'Microsoft brengt Starfield uit op PlayStation 5, overweegt Indiana Jones'

'Microsoft brengt Starfield uit op PlayStation 5, overweegt Indiana Jones'

Het bedrijf lijkt een nieuwe multiplatformstrategie in te zetten

Microsoft zou Starfield uit gaan brengen op PlayStation 5. Daarnaast zou het bedrijf overwegen om het pas aangekondigde Indiana Jones and the Great Circle ook op PS5 uit te geven.

XboxEra meldde gisteren dat Microsoft van plan is om Starfield na de release van de Shattered Space-uitbreiding later dit jaar op PlayStation 5 uit te brengen. Dat is opvallend, omdat de game ontwikkeld is door Bethesda, dat inmiddels onderdeel uitmaakt van Microsoft. Daarnaast wordt gemeld dat Microsoft heeft geïnvesteerd in meer PS5-devkits om de ontwikkeling mogelijk te maken.

Sinds afgelopen weekend gaan er geruchten dat Microsoft van plan is om een multiplatformstrategie naar buiten te communiceren. Dit zou inhouden dat diverse Xbox-games naar andere consoles, zoals PlayStation 5 en Nintendo Switch, komen. Eerder gingen er al geruchten over multiplatformreleases van Hi-Fi Rush en Sea of Thieves.

Naast Starfield zou ook een PS5-release van het pas aangekondigde Indiana Jones and the Great Circle worden overwogen, zo meldt The Verge. De game zou in december van dit jaar naar Xbox en pc komen en enkele maanden later naar PS5.

Microsoft heeft op moment van schrijven nog geen officieel statement naar buiten gebracht. In het gerucht van afgelopen weekend werd gemeld dat Xbox-directeur Sarah Bond ergens in de lente details naar buiten zou communiceren, maar inmiddels lijkt het steeds waarschijnlijker dat Microsoft zeer spoedig duidelijkheid gaat scheppen.

Microsoft is in feite al geruime tijd een third-party uitgever. Zo brengt het bijvoorbeeld Minecraft naar alle systemen, en dat geldt sinds de aankoop van Activision Blizzard ook voor Call of Duty. Toch is het vrij ongekend dat een bedrijf steeds meer voormalige console-exclusives naar andere spelcomputers brengt. Totdat Microsoft meer duidelijkheid schept, is het dan ook onduidelijk wat dit voor de toekomst van het Xbox-platform betekent.

Starfield

Starfield kopen?

Kopen voor Xbox

Playstation 5

Playstation 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Fantastisch nieuws natuurlijk maar ik vraag me wel af wat hieraan ten grondslag ligt. We kunnen er allemaal van uitgaan dat Microsoft het niet doet omdat ze zoveel van alle gamers houden. Vallen de verkopen op de Xbox tegen dan?

[Reactie gewijzigd door The_Stifmeister op 5 februari 2024 - 07:34]

4

if you can’t beat them, join them. Dit heeft MS ook gedaan met mobiele platforms. Hun software uitbrengen voor iOS en Android maar ook MacOS en dat legt ze geen windeieren. Dus ik vermoed dat MS met het oog op de toekomst, streaming, het grote publiek op deze manier naar game pass wil trekken. Maar dat is puur een aanname van mijn kant. Het levert natuurlijk ook gewoon veel geld op op korte termijn.

0
test

Op zakelijk vlak past MS inderdaad ook steeds meer het principe van If you can't beat them, join them toe door bijvoorbeeld in Azure integraties van concurrenten steeds makelijker en beter te maken maar ook door samenwerking aan te gaan met concurrenten. Daarnaast is de markt van PS5 met meer dan 50 mln verkochte consoles zo groot dat het zonde is om die potentie niet te benutten.

1

ik denk (met nadruk op ‘denk’), dat de xbox hardware en harde gameverkoop (games met doosjes) niet zoveel geld opleveren, maar gamepass wel. Het idee is dus dat iedereen aan gamepass moet.

-1

Wat heeft de Playstation met gamepass te maken dan? Is natuurlijk mooi als meer games speelbaar zijn op de verschillende consoles, hoewel ze Starfield mooi mogen houden haha.

[Reactie gewijzigd door Zut op 5 februari 2024 - 08:09]

1
test

Het gaat om de directe verkoop van de games op Playstation consoles. Lijkt me niet dat Sony op dit moment al gamepass op hun ecosysteem zullen toestaan. Een andere reden zou kunnen zijn om de toekomstige koop van een uitgever erdoorheen te krijgen. Microsoft kan dan zeggen dat ze de games toch op de consoles van hun concurrenten blijven uitgeven.

0
test

Microsoft heeft tijdens de financiële resultaten van het afgelopen kwartaal (oktober - december) wel aangegeven dat de verkopen toen lager dan verwacht waren. En hoewel Microsoft niet precieze nummers geeft geven ze soms wel percentages van hoeveel grooi ze verwachten. Sommige mensen hebben uit die nummers geconcludeerd dat Microsoft in het huidige kwartaal ongeveer 300 miljoen inkomsten verwacht uit de verkoop van Xbox consoles. Dat zou dus suggereren dat ze in de eerste 3 maanden van dit jaar nog geen miljoen Xbox consoles verwachten te verkopen

0

Het is waarschijnlijk door management boven xbox divisie gedaan, omdat de verwachte doelen niet zijn behaald. Hoe realistisch waren die doelen vraag ik mij dan wel af.. Er komt steeds meer nieuws naar buiten dat er echt niks meer gespaard zal blijven. Zelfs het nieuws dat cod niet op gamepass zal komen. Hoe verre dit klopt weet ik niet maar de voortekenen beloven niet veel goeds. Xbox zoals wij die kennen zal niet meer bestaan. Wat een half jaar terug zeer onrealistisch en onwaarschijnlijk klonk, begint steeds meer de realiteit te worden

[Reactie gewijzigd door Liquidshake op 5 februari 2024 - 08:40]

0
test

"PS5 Has Outsold Xbox Series X and S 3-to-1 in 2023, New Data Reveals".

1
test

Dit is precies de reden waarom ze piblishers aan het opkopen waren. MS kijkt naar de toekomst, en dedicated consoles zit daar niet meer in, nog 1, hooguit 2 echte nieuwe generaties (wat dus samen dan nog wel zo'n 15 jaar beslaat), maar daarna is het alleen nog maar gamestreaming en algemene platformen als Windows, Android, iOS, Linux (en varianten op alle op verschillende hardware platformen). De toekomst is games uitgeven.

0
test

*Microsoft kijkt naar hun toekomst. Microsoft kan het niet permitteren om hetzelfde te doen zoals Sony en Sony kan het dan weer niet permitteren om hetzelfde te doen zoals Nintendo. Iedere consoleboer heeft zijn of haar strategie. Microsoft is afhankelijker en moet meer water bij de wijn doen of ze verzuipen er in.

0

@Don Sony en Nintendo verkopen meer consoles en games en kunnen daardoor het verlies wat ze maken met het verkopen van de console makkelijker compenseren en winst maken (weet niet of dat ook voor Nintendo geldt). Het ontwikkelen van een console is een enorme investering lijkt me, zeker als je er veel minder van verkoopt. Een goeie reden om wat extra bij te verdienen door een aantal grote games naar de andere platforms te brengen. Je zag al aan de laatste cijfers dat de aankoop van ABK wat dat betreft een gouden greep was. Starfield naar de PS5 is een logische keuze (logisch als in kost minder qua ontwikkeling) omdat dat sowieso al een PS5 game zou worden. Ik denk dat Microsoft vooral bezig is met de markt als de consoles verdwenen zijn. Als er geen consoles meer zijn moeten ze game pass en cloudgamen goed op orde hebben. Het gaat denk ik interessant worden hoe dat gaat aflopen. Sony doet dat het liefst kalmpjes aan. Dat zie je aan hoe Sony hun first party exclusives niet op hun eigen diensten wil uitbrengen en maar mondjesmaat op de PC. Dat is hun cashcow. Microsoft wil het liever vandaag dan morgen, maar gamers zijn een behoudend volkje en houden niet van veranderingen.

0
test

Leuke is dat Microsoft dit al 15 jaar geleden zei, of tenminste 10 jaar. Dat er niet eens meer een PS6 zou komen. Eh... ja... dat merken we.

1
test

Waarom brengt Sony Horizon uit op pc? Omdat ze verwachten daar meer geld te verdienen uit de directe verkoop dan dat ze verwachten mis te lopen in hardware verkopen. De getallen zullen bij Microsoft/Starfield anders zijn, de formule niet.

1

Was dat niet ook vooral de wens van een groot aantal ontwikkelaars?

0
test

Mijn 'two cents' over dit gerucht (zelf klim ik liever pas in de pen voor een column wanneer we officiële details hebben): ik begrijp deze mogelijke keuze van Microsoft ergens wel. Ze hebben gigantische investeringen (lees: overnames) gemaakt en willen die kosten terugverdienen, en Xbox als consoleplatform heeft vergeleken met de concurrentie een relatief kleine install base. Waarschijnlijk heeft het bedrijf de afgelopen jaren aangekeken hoe de huidige strategie ivm hardware en Game Pass werkte, en wellicht is het niet genoeg. Dan is een wijziging in koers niet heel gek, zeker niet voor een bedrijf als Microsoft dat sinds jaar en dag een ongeschreven motto 'if you can't beat them, join them' lijkt te hebben. Tegelijkertijd vraag ik me af of het niet te vroegtijdig en kortzichtig is om meer en meer Xbox-games naar andere consoles te brengen. Als je als gamer straks de keuze hebt om een PlayStation-console te kopen waarop third-party-games, Sony-exclusives én Xbox-games verschijnen, of een Xbox-console met third-party games en Xbox-games, dan is die keuze snel gemaakt als consument lijkt me. Dat kan een daling in Xbox-verkoop als gevolg hebben, waardoor sommige third-parties het nut van Xbox-versies van hun games niet inzien, wat de verkoop van Xbox weer verder laat dalen. Wat betekent dat voor de toekomst van Xbox-hardware? En in het verlengde daarvan, wat betekent het voor de toekomst van digitale Xbox-games die consumenten hebben gekocht? Interessante tijden sowieso.

[Reactie gewijzigd door MichelMusters op 5 februari 2024 - 08:20]

3
test

Dit zou inderdaad nog wel is het einde van Xbox hardware kunnen betekenen. Enige 2 voordelen van het kopen van een Xbox zijn dan Game Pass en dat je niet extra hoeft te wachten op de games van Microsoft. Dat Microsoft dat risico lijkt te nemen zegt wel genoeg.

-1
test

Ga er maar van uit dat gamepass uiteindelijk ook uit zal gaan komen op bv playstation (waarbij Sony dan net zoals Apple bij iOS, een percentage van het abbo krijgt).

0
test

Ik zie maar 2 manieren waardoor Game Pass op PlayStation kan verschijnen: Microsoft vindt het oké om een versie van Game Pass uit te brengen waarmee je alleen games van Microsoft zelf krijgt, of de wet dwingt Sony om het toe te laten.

0

Ik snap wat je zegt. Je zou toch denken dat al deze aankopen bedoeld waren om ook meer xbox consoles te verkopen? Dit gaat niet over een dag of 2, maar heeft tijd nodig. Helemaal niet gezien de xbox exclusives waaronder starfield niet gebracht hadden wat men had verwacht. Ik heb het gevoel dat dit gewoon paniek is vanuit hoger management

-1
test

Ik denk zelf dat het om de verspreiding van Microsoft gaat, een goede naam is lastig te behouden. Stel als ze dit niet zouden doen en alleen aan de regeltjes houden van bv COD dan kunnen ze daar op afgerekend worden. Maar nu er wat "goodwill" getoond word kan je dat ook niet afkraken. Maar ik snap je ook met dat de xbox positie zwakker kan worden. Alleen is de PS5 al weer bijna afgeschreven en is minecraft al bijna 1000jaar uit. (nog wel altijd populair) Alleen MS speelt een heel ander spel als Nintendo en Playstation. MS ziet ze niet eens als concurenten. Het plan is om op zoveel mogelijk platformen MS services werkend te krijgen. Ook al zijn ze bezig om hun eigen console langzaam uit te faseren en dat later alles in de cloud komt. Wanneer dat gebeurd is het een kwestie van tijd wanneer PS zal verdwijnen. Nintendo blijft altijd door gaan want die doen ook hun eigen ding. Alleen ik ben bang dat PS zich te weinig heeft ontwikkeld en steeds meer in verval zal raken. Maar wie weet, misschien brengen ze over een paar jaar alleen nog games uit, zoals Sega...

-2

Een beetje apart verhaal wat je nu neerzet. Het is xbox op dit moment die multiplatform wil gaan omdat het tegenvallend is. Playstation 5 verkoopt nog beter dan vorige generatie, dus er is een stijgende lijn. Als xbox consoles verdwijnen dan zullen al die mensen die geen pc willen/ kunnen veroorloven ergens naar toe moeten en dat zal dan geen switch 2 zijn.

0
test

Het is te lachwekkend voor woorden om te geloven dat alles over 15 jaar op een cloudservice draait. Alleen al de bandbreedte van internetkabels hebben nog een lange weg te gaan om cloud gaming als serieuze vervanging te maken. Denk alleen al aan extra inputlag, naast dat server issues dodelijk zullen zijn voor progressie... nee dankje. Recent voorbeeld is Suicide Squad, maar zo zijn er tal van voorbeelden te noemen. Tegelijkertijd zou ik persoonlijk nooit overstappen naar een cloud, simpelweg omdat ik ook een verzamelaar ben van titels. Andere zijn dat ook met mij.

1

Aanbevolen voor jou