt Octopath Traveler 2 goede kans om boven zijn toch al geslaagde voorganger uit te stijgen.

Octopath Traveler 2
Octopath Traveler 2

24. Forza Motorsport 

Ontwikkelaar: Turn 10 Studios
Platforms: pc, Xbox Series X/S
Releasedatum: Lente 2023

De nieuwste telg in de befaamde Forza Motorsport-reeks is alweer het achtste deel, maar zal dit keer geen nummer in de titel hebben. Natuurlijk borduurt het wel voort op de technische hoogstandjes van zijn voorgangers. Als we de eerste beelden mogen geloven, liegt de vooruitgang op dit vlak er niet om. Grafisch ziet het er fenomenaal uit en het oog voor detail is ongekend. Schade en vuil is gedetailleerd op de auto’s terug te zien, en het spel maakt gebruik van realtime ray tracing, wat bij voorgaande Forza-games nog in de kinderschoenen stond.

Forza Motorsport is niet alleen op visueel vlak veelbelovend, maar laat ook op gebied van gameplay niets te wensen over. Zo houdt het spel op dynamische wijze bij hoe een dag verloopt, wat verschillen in lichtval en weersomstandigheden met zich meebrengt. Die veranderingen hebben op hun beurt een eigen effect op de besturing van je voertuig en bepalen bijvoorbeeld hoeveel grip je op de weg hebt. Daarnaast kan iedereen die graag zelf een wagen samenstelt hun hart ophalen: het spel bevat vele opties om als het gaat om brandstofkeuze, type banden en nog veel meer. Raceliefhebbers kunnen dus alvast uitkijken naar de lente, want rond die tijd moet Forza Motorsport uitkomen.

Forza Motorsport

23. Company of Heroes 3 

Ontwikkelaar: Relic Entertainment
Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S
Releasedatum: 23 februari 2023 (pc), 2023 (PS5, Xbox Series X/S)

Oorlog is chaos: piepende rupsbanden, de inslag van granaten en de kreten van soldaten die strak staan van de adrenaline weerklinken om je heen terwijl je je uiterste best doet om in dit onoverzichtelijke slagveld de juist tactische beslissingen te maken. Met die aanpak staat de Company of Heroes-reeks al jaren garant voor intense en realistische strategiespellen. Daar lijkt met het langverwachte derde deel geen verandering in te komen. De game zou eigenlijk dit jaar al verschijnen (en stond zodoende vorig jaar ook in onze Top 100), maar is naar het begin van 2023 verschoven om nog net iets meer gelikt uit de verf te komen.

In Company of Heroes 3 kunnen we aan de slag met een tweetal spectaculaire campagnes gebaseerd op minder bekende strijdtonelen uit de Tweede Wereldoorlog. De eerste richt zich voornamelijk op de invasie van Italië, waarbij je als geallieerde commandant met hulp van Italiaanse partizanen de Duitsers uit het land moet verdrijven. Deze campagne combineert turn-based gameplay op een strategische kaart met real-time tactische veldslagen. Daarnaast is er een meer lineaire campagne aan het Noord-Afrikaanse front die meer aanvoelt als een vertrouwde rts-game. Een fijne nieuwe toevoeging is de mogelijkheid om het spel tijdens veldslagen te pauzeren en meerdere bevelen vooraf in te plannen, zodat het overzicht in de chaotische strijd behouden blijft. Daardoor wordt Company of Heroes 3 genieten geblazen voor zowel de doorgewinterde strategen als voor een meer casual publiek. Later in het jaar mogen consolegamers trouwens voor het eerst kennismaken met de franchise.

Company of Heroes 3
Company of Heroes 3

22. Redfall 

Ontwikkelaar: Arkane Studios
Platforms: pc, Xbox Series X/S
Releasedatum: Eerste helft 2023

Net als de voorgaande game in deze lijst laat ook de coöperatieve shooter-rpg Redfall iets langer op zich wachten dan gehoopt, maar dat zorgt er niet voor dat we er minder naar uitkijken. Waar we voorheen nog niet veel van de game wisten, weten we dankzij nieuwe beelden inmiddels waar we aan toe zijn. En het mag gezegd worden: Redfall ziet er absoluut veelbelovend uit. Door de juiste mix van luchtige humor, de combinatie van sci-fi en bovennatuurlijke krachten en natuurlijk hier en daar een griezelig momentje, zit het met de sfeer van het spel wel goed. Voeg daar de snelle, stijlvolle actie aan toe en het feit dat de game ontwikkeld wordt door Arkane Studios – bekend van games als Deathloop en Prey - en je hebt ons vertrouwen wel gewonnen.

In Redfall moeten spelers zien te overleven in het gelijknamige fictieve stadje dat volledig is overgenomen door een sekte vampiers en hun aanbidders. Die overlevingstocht gaat als vanzelfsprekend gepaard met heel veel bloed en rondvliegende kogels, maar ook met het verkennen van een sfeervolle open wereld en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. In tegenstelling tot eerdere spellen van Arkane Studios kun je dit avontuur volledig samen doorlopen, met maximaal vier andere spelers. Hoewel deze coöperatieve gameplay een duidelijke trekpleister is, hoeven spelers die liever in hun eentje door dit avontuur worden opgeslokt zich geen zorgen te maken. De hele game is tevens solo te doorlopen en dat zelfs zonder computergestuurde bondgenoten aan je zijde.

Redfall

21. Lies of P 

Ontwikkelaar: Round 8 Studios / Neowiz Games
Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S
Releasedatum: 2023

Al sinds we voor het eerst hoorden over Lies of P wordt onze aandacht door deze bizarre game getrokken. Een duidelijk door Bloodborne geïnspireerde actie-rpg met Pinoccio: we hadden het zelf nooit kunnen bedenken! Maar hoe krankzinnig het ook klinkt, alles van wat we tot nu toe van de game gezien hebben wijst erop dat Lies of P een hele toffe game wordt. De prachtige visuele stijl zit vol met karakter en de actie ziet er strak en spectaculair uit. De ontwerpen van de vijanden, veelal geïnspireerd door het steampunkgenre, gooien eveneens hoge ogen.

Net als de FromSoftware-spellen waar het zijn inspiratie uit put, wordt Lies of P een onverbiddelijke game die je niet bij je handje vasthoudt. Herhaaldelijk het onderspit delven zal ook hier aan de orde van de dag zijn. Daarnaast heeft de game een uniek gameplayelement dat volledig inspeelt op het meest kenmerkende aspect van zijn hoofdpersonage: het vertellen van leugens. Het verloop van het spel wordt namelijk beïnvloed door of je de waarheid vertelt of juist liegt, en zelfs door wélke leugens je precies vertelt. We weten nog niet precies hoe dit in de praktijk zal uitpakken, maar het lijkt erop dat het zorgt voor een non-lineair verloop van het verhaal. Het klinkt in ieder geval erg veelbelovend!

Lies of P
Lies of P
 

20. Kerbal Space Program 2 

Ontwikkelaar: Intercept Games
Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 24 februari 2023

Kerbal Space Program 2 is het vervolg op het sterk ontvangen eerste deel uit 2011. Net zoals bij zijn voorganger gaat het in deze ruimtevaartsimulator om het succesvol ontwikkelen van je eigen ruimtevaartprogramma. Waar dat voorheen voornamelijk draaide om het lanceren van raketten binnen het lokale ruimtestelsel rondom de planeet Kerbin, is dat in dit vervolg veel uitgebreider. Nu kunnen we ook interstellaire verkenningstochten ondernemen, wat spelers letterlijk en figuurlijk meer ruimte geeft om hun koloniale plannen te ontwikkelen.

Om buiten je eigen sterrenstelsel te kunnen treden is raketten lanceren vanaf gekoloniseerde planeten niet langer voldoende, dus kun je in dit vervolg ruimtestations bouwen die als tussenbasis dienen. Uiteraard kun je vanaf deze stations ook shuttles lanceren, maar dat vereist andere berekeningen dan een lancering vanaf een planeet. De eerste Kerbal Space Program stond erom bekend op realistische wijze gebruik te maken van de natuurwetten om ruimtevluchten te simuleren – het tweede deel doet daar dus nog een schepje bovenop. Ook dit keer kan dat weer gruwelijk mis gaan, dus we kunnen ons beter voorbereiden op het herhaaldelijk zien neerstorten van onze (net iets te gehaast gelanceerde) raketten. Misschien nog wel de leukste toevoeging aan het spel is een multiplayermodus, die je in staat stelt samen met vrienden de ruimte te koloniseren. Daarmee kan Kerbal Space Program 2 zomaar eens een groter succes worden dan zijn voorganger.

Kerbal Space Program 2
Kerbal Space Program 2

19. Dead Island 2 

Ontwikkelaar: Dambuster Studios
Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 28 april 2023

Met elk nieuw jaar is er weer een Top 100 waar Dead Island 2 ergens zijn opwachting maakt. Hoewel er veel meer spellen op deze lijst staan die al wat langer op zich hebben laten wachten, is Dead Island 2 wel een opvallende uitschieter. De eerste trailer (weet je nog, met die joggende gozer die gaandeweg in een zombie verandert?) stamt alweer uit 2014! De ontwikkeling van de game heeft dan ook zo zijn moeilijkheden gekend, maar in 2023 is het dan hopelijk eindelijk zo ver.

Het lange wachten gaat het waard zijn als het uiteindelijke resultaat dezelfde sfeer weet neer te zetten als de oorspronkelijke beelden. Totale chaos, overal zombies, maar alles met een dikke vette knipoog. Zonnig Los Angeles lijkt helemaal niet de logische setting voor een spel over een zombie-uitbraak, maar dat maakt het juist zo tof. Zombies in plezierjachten, zombies in het zwembad van een luxe achtertuin, zombies rennend langs de palmbomen, zombies rondom de Hollywood Sign… de mogelijkheden zijn eindeloos. Zolang we die hersenloze mormels maar bij bosjes omver mogen maaien met genoeg variatie aan wapentuig, komt het met Dead Island 2 wel goed.

DeadIsland22
DeadIsland23
DeadIsland2

18. Fire Emblem Engage 

Ontwikkelaar: Intelligent Systems
Platforms: Switch
Releasedatum: 20 januari 2023

Ooit was Fire Emblem een obscure reeks die buiten Japan slechts bekend was door de aanwezigheid van Marth en Roy in Super Smash Bros. Melee, maar daar is door de jaren heen flink verandering in gekomen. Op de 3DS verkochten de spellen zo goed, dat het een tijdje moeilijk was om aan zowel het spel zelf als de bijbehorende handheld te komen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aankomende Fire Emblem Engage al weer het achttiende deel van de reeks is.

Fire Emblem draait in de basis om turn-based strategische gevechten met rpg-elementen, maar in de recentere delen is daar een focus op het uitbouwen van de onderlinge relaties tussen personages bijgekomen. In Fire Emblem Engage maakt deze combinatie van gameplay-elementen wederom zijn opwachting. Deze nieuwe game speelt zich af op het continent Elyos, waar de hoofdpersonages het met de hulp van de goddelijke draak Alear opnemen tegen de duistere Fell Dragon. Met behulp van zogenaamde Emblem Rings kunnen ze de hulp inroepen van helden uit het verleden – stuk voor stuk bekende personages uit eerdere delen van de reeks. Met wat we tot nu toe gezien hebben, verwachten we niet dat het spel heel veel verbluffende vernieuwingen gaat doorvoeren en vooral heel erg vasthoudt aan de elementen die voorheen succesvol bleken. Daardoor weten we wel precies wat we kunnen verwachten: een oerdegelijk strategiespel vol interessante personages.

Fire Emblem Engage

17. Hogwarts Legacy 

Ontwikkelaar: Avalanche Studios
Platforms: pc, PS5, PS4, Switch, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 10 februari 2023 (pc, PS5, Xbox Series X/S), 4 april 2023 (PS4, Xbox One), 25 juli 2023 (Switch)

Gezien het ongekende succes van de Wizarding World-franchise, is het eigenlijk vreemd dat een spel zoals Hogwarts Legacy nu pas het levenslicht ziet. De verhalen rondom Zweinstein hebben veel van ons immers al jaren laten fantaseren over hoe het is om zelf een tovenaarsleerling te zijn. Die wens gaat in 2023 dus eindelijk in vervulling. Het spel speelt zich af in 1890, een lange tijd voor de verhalen uit de boekenreeks. We volgen dan ook niet bekende personages zoals Harry, Ron of Hermelien, maar gaan aan de slag met onze eigen beginnende magiër. We kunnen daarbij niet alleen ons uiterlijk aanpassen, maar ook bij welk Huis we willen horen.

Alle vertrouwde elementen uit de franchise passeren de revue: spelers kunnen gaandeweg nieuwe spreuken leren, magische drankjes brouwen, voor bovennatuurlijke dieren zorgen en hechte vriendschappen sluiten met hun klasgenoten. Ondertussen liggen er natuurlijk ook gevaren op de loer, zoals een duister plan van een groep Dark Wizards waar de speler tegen wil en dank in meegesleurd wordt. Naast het schoolleven is er dus ook een gezonde dosis actie in het spel aanwezig, waarbij spelers hun spreuken kunnen omvormen tot hun eigen vechtstijl. De Wizarding World spreekt enorm tot verbeelding, en met zoveel verschillende, toffe elementen kan het bijna niet anders dan dat Hogwarts Legacy een grote glimlach op het gezicht van heel veel Harry Potter-fans gaat toveren.

Hogwarts Legacy
Hogwarts Legacy
Hogwarts Legacy

16. Forspoken 

Ontwikkelaar: Luminous Productions
Platforms: pc, PS5
Releasedatum: 24 januari 2023

Forspoken - van de makers van Final Fantasy 15 - is een prachtige en spectaculair ogende game waarbij snelheid, sierlijkheid en bewegingsvrijheid centraal staan. Die kenmerken – en de nodige magie – komen de jonge heldin Frey goed van pas bij haar avontuurlijke tocht door de magische wereld van Athia. Dat is namelijk een forse open spelwereld waarin je vrij bent om te staan en te gaan waar je maar wil. Ondanks dat wil Frey toch terugkeren naar haar eigen wereld, het moderne New York City. Veilig is Frey’s reis uiteraard niet: de heersers van Athia, de Tanta-zusjes, staan haar voortdurend naar het leven. Daarnaast is ook de wildernis met al haar monsters niet zonder gevaar.

Er mag dus ook behoorlijk wat gevochten worden in Forspoken, waarbij we kunnen rekenen op de mogelijkheid om ervaringspunten te verdienen en Frey’s fysieke capaciteiten verder te ontwikkelen. Door het gebruik van verschillende soorten nagellak krijgt ze tevens nieuwe speciale vaardigheden. Het geheel klinkt als een tof recept voor een vermakelijke openwereldgame waar grafische pracht en praal centraal staan – en daar zijn we altijd voor te porren. Het meest aanlokkende element is toch wel de waanzinnige acrobatische capriolen die we Frey hebben zien uitvoeren. Het lijkt er daardoor op dat het reizen door de wereld op zich al een toffe bezigheid is. Dat is iets wat in de meeste openwereldspellen, met hun broodnodige fast travel-systemen, vooral een noodzakelijke bezigheid is. We zijn heel benieuwd of Forspoken op deze manier de standaard formule een beetje kan opschudden.

Forspoken

15. Final Fantasy 16

Ontwikkelaar: Square Enix
Platforms: PS5
Releasedatum: 22 juni 2023

Op het continent Valisthea volgen we de lotgevallen van de jonge Clive Rosfield, die uit is op wraak nadat zijn thuisland is vernietigd tijdens een grote ramp die de ‘Blight’ genoemd wordt. Uiteraard onderneemt hij deze lange en gevaarlijke queeste niet alleen, maar heeft hij een trouwe groep metgezellen achter zich aan hollen. Een van de dingen die hen verbindt is dat zij Dominants zijn, wat betekent dat ze de mogelijkheid hebben om zich de krachten van zogeheten Eikons eigen te maken. Deze Eikons zijn bekende wezens uit de Final Fantasy-reeks, zoals Ifrit, Ramuh en Shiva.

Final Fantasy 16 maakt wederom gebruik van hoop vertrouwde personages en begrippen, en steekt alles in een geheel nieuw jasje. Qua uiterlijk lijkt de spelwereld bijvoorbeeld meer op de Europese middeleeuwen, wat meer in lijn ligt met de oorspronkelijke delen van de serie dan met de meer recente titels. Het vechtsysteem is flitsend en actievol, met een combinatie van fysieke aanvallen en magie. Het richt zich op spectaculaire visuele gevechten, waarbij ook de indrukwekkende Eikons een grote rol spelen. Met wat we nu toe van het verhaal weten kunnen we eveneens veilig vaststellen dat we wederom worden getrakteerd op een waar epos vol intrige en dramatische hoogtepunten. We hebben het nog niet genoemd, maar Final Fantasy 16 ziet er ook nog eens fantastisch uit. De liefhebbers van jrpg’s kijken hier reikhalzend naar uit en de fans van Final Fantasy hebben hun pre-orders al lang en breed geplaatst.

Final Fantasy 16
Final Fantasy 16
Final Fantasy 16

 14. Stalker 2: Heart of Chornobyl 

Ontwikkelaar: GSC Game World
Platforms: pc, Xbox Series X/S
Releasedatum: 2023

De nucleaire ramp in het Oekraïense Tsjernobyl heeft grote impact gemaakt, zowel op het gebied zelf als op onze verbeelding. In het universum van de Stalker-spellen is de stad zelfs een tweede keer door zo’n ramp getroffen, met een wetteloze, onherbergzame woestenij tot gevolg heeft. Ondanks dat trekt de locatie volop de aandacht van sensatiezoekers en schatjagers, die hun leven in de waagschaal stellen door het op te nemen tegen de levensgevaarlijke mutanten die nu in het gebied heersen – en tegen elkaar.

Eigenlijk had dit tweede deel al beschikbaar moeten zijn, maar door moeizame omstandigheden bij de ontwikkelaar, het Oekraïense GSC Game World, werd het meerdere keren uitgesteld. Zo ook dit jaar, en dat komt uiteraard door de oorlogssituatie in het thuisland van het team achter het spel. Ze verontschuldigden zich voor het bijkomstige uitstel, maar we zijn al lang blij dat het spel überhaupt nog gaat verschijnen. Voor nu moet dat ergens in 2023 zijn, maar we zullen toch nog moeten afwachten hoe dat precies loopt. Stalker 2 heeft – misschien nu meer dan ooit – onze zege om een groot succes te worden. Met de basis die door de voorganger is gelegd is de kans daarop gelukkig aanzienlijk. Call of Pripyat was spannend, intens en zat voor zijn tijd erg goed in elkaar, met precies de juiste balans van overleven en actie. We zien graag dat Stalker 2 hier een flinke schep bovenop doet.

Stalker 2

13. Baldur’s Gate 3 

Ontwikkelaar: Larian Studios
Platforms: pc
Releasedatum: Augustus 2023

Baldur’s Gate klinkt als muziek in de oren van zowel spelers van Dungeons and Dragons als die van de oorspronkelijke Bioware-rpg’s. De befaamde stad uit de Forgotten Realms staat wederom centraal in Baldur’s Gate 3, dat dit keer ontwikkeld wordt door Larian Studios. Die hebben zich ruimschoots bewezen met twee uitstekende delen van Divinity: Original Sin, dus de verwachtingen stonden al direct hooggespannen. Inmiddels is Baldur’s Gate 3 al geruime tijd in early access speelbaar en zijn de eerste reacties van spelers erg positief. In augustus van het komende jaar mogen we eindelijk met de volledige game aan de slag.

Baldur’s Gate maakt in de basis gebruik van dezelfde spelregels als de vijfde editie van Dungeons and Dragons, maar vertaalt die naar een digitaal medium. De verschillende klassen en rassen die voor spelers beschikbaar zijn zullen dan ook bekend voorkomen voor iedereen die het populaire pen-and-paper-rollenspel wel eens heeft gespeeld. Op dit moment zijn dat er nog niet zo veel, maar de uiteindelijke versie zal meer keuzes bevatten. Het spel is zowel alleen als coöperatief speelbaar, waarbij spelers vrij zijn om zich op elk gewenst moment bij een andere groep aan te sluiten. Men kan op die manier samen een queeste ondernemen, maar gaandeweg ook besluiten op te splitsen en een eigen weg te gaan. Dungeons and Dragons vertalen naar een videogame is een behoorlijke uitdaging, maar met Baldur’s Gate 3 doet Larian Studios in ieder geval een sterke poging.

Baldur's Gate 3
Baldur's Gate 3

12. Schim 

Ontwikkelaar: Ewoud van der Werf
Platforms: pc, PS5, PS4
Releasedatum: 2023

In Schim kruipen we in de huid van een wezentje dat alleen kan overleven in schaduwen. Je bent op zoek naar je zielsverwant, maar kan je niet verplaatsen zonder over te springen naar aansluitende schaduwen. Jezelf verschuilen in de stilstaande schaduw van een boom is dus een prima manier om veilig te zijn, maar het brengt je niet dichterbij je doel. Daarvoor zul je bijvoorbeeld moeten wachten tot je in de schaduw van een voorbij rennende jogger kan duiken, die je vervolgens weer kan afzetten bij de schaduw van een parkbankje, en ga zo maar door. Op die manier moet je je een weg banen door verschillende levels met ieder hun eigen opzet.

In eerste instantie is het spel ontworpen voor pc, maar inmiddels wordt het ook vermeld op de Playstation Store. Hoewel het nog niet duidelijk is of er ook een Switch-versie komt, lijkt het spel wel uitermate geschikt voor dat platform. Hoe dan ook weet Schim onze harten met weinig moeite te veroveren, omdat het er zo ongelooflijk aandoenlijk uitziet en het concept echt heel tof is bedacht. Het klinkt misschien heel simpel, maar er zijn heel veel mogelijkheden om hiermee originele en uitdagende opdrachten te bedenken. Het is tevens een soloproject van Nederlandse bodem, dus we kunnen bijna niet anders dan duimen dat deze potentiële parel een succes wordt.

Schim

11. Horizon Call of the Mountain 

Ontwikkelaar: Guerrilla Games / Firesprite
Platforms: PS5 (PS VR2)
Releasedatum: 22 Februari 2023

Horizon Call of the Mountain is een op zichzelf staande spin-off in de Horizon-reeks. Deze game draait echter niet om het vertrouwde hoofdpersonage Aloy. In plaats daarvan gaan we aan de slag met Ryas, een Shadow Carja die niet bepaald op handen gedragen wordt. Zijn avontuur leidt hem hoe dan ook door adembenemende natuurgebieden, en net zoals we gewend zijn worden die bewoond door imposante robotwezens. Dit keer zijn zowel de omgevingen als de bewoners nóg indrukwekkender dan ooit tevoren: Horizon Call of the Mountain is namelijk exclusief ontworpen voor de PlayStation VR2.

Het idee om door de wereld van Horizon te trekken in virtual reality spreekt uiteraard direct tot de verbeelding. De reeks wist sowieso al prachtige plaatjes op het scherm te toveren, en daar kan de PS VR2 alleen maar een schepje bovenop doen. Daarnaast zijn de vertrouwde gameplay-elementen van de eerdere Horizon-spellen ook dit keer aanwezig, dus Call of the Mountain wordt niet zomaar een veredelde techdemo. Naar verluid is het is zelfs de bedoeling dat deze spin-off een opzetje is voor de toekomst van de reeks. Of dat betekent dat virtual reality de nieuwe standaard wordt is onduidelijk, maar het klinkt in ieder geval als de perfecte omgeving om er helemaal in op te gaan. Vr-technologie heeft inmiddels flinke stappen gemaakt, dus we vertrouwen er op dat Horizon ons omver weet te blazen.

Horizon Call of the Mountain
Horizon Call of the Mountain
Horizon Call of the Mountain

Daarmee zijn we alweer aan het einde gekomen van het vierde deel van de Top 100 van 2023. Morgen zijn we dan eindelijk aangekomen bij het spannendste laatste deel van de Top 100: de nummers 10 t/m 1! Dan onthullen we de titels waar wij als redactie het meest naar uitkijken. Tot dan!

De Top 100 van 2023 is samengesteld door de gehele redactie van Gamer.nl. De artikelen zijn geschreven door Lars Cornelis, Tom Kerkhof, Michel Musters en Alicia Tai.

Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@Snoop213 ik zou het ook anders hebben gedaan, maar je kan niet verwachten dat alle lijstjes er hetzelfde uit zouden zien he ;-) Blijft een subjectieve mening..

0
test

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@Snoop213 Was ook niet onder de indruk van Forspoken.

0
test

Die Schim heb ik nooit van gehoord en dat gebeurd niet vaak, speelt t wellicht mee dat van NL bodem komt om dit zo hoog te plaatsen? Ben benieuwd naar de top 10. Heb al veel favorieten van mezelf langs zien komen. Forza M, Atomic Heart en stalker bijvoorbeeld.

0

Aanbevolen voor jou