Voormalige PlayStation-topman noemt exclusieve games een 'achilleshiel'

Voormalige PlayStation-topman noemt exclusieve games een 'achilleshiel'

'Een ander platform is een manier om meer mensen te bereiken'

Shawn Layden, de voormalige baas van Sony Interactive Entertainment America, heeft games die exclusief op één platform uitkomen de "achilleshiel" van moderne game-ontwikkeling genoemd.

Dat deed hij in een interview met VentureBeat. "Wanneer de kosten van een game hoger liggen dan 200 miljoen dollar, is exclusiviteit je achilleshiel. Het verkleint de markt die je aan kunt spreken, zeker wanneer je aan een live-service- of free-to-play-game werkt. Een ander platform is een manier om de trechter te openen, om meer mensen te bereiken."

Layden adviseert tegenwoordig een grote verscheidenheid aan techbedrijven. Hij geeft daarbij in het interview aan dat consolemakers de veranderingen in consumentengedrag moeten overwegen, en dat dit wel eens verandering kan brengen in het succes van exclusieve games. Hij haalt Helldivers 2 aan als een recent voorbeeld - een live-service-shooter van PlayStation die tegelijk op pc is uitgekomen en daarmee veel succes heeft geboekt.

Het komt er volgens Layden op neer dat de doelgroep qua consolegamers niet groeit. "Als je terugblikt zie je dat het totaal aantal verkochte consoles (per generatie) nooit over de 250 miljoen gaat. Er wordt wel meer verdiend, maar het gaat om meer geld van dezelfde mensen."

In een ander interview - ditmaal met What's Up PlayStation - nuanceerde Layden zijn mening een beetje: "Exclusiviteit blijft altijd belangrijk, omdat het de features van je platform uitlicht. Het toont wat je op technisch gebied kan doen wat nergens anders mogelijk is. Maar wanneer je platform gevestigd is en mensen begrijpen wat hun opties zijn, denk ik dat de noodzaak van exclusiviteit minder wordt."

Playstation 5

Playstation 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Exclusives blijven altijd belangrijk en is een vorm om mensen naar je platform te trekken. Het maakt je platform uniek door wat je te bieden hebt. Dat Xbox de handdoek in de ring heeft gegooid wilt niet zeggen dat ze allemaal maar ook Xbox moeten volgen (liever niet zelfs). Als Xbox het beter deed, goed zou verkopen en een grotere userbase had, dan zouden ze dit ook allemaal niet doen (games releasen op andere platformen buiten Minecraft).

-5

XBox wordt niet genoemd in het artikel. Maar waar het hart vol van is...

3
test

hij heeft gewoon gelijk hoor. wilde hetzelfde gaan typen. Maar het is alleen maar mooier voor Nintendo dat ze minder exclusives doen

-1

@JK ik zeg nergens dat ie ongelijk heeft volgens mij. Ik constateer alleen dat ie graag veel praat over XBox terwijl het artikel daar helemaal niet overgaat. Volgens mij heb ik daar ook geen ongelijk in, moet je dat dan ook niet even benoemen?

4

Het artikel gaat net zo goed niet over PlayStation maar exclusives in het algemeen. En al deze podcasts van afgelopen tijd hebben wel degelijk te maken met het feit dat Microsoft een hele andere richting is opgegaan, en dat nu de ogen zijn gericht op voor PS wat zij doen met hun games. De mensen die hier op gamer.nl constant triggerend een aanval krijgen over iemand die het woord Xbox typt moeten echt zichzelf eens gaan nakijken. Echt ongelofelijk hier. Ik zie niemand van de PS fans een aanval krijgen als iemand het woord “PlayStation typt”.

-5

Die enige die hier steeds een aanval door krijgt ben jij aangezien het jij overduidelijk bent die er steeds op terugkomt. Blijkbaar doet het je veel. Moet die PlayStation pyjama niet een keer in de was trouwens?

[Reactie gewijzigd door op 11 maart 2024 - 11:47]

3

Ben jij dat weer Mooiman en je hebt er schijnbaar nog een vriend of vriendin (zie onder) erbij gehaald? Mochten jullie beide een uurtje internetten vandaag? Aan jouw reacties te zien, maak jij je namelijk druk wat een ander hier zegt en niet andersom. Maar projecteer het vooral op mij idd

[Reactie gewijzigd door Eeeries op 11 maart 2024 - 11:35]

-5

Ok, jij wil het over projectie hebben? Zeker gezien je uitspraak over die aanvallen is dat heel erg grappig.

1
test

Waar heeft xbox de handdoek in de ring gegooid? Leef je wel op de zelfde planeet als ons ? Hoezo omdat xbox 5 oude games ergens anders ook verkoopt ? Hou toch op met dat fanboy gedrag. Je bent gewoon jaloers dat Microsoft slim zaken doet, en playstation deze generatie iedere exclusives wat het ook maar heeft , multiplatform gemaakt heeft, buiten het feit dat playstation 10 miljard aan aandelen verdampt is, een aanklaagt heeft lopen van 10 miljard , minder eenheden verkocht worden , steeds meer klant ONRVRIENDELIJKER word , playstation heeft nu wat xbox in 2013 heeft , een faal generatie. Maar dat zal een Pony niet durven toe te geven, want als je echt naar de besluiten van het bedrijf kijkt naaien ze hun eigen consument al jaren. Dus nee je hebt het fundamenteel fout in ieder opzicht. Oh ja om nog maar te zwijgen hoeveel studios al gesloten zijn , maar hey "for the Players' he

[Reactie gewijzigd door Psypher045 op 11 maart 2024 - 12:10]

1

Gezien je nauwelijks normaal kan reageren ga ik er ook verder niet op in. Maar misschien had je niet door dat er gewoon meer games van MS naar PS komen en dat zij in feiten de handdoek in de ring hebben gegooid en de focus alleen Xbox niet meer aan de orde is. Ze gaan langzaam gewoon naar een third party developer. Voor de rest is je gebrabbel niet relevant, maar meer een frustratie.

-6
test

ZIjn allemaal gedocumenteerde feiten wat ik hier vertel ten opzichte van jou idiote fanboyerie , volgens mij ben je toch echt high van je eigen ego. Ik zal je even wakker schudden. Microsoft verkoopt al ruim 10 jaar op meedere platformen, net zoals playstation , ze zijn beide al jaren multiplatform, MLB the show is een goed voorbeeld en zo zijn er nog wel een paar. Microsoft heeft nog altijd exclusives binnen hun eigen eco systeem , playstation al vanaf 2020 niet meer, word alles al op pc gedumpt, zelfs death stranding kan ik via gamepass spelen. Ik kan je verzekeren dat helldivers 2 binnen nu en 2 jaar ook op xbox te vinden is. Dus nee , je hebt het echt gigantisch fout gecombineerd met dat je geen verstand hebt van de huidige gameindustrie , dus snuif nog meer copium en blijf strijden over je dom stukje plastic , kun je meteen zien waar je intelligentie ligt , want niemand neemt je hier serieus. Veel plezier met Foamstars <3

[Reactie gewijzigd door Psypher045 op 11 maart 2024 - 12:08]

1

Eèèèn hier gaan we weer… 🥸

0
test

Vanaf deze generatie, als je een Nintendo en een pc in huis hebt , heb je alle consoles in huis in principe .

0

En over een aantal jaar heb je alleen een scherm, een controller en een abo nodig en verder niks meer.

0
test

Precies we gaan naar een licentie bases industrie , vroeger was je console je acces tot games , tegenwoordig ziin je games de acces tot een platform . Alle AI implementaties en de infrastructuur daarvoor zijn al in plaats gecombineerd met een hyper change in de huidige gameindustrie , console markt groeit niet meer , dus moet je zorgen dat je software overal beschikbaar is waar het draaiende is. Het is een verandering wat je wel of niet leuk kan vinden, maar iets wat totaal onvermijdbaar is , en hoe eerder je de koffie ruikt hoe beter het voor je is . Period

0

Exact dit en dan hebben een aantal mensen hierboven het over bepaalde dingen niet in willen zien. De man uit het artikel benoemt het zelf ook al, met het maken van exclusieve games met hele grote budgetten loop je een risico omdat je markt heel klein is, één specifiek platform, en als die markt al een tijdje niet meer groeit is dat zeker gevaarlijk als dat je enige strategie is. Sony heeft zelf ook al gemerkt dat het aantal verkochte consoles stagneert en is studio's aan het sluiten en voor XBox is dat al een tijdje duidelijk natuurlijk en moet al een tijdje anticiperen. Ze zijn dus nu al investeringen aan het doen om te anticiperen op een veranderende markt. Sony classificeerde game pass eerst als iets wat ze nooit zouden doen, maar ondertussen zien zij ook in dat ze mee moeten. Services klaar hebben wanneer de hardware echt verdwijnt (Game pass en xcloud) en games op meerdere platforms uitbrengen (zie deals met alle andere streaming services).

1
test

Precies. Net zoals we platformen hebben om series en films te kijken, gaan we dat via gaming ook zo krijgen. Misschien niet precies hetzelfde ivm krachtiger hardware, lag etc, maar ik denk dat het apparaat waarop je je games speelt straks niet meer van belang is. Kwestie van tijd.

0

Een ps5 ontbreekt nog in je collectie. Genoeg games die pas over een aantal jaar op de pc uitkomen.

-4
test

Als je day one die games wilt spelen wel ja. Het gaat ook steeds sneller, horizon forbidden west komt al over anderhalve week, incl Burning shores, die nog geen jaar geleden uitkwam op PS5. Ik heb 2 jaar geleden nog getwijfeld, PS5 of PC upgraden. Ik ben blij dat ik het laatste heb gedaan. Geen Xbox nodig (PC game pass) en alle andere games komen vanzelf.

0
test

Aabsoluut ontbreekt de ps5 niet in mijn collectie persoonlijk. Ik speel ook meer multiplayers dan single players(al Hoewel ik dol ben op single player games) persoonlijk heb ik ook een hekel aan walking simulators, baby sit simulators , en games met Quick time events , laat nou nu net een groot percentage PS "Exclusives" allemaal Walking Simulator, Baby-Sit Simulators of Quick Time Event games zijn. Het ziet er allemaal mooier uit maar gameplay technisch vind ik persoonlijk het inferieur vergeleken met aanbod wat Playstation vroeger had. Evenals walg ik van games en productie studios ,die D.E.I en E.S.G als hun bedrijfs filosofie hebben. Iets wat helaas bijna niet meer aan te ontkomen valt (iets wat ook pc , Nintendo en xbox ook treft). Het enige waarom ik een playstation zou kopen is voor Hideo Kojima games , of een Siphon filter of Socom game. Dus Nee ik zelf mis niks aan mijn collectie momenteel. En wens ook alleen maar veel speel plezier aan de mensen die het wel helemaal prima vinden. Ondanks andere heb ik geen intentie om iemand zijn speelplezier af te kraken of zijn stukje plastic aan te vallen , daar waar anderen hun missie van maken. Maar mensen zijn wel sinds 1 generatie hardnekkig gepolariseerd en gebrainwashed door miljarden concernen die niet het beste voor hun consumenten voor hebben , en die desbetreffende consumenten ziin nog te dom om in te zien hoe hard ze in gaatje gepakt worden.

1

"Ondanks andere heb ik geen intentie om iemand zijn speelplezier af te kraken of zijn stukje plastic aan te vallen , daar waar anderen hun missie van maken." Even kijken naar al zijn agressieve boekwerken van vandaag onder verschillende topics. Ok.

0

@Zut Volgens mij spreekt hij zichzelf daarin alleen al tegen. Maargoed laat ze lekker beide vooral doorgaan met agressief doen. Het feit dat ze zo agressief doen omdat iemand iets zegt over een bepaald platform, geeft mij toch aan wie hier een platformpje wilt verdedigen. @PSY. Grappig hoe jullie mij beschuldigen van “platform verdedigen”, terwijl je al in 2 topics zelf een platform compleet zit af te kraken met onzin. Denk je überhaupt wel na voordat je iets typt XD?

[Reactie gewijzigd door Eeeries op 11 maart 2024 - 15:27]

-3

Wat heeft die ‘over een aantal jaar’ ermee te maken? Er zijn genoeg gamers die niet alles dag 1 hoeven te spelen of die een grote backlog hebben (ik, bv…). Ook denk ik dat PS games over niet al te lange tijd ook gewoon day & date uit gaan komen op de PC. Er zijn steeds meer hints die daarop wijzen. Ik ben nu bezig met het upgraden van m’n PC en geef al die PS games een warm welkom!

0

Aanbevolen voor jou