Xbox: 'Geen strategische keuze om te stoppen met fysieke games'

Xbox: 'Geen strategische keuze om te stoppen met fysieke games'

Disk drives worden volgens Phil Spencer echter steeds duurder om te fabriceren

Xbox-topman Phil Spencer heeft in een interview benadrukt dat Microsoft geen strategie heeft lopen waarbij het bedrijf bewust stopt met het uitbrengen van fysieke games, maar dat dit niet betekent dat fysieke games voor altijd blijven bestaan.

Er gaan al geruime tijd geruchten dat Microsoft wil stoppen met het uitgeven van fysieke games. Zo lekte er vorig jaar via rechtszaakdocumenten een nieuwe versie van de Xbox Series X zonder diskdrive uit, en brengt Microsoft aankomende Xbox-game Senua's Saga: Hellblade 2 alleen digitaal uit.

In een interview met Stephen Totilo van Game File laat Spencer weten dat Microsoft op dit moment niet van plan is om helemaal met fysieke releases te stoppen, al geeft hij wel aan dat disks vrij ouderwets zijn en dat het bedrijf daardoor ook overwegingen moet maken op het gebied van kosten.

"Gameconsoles zijn min of meer de laatste apparaten voor consumenten met een disk drive. Dit is een probleem, kijkend naar de hoeveelheid fabrikanten die nog drives maken en de kosten die daar bij komen kijken. Als je kijkt naar wat we allemaal in een console zetten - en met het feit dat er minder leveranciers en kopers zijn in ht achterhoofd - hebben de kosten van een drive wel degelijk een impact."

Hij vervolgt: "Maar ik kan zeggen dat onze strategie niet afhangt van mensen die alleen digitaal games kopen. Het is geen strategische keuze om te stoppen met fysieke releases." Dat wil echter niet zeggen dat fysieke games voor altijd beschikbaar blijven op Xbox: "We leveren games zowel fysiek als digitaal en we volgen simpelweg het gedrag van de consument. Het is onze taak om te leveren wat het grootste deel van de consumenten wil. Op dit moment wil het grootste deel van onze consumenten games digitaal aanschaffen."

Spencer kwam ook terug op de onlangs onthulde Xbox-strategie waarbij op dit moment vier voormalige console-exclusives van Xbox naar PlayStation 5 en Switch komen, en mogelijk meer daarna. Hij geeft aan dat er binnen de console-industrie niet genoeg nieuwe spelers worden aangesproken. "We hebben wereldwijd tweehonderd miljoen huishoudens gevonden die consolegames spelen. Dat aantal is de afgelopen vijf, zes jaar niet veranderd."

Hij vervolgt: "We hebben de prijs van games al verhoogd. We zijn door de coronapandemie gegaan. We hebben manieren gevonden om meer geld per speler te verdienen. Op een bepaald moment bereik je de grens en wordt het manipulatief, waar ik geen fan van ben." De oplossing? "Nieuwe consumenten vinden, en die vind je door games aan te bieden aan spelers die deze spellen nu nog niet kunnen spelen."

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ik denk dat het zo'n 10 jaar geleden is dat ik een fysieke game heb gekocht voor een Playstation of Xbox of PC. Alleen voor de switch haal ik nog ooit fysieke games. Van mij mag alles digitaal worden. Totaal geen moeite mee.

0
test

Je zegt dat je er totaal geen moeite mee heb, maar vind je de prijzen voor digitaal niet veel te hoog? Ik kamp zelf niet met geld problemen en kan kopen wat ik wil, maar ik zelf heel af en toe een game voor de volle mep digitaal, zoals een Final fantasy 7 Rebirth, of een Rise of the ronin.. Maar dit is meer omdat ik 100% zeker weet dat ik de game geweldig ga vinden, en de digitale goodies wil. Maar het scheelt wel 20-30€ als je een game fysiek of digitaal haalt. Als alle games digitaal worden, dan zullen de prijzen nog wel verder omhoog gaan, en ik vind de prijzen nu al te hoog persoonlijk, maar dan wordt een day 1 aankoop een ding van het verleden voor mij, haha!

0
test

Het wordt dan ook een monopolie, want games zijn dan nog maar op één plek te koop, de Store van MS, Sony of Nintendo en daar word je als consument niet beter van.

2
test

Je hoeft de games ook niet meteen op launch day te kopen. Dat doe ik bijna nooit eigenlijk. Wacht meestal tot ze afgeprijsd zijn of wanneer er een mooie deal is.

0
test

Nee juist minder duur! Ik heb de game library van mijn consoles altijd geshared met een goede vriend. Via Xbox gaat dat via Home share, en bij PS moet je een andere PS primair maken. Je kunt dan beide de games downloaden en spelen tegelijkertijd. Maar 1 iemand hoeft hem maar te kopen.

-1

Ik vind digital only helemaal prima, maar weet ook dat veel mensen waarde hechten aan het hebben van het doosje. Ik kocht tot een aantal jaar geleden nog fysieke CD's... Maar qua gaming is mijn backlog dusdanig groot, dat ik nieuwe releases niet per se op dag 1 (en dus voor de volle mep) hoef te hebben. Een half jaartje wachten en de games op de stores zijn vaak in de aanbieding. Zo heb ik vorige week EA Sports FC 24 gekocht voor 27 eu...

0

Aanbevolen voor jou