PS4-controller kapot? Zo fix je een driftende DualShock 4

PS4-controller kapot? Zo fix je een driftende DualShock 4

Tijdens het gamen kun je merken dat de analoge sticks van je PS4-controller niet meer zo goed werken. In dit artikel leggen we uit wat je moet doen bij een driftende DualShock 4-controller en hoe je het correct schoonmaakt.

Wellicht herken je de situatie: je raakt de PS4-controller niet aan, maar toch beweegt de camera, of het personage in beeld loopt geheel uit zichzelf. Dat wordt ook wel ‘drifting’ genoemd. De analoge stick van de DualShock 4-controller beweegt dan uit zichzelf, omdat er binnenin het signaal wordt gegeven om dat te doen. 

Een mogelijke oorzaak

Waar wordt dat door veroorzaakt? Heel vaak komt dit doordat de controller eigenlijk een beetje vies is van binnen. Daarom doe je er goed aan je controllers goed te onderhouden. In dit artikel wordt dan ook uitgelegd hoe je je PS4-controller schoonmaakt.

Houd er overigens rekening mee dat het probleem zich kan blijven voordoen nadat je de controller schoongemaakt hebt. Aangezien controllers vaak gebruikt worden, ligt het in de lijn der verwachting dat ze kuren gaan vertonen. Mocht het driften zich na het schoonmaken nog steeds voordoen, dan is er dus iets anders aan de hand. Wellicht moet je hem laten repareren en anders is de beste optie investeren in een nieuwe. Maar eerst kun je hem dus een keertje proberen schoon te maken.

Watch on YouTube

PS4-controller schoonmaken

Neem heel de controller af met een microvezeldoek. Ga langs de analoge stick en maak hem van boven en onder goed schoon. Als je merkt dat er wat viezigheid aan de basis hangt, pak er dan een wattenstaafje bij en doop die even in een mengsel van water en isopropylalcohol. Ga nu met het kopje langs de basis. Kom je plekken tegen die moeilijk weg te halen zijn? Dan kun die wellicht weghalen door wat perslucht te gebruiken. Houd de bus op ongeveer 15 centimeter afstand van de controller en kijk of het dan lukt de vuiligheid weg te spuiten.

Is de klus daarmee nog steeds niet geklaard, dan kun je de PS4-controller openmaken. Houd er dan wel rekening mee dat je de garantie verliest. Verwijder de vier schroeven achterop met een Philips-schroevendraaier en til vervolgens zowel het omhulsel als de accu omhoog. Maak nu het moederbord goed schoon met datzelfde mengsel van water en isopropylalcohol. Gebruik géén perslucht, want dat kan alleen maar schade toebrengen.

Tot slot is het natuurlijk altijd mogelijk de analoge sticks te vervangen. Je moet daarvoor wel kunnen solderen, dus dat is niet iets dat we iedereen aanbevelen. Bovendien moet je niet alleen de analoge sticks, maar ook de potentiometer (de spanningsdeler) vervangen en dat kost wat tijd en geld. Voor de gemiddelde gamer is het daarom gemakkelijk en beter een nieuwe controller te kopen of dit aan een professional over te laten (mits het natuurlijk niet teveel geld kost).

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Waarom een mengsel van water en ipa? Ik werk al jaren met IT apparatuur en electronica en gebruik het altijd puur, zelfs op zeer gevoelige componenten.

0
test

@Aerofox81 idem dit, of gewoon 100% alcohol

0

Aanbevolen voor jou