Xbox Series X-opslag uitbreiden: zo doe je dat goedkoop

Xbox Series X-opslag uitbreiden: zo doe je dat goedkoop

Gamen is al duur genoeg, dus op de kleintjes letten kan geen kwaad

Microsoft levert de Xbox Series X (en Series S) met relatief weinig opslaggeheugen. Toegegeven: de ssd van 1 TB in de Series X is behoorlijk riant, maar een vijfde deel van die opslag ben je reeds kwijt aan het besturingssysteem. Daarom doe je er goed aan te investeren in extra opslagruimte.

1 TB aan opslagruimte op je spelcomputer was jaren geleden een onwerkelijk idee. Nu games steeds groter in omvang worden, nemen ze ook meer ruimte in beslag. In dat opzicht is 1 TB wellicht een beetje weinig als standaardoptie. Zeker wanneer je ongeveer de eerste 200 GB kwijt bent aan het besturingssysteem, blijft er dus nog ‘maar’ 800 GB over aan ruimte.

Games als Call of Duty Warzone 2, Star Wars Jedi Survivor en Red Dead Redemption 2 kunnen tientallen ’gigabytes aan ruimte innemen en gaan soms zelfs de 100 GB voorbij. Met zo’n zeven tot acht games zit je dan al aan de limiet en ben je alweer toe aan extra ruimte - zeker wanneer je veel games door elkaar speelt.

Xbox Series X-opslag uitbreiden

Het is altijd een optie om games te verwijderen en opnieuw te downloaden wanneer je ze wil spelen. Maar laten we eerlijk zijn: het vergt ontzettend veel geduld een game als Halo: The Master Chief Collection binnen te halen wanneer je eigenlijk net even zin had in een snel potje knallen. 

Daarom is het een slim idee om te investeren in een externe harde schijf. Je kunt ook voor de ssd-kaart gaan die achterin de Xbox Series X of Series S past, maar dat ding kost klauwen met geld. Een externe ssd of hdd kost momenteel veel minder en doet precies wat het moet doen: je extra ruimte geven op het moment dat je het nodig hebt. 

Watch on YouTube

Dingen om rekening mee te houden

Er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo kun je geen Series X- of S-games van het externe opslaggeheugen afspelen. Dit kan alleen vanaf de interne ssd of de eerdergenoemde expansiekaart. Daarnaast zijn er externe schijven in allerlei soorten en maten. Bepaal daarom van tevoren goed je budget en bereken ongeveer hoeveel ruimte je nodig hebt. En andere tip is om te rekenen voor hoeveel geld je relatief gezien de meeste opslagruimte binnenhaalt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een schijf van 4 TB omgerekend per TB goedkoper is dan 5 TB. Zodoende houd je de kosten binnen de perken, terwijl je toch je doel behaalt.

Hoewel Xbox Series X-games niet vanaf zo’n externe schijf afgespeeld kunnen worden, kun je ze er wel tijdelijk op opslaan. Dat scheelt een keer downloaden. Bovendien gaat het kopiëren van gamesbestanden veel sneller van schijf naar schijf, helemaal wanneer je in een externe ssd investeert. Dan hoef je dus niet meer te wachten tot die tientallen GB’s binnengehaald zijn en speel je binnen enkele minuten alsnog de game waar je op dat moment zin in hebt.

Schijf aansluiten

Het aansluiten van zo’n schijf gaat overigens zeer gemakkelijk. Stop de stekker van de externe schijf in de wandcontactdoos (bij sommige schijven hoeft dit niet eens meer) en koppel hem vervolgens met de meegeleverde usb-kabel aan de Xbox. In beeld verschijnt dan een pop-up die je helpt bij de installatie. Mocht de pop-up niet verschijnen, open dan de systeeminstellingen op je Xbox en ga naar de opslagmogelijkheden. Selecteer de externe schijf en kies voor de optie ‘formatteer voor games en apps’. Volg de stappen in beeld op en je bent helemaal klaar.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Ik heb inderdaad een 4TB schijf er aan hangen, waar ik de games tijdelijk op parkeer waardoor ik ze zelden opnieuw hoef te downloaden. Erg handig. Want ook met 1TB extra erin geprikt gaat het hard.

0

Ben ik toch wel benieuwd waar die 200GB nou echt heen gaat altijd. Weet wel dat een schijf van 1TB standaard maar 925 ofzo over heeft zonder een OS erop. Maar zou de Xbox OS dus 125GB nodig hebben voor alleen het OS? O.o Windows 10 Home is volgens mij ook maar 25 ongeveer toch met een schone installatie? Wat zit er in godsnaam in die overige 100gb

0
test

@PessimisticGamer1 Volgens mij zijn de exacte getallen niet vrijgegeven, maar ik weet wel dat een deel van die gereserveerde ruimte te maken heeft met Quick Resume. Ik kan me herinneren dat daar vrij veel problemen mee waren met de release van de console doordat de cache files van QR te groot werden.

0

@geeMc Misschien zit er standaard een corrupte installatie op van een call of duty haha

0

Aanbevolen voor jou