Onderzoek suggereert verband tussen lootboxen en problematisch gokken

Onderzoek suggereert verband tussen lootboxen en problematisch gokken

Een href="https://www.begambleaware.org/sites/default/files/2021-03/Gaming_and_Gambling_Report_Final.pdf" rel="noopener noreferrer" target="_blank">systematische review</a> van de universiteit van Plymouth and Wolverhampton suggereert een verband tussen lootboxen en problematisch gokken.

De review analyseert data en bevindingen van dertien verschillende surveys tussen 2018 en 2020. Daaruit blijkt dat spelers die het meest uitgeven aan lootboxen oververtegenwoordigd zijn door probleemgokkers. Mensen met een lager opleidingsniveau, werklozen en jonge mannen zouden gevoeliger zijn voor de aanschaf van lootboxen. 

Uit interviews concludeert het onderzoek ook dat de motivatie om lootboxen aan te schaffen niet verschilt van de motivatie om andere in-game content aan te schaffen. Verder suggereert het dat ontwikkelaars verschillende 'psychologische trucs toepassen om spelers te verleiden tot een aankoop, zoals de angst om 'iets te missen' (fear of missing out), het introduceren van in-game valuta om geld psychologisch te devalueren en door 'geschenken' te doen.

De onderzoekers benadrukken dat de data afkomstig is van surveys onder spelers en een causaal verband daarom niet kan worden aangetoond. Het is dus onduidelijk of het kopen van lootboxen leidt tot probleemgokken of andersom.

Tot slot suggereert het onderzoek onder andere preciezere definities van lootboxen, vermeldingen bij leeftijdsclassificaties, verplichte kansvermeldingen en meer onderzoek naar het onderwerp.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Neeeeee, echt?! Wat een verrassing!

0
test

Tja en de manier waarop het gemarket wordt helpt niet. Ik speel veel Star Trek Online en daarin krijg je tijd een melding als een speler in een lock box een rare ship heeft gevonden. Heb zelf al een paar van de lock boxes geopend en niks gehad. Al was mijn doel toen iets anders en dat is behaald. Maar de ingame currency is ook te verdienen en daarmee ben ik nu aan het sparen. Wacht alleen tot de items in de aanbieding zijn. Dat gezegd Star Trek is een free to play MMO dus je speelt niet tegen elkaar en de game is gewoon zonder geld uit te geven speelbaar. En er is genoeg te winnen zonder geld uit te geven. En ALS je daar dan voor kiest weet je ook precies hoeveel je kwijt zal zijn. Niet zoals FIFA waar je al 60 Euro betaalt voor een update bestand en dan nog eens een onbekend bedrag voor jouw favoriete spelers. Dus ja daar moet zo snel mogelijk een verbod op komen.

0

Aanbevolen voor jou