Grand Theft Auto 5-acteur kwaad over AI-bot die zijn stem gebruikt

Grand Theft Auto 5-acteur kwaad over AI-bot die zijn stem gebruikt

Na een boos bericht op X is de bot offline gehaald

Ned Luke, de acteur die de rol van Michael De Santa speelde in Grand Theft Auto 5, heeft zich woedend uitgelaten over een AI-bot die zijn stem gebruikt.

Het bedrijf Wame verspreidde een AI-chatbot die zich voordeed als het personage uit de game. Het ging daarbij om voice chat, dus de stem van Luke werd nagebootst. In feit kon iedereen dus de stem van de acteur van alles laten zeggen.

"Zijn er hier GTA-fans?", zo adverteerde Wame met een tweet. "Breng je game-ervaring nu naar een hoger niveau en heb een realistisch gesprek met Michael DE Santa, de protagonist uit GTA 5!"

Het bericht en de chatbot zelf zijn inmiddels verwijderd - maar pas nadat Luke een boos bericht op X plaatste. "Dit is fucking bullshit. Wame, er is absoluut niets cools aan mensen oplichten met een domme computerversie van mijn stem. Verspil je tijd niet aan deze troep..."

Luke tagde onder andere Rockstar Games - de ontwikkelaar van de GTA-reeks - en SAG-AFTRA in het bericht. Laatstgenoemde is de grootste Amerikaanse vakbond voor acteurs. Die vakbond sloot afgelopen week nog een deal met het AI-technologiebedrijf Replica Studios. Daardoor kunnen gamestudio's met dit bedrijf samenwerking om via een "eerlijke, en ethische overeenkomst digitale replica's van stemmen te creëren". De deal kon op veel weerstand van acteurs rekenen, aangezien velen hun toestemming hier niet voor hebben gegeven.

View post on X
Grand Theft Auto 5

Grand Theft Auto 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Playstation 5

Playstation 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Dit soort bedrijven verdienen het om tot een faillissement aangeklaagd te worden.

0
test

Waar zal het heen gaan, dit zijn nu nog levende acteurs bij wie het gebeurd. Maar de dode klagen niet, dalijk komt er een nieuw Micheal Jackson liedje uit omdat ze de stem goed kunnen nabootsen. De vraag is dan, is dat fout, of is het geweldig om weer een klank te horen die dat nooit meer zou doen? Ben zelf van mening dat het fout is omdat ik vind dat men toestemming moet geven, dood of levend.

0

Voor dat soort grote artiesten hoef je niet bang te zijn, vaak wordt de nalatenschap daarvan beheerd door familie of een stichting. Het zit hem juist in dit soort veel minder bekende acteurs/artiesten die makkelijker misbruikt worden. Niet zo gek dat al die acteur en scriptschrijvers zolang gestaakt hebben. Ik denk dat het feit dat het zolang ook geduurd heeft voor er een overeenkomst was wel een signaal is dat de filmindustrie er allang mee bezig was daar iets mee te doen.

[Reactie gewijzigd door op 16 januari 2024 - 08:34]

0
test

En jouw voorbeeld is nog relatief mild en aardig. In het ergste geval laten ze een artiest dingen zeggen die veel schadelijker zijn en die de artiest zelf nooit zou zeggen. En met de snelheid en het gemak waarmee nepnieuws rondgaat en voor waar wordt aangenomen, kun je hiermee echt iemands reputatie ruïneren of nog veel erger. Wat mij betreft wordt het verboden om iemands anders stem voor je eigen teksten te gebruiken, zonder uitzonderingen. De ander moet dan zelf de teksten hebben geschreven of goedgekeurd en de stem moet dan deze verplicht woord voor woord uitspreken. Zonder toevoegingen, zonder verwijderingen.

0

Aanbevolen voor jou