De Top 100 van 2022: Deel 4: 25 t/m 11

De Top 100 van 2022: Deel 4: 25 t/m 11

Dit jaar is bijna ten einde. Dat betekent dat Gamer.nl traditiegetrouw alvast vooruitblikt op de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2022 tellen we af naar nummer 1, die op oudjaar wordt onthuld. Maar eerst behandelen we vandaag de nummers 25 tot en met 11!

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2022 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan. Je vindt daar ook een aantal spellen die de lijst niet hebben gehaald.

Vorige afleveringen gemist? Je vindt ze hier:

25. Stalker 2: Heart of Chernobyl

Ontwikkelaar: GSC Game World
Platforms: pc, Xbox Series X/S
Releasedatum: 28 april 2022

Stalker 2 werd eigenlijk al in 2010 aangekondigd, maar dat project ging twee jaar later kopje onder, gevolgd door een bijna-meltdown van ontwikkelaar GSC Game World. Tien jaar later werd Heart of Chernobyl opnieuw aangekondigd en over een paar maanden kunnen we dan ook echt terug naar het radioactieve gebied rondom Tsjernobyl. Daar hebben we natuurlijk veel zin in!

In de Stalker-serie is de Oekraïense stad Tsjernobyl niet één, maar twee keer getroffen door een nucleair incident. Na de echte ramp van 1986, vond in 2006 nogmaals een mysterieus incident plaats waardoor het gebied nu bevolkt wordt door mutanten en gelukszoekers, en op bepaalde plekken zelfs de natuurwetten zijn aangetast. Die mix van overleven en horror zorgde veertien jaar geleden al voor een indrukwekkende ervaring. Om die reputatie hoog te houden, wendt ontwikkelaar GSC Game World voor Stalker 2 de Unreal Engine 5 aan. Stalker 2 is daarmee een van de eerste games die deze veelbelovende engine in de praktijk gebruikt, dus de verwachtingen zijn op dat vlak behoorlijk hooggespannen. 

Stalker 2
Stalker 2
Stalker 2

24. Gran Turismo 7

Ontwikkelaar: Polyphony Digital
Platforms: PS5, PS4
Releasedatum: 4 maart 2022

Er zijn een aantal zekerheden in de game-industrie. Eentje daarvan is dat er tijdens iedere PlayStation-generatie wel een Gran Turismo verschijnt. Dit keer is ontwikkelaar Polyphony Digital er relatief snel bij met Gran Turismo 7. Het nieuwe deel verschijnt overigens niet alleen voor de PlayStation 5, maar ook nog voor de PlayStation 4 en is daarmee de eerste Gran Turismo die op meerdere consoles verschijnt.

Gran Turismo 7 belooft weer tjokvol content te zitten, met onder andere 420 verschillende auto’s, meer dan negentig circuit-layouts en bovendien de terugkeer van de GT Mode, die dienstdoet als campagne. Daarnaast mag je van een serie als Gran Turismo natuurlijk verwachten dat ‘ie de capaciteiten van een console tot het uiterste pusht. Met een 4k-resolutie, 60 fps, raytracing, 3D audio en haptische feedback lijkt dat wel goed te zitten en mag je PlayStation 5 in maart flink aan het werk om deze game te draaien.

Gran Turismo 7
Gran Turismo 7

23. Ghostwire: Tokyo

Ontwikkelaar: Tango Gameworks
Platforms: pc, PS5
Releasedatum: 2022

De makers van The Evil Within komen in 2022 met een nieuwe horrorgame genaamd Ghostwire: Tokyo. Waar The Evil Within echt een survival-horror game was in de geest van Resident Evil, is Ghostwire een stuk meer gericht op actie. Sterker nog: een van de makers van Doom uit 2016 werd overgeheveld naar Tango Gameworks om te helpen de combat lekker actievol te maken.

In Ghostwire wordt de Japanse hoofdstad overspoeld door bovennatuurlijke wezens, waaronder Slender Man-achtige figuren, schoolmeisjes zonder hoofd, mannen met demonenmaskers en meer van dat soort gespuis. Gelukkig beschikt de speler zelf ook over allerlei speciale krachten om terug te vechten. Ondanks de overname van Microsoft zal Ghostwire: Tokyo vanwege bestaande deals aanvankelijk alleen op pc en PS5 verschijnen. Een Xbox-versie volgt op zijn vroegst pas in 2023.

Ghostwire: Tokyo
Ghostwire: Tokyo

22. A Plague Tale: Requiem

Ontwikkelaar: Asobo Studio
Platforms: pc, PS5, Switch (cloud), Xbox Series X/S
Releasedatum: 2022

Jarenlang vloog de Franse ontwikkelaar Asobo Studios een beetje onder de radar door vooral aan licentiegames of ports te werken. In 2019 was A Plague Tale: Innocence dan ook een aangename verrassing. Een vervolg kan dan natuurlijk niet uitblijven en daarom mogen we in 2022 aan de slag met A Plague Tale: Requiem.

Requiem zet het emotionele verhaal van Amicia en haar broertje Hugo voort. Samen moeten ze zien te overleven in een van de donkerste perioden van onze geschiedenis, zo rond de Honderdjarige Oorlog. Opgejaagd door de inquisitie en een nietsontziende rattenplagen moeten de twee hun sluip- en vechtskills gebruiken om te overleven. De omgevingen beloven dit keer wel wat minder grimmig te zijn: de game speelt zich af in meer zuidelijke regionen, waar we kleurrijke steden en idyllische stranden bezoeken. Die locaties komen goed uit de verf doordat A Plague Tale: Requiem een échte next-gen game is, en zich dus niet in hoeft te houden om ook te draaien op oudere hardware. De Switch-versie draait dan ook via de cloud, net zoals bij Innocence het geval is. 

A Plague Tale: Requiem
A Plague Tale: Requiem
A Plague Tale: Requiem

21. Somerville

Ontwikkelaar: Jumpship
Platforms: pc, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 2022

Somerville is de eerste game van ontwikkelaar Jumpship, maar dat betekent niet dat deze ontwikkelaar geen ervaring heeft. De studio is mede opgericht door Dino Patti, die zijn strepen verdiende met Limbo en Inside. Somerville vertoont dan ook de nodige gelijkenissen met die games, hoewel het spel zich niet beperkt tot 2D-actie en zich minder richt op platformen en puzzelen.

Somerville is meer een science fiction-avonturenspel. In de game is de Aarde verwoest door aliens. Een gezin van drie (en hun hond) probeert te midden van deze catastrofe veiligheid te vinden en moet daarvoor samenwerken met andere overlevenden. Dat klinkt als een eenvoudig concept, maar volgens de ontwikkelaar zelf ligt het allemaal nog wel wat ingewikkelder. Ze durven de game zelf in ieder geval niet in een hokje te plaatsen. Geheimzinnig hoor! We gaan komend jaar zien of Somerville wel of niet in een hokje past.

Somerville
Somerville

20. Pokémon Legends: Arceus

Ontwikkelaar: Game Freak
Platforms: Switch
Releasedatum: 28 januari 2022

Veel fans dromen al jaren van een driedimensionale Pokémon actie-RPG die hen compleet vrij laat. Met Pokémon Legends: Arceus lijkt die wens eindelijk in vervulling te gaan. De game speelt zich af in de Sinnoh-regio, ver voor de gebeurtenissen uit Pokémon Diamond en Pearl (of diens remakes, Brilliant Diamond en Shining Pearl, die recent verschenen voor de Switch). Hoewel Arceus géén openwereldgame is, lijkt het er toch op dat we Sinnoh redelijk vrij kunnen verkennen.

Opvallend is dat de speler dit keer direct aangevallen kan worden door wilde pokémon. Een confrontatie schakelt dan niet over naar het bekende turn-based gevechtssysteem, maar wordt real-time uitgevochten waarbij de speler zelf ook gewond kan raken. Uiteraard kun je terugvechten door zelf een pokémon in te zetten. Verder kun je op de rug van sommige pokémon rijden, varen of vliegen. Grafisch breekt Pokémon Legends: Arceus vooralsnog geen potten, maar het is hoe dan ook interessant om te zien hoe deze nieuwe richting voor de serie uitpakt. We hoeven gelukkig niet lang in spanning te zitten, want Pokémon Legends: Arceus verschijnt al in januari. 

Pokémon Legends: Arceus
Pokémon Legends: Arceus

19. Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp

Ontwikkelaar: WayForward Technologies
Platforms: Switch
Releasedatum: Lente 2022

De Wars-serie bestaat al sinds de NES, maar de meest bekende delen (in ieder geval hier in het Westen) zijn toch wel Advance Wars 1 en 2 voor de Game Boy Advance. Het is dan ook geen rare beslissing dat Nintendo uitgerekend die twee delen in een nieuw jasje steekt en uitbrengt op de Switch onder de naam Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp.

De klassiekers werden door WayForward Technologies helemaal opnieuw opgebouwd. Vooral de grafische stijl springt in het oog: de pixelige stijl van de GBA is ingeruild voor meer glimmende 3D-modellen. Dat oogt misschien iets minder charmant, maar wel zo modern. Buiten dat lijkt Re-Boot Camp weldegelijk erg trouw aan het bronmateriaal. Op de wereldkaart zie je de actie schuin van boven. Zodra het tot een confrontatie leidt, zie je beide legers van dichtbij in beeld terwijl ze hun veel te grote wapentuig op elkaar afvuren. Oorlog was nog nooit zo koddig. 

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp

18. DokeV

Ontwikkelaar: Pearl Abyss
Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S
Releasedatum: Onbekend

Met een

Watch on YouTube

onder begeleiding van een verschrikkelijk aanstekelijke oorwurm stal DokeV afgelopen Gamescom de show. Maar wat doe je nou eigenlijk in die game? DokeV is een nieuwe openwereldgame van het Koreaanse Pearl Abyss, bekend van de actie-mmorpgBlack Desert. De spelwereld wordt bevolkt door Dokebi, mythische wezens uit Koreaanse folklore die hun krachten ontlenen aan de dromen van mensen. Dat klinkt een beetje als een Koreaanse versie van Yo-kai Watch, met als belangrijk verschil dat Pearl Abyss alle registers opentrekt als het gaat om hoe je deze spelwereld kunt verkennen.

We zien spelers skaten, vliegen met een parasol, slingeren als een soort Spider-Man, maar ook voertuigen besturen als (kleine) auto’s en jetski’s. Daarnaast lijkt het aanpassen van je personage een enorm grote rol te spelen, want ieder kind in de trailer draagt weer een compleet nieuwe outfit. Vooralsnog durven we DokeV alleen maar samen te vatten als een koortsdroom van een kleuter die te veel suiker heeft gehad; precies goed voor de achttiende plek in onze Top 100!

DokeV

17. Splatoon 3

Ontwikkelaar: Nintendo EPD
Platforms: Switch
Releasedatum: 2022

Het is komend jaar weer tijd voor een nieuwe Splatoon. In deze multiplayershooter schiet je niet zozeer op elkaar, maar is het de bedoeling om zoveel mogelijk van het level in de kleuren van jouw team te verven.

Voor dit derde deel zijn er een aantal nieuwe wapens toegevoegd, waaronder een pijl-en-boog (maar dan met verf, uiteraard), een grijphaak en een soort kleine tank in de vorm van een krab. De singleplayercampagne neemt ons voor de afwisseling dit keer mee naar gebieden buiten de stad Inkopolis. Zo zien we in de trailers onder andere een woestijn en een besneeuwde raketbasis voorbijkomen. Wat dat betreft schreeuwt Splatoon 3 ‘vervolg volgens het boekje’: gewoon meer van hetzelfde, maar dan met een nieuw likje… verf. Is dat erg? Zolang de game weer opnieuw leuk is, denken wij van niet.   

Splatoon 3
Splatoon 3
Splatoon 3

16. Baldur’s Gate 3

Ontwikkelaar: Larian Studios
Platforms: pc
Releasedatum: 2022

Eigenlijk is Baldur’s Gate al ruim een jaar speelbaar, maar de game verkeert nog altijd in early access. Het Belgische Larian Studios werkt hard om ervoor te zorgen dat de rpg in 2022 dan eindelijk officieel uitkomt. Het is verstandig om te wachten op de officiële release, want een rpg als deze wil je toch het liefst in zijn volledige glorie ervaren.

Baldur’s Gate 3 is namelijk een echte Dungeons and Dragons-rpg, met Lovecraftiaanse horrorpraktijken, turn-based gevechten en een heleboel keuzes met onvoorzienbare gevolgen. Dit is geen game met een overduidelijke karmameter die je een ‘goede’ of ‘slechte’ kant opstuurt, maar vrijwel alleen maar grijze opties die onvoorspelbaar kunnen uitpakken. Juist daarom zien we het liefst een afgewerkt eindproduct, en dat zou komend jaar dan eindelijk het geval moeten zijn.

Baldur's Gate 3
Baldur's Gate 3

15. Replaced

Ontwikkelaar: Sad Cat Studios
Platforms: pc, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 2022

Retrofuturisme heeft een heleboel charme en Replaced weet die charme precies goed te gebruiken. In deze 2,5D-actieplatformer speel je als R.E.A.C.H, een kunstmatige intelligentie gevangen in een menselijk lichaam. De dystopische jaren 80-setting maakt de Blade Runner-vibe compleet.

Replaced teert echter niet alleen op de esthetische aantrekkingskracht van cyberpunk. Iets waar de ontwikkelaar extra aandacht aan besteed, is het vechtsysteem. Daarvoor heeft Sad Cat Studios zich vooral laten inspireren door de Batman Arkham-games. Vechtanimaties gaan bijzonder vloeiend in elkaar over om de speler in een bepaalde flow te brengen en er vooral heel filmachtig uit te zien. Dat is extra knap, omdat de game juist een retro pixelart-stijl heeft. Kortom: Replaced belooft een bijzondere mix van oud en nieuw, retro en modern te worden. 

Replaced

14. Kirby en de Vergeten Wereld

Ontwikkelaar: HAL Laboratory
Platforms: Switch
Releasedatum: Lente 2022

We waren ‘m bijna vergeten in onze Top 100, maar er staat weer een nieuwe Kirby-game op de rol! Kirby en de Vergeten Wereld (of, als je meer internationaal georiënteerd bent, Kirby and the Forgotten Land) is de naam van de nieuwe platformer met de blije roze kauwgombal in de hoofdrol. Dit keer geen 2D-platformer, maar een heus 3D-avontuur!

Kirby is dit keer in een nieuwe wereld beland waar de natuur allerlei bouwsels van een verloren civilisatie heeft overgenomen. We zien complete winkelcentra, bruggen en kantoren overwoekerd en verlaten. Of ja, verlaten? Uiteraard zijn er weer allerlei vijanden die Kirby kan opzuigen om zo hun krachten over te nemen. Wie had gedacht dat een post-apocalyptische wereld er zo vrolijk uit kon zien? 

Kirby and the Forgotten Land
Kirby and the Forgotten Land

13. Sports Story

Ontwikkelaar: Sidebar Games
Platforms: Switch
Releasedatum: 2022

Het probleem met sportgames is vaak dat ze gebonden zijn aan de regels van de bestaande sport. Sports Story lapt alle bestaande regels aan zijn laars. Eigenlijk is het niet eens een sportgame. Net als zijn voorganger Golf Story is dit een rpg waarin weliswaar ook wordt gesport, maar alleen tussen het verkennen van kerkers en uitvoeren van missies door.

Als er wel een bal rolt (of vliegt), mondt het al snel uit in een combinatie van golf, tennis, hockey, voetbal of honkbal. Nee, Sports Story neemt zichzelf absoluut niet serieus en dat is juist de charme van de game. Zie het als Golf Story op steroïden. Nu maar hopen dat deze steroïden niet op de lijst van verboden middelen staan…

Sports Story
Sports Story

12. Sifu

Ontwikkelaar: Sloclap
Platforms: pc, PS5, PS4
Releasedatum: 8 februari 2022

De releasedatum van Sifu werd onlangs iets naar voren gehaald om niet in het vaarwater van enkele grote releases te komen, zoals Horizon Forbidden West en Elden Ring. Een win-win situatie voor ons, want met een betere spreiding van de releases kunnen we voor elke game lekker de tijd nemen. Zo ook voor Sifu.

De game draait om een kung fu-leerling die uit is op wraak. Misschien niet de meest originele setting, maar dat maakt de game goed met het oogstrelende vechtsysteem. Aanvallen worden vloeiend en spectaculair aan elkaar gekoppeld, met als kers op de taart speciale finishing moves. Als de game je bekend voorkomt, dan komt dat omdat Sloclap eerder al Absolver ontwikkelde. Die game komt duidelijk uit hetzelfde straatje, met als belangrijk verschil dat Sifu geen multiplayer heeft. Dat is een bewuste keuze, omdat het team zich meer wilde richten op de gameplay en het zo belonend mogelijk maken van het vechtsysteem. 

Sifu
Sifu
Sifu

11. Mario + Rabbids Sparks of Hope

Ontwikkelaar: Ubisoft Milan
Platforms: Switch
Releasedatum: 2022

Nintendo is doorgaans erg beschermend als het gaat om hun intellectuele eigendommen. De eerste Mario + Rabbids sprong daarom in 2017 al erg in het oog. Maar die game bleek enorm succesvol en dan is een vervolg natuurlijk nooit ver weg. Daarom krijgen we volgend jaar Mario + Rabbids Sparks of Hope te spelen. Hierin bundelen Mario, Luigi en Peach wederom de krachten met hun schreeuwende, konijnachtige evenknieën.

Het sterrenensemble moet dit keer de titulaire Sparks (een soort Luma’s uit de Mario-games, maar dan met konijnenoren) redden. Daarvoor zullen ze kriskras door de Melkweg moeten reizen en vele eindbazen verslaan in tactische turn-based gevechten. Sparks of Hope pakt een aantal zaken heel anders aan dan zijn voorganger. Zo stapt de game af van het grid-systeem om te bewegen, zijn levels minder lineair, en zijn er ook real-time confrontaties. Mario + Rabbids Sparks of Hope belooft dus meer te worden dan een makkelijk vervolg en dat geeft ons genoeg hoop voor een elfde plek in de Top 100.

Mario + Rabbids Sparks of Hope
Mario + Rabbids Sparks of Hope
Mario + Rabbids Sparks of Hope

Zo zitten de nummers 25 tot en met 11 er ook weer op. Het lekkerste hebben we uiteraard voor het laatst bewaard: morgen presenteren we de nummers 10 tot en met 1. Dat wil je niet missen, dus tot morgen!

De Top 100 van 2022 is samengesteld door de gehele redactie van Gamer.nl. De artikelen zijn geschreven door Lars Cornelis, Tom Kerkhof, Erik Nusselder, Jacco Peek en Marcel Vroegrijk.

Ga door naar Deel 5: 10 t/m 1

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Baldurs Gate, wat een fantastisch spel zet Larian hier neer. Al 1x een hele playthrough gedaan in de Early Access en na elke grote patch toch f snel de nieuwe toevoegingen checken. Maar ik ga nu wachten tot de hele game uit is want constant opnieuw beginnen hou ik niet van en wil ook niet er al helemaal klaar mee zijn voordat ie uit is. Elke patch is weer een uitstekende toevoeging, ben heel benieuwd naar de release datum.

0

@Zut ik kijk echt enorm uit naar BG3, moet mezelf echt dwingen de game niet al te gaan spelen. Zoals in het stukje staat wil hier echt ervan genieten als het af is.

0
test

Stalker 2 lijkt me wel wat. De setting spreekt me aan. Helaas alleen voor de microsoft consoles. Verder ben ik benieuwd naar ghostwire, DokeV , advance wars en stiekem ook wel een beetje naar Kirby. Oh en ik heb nog nooit een Splatoongame gespeeld buiten een demo. Misschien.. heel misschien.

0
test

@Luigi1985 Kwam Stalker 2 niet later ook naar PS5, of is dat nog niet officieel? Ik heb Splatoon 1 toen op de WiiU gespeeld en de 1-player storymode uitgespeeld. Het is echt een super leuk platform/shooter met een super dope eind boss. :D Ik zou het een kans geven als ik jou was.

0
test

@Exalian-1 Officieel heeft STALKER 2 drie maanden exclusiviteit op Xbox, dus daarna kan-ie ook naar PS5 komen :)

0
test

@Exalian-1 Misschien doe ik dat ook wel een keer!

0
test

Day 1 beschikbaar op ook de pc!@Luigi1985

0
test

@Aquemini I know maar ik heb ook geen pc. Hopen dat ie toch nog naar de PS5 komt dan maar. Je kan niet alle consoles in huis hebben (theoretisch wel, maar dat krijg ik er niet niet door heen ;)).

0

Aanbevolen voor jou