Gerucht: Bedrijven twijfelen over Xbox-ondersteuning door tegenvallende verkoop

Gerucht: Bedrijven twijfelen over Xbox-ondersteuning door tegenvallende verkoop

Microsoft zou daarnaast 'minder focus op Game Pass willen leggen'

Sommige third-party-uitgevers en -ontwikkelaars zouden twijfelen over hun toekomstige Xbox-ondersteuning door de tegenvallende verkoop van Xbox Series-consoles in Europa.

Dat laat Chris Dring van GamesIndustry.biz weten in een recente podcast (vanaf de negende minuut van de video), waarin hij vertelt wat hij afgelopen week zoal op de Game Developers Conference heeft meegekregen.

"Ik heb zowel van een een prominent als minder prominent bedrijf gehoord dat de prestaties van Xbox in Europa ingezakt zijn. Dat kun je ook zien aan onze maandelijkse reportages over de markt. De Xbox-verkoop daalt al sinds vorig jaar en het is dit jaar nog erger."

Dring zou van een aanzienlijk bedrijf dat vorig jaar een grote game heeft uitgebracht hebben gehoord dat ze "niet weten waarom ze Xbox nog ondersteunen". "Third-parties stoppen een hoop moeite in het maken van Series S- en X-versies van een game, terwijl de consument voornamelijk op pc en PlayStation 5 te vinden is."

Hij vervolgt: "En nu Xbox een aantal games op PlayStation 5 uitbrengt - zover ik begrijp komt uiteindelijk het grootste deel van de games naar die console, als het loopt zoals Microsoft dat wil - vermoed ik dat Xbox als hardwaremaker in de problemen zit." Eerder dit jaar kondigde Microsoft aan vier games die eerder exclusief voor Xbox en pc waren naar PlayStation en Switch te brengen. Het bedrijf sloot daarbij niet uit dat er meer games gaan volgen.

Tot slot zou Dring hebben vernomen dat Microsoft "minder focus op Xbox Game Pass wil leggen", al wordt niet duidelijk gemaakt wat daar precies mee wordt bedoeld. Op dit moment komen first-party Xbox-games vanaf release op Game Pass te staan, en worden er ook diverse third-party-games aan de service toegevoegd.

Verkoopcijfers uit Europa laten inderdaad zien dat de Xbox hier minder populair is dan de concurrerende consoles. Microsoft heeft het afgelopen decennium dan ook relatief weinig aan marketing gedaan op dit continent, en steekt in vergelijking met de andere consolebedrijven ook weinig energie in lokalisatie van games.

Ondanks het beeld dat Dring schetst van de situatie rondom Xbox, benadrukte Microsoft eerder dit jaar nog dat het blijft inzetten op Xbox-hardware. Er werd zelfs al gehint naar de volgende generatie. Ook gaan er al een tijdje geruchten over een mogelijke Xbox-handheld. Xbox-topman Phil Spencer gooide deze week olie op het vuur door zijn wensen voor een handheld uit te spreken.

Watch on YouTube

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

"Microsoft heeft het afgelopen decennium dan ook relatief weinig aan marketing gedaan op dit continent, en steekt in vergelijking met de andere consolebedrijven ook weinig moeite in lokalisatie van games." Dit zegt heel veel. Geen medelijden mee, das al generaties op rij dat ze zich vooral op de US richten.

3

Xbox One had nog een beetje marketing in de EU, maar dat is met de Series consoles wel anders. Totaal geen marketing voor het Xbox merk in europa. Ja dan is het een kwestie van tijd tot het voorbij is natuurlijk. Ze hebben zich zelf alleen te blaimen

2
test

Het ergste was nog de launch van de Xbox One, toen veel Europese landen gewoon werden weggezet als derderangs landen.

3

Geloof er geen reet van.

0

Aanbevolen voor jou