PlayStation-studio Firesprite zou kampen met ontevreden werknemers

PlayStation-studio Firesprite zou kampen met ontevreden werknemers

Een 'alarmerend' aantal werknemers zou zijn vertrokken

De in 2021 door Sony overgenomen Horizon Call of the Mountain-ontwikkelaar Firesprite zou geplaagd worden door vertrekkende werknemers en beticht worden van het hebben van een giftige werkcultuur.

Dat claimt Eurogamer te hebben vernomen. De in Liverpool gesitueerde studio zou veel van zijn werknemers hebben gevraagd tijdens de ontwikkeling van de Horizon-game, waardoor er onvrede ontstond binnen de studio. Daarbij zou er veel druk zijn - onder andere van Horizon-bedenker Guerrilla Games - om er een goed spel van te maken. Dit zou een zogeheten 'crunchperiode' hebben gecreëerd waarbij werknemers erg lange tijden moesten maken. Andere projecten die in ontwikkeling waren zouden daar ook onder hebben geleden.

Firesprite werd opgericht na de sluiting van Sony's Studio Liverpool. Het bedrijf ontwikkelde voor Horizon Call of the Mountain games als The Playroom en LittleBigPlanet-spin-off Run Sackboy Run. De banden tussen Firesprite en Sony waren dan ook goed en de overname werd in eerste instantie positief ontvangen.

Eerder deze week werd aangekondigd dat er ongeveer negenhonderd werknemers bij Sony Interactive Entertainment worden ontslagen. Het is onbekend hoeveel werknemers van Firesprite onder die ontslagen vallen, maar volgens geruchten werkte de studio aan een Twisted Metal-game met live-service-elementen die nu is geannuleerd.

Nog voordat de ontslagronde werd aangekondigd zou er echter al een "alarmerend" aantal werknemers uit eigen keuze zijn vertrokken bij Firesprite. Anonieme bronnen melden aan Eurogamer dat de studio na de overname door Sony enorm is veranderd, al claimen sommigen dat er wel aanpassingen nodig waren. Alle oorspronkelijke oprichters van de studio, op één na, zouden de biezen hebben gepakt. "Het enige wat Firesprite nog een goede werkplek maakte, is met hen vertrokken."

Twee ervaren werknemers van Sony's ondersteunende studio XDev zouden zich bij Firesprite hebben gevoegd om te helpen met het leiden van de studio, maar beide personen zouden beschuldigd zijn van discriminatie op het gebied van geslacht en leeftijd. Sony zou een intern onderzoek hebben gestart, maar daar zou uit zijn voortgekomen dat de claims onder een "misverstand" vallen. Ondanks dat noemen verschillende bronnen het duo "pestkoppen" en "tirannen". Andere bronnen claimen dat het nieuwe management juist inzet op inclusiviteit.

"Sony heeft de ergste fout gemaakt door een studio op te kopen en zich er dusdanig mee te bemoeien dat het niet meer te redden valt, en geen projecten meer afgemaakt kunnen worden", aldus een bron. Een andere bron beschrijft het als volgt: "Elke dag naar werk komen voelde als moe zijn terwijl je uit bed komt. Het is niet alleen een burnout, het is stress. Het zijn mensen die zich niet ondersteund voelen."

Sony zelf heeft vooralsnog reactie gegeven op de inhoud van het Eurogamer-artikel.

Playstation 5

Playstation 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Lijkt een beetje een domino effect gaande bij PlayStation momenteel. Hoop voor ze dat ze er snel bovenop komen.

1

"Sony zelf heeft vooralsnog reactie gegeven op de inhoud van het Eurogamer-artikel.". Wat is die reactie dan?

0

Aanbevolen voor jou