GTA Online in 2022 speelt lekker weg

GTA Online in 2022 speelt lekker weg

Bizar eigenlijk. Grand Theft Auto 5 kwam uit op Xbox 360 en PS3. En kwam vervolgens naar Xbox One en PS4. En nu… naar Xbox Series S/X en PS5. Het singleplayer-deel is op de graphics na niet veranderd, maar GTA Online zou ‘gestroomlijnd’ zijn. Hoe bevalt dat?

GTA Online is een soort mmo waarin je met zijn allen in een grote, online stad rondrent, missies voltooit en een criminele carrière doorloopt. Het leuke is uiteraard de mogelijkheid om samen te spelen met anderen. Ooit was dat ook de grote droom: Grand Theft Auto… maar dan online! Er waren zelfs games - ik kijk naar jou, gefaalde actie-mmo All Points Bulletin - die tevergeefs een poging waagden deze droom te verwezenlijken.

Het was uiteindelijk Rockstar zelf die in 2013 de ultieme gedeelde misdaadsimulator produceerde, en genoeg mensen bleven spelen om er Rockstars grote geldmachine van te maken. Niet gek dus dat het bedrijf de game in leven hield, en het nu naar de derde(!) generatie consoles haalt.

Een oude online game betreden gaat voor nieuwkomers meestal gepaard met obstakels. Veteranen kennen de game door en door en hebben toegang tot mogelijkheden en vaardigheden die een beginner niet heeft. Dat maakt het in een ieder voor zich, ‘schiet alles wat beweegt’-wereld nou niet echt makkelijk om je eigen imperium op te bouwen. En dit is het punt dat Rockstar in GTA Online flink heeft opgepoetst. 

Career Builder

GTA Online voor de current gen-consoles introduceert de ‘Career Builder’, waarbij je een loopbaan kunt beginnen met een aantal prettige voordelen. In plaats van dat je vanaf nul alles zelf moet uitzoeken, krijg je de optie om een hoofdkwartier, een loods, een auto en een wapen te kopen. Je krijgt een zak geld om dit allemaal mee te bekostigen.

Het netto resultaat is dat je na tien minuten een aardige basis hebt om de rest van het spel te verkennen. Je hoofdkwartier en je gekozen beroep genereren vervolgens enkele tutorialmissies om te leren hoe je je criminele bedrijf kunt laten groeien. Tegelijk zijn deze tutorials een kennismaking met enkele basisvaardigheden, zoals hoe je missies in het spel aangaat. Het is allemaal lekker duidelijk en het geeft je meteen het gevoel dat je ‘er toe doet’ in de spelwereld. Ja, tuurlijk begin je net en kan je nog niet zo veel. Maar je hebt wel een toffe uitvalsbasis, een toffe auto en een wapen waar je toch enig respect mee afdwingt. Vervolgens ben je vrij om het spel te spelen zoals je wil, en zijn je initiële keuzes niet meer dan een opstapje. 

Tien jaar oud

Eenmaal in de spelwereld valt op dat GTA 5 (Online) er niet bar veel anders - of beter - uitziet dan op de vorige generatie. Los Santos en omgeving blijven een mooie open wereld met veel details, maar het is uiteraard wel allemaal bijna tien jaar oud. Dat betekent dat oudgedienden niets nieuws zullen aantreffen en nieuwkomers het ‘wauw’-gevoel missen dat GTA 5 gaf toen het nog ‘baanbrekend’ was. Het blijft mooi, het blijft GTA, maar het is nu ‘slechts’ een open wereld tussen tal van open werelden.

Dat valt ook op in de gameplay. De besturing is functioneel en de vuurgevechten zijn okay, maar het is allemaal - ik val in herhaling - bijna tien jaar oud. Schieten en rennen voelen een tikkie houterig. Het rijden is nog het beste oud geworden, al is ook hier wel wat op aan te merken. Auto’s voelen tegelijk te log en te licht. Er is een fijn gevoel van snelheid tijdens races en achtervolgingen, maar het sturen is wat zwabberig en de camera is lang niet altijd je vriend.

Bevolking

Wat wel weer een pluspunt is, is dat er genoeg andere spelers rondlopen in GTA Online. Het is niet zo dat je op elke straathoek door andere spelers wordt afgeknald (gelukkig), maar er zijn wel degelijk actieve spelers en spelersgroepen die actief zoeken naar nieuwe leden voor hun ‘gildes’. Bovendien zit het ontwerp van GTA Online sterk genoeg in elkaar om je allerlei missies voor te schotelen die je in je eentje kan voltooien en alsnog genoeg uitdaging bieden.

Het feit dat andere spelers op kunnen duiken tijdens jouw sessie zorgt voor een gezonde dosis extra spanning en willekeur. Als je meer dan een bepaalde hoeveelheid geld op zak hebt, en een ander schiet je neer, ben je dat geld ook kwijt, Zaak dus om een bankautomaat te zoeken om je winst veilig te stellen. Wat uiteraard ook niet zonder risico’s is. 

Wat na bijna tien jaar vooral opvalt is hoe makkelijk je weer in de groove komt van het online roven en moorden. De carreer picker is daarbij een fijn hulpmiddel, maar de essentie van GTA Online is gewoon nog best sterk. Het voelt ook wel een beetje als thuiskomen na een lange reis, waarbij het spel zijn best doet om het je snel naar de zin te maken. Tien euro voor het genoegen om Los Santos op een current gen-console weer onveilig te maken, is dan ook geen hoge prijs om te betalen.

GTA Online is nu verkrijgbaar op Xbox Series S/X en PS5. Wij speelden op Xbox Series S en Series X.

Grand Theft Auto 5

Grand Theft Auto 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Heb online een paar keer geprobeerd, maar niets voor mij. Wellicht deed ik het niet goed, of wordt ik te oud... maar ik werd continue gebeld voor missies, veel te veel notificaties. Snap daar de lol niet echt van. In het menu de notificaties op 'less frequent' zetten hielp ook niets.

0

De laatste zin geeft een beetje een vervelende nasmaak. Alsof het hele stuk alleen maar is geschreven om je opnieuw voor iets te laten betalen wat nu al voor de 3e keer uitkomt. Het is 10 jaar oud en het is gewoon wel een beetje klaar nu.

0

Aanbevolen voor jou