De Top 100 van 2022: Deel 1: 100 t/m 71

De Top 100 van 2022: Deel 1: 100 t/m 71

Dit jaar is bijna ten einde. Dat betekent dat Gamer.nl traditiegetrouw alvast vooruitblikt op de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2022 tellen we af naar nummer 1, die op oudjaar wordt onthuld. Vandaag geven we het startschot met de nummers 100 tot en met 71.

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2022 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan. Je vindt daar ook een aantal spellen die de lijst niet hebben gehaald.

100. Homeworld 3

Ontwikkelaar: Blackbird Interactive
Platforms: pc
Releasedatum: Vierde kwartaal 2022

We beginnen onze vooruitblik op volgend jaar met een reis naar het verleden. Als de naam Homeworld je bekend voorkomt, dan had je waarschijnlijk een pc aan het eind van de jaren 90. De real-time strategy-game in de ruimte was een grote speler binnen het genre en kreeg veel lof voor de indrukwekkende graphics, gedetailleerde ruimteschepen en tactische gevechten, waarmee de bekende rts-gameplay naar 3D werd gebracht. Na een redelijk succesvolle remaster durft uitgever Gearbox het aan om deze slapende reus te wekken en een daadwerkelijke Homeworld 3 te maken. Met de ontwikkelaars van de oorspronkelijke games aan boord hopen we op een pareltje, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de game het rts-genre wederom zo op zijn kop kan zetten.

Homeworld 3
Homeworld 3
Homeworld 3

99. Windjammers 2

Ontwikkelaar: DotEmu
Platforms: pc, PS4, Xbox One, Switch
Releasedatum: 20 januari 2022

En dan nog een blast from the past, of in dit geval een frisbee: het langverwachte vervolg op Windjammers uit 1994 komt aan het begin van het jaar al uit. In de arcadeklassieker probeerden spelers een frisbee in elkaars doel te gooien. Dat klinkt simpeler dan het is: met allerlei speciale effecten en vaardigheden kon die plastic schijf op heel wat vreemde manieren in het rond vliegen. Ontwikkelaar DotEmu benaderde zelf de licentiehouders van Windjammers, omdat ze nou eenmaal een passie hebben voor het terugbrengen van cult-klassiekers. Met Streets of Rage 4 lukte dat met verve, dus hier hebben we ook wel oren naar.

Windjammers 2
Windjammers 2

98. Know By Heart

Ontwikkelaar: Ice-Pick Lodge
Platforms: pc, PS4, Switch, Xbox One
Releasedatum: 10 februari 2022

De makers van de veelgeprezen survival-rpg Pathologic gooien het roer om en komen met een artistiek ogende game over het verwerken van verlies. Het Russische Ice-Pick Lodge probeert een sentimentele sfeer neer te zetten, waarbij de gedachten en herinneringen van de hoofdpersoon worden vertolkt door gevoelige minigames. Na het vorige werk van deze studio durven we een plekje in de Top 100 wel aan, maar met de grote hoeveelheid emotionele indiegames blijven we toch een beetje terughoudend met een 98e plek.

Know By Heart
Know By Heart

97. Metal: Hellsinger

Ontwikkelaar: The Outsiders
Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 2022

Soms hoor je het concept van een game, en dan belandt hij gelijk op je verlanglijstje. Metal: Hellsinger hoeft eigenlijk niet eens meer een goede game te worden om toch op onze aandacht te kunnen rekenen. In deze shooter schiet je namelijk op de maat van metal-muziek, met een soundtrack vol bekende namen. Eerlijk gezegd ziet de gameplay er nou niet bepaald zo strak uit als een Doom, maar alleen al voor het idee verdient deze ontwikkelaar een pluim. En als de game straks toch tegenvalt, dan zetten we gewoon alleen de soundtrack aan. Ook prima!

Metal Hellsinger
Metal: Hellsinger

96. Nightingale

Ontwikkelaar: Inflexion Games
Platforms: pc
Releasedatum: 2022

Toch altijd fijn dat Geoff Keighley zijn Game Awards in december houdt, want dan krijgen we nog net op tijd allerlei verrassingen te zien die we in onze Top 100 mee kunnen nemen. Nightingale is zo’n project, met name om het talent dat achter de nieuwe ontwikkelaar Inflexion Games schuilgaat. De studio is namelijk opgericht door Aaryn Flynn, voorheen van Bioware, en hij ploetert met andere veteranen achter Mass Effect en Dragon Age aan Nightingale. Het wordt een soort survivalgame in een online, victoriaanse fantasywereld vol ontzagwekkende monsters en vreemde technologie. Uit de eerste trailer werd de gameplay ons nog niet helemaal duidelijk, maar we houden de game toch voorzichtig in de gaten.

Nightingale

95. Madison

Ontwikkelaar: Bloodious Games
Platforms: pc
Releasedatum: 7 januari 2022

Dat de speelbare horror-teaser P.T. nooit tot een game heeft geleid, blijft natuurlijk eeuwig zonde. Dan kun je bij de pakken neer gaan zitten, maar je kunt ook zelf een game gaan ontwikkelen die er een beetje op lijkt. Dat is precies de gedachtegang van Bloodious Games (door juridische problemen moest de naam Nosebleed Games worden aangepast), met de game Madison tot gevolg. De ontwikkelaar probeert om de allerengste psychologische horrorgame ooit te maken. Als het maar half zo intrigerend is als P.T., dan kunnen we iets bijzonders verwachten.

Madison
Madison

94. Voidtrain

Ontwikkelaar: Nearga
Platforms: pc
Releasedatum: 2022

Deze survivalgame in een open wereld van een Russische indiestudio valt vooral op door zijn bijzondere stijl, een combinatie tussen kleurrijk en onheilspellend. In Voidtrain ben je de baas over je eigen trein die je steeds verder upgradet, van een kleine locomotief tot een volledige stoomtrein. Tijdens je avonturen verzamel je materialen om aan boord van je trein verder te bouwen en te onderzoeken. In steeds weer nieuwe omgevingen strijd je tegen monsters, los je puzzels op en probeer je vooral te overleven. De game zit op het goede spoor, maar of het ook succesvol het eindstation weet te halen, blijft nog even de vraag.

Voidtrain
Voidtrain

93. Thymesia

Ontwikkelaar: OverBorder Studio
Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S
Releasedatum: 2022

Geef wrede bazen een koekje van eigen deeg. Dat lijkt de inzet te worden van het Souls-achtige Thymesia, de eerste game van het Taiwanese OverBorder Studio. De bazen hebben namelijk een beetje last van de pest, maar na je loodzware gevechten om ze te overwinnen, kun je die ziekte aan je wapen koppelen en vervolgens tegen je vijanden gebruiken. Een beetje luguber misschien, maar dit soort games staan natuurlijk niet bekend om hun vrolijke sfeer. De combat ziet er in trailers al heerlijk gewichtig uit, maar we moeten de game toch echt zelf onder de knoppen krijgen voordat we onze onvoorwaardelijke steun durven uit te spreken.

Thymesia

92. Babylon’s Fall

Ontwikkelaar: PlatinumGames
Platforms: pc, PS5, PS4
Releasedatum: 3 maart 2022

Uitgever Square Enix laat Babylon’s Fall al een tijdje zien bij verschillende presentaties, maar begin volgend jaar moet hij dan toch echt uitkomen. Eerlijk gezegd hebben die trailers ons nooit helemaal enthousiast weten te maken voor de game, omdat de achterliggende wereld en de personages ons vooralsnog niet hebben gegrepen. Een groepje nietszeggende helden beklimt de toren van Babylon, in je eentje of coöperatief met drie vrienden. Met de bekende focus op haarscherpe actie van PlatinumGames is het misschien helemaal niet erg dat de wereld ons nog niet zo aanspreekt: als de game lekker speelt, valt de rest natuurlijk te vergeven. 

Babylon’s Fall
Babylon’s Fall

91. Total War: Warhammer 3

Ontwikkelaar: Creative Assembly
Platforms: pc
Releasedatum: 17 februari 2022

Aankomende februari en maart zitten tjokvol nieuwe games, zoals je verderop in deze lijst ook nog wel zult merken. Tussen al die grote knallers wordt er ook nog eventjes een grote trilogie afgesloten met Total War: Warhammer 3, een van de bekendste titels in het gemixte genre van turn-based strategy en real-time tactics. Total War staat al jaren garant voor tactische grootsheid, en de samenwerking met Warhammer was in 2016 direct een schot in de roos. Met een nog grotere map in de angstaanjagende dimensie van de Realm of Chaos moet je je hoofd koel houden om al je troepen foutloos aan te sturen. 

Total War: Warhammer 3
Total War: Warhammer 3
Total War: Warhammer 3

90. Park Beyond

Ontwikkelaar: Limbic Entertainment
Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S
Releasedatum: 2022

Denk aan een pretparkbouwer, en stop er dan een hele hoop onmogelijke, zwaartekracht-overtredende en bizarre bouwsels in. ‘Impossification’ noemt Park Beyond dat, het onmogelijk (en waarschijnlijk illegaal) maken van bekende attracties uit de echte wereld. De nieuwe game van de ontwikkelaars achter Tropico 6 gaat er helemaal voor, met tiendubbele reuzenraden, een gigantische octopus die karretjes heen en weer slingert en een foodtruck waarin de koks een stuk kebab te lijf gaan met vlammenwerpers. Het klinkt allemaal best leuk en sprankelend, maar we hopen vooral dat dit niet te veel als een gimmick gaat aanvoelen. Naast alle leuke trucjes en achtbanen willen we natuurlijk ook nog een goede pretparksimulatie zien.

Park Beyond
Park Beyond

89. Sonic Frontiers

Ontwikkelaar: Sonic Team
Platforms: pc, PS5, PS4, Switch, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: Vierde kwartaal 2022

Wordt dit het Breath of the Wild-moment van Sonic the Hedgehog? Of wordt dit de zoveelste slechte tot middelmatige game die de geliefde platformheld moet doorstaan? Op de kwaliteit van Sonic-games is eigenlijk geen peil te trekken. Het slingert van abominabele misbaksels als Sonic Forces naar fantastische nostalgiefeestjes als Sonic Mania. Het nieuwe Frontiers komt van het team achter eerstgenoemde, dus we houden ons hart een beetje vast. Maar het idee van de supersnelle egel die een open wereld tot zijn beschikking heeft, stemt ons toch weer hoopvol. De eerste plaatjes tijdens de Game Awards zagen er prima uit, maar we kunnen niet wachten om de actie in volle glorie te mogen aanschouwen. Gotta go fast!

Sonic Frontiers

88. Diablo Immortal

Ontwikkelaar: Blizzard Entertainment
Platforms: Android, iOS
Releasedatum: 2022

Wat er ook gebeurt: Diablo Immortal gaat het moeilijk krijgen. De presentatie van de nieuwe Diablo-game verliep al niet vlekkeloos. Na een onthulling van de mobiele versie van de populaire actie-rpg op BlizzCon kreeg de ontwikkelaar boegeroep over zich heen, om zich vervolgens af te vragen: ‘Do you guys not have phones?’ Een ruimte vol hardcore gamers was misschien niet het beste podium om deze game voor het eerst te tonen. Sindsdien is het bij Activision Blizzard alleen maar tumultueuzer geworden. Met zoveel verhalen over wanpraktijken en misbruik op de werkvloer is het moeilijk om enthousiasme op te brengen voor een nieuw product. Maar toch, het blijft Diablo, de allerbeste game uit zijn genre. Als het op de een of andere manier lukt om die ervaring intact naar telefoons te brengen, dan kan Blizzard in ieder geval op gamegebied het tij keren na een serie teleurstellingen.

Diablo Immortal
Diablo Immortal

87. The King of Fighters 15

Ontwikkelaar: SNK
Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S
Releasedatum: 17 februari 2022

Een vijftiende deel, daar kunnen niet veel gameseries over opscheppen. The King of Fighters is het gelukt, en met verve. Na positieve feedback van fans op het vorige deel uit 2016, besloot SNK om de serie door te zetten. Voor dit vijftiende deel ligt de nadruk vooral op de graphics, want de ontwikkelaars vonden de vorige game eigenlijk te lelijk voor zijn tijd. Nummer 15 is daarom de eerste aflevering die in de Unreal Engine 4 wordt gemaakt. De razendsnelle fighter moet het meest ambitieuze deel uit de serie worden, en met zo’n lange geschiedenis is dat nogal een belofte.

The King of Fighters 15
The King of Fighters 15
The King of Fighters 15

86. We Were Here Forever

Ontwikkelaar: Total Mayhem Games
Platforms: pc, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: Tweede kwartaal 2022

We Were Here Forever van het Rotterdamse Total Mayhem Games zorgt voor een beetje Neerlands trots in onze lijst. Het team timmert al jaren aan de weg met hun bijzondere We Were Here-serie, waarin twee spelers samen allerlei puzzels moeten oplossen. Het is een coöperatief avontuur dat je met zijn tweeën moet beleven: singleplayer is er niet bij. Communicatie is daarbij zeer belangrijk, want de twee avonturiers hebben alleen contact met elkaar via hun walkietalkies. Je moet elkaar dus constant vertellen wat je ziet en zo samen door de puzzels komen en zien te ontsnappen. In dit vierde deel zit je namelijk vast in een oude citadel, waar de oorspronkelijke bewoners het op je gemunt hebben.

We Were Here Forever
We Were Here Forever

85. Blazing Strike

Ontwikkelaar: RareBreed Makes Games
Platforms: pc, PS5, PS4, Switch
Releasedatum: 2022

Soms krijg je iets onder ogen waarvan je gewoon niet kan geloven dat het niet al bestaat. Blazing Strike ziet er precies uit alsof het in de jaren 90 is uitgekomen, althans: het ziet eruit zoals een fighter uit de jaren 90 er in ons hoofd uitzag. Eigenlijk is dit natuurlijk veel en veel mooier, want die pixel-graphics en animaties zien er spectaculair uit. Extra knap dus dat dit het project is van solo-ontwikkelaar Mark Chung, die al sinds 2015 aan de game sleutelt. Een Kickstarter voor de game mislukte, maar met uitgever Aksys in de arm moet Blazing Strike komend jaar toch echt het levenslicht zien.

Blazing Strike
Blazing Strike

84. Lost Ark

Ontwikkelaar: Smilegate RPG
Platforms: pc
Releasedatum: 11 februari 2022

Op plek 84 vinden we een vreemde eend in de bijt. Het komt niet zo vaak voor dat we een game in deze Top 100 opnemen die eigenlijk al een paar jaar uit is. Toch is dat het geval bij Lost Ark, een actie-rpg en mmo die in 2019 al in Zuid-Korea lanceerde, maar komend jaar bij ons wordt uitgebracht. Als je straks instapt bij deze gratis te spelen game, word je dus al omgeven door miljoenen andere spelers. Misschien zie je dat als een achterstand, maar de game wordt dus op zeker goed ondersteund en zal al veel content hebben. Al hack-and-slashend verken je als een volleerde Diablo-kloon de online wereld van Arkesia. Als de game een beetje goed wordt overgezet, zou het zomaar een stukje van die Diablo-taart mee kunnen pikken. Het is niet voor niets al zo populair in andere delen van de wereld.

LostArk
LostArk

83. Beacon Pines

Ontwikkelaar: Hiding Spot
Platforms: pc, Switch
Releasedatum: 2022

We hebben allemaal wel een boek dat we als kind lazen en dat ons nooit meer heeft losgelaten (The NeverEnding Story-fans, laat je horen!). Indiegame Beacon Pines wil graag dat boek zijn, maar dan in gamevorm. In dit bijzonder ogende spel ben jij zowel de hoofdpersoon van het verhaal, als de lezer van het sprookjesboek dat haar verhaal vertelt. Beacon Pines is de naam van het dorpje in dit magische boek, wiens verhaal nog niet af is en jij als lezer mede kunt bepalen. In het dorp is iets vreemds aan de hand, maar Luka en haar dierenvriendjes zijn blijkbaar de enigen die het opmerken. Naast de unieke opzet springen ook de handgetekende animaties in het oog. Hopelijk krijgt dit boek een mooi einde.

Beacon Pines
Beacon Pines

82. Shadow Warrior 3

Ontwikkelaar: Flying Wild Hog
Platforms: pc, PS4, Xbox One
Releasedatum: 2022

Als je weet dat de achternaam van hoofdpersoon Lo Wang wordt gebruikt voor menig penis-grapje, dan weet je eigenlijk alles over Shadow Warrior. Maar voor wie het is vergeten: de oorspronkelijke Shadow Warrior was een van de grote Build-engine games, naast Duke Nukem 3D en Blood, en verscheen in 1997. Als de mindere van deze drie goden bleef het slechts bij één deel, maar in 2013 kreeg de cultgame een reboot. Op de afsluiter van de trilogie rond deze first-person shooter moesten we alsnog zes jaar wachten, maar komend jaar komt de over-de-top-actie weer op je scherm voorbij. Lo Wang en zijn sidekick moeten het opnemen tegen een mythische draak, die ze al dan niet per ongeluk zelf hebben ontketend. Het vorige deel kreeg wat middelmatige recensies, maar als Flying Wild Hog dit goed oppakt, kan het een verdiende climax van de trilogie opleveren.

Shadow Warrior 3
Shadow Warrior 3
Shadow Warrior 3

81. Turbo Overkill

Ontwikkelaar: Trigger Happy Interactive
Platforms: pc, PS5, PS4, Switch, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: 2022

Ben je al bekend met de term ‘boomer-shooter’? Het is tegenwoordig grappig en meme-hilarisch om alles wat oud is ‘boomer’ te noemen, zelfs als de daadwerkelijke boomers over het algemeen te oud zijn voor de ultrasnelle shooters waar deze term naar verwijst. Vroeger werden ze Doom-kloons genoemd, maar er zijn inmiddels zoveel van dit soort games uitgekomen en Doom is al zo lang geleden, dat die term niet meer volstaat. Hoe dan ook brengt Turbo Overkill de boomer-shooter (zucht) hopelijk naar een nieuw hoogtepunt. De actie van deze first-person shooter ziet er razendsnel en bevredigend uit, met graphics die je terugbrengen naar je jeugd (als je een mede-‘boomer’ bent). Als je een gameplayfilmpje kijkt, lijkt het wel alsof ‘ie dubbel zo snel wordt afgespeeld. Maar nee: Turbo Overkill is écht zo snel. Hopelijk komt hij dan ook snel uit.

Turbo Overkill
Turbo Overkill

80. Dune: Spice Wars

Ontwikkelaar: Shiro Games
Platforms: pc
Releasedatum: 2022

En over oude games gesproken: Dune is terug! Dune 2 legde ooit de blauwdruk voor het realtime strategy-genre, en met de populariteit van de nieuwe film is dit het perfecte moment voor een comeback. In de RTS/4X-game moet je je militaire krachten inzetten om Arrakis te beheersen als een van de bekende facties uit de scifi-wereld. Je kunt overigens ook proberen om tot gouverneur gekozen te worden door allerlei politieke machtspelletjes te spelen. Maar je moet natuurlijk ook je grondstoffen in de gaten houden, want die spice oogst zichzelf niet! De grote vraag die we hebben, is of de game ook echt volgend jaar uitkomt. Een early access-release staat al wel op de planning voor 2022, maar het uiteindelijke product moeten we mogelijk langer op wachten.

Dune: Spice Wars

79. Choo Choo Charles

Ontwikkelaar: Two Star Games
Platforms: pc
Releasedatum: Eerste kwartaal 2022

Met een kleine twist wordt iets dat je in je kinderjaren fantastisch vond, plotseling je engste nachtmerrie. Denk aan een clown met een boze blik in zijn ogen, of een pop die rond begint te lopen. Zet Choo Choo Charles ook maar op die lijst, want het Thomas the Tank Engine-achtige gruwelwezen dat je hier achtervolgt, is angstaanjagend. De game wordt gemaakt door een jonge solo-ontwikkelaar, die plotseling viral ging met zijn trailer. In het spel moet je overleven in een open wereld waarin je om de zoveel tijd plotseling wordt opgejaagd door een horrortrein. Aanvankelijk kun je alleen maar ontwijken en wegrennen, maar het is de bedoeling dat je je eigen trein dusdanig upgradet, dat je Charles uiteindelijk kunt overwinnen. Daarna durf je nooit meer in een trein te stappen.

Choo Choo Charles
Choo Choo Charles

78. Dragon Ball: The Breakers

Ontwikkelaar: Dimps
Platforms: pc, PS4, Switch, Xbox One
Releasedatum: 2022

In de meeste Dragon Ball-games (en dat zijn er nogal wat) speel je als een van de grote, sterke helden, maar The Breakers zet die formule eens lekker op zijn kop. Want hoe ziet het eruit als jij als zwakke sterveling plotseling terechtkomt in een aanval van zo’n gigantische eindbaas? In dit asymmetrische multiplayerspel moeten zeven spelers zien te ontsnappen aan een gigantische Raider, een van de klassieke Dragon Ball-vijanden als Cell of Frieza. Je verzamelt power-ups en probeert samen te ontkomen aan de allesverwoestende aanvallen van die schurk. Eén speler stapt in de schoenen van die slechterik, om de rest van de spelers het leven zuur te maken. Eerdere games met een soortgelijke opzet waren nou niet bepaald knallers, zoals Evolve en Predator: Hunting Grounds, dus we hopen dat The Breakers dit kan doorbreken.

Dragon Ball: The Breakers
Dragon Ball: The Breakers

77. Avatar: Frontiers of Pandora

Ontwikkelaar: Massive Entertainment
Platforms: pc, PS5, Xbox Series X/S
Releasedatum: 2022

Een next-gen game die de prachtige maar gevaarlijke wereld van Pandora tot leven brengt? Gemaakt door de studio achter The Division 2? Oké, dat klinkt eigenlijk best goed. Toch durft de redactie van Gamer.nl nog niet al te enthousiast te zijn, getuige de 77e plek in onze Top 100. Misschien zijn we de filmgame uit 2009 nog niet vergeten, die niet zo’n beste indruk heeft achtergelaten. Wellicht vrezen we voor de zoveelste openwereldgame in Ubisofts portfolio. Of misschien zijn we een beetje Avatar-moe, nog voordat de nieuwe films van James Cameron zijn uitgekomen. De eerste film was natuurlijk een geweldige showcase voor nieuwe 3d-technologie, maar nou niet met zo'n meeslepend verhaal dat we ruim tien jaar later nog vier films willen zien. Daarom zetten we voorzichtig in met deze game. We worden liever positief verrast, dan toch weer teleurgesteld.

Avatar: Frontiers of Pandora

76. Little Kitty, Big City

Ontwikkelaar: Double Dagger Studio
Platforms: pc
Releasedatum: 2022

Een bijzonder kattige Top 100 dit jaar, want dit is zeker niet de laatste poezengame in onze lijst. In Little Kitty, Big City ben je een kat in de grote stad en doe je vooral rare kattendingen, zoals klimmen, krabben en springen. Oké, er is ook een doel, want de verdwaalde kat moet zijn weg naar huis vinden. Maar als we de trailer mogen geloven, ben je toch vooral chaos aan het veroorzaken, zoals katten nou eenmaal goed kunnen. Duik in een vuilnisbak, spring in dozen en ga er met een verse vis tussen je tanden vandoor. Je huis vinden, dat kan ook nog wel nadat je een kat-astrofe hebt veroorzaakt.

Little Kitty, Big City
Little Kitty, Big City

75. Gord

Ontwikkelaar: Covenant.dev
Platforms: pc
Releasedatum: 2022

Covenant.dev is een nieuwe Poolse gamestudio opgericht door Stan Just, voorheen een producent bij CD Projekt Red. Een goede achtergrond dus om een duistere fantasy-game te maken, en dat is ook precies wat deze studio met zijn eerste game gaat doen. In Gord moet je voorzichtig een nederzetting opbouwen in een soort survival-citybuilder, waarbij je er vooral voor moet zorgen dat je inwoners veilig blijven. De andere helft van Gord is namelijk een actiegame waarin je de enge monsters afmaakt die het op jouw prille beschaving hebben voorzien. Een ambitieuze combinatie, maar wel eentje die bijzonder goed kan werken. De eerste trailers zien er in ieder geval veelbelovend en lekker duister uit.

Gord
Gord

74. Nobody Saves the World

Ontwikkelaar: Drinkbox Studios
Platforms: pc, Xbox Series X/S, Xbox One
Releasedatum: Begin 2022

Van de Canadese ontwikkelaar Drinkbox Studios kun je altijd iets creatiefs verwachten. Kijk maar naar games als Guacamelee! en Severed, kleurrijke games met een bijzondere invalshoek binnen hun genre. Ook in Nobody Saves the World wordt het hele kleurenpalet weer van stal gehaald. Dit keer speel je met Nobody, een nietszeggende en volledig blanco hoofdpersoon. Al gauw vind je een magische staf, waarmee je allerlei verschillende vormen aan kunt nemen om puzzels op te lossen en kerkers te doorlopen. Word bijvoorbeeld een muis om je tanden in vijanden te zetten, een goochelaar met magische trucjes of een krachtige bodybuilder. Je kunt je vaardigheden zelfs combineren om bijvoorbeeld in een schildpad met een pijl en boog te transformeren. Waarom? Omdat het kan! Is dat niet reden genoeg?

Nobody Saves the World

73. Salt and Sacrifice

Ontwikkelaar: Ska Studios
Platforms: pc, PS5, PS4
Releasedatum: 2022

Het door soulslikes geïnspireerde Salt and Sanctuary gooide in 2016 al hoge ogen met zijn tweedimensionale mix tussen Dark Souls en Castlevania. De game kon zich kwalitatief moeiteloos staande houden tussen die twee inspiratiebronnen. Een vervolg staat dan ook hoog op menig verlanglijstje, en komend jaar kunnen we eindelijk weer aan de slag met de snelle, onvergeeflijke en wrede 2D-combat. Het moet de meest ambitieuze game van Ska Studios tot nu toe worden, met nog meer wapens, voorwerpen en moves, maar ook een grotere spelwereld vol geheimen en dingen die jou dood willen maken. 

Salt and Sacrifice

72. Goodbye Volcano High

Ontwikkelaar: KO_OP
Platforms: pc, PS5, PS4
Releasedatum: 2022

Goodbye Volcano High is een verhalend avontuur over liefde, verandering en het einde van een tijdperk, aldus de Steam-omschrijving. Oké, klinkt als elke andere game over de middelbare school. Maar wacht! Deze scholieren zijn dinosaurussen, en over niet al te lange tijd worden ze uitgeroeid door een meteoriet. Durf je nu je tijd er bijna op zit je ware gevoelens uit te spreken tegen iemand waar je verliefd op bent? Met wie breng jij je kostbare tijd door? En lukt het om het beste liedje ooit te schrijven? Goodbye Volcano High belooft veel dinodrama, een uitstekende indie-soundtrack en emotionele keuzes.

Goodbye Volcano High
Goodbye Volcano High

71. Sea of Stars

Ontwikkelaar: Sabotage Studio
Platforms: pc, Switch
Releasedatum: Eind 2022

Met The Messenger had het Canadese Sabotage Studio in 2018 direct goud in handen, dus het is logisch dat we de volgende game van deze ontwikkelaar nauwlettend in de gaten houden. Sabotage richt zich erop om hun eigen draai te geven aan games en genres die hen aan het hart liggen. Na hun versie van een actie-platformgame, gaan ze in Sea of Stars aan de slag met een turn-based rpg die zijn inspiratie haalt uit de klassiekers, maar het naar de moderne tijd brengt. De pixel-graphics zien er sprookjesachtig mooi uit en de gevechten zijn dan wel beurtelings, maar lijken een stuk actievoller omdat er geen random encounters zijn en je de strijd niet in een apart scherm uitvecht, maar gewoon in de wereld zelf. Er zit dus geen onderbreking tussen het verkennen en de actie, wat het genre een stuk soepeler zou kunnen maken.

Sea of Stars
Sea of Stars
Sea of Stars

En zo zijn we opeens al door de onderste dertig games van de Top 100 van 2022 heengevlogen! Gelukkig hebben we nog vier afleveringen en zeventig games te gaan de komende dagen. We zien je morgen weer, dan behandelen we de nummers 70 tot en met 41!

De Top 100 van 2022 is samengesteld door de gehele redactie van Gamer.nl. De artikelen zijn geschreven door Lars Cornelis, Tom Kerkhof, Erik Nusselder, Jacco Peek en Marcel Vroegrijk.

Ga door naar Deel 2: 70 t/m 41

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@coola Tof dat je op deze manier de games die je interesse hebben uitlicht, Coola! Ga je dit elke aflevering doen?

0
test

Deze gebruiker is verwijderd

0

@coola die Avatar game heb ik dus mijn twijfels over, de beelden zagen er fantastisch uit die engine poept echt mooie beelden uit. Het komt komt vooral door de ie eerste film waar ik echt niks aan vond. Mooie beelden maar simpel verhaal. Dat zegt eigenlijk te weinig over de game dus wie weet kan het nog wat worden.

0
test

Een Avatar game van Ubisof... ...oh dear. Ik weet dat de Nerd net heeft afgerekend met LJN maar hij hoeft niet meteen een nieuwe nemesis erbij.

0

Aanbevolen voor jou