De Top 100 van 2022: Deel 3: 40 t/m 26

De Top 100 van 2022: Deel 3: 40 t/m 26

Dit jaar is bijna ten einde. Dat betekent dat Gamer.nl traditiegetrouw alvast vooruitblikt op de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2022 tellen we af naar nummer 1, die op oudjaar wordt onthuld. Maar vandaag behandelen we de nummers 40 tot en met 26!

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2022 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan. Je vindt daar ook een aantal spellen die de lijst niet hebben gehaald.

Vorige afleveringen gemist? Je vindt ze hier:

40. Hogwarts Legacy

Ontwikkelaar: Avalanche Software
Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 2022

Terwijl er momenteel grof geld wordt verdiend aan mobiele Harry Potter-games, bleef het wat grote producties betreft jarenlang stil. De aankondiging van Hogwarts Legacy was daarom een welkome verrassing voor Potter-fans, die ervan dromen om zelf vrij rond te kunnen lopen in de Wizarding World uit de boeken en films. Hogwarts Legacy gebruikt het bronmateriaal echter slechts als inspiratie; als een zelfontworpen student aan de tovenaarsschool ontdek je zogenaamde Ancient Magic, met alle gevolgen van dien.

Disney Infinity-ontwikkelaar Avalanche Software omschrijft de game dan ook als een openwereld-rpg, waarin spelers keuzes maken die uiteindelijk invloed hebben op het gebruik van die eeuwenoude vorm van magie. Daarbij kunnen andere tovenaars, tovenaressen en beesten zich bij de speler aansluiten tijdens een reis die ze ook buiten de muren van de school brengt, zoals Hogsmeade en de Forbidden Forest. Verder belooft Avalanche ook diepgaande rpg-elementen betreffende spreuken, drankjes en verschillende statistieken. Gezien het cv van de ontwikkelaar houden we nog een slag om de arm, maar Hogwarts Legacy is in ieder geval veelbelovend genoeg om relatief hoog in de Top 100 van 2022 te eindigen.

39. Little Devil Inside

Ontwikkelaar: Neostream Interactive
Platforms: pc, PS5, PS4, Switch, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 2022

Het is lastig voor te stellen waar Little Devil Inside nou precies over gaat. In plaats van een verhaal te vertellen over ene Billy, brengt het vooral de alledaagse, vervelende aspecten van de avonturier in beeld. Wachten op de trein, misleid worden door je opdrachtgever, een ezel die tijdens een verschrikkelijke sneeuwstorm maar niet wil meewerken: het zijn zaken waar je weinig gamehelden over hoort.

Bovenstaande geeft echter een goede indicatie van hoe ontwikkelaar en uitgever Neostream de draak wil steken met gangbare adventuregames. Daarbij kiest het voor een sprookjesachtige vertelstem die spelers vergezelt tijdens de reis, die deels plaatsvindt op de wereldkaart zelf alvorens Billy nieuwe locaties bezoekt. ‘Billy’ is daarbij slechts een verzamelnaam voor de potentiële protagonisten van de game: mocht hij onverhoopt sterven, dan neemt een nieuwe hoofdpersoon zijn plaats in vanaf de plek waar hij het loodje legde. Met verschillende multiplayerelementen, waarbij andere online spelers op de een of andere manier een rol spelen in de game, moet het eigenwijze Little Devil Inside altijd spannend blijven.

38. Dying Light 2: Stay Human

Ontwikkelaar: Techland
Platforms: pc, PS5, PS4, Switch, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 4 februari 2022

De ontwikkeling van Dying Light 2: Stay Human verliep allesbehalve soepel, als we een onderzoek van The Gamer mogen geloven. Toch komt de release van de survival-actiegame gestaag dichterbij, en worden spelers binnenkort eindelijk losgelaten in het fictieve The City. Net als in het eerste deel is de dag- en nachtcyclus van de stad allesbepalend, want zodra de zon ondergaat wemelt het van de gevaarlijke zombies die spelers al springend en glijdend moeten ontwijken. Dying Light 2 oogt wederom als een heerlijke parkourgame, met als toevoeging een handige zweefvlieger om grote afstanden mee af te leggen.

Daadwerkelijk nieuw is het keuzesysteem, dat The City zichtbaar moet beïnvloeden naarmate het verhaal vordert. Van wie neem je missies aan? Wat gebeurt er met het schaarse drinkwater? Het zijn dillema’s die Dying Light 2 de speler voorschotelt en bepaalt hoe de verhoudingen tussen de vele facties liggen. Veel ontwikkelaars gingen Techland voor met een vergelijkbare belofte, met slechts een handvol succesverhalen. De eerste vooruitzichten zijn goed. Daarbij heeft de ontwikkelaar met de eerste Dying Light bewezen diens games tot in den treure te blijven ondersteunen. 

37. Bomb Rush Cyberfunk

Ontwikkelaar: Team Reptile
Platforms: pc, Switch
Releasedatum: 2022

Het Nederlandse Team Reptile komt volgend jaar met Bomb Rush Cyberfunk, een titel die z’n inspiratie niet onder stoelen of banken steekt. Net als in Jet Set Radio bewegen spelers namelijk vloeiend door een kleurrijke stad, ditmaal met een zogenaamde ‘boosterpack’ om snelheid te maken en hoger gelegen plekken te bereiken. Het doel? De stad bekladden met jouw graffiti, zonder gepakt te worden door de schietgrage politie.

Daar komt een uitgebreid trucsysteem bij kijken; zo lang mogelijk achter elkaar springen, grinden, wallrunnen en glijden levert een score op die de snelheid van je personage verhoogt. Bomb Rush Cyberfunk lijkt daarmee een lekker luchtige game te worden, met de focus op door de stad grinden, beetje bij beetje gebieden veroveren van rivaliserende teams en ondertussen genieten van de funky, door hiphop geïnspireerde soundtrack. Een soundtrack die overigens door de componist van Jet Set Radio gemaakt is. Of dat concept anno 2022 nog overeind blijft, gaan we volgend jaar merken.

36. Season

Ontwikkelaar: Scavenger Studios
Platforms: pc, PS5
Releasedatum: 2022

Het bleef zowat een heel jaar stil rondom het in 2020 onthulde Season. Niet opmerkelijk voor een indiegame die ontwikkeld wordt tijdens een pandemie, maar wel jammer. Nog altijd maakt de enige gameplaytrailer van Season namelijk grote indruk. Hierin krijgt een jonge vrouw de nobele taak een tijdcapsule te maken van een bijna uitgestorven cultuur. Welke zaken blijven behouden en welke worden er voor eeuwig vergeten? Door middel van interviews, foto’s en tekeningen hebben spelers de macht om zelf een beeld te schetsen van een oud volk.

Onderdeel van de charme van Season is het prachtige uiterlijk. Scavenger Studios hint naar een verscheidenheid aan landschappen die spelers te fiets of te voet aandoen. De grafische stijl, geïnspireerd door natuurlijklichtfotografie en posterartiesten als Norman Wilkinson, lijkt op een prachtige manier tot leven te komen. Season oogt daarmee als een levend schilderij, een raamwerk voor een uitstervende cultuur.

35. Trek to Yomi

Ontwikkelaar: Leonard Menchiari, Flying Wild Hog
Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 2022

Er is wel degelijk ruimte voor samoeraigames, zo bewees Ghost of Tsushima vorig jaar. Niet dat

Leonard Menchiari met Trek to Yomi het grote publiek wil aanspreken. Integendeel: met z’n zwart-witte grafische stijl, geïnspireerd door klassieke samoeraifilms als Seven Samurai en Throne of Blood, vertelt het een uiterst sober verhaal over de jonge Hiroki en zijn stervende meester.

Aan de hand van een Japanse vertelstem beschermen spelers hun ouderlijk dorp, vechtend door tweedimensionale levels vol menselijke en bovennatuurlijke vijanden. Trek to Yomi lijkt daarbij flink wat aandacht te besteden aan realistische gevechtsanimaties, waarbij nog nét zichtbaar is hoe het bloed in de rondte vloeit na een fatale slag met het zwaard. Trek to Yomi is daarmee een van de meest intrigerende indiegames van 2022.

34. Kerbal Space Program 2

Ontwikkelaar: Star Theory
Platforms: pc
Releasedatum: 2022

Wegens interne verschuivingen liep Kerbal Space Program 2 behoorlijk wat vertraging op, maar gelukkig lijkt het erop dat het vervolg op de populaire ruimtegame éindelijk klaar is voor ‘lancering’. Net als in het origineel krijgen spelers de taak om een raket te bouwen en zo verschillende planeten, manen en nu ook andere sterrenstelsels te ontdekken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan; een raket bouwen en lanceren is letterlijke rocket science.

Volgens ontwikkelaar Star Theory moet het vervolg daarom niet per se eenvoudiger worden, maar wel makkelijker om te leren. Verschillende lessen moeten spelers aan de hand van gloednieuwe animaties laten zien wat voor invloed bepaalde aanpassingen hebben, met meer opties voor beginners om gelijk uit de voeten te kunnen. Ook krijgt de game een vorm van multiplayer en belooft uitgever Private Division uitgebreidere mod-ondersteuning. Dat ook Kerbal Space Program 2 maar astronomische hoogten mag bereiken, want dat verdient deze unieke reeks.

33. Open Roads

Ontwikkelaar: Fullbright
Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 2022

Gone Home-ontwikkelaar Fullbright zat midden in de ontwikkeling van Open Roads toen studio-oprichter Steve Gaynor dit jaar opstapte na beschuldigingen van giftig leiderschap. Met name vrouwen verlieten de studio in groten getale, juist terwijl Fullbright bekendstaat om z’n progressieve weergave van vrouwelijke relaties. Open Roads volgt namelijk moeder Opal en dochter Tess, die op zoek naar een kist vol familiegeheimen er op uittrekken.

Daarmee gebruikt de game een auto letterlijk als een vehikel voor het verhaal, waarin beide protagonisten vermoedelijk dichter tot elkaar komen terwijl ze door prachtige landschappen rijden. Open Roads kent namelijk een unieke visuele stijl die tweedimensionale personages en objecten combineert met driedimensionale omgevingen. De ontwikkeling van Open Roads is waarschijnlijk nog even onderweg, maar hopelijk is de uiteindelijke rit de moeite waard. 

32. Suicide Squad: Kill the Justice League

Ontwikkelaar: Rocksteady Studios
Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S
Releasedatum: 2022

Er is iets goed mis met de Justice League: Superman, The Flash en Green Lantern gedragen zich als de schurken die ze eigenlijk achter slot en grendel horen te zetten. In totale wanhoop wordt Task Force X in het leven geroepen, beter bekend als de Suicide Squad. Harley Quinn, Deadshot, King Shark en Captain Boomerang staan voor de onmogelijke keuze de Justice League een kopje kleiner te maken, al hebben ze weinig keus.

Batman Arkham-maker Rocksteady gaat met Kill the Justice League duidelijk voor de komische, absurde stijl die de Suicide Squad-films en -comics kenmerken. De actie is lekker overdreven en eigenlijk is het team zelf ook maar een zooitje ongeregeld. Althans, dat ligt waarschijnlijk ook aan je medespelers: de game is volledig speelbaar in co-op. Buiten ‘Batman Arkham-achtige gameplay met schietactie’ weten we nog bijster weinig over hoe Kill the Justice League exact speelt, maar de presentatie en het cv van de ontwikkelaar zijn al reden genoeg om enthousiast te worden en het spel zo hoog in de Top 100 te laten pronken.

31. Oxenfree 2: Lost Signals

Ontwikkelaar: Night School Studio
Platforms: pc, PS5, PS4, Switch
Releasedatum: 2022

Voor een eerste project was Night School Studio’s Oxenfree meer dan geslaagd. De adventuregame werd geprezen om z’n uitstekende mix van tienerdrama op een eiland en bovennatuurlijke krachten die aldaar voor vreemde scenario’s zorgen. Na een uitstapje met Afterparty zet Oxenfree 2: Lost Signals het verhaal van die eerste game voort.

Daarin keert het meisje Riley vijf jaar na de gebeurtenissen uit het origineel terug naar haar geboorteplaats Camena, waar wederom iets niet pluis lijkt te zijn. Een radio als middel om mysterieuze signalen op te vangen keert terug, evenals de sfeervolle handgetekende landschappen en subtiele spraakbubbels waaruit spelers dialoogopties kiezen. De game lijkt ook verder uit te pakken met verschillende dimensies en mysterieuze sektes, al laat Night School Studio nog weinig los over de daadwerkelijke plot. Gelukkig maar, want het liefst ontrafelen we het mysterie zelf wanneer de game ergens in 2022 verschijnt.

30. Tunic 

Ontwikkelaar: Andrew Shouldice
Platforms: pc, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 16 maart 2022

De Canadese solo-ontwikkelaar Andrew Shouldice is al vele jaren bezig met Tunic, en waarschijnlijk verschijnt de game dan eindelijk in 2022. De charme van Tunic gaat namelijk veel verder dan ‘schattige vos in Zelda-achtig avontuur’. Zo is de aanwezige speluitleg vormgegeven als oldschool strategy guides en is de game doordrenkt met mysteries en geheime objecten.

Bovendien onthult de meest recente demo dat Tunic érg pittig kan zijn. Tijdens het verkennen van Zelda-achtige kerkers staan spelers oog in oog met vijanden die in de eerste uren eigenlijk nog niet bedoeld zijn om te verslaan en reset elk altaar waar spelers hun progressie opslaan de vijanden in de wereld. Net als in indiehit Death’s Door is sterven dus onderdeel van de ervaring, wat deze langverwachte game eigenlijk alleen maar interessanter maakt.

29. Metal Slug Tactics

Ontwikkelaar: Leikir Studio
Platforms: pc, Switch
Releasedatum: Onbekend

Metal Slug is terug, maar dan in een totaal ander genre. Metal Slug Tactics is namelijk een rasechte strategiegame van het relatief nog onervaren Leikir Studio, uitgegeven door het Franse Dotemu. Toch is er al reden genoeg om voorzichtig enthousiast te worden, want met een prachtige pixelart-stijl en een bonte verzameling bekende personages lijkt Leikir in ieder geval respectvol met de arcadefranchise om te gaan.

Daarbij is de Metal Slug-franchise natuurlijk uitermate geschikt voor het strategiegenre. Vanuit een isometrisch perspectief vechten spelers met hun zelfgebouwde leger tegen de vijand, waarbij elke zet een welgemikt spervuur, precieze granaatworp of bombardering betreft. De zogenaamde syncmechaniek geeft daarbij de mogelijkheid om met meerderen tegelijk aan te vallen, en dankzij verschillende combo’s de tegenstander te slim af te zijn. Sterf je echter tijdens een missie, dan raak je een groot deel van je upgrades kwijt. Dat moet de tactische gevechten nét even wat spannender maken.

28. Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge

Ontwikkelaar: Tribute Games
Platforms: pc, PS4, Switch, Xbox One
Releasedatum: Onbekend

Met Streets of Rage 4 bewees uitgever Dotemu eens te meer dat het heer en meester is in het terugbrengen van klassieke franchises. Samen met Tribute Games werkt het momenteel aan een beat ‘em up in een minstens net zo klassieke reeks, namelijk Teenage Mutant Ninja Turtles. Shredder’s Revenge ziet eruit als een mix van nostalgie en frisse, coöperatieve knokactie. Geïnspireerd door de arcadegame Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time en de oorspronkelijke tekenfilm uit de jaren 80, zullen dan ook vooral oudere spelers uitkijken naar deze co-op-game.

Shredder’s Revenge brengt de vier Turtles namelijk naar bekende plekken als Manhattan en Coney Island, en natuurlijk hoge daken en donkere riolen vol Foot Clan, Triceraton Warriors en andere schurken. Elk personage beschikt daarnaast over een iconische eigen vechtstijl, waardoor iedere run door het originele verhaal net zo nieuw moet aanvoelen als de eerste keer. Als het in 2020 verschenen Streets of Rage 4 enige indicatie is voor de kwaliteit van de game, dan zou Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge inderdaad wel eens de comeback van de franchise kunnen betekenen. 

27. Tchia

Ontwikkelaar: Awaceb
Platforms: pc, PS5, PS4
Releasedatum: Lente 2022

Tchia is een ode aan Nieuw-Caledonië, een klein eiland in de Stille Ocean met een rijke cultuur. Onder een helderblauwe hemel verkennen spelers schitterende stranden, hoge rotsen en dichtbegroeide oerwouden, zonder enige urgentie van overleven. Ontwikkelaar Awaceb noemt het zelf een ‘physics-based sandboxgame’, inclusief een Breath of the Wild-achtig klimsysteem, een aanpasbare zeilboot en tal van accessoires om bepaalde delen van het eiland te bereiken.

Uniek aan Tchia is dat de protagonist beschikt over soul jumping, de mogelijkheid om dieren en objecten over te nemen. Zodoende kunnen spelers de spelwereld verkennen als een vis, hagedis of vogel, maar ook objecten als een autoband of brandende lantaarn. Op die manier moet Tchia een compleet beeld van het eilandleven bieden – inclusief een werkende ukelele om rustgevende muziek mee te spelen. Als redactie gesitueerd in het grijze Nederland waren we door de eerste beelden van het virtuele tropische paradijs in ieder geval al meteen verkocht.

26. Gotham Knights

Ontwikkelaar: Warner Bros. Games Montreal
Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 2022

Zeven jaar na Batman: Arkham Knight zet Warner Bros. Montreal de Arkham-reeks voort, maar dan zonder de caped crusader zelf. Batman is namelijk niet meer, waardoor Gotham City wordt overspoeld door criminelen die hun kans schoon zien om bovenaan de voedselketen te eindigen. Aan Batgirl, Nightwing, Red Hood en Robin de plotselinge taak om de stad veilig te houden.

Gotham Knights is daarmee volledig gericht op co-op. In teams van twee racen spelers door de stad, waar gedurende het verhaal missies met bekende slechteriken als Mr. Freeze en de Court of Owls opduiken. Elke held heeft daarbij een unieke skilltree en bijbehorende vaardigheden, die van pas komen tijdens de herkenbare sluipgameplay of knokpartijen met tal van nieuwe bewegingen. Of Gotham Knights die coöperatieve gameplay weet te combineren met de sfeer en het verhaal uit voorgaande Arkham-games valt nog te bezien, maar we waarderen Warner Bros.’ poging ten zeerste.

En daarmee zijn we alweer door de nummers 40 tot en met 26 gevlogen. Morgen gaat het er echt om spannen, want dan komen de nummers 25 tot en met 11 voorbij. Tot dan!

De Top 100 van 2022 is samengesteld door de gehele redactie van Gamer.nl. De artikelen zijn geschreven door Lars Cornelis, Tom Kerkhof, Erik Nusselder, Jacco Peek en Marcel Vroegrijk.

Ga door naar Deel 4: 25 t/m 11

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge lijkt me wel heel tof ja.

0

@bigds9fan : helemaal mee eens! Ik heb vergelijkbare games gespeeld op de Sega Megadrive en SNES. Dit is helemaal mijn ding!

0
test

@dakoota Heb de SNES en Megadrive games en die zijn nu best gewild. Ik zit niet in aandelen maar in games.

0

@bigds9fan vroeger die Turtles in de arcade hal veel gespeeld, lijkt een direct vervolg daarop.

0

Hogwarts op nummer 40? BOYCOT! Deze moet makkelijk in de top 3 zitten :p

0

Aanbevolen voor jou