'Bungie's positie als onafhankelijke dochteronderneming van PlayStation wankelt'

'Bungie's positie als onafhankelijke dochteronderneming van PlayStation wankelt'

PlayStation neemt bij tegenvallende prestaties naar verluidt totale controle over

Bungie zou mogelijk zijn positie als onafhankelijke dochteronderneming van PlayStation Studios kunnen verliezen.

Dat wordt gemeld in een reportage van IGN. Toen Bungie in 2022 werd overgenomen door PlayStation, werd gemeld dat het bedrijf onafhankelijk kon blijven functioneren. Dat hield bijvoorbeeld in dat de ontwikkelaar van de Destiny-games zelf kon blijven bepalen waar het aan werkte en op welke platforms het games uitbracht.

In de nieuwe reportage wordt gemeld dat dit in de toekomst kan veranderen. Het raad van bestuur van Bungie bestaat op dit moment onder andere uit medeoprichter Jason Jones, CTO Luis Villegas en Bungie's Pete Parsons, maar ook uit PlayStation-topmensen als Hermen Hulst en Eric Lempel. Naar verluidt moet Bungie bepaalde financiële doelen behalen, wil het onafhankelijke keuzes kunnen blijven maken. Als de ontwikkelaar daarin faalt, zou Sony de huidige raad van bestuur kunnen schrappen en volledige controle over de studio kunnen nemen.

Afgelopen oktober zou Bungie zijn gewaarschuwd dat de omzet van het bedrijf ongeveer 45 procent onder de financiële vooruitzichten van dit jaar hebben gelegen. Om er voor te zorgen dat het leiderschap niet volledig naar Sony ging, zou de beslissing zijn gemaakt om een grootschalige ontslagronde te houden en op die manier kosten te besparen. Die ontslagronde zou zo'n honderd werknemers hebben getroffen. Ook zouden er geen bonussen voor de feestdagen worden uitgereikt, worden er geen nieuwe mensen aangenomen en zouden de budgetten voor aan werk gerelateerde reizen zijn ingeperkt.

Bij Bungie heerst nu naar verluidt niet alleen de angst dat Sony de volledige controle over het bedrijf overneemt, maar ook dat er meer ontslagen vallen. Een van de bronnen aan IGN: "We weten dat (Destiny 2-uitbreiding) The Final Shape het goed moet doen. We hebben het gevoel dat als dat niet lukt, er zeker meer ontslagen gaan vallen." De algehele sfeer onder werknemers zou "hartverscheurend" zijn.

Afgelopen maand werd aangekondigd dat The Final Shape van februari naar 4 juni 2024 is uitgesteld. Volgens geruchten is de volgende game van het bedrijf, Marathon, uitgesteld naar 2025.

Playstation 5

Playstation 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Bungie maakt er echt een rotzooi van. Ze zouden blij moeten wezen als Sony volledige controle neemt over het bedrijf, gezien ze dit zelf niet kunnen. Zonder Sony waren er vast nog meer ontslagen gevallen. Sterker nog, Bungie was dan misschien al op het randje van de afgrond geweest.

0

Ik neem aan dat dit allemaal contractueel is vastgelegd en dat Bungie hier dus bewust mee akkoord gegaan is. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt dus. Wat dat betreft zit Bungie dus weer in dezelfde situatie als destijds met Microsoft. Zoals in Blood, Sweat and Pixels te lezen is was Bungie maar wat blijk dat ze verlost waren van Microsoft om vervolgens een aantal jaren laten een vergelijkbare overeenkomst te sluiten met Sony. Op zijn minst apart. Ik snap Sony volledig, ze hebben flink geinvesteerd in Bungie en willen er zeker van zijn dat ze daar genoeg voor terugkrijgen, als Bungie er vervolgens een zooitje van maakt moet je ingrijpen. Ze moeten alleen wel uitkijken dat ze Bungie niet zover gaan uitbenen dat het niet meer kan doen waar het goed in is, dan heb je nog niks aan je investering. Ben benieuwd hoe dit gaat eindigen.

1
test

Je vergeet dat abk ook even het contract vroegtijdig verbrak met bungie omdat doelen niet gehaald werden.

[Reactie gewijzigd door hulstpower op 7 december 2023 - 09:52]

1

Ah ok, ik wist wel dat ze ooit een contract gehad hebben met ABK maar niet dat dat de reden was dat het verbroken werd. Dan was het slim van Sony om die clausule in het contract te stoppen. Lijkt me beter als Sony gewoon ingrijpt

2
test

Ja doelen werden niet behaald en dacht dat even uit me hoofd abk na paar jaar de stekker er uittrok en zei hou de ip en hou het geld of zo iets. Ze hadden een deal voor 10 jaar maar na paar jaar trok abk de steker er al uit. Even snel dit opgezocht https://www.gamesindustry.biz/activision-split-with-bungie-because-destiny-was-not-meeting-financial-expectations

[Reactie gewijzigd door hulstpower op 7 december 2023 - 11:15]

0

@Hulstpower: Wel interessant artikel. Break up met Microsoft: groot feest vieren want je bent weer zelfstandig. Contract met ABK wordt ontbonden: decision to part was mutual, is “right for both parties” Daarna nog een keer met Sony in zee gaan waar ze ook onder de maat presteren en Sony de controle wil overnemen. Bericht over een jaartje waarschijnlijk: Bungie blij dat ze weer zelfstandig zijn.

1
test

Hey ik zei dit toen Sony bungie binnen haalde dat er gezeik zal komen. Het is altijd gezeik met bungie. Halo zou eigenlijk een Apple game worden tot ze in zee gingen met micro. Ik zie Sony en bungie ooit nog uit elkaar gaan.

[Reactie gewijzigd door hulstpower op 7 december 2023 - 15:38]

0

Aanbevolen voor jou