Z790-moederborden ondersteunen mogelijk PCIe 5.0-ssd's

Z790-moederborden ondersteunen mogelijk PCIe 5.0-ssd's

In de geruchtenstroom over de eerste moederborden op Intels Z790-chipset is nu ook de mogelijke ondersteuning van PCIe 5.0-ssd's genoemd.

Met de komst van de Raptor Lake-processoren later dit jaar introduceert Intel ook de 700-serie moederbordchips. De dertiende Intel Core-reeks is compatibel met dezelfde LGA 1700-socket als Alder Lake, maar kan met de nieuwe chipsets mogelijk meer en nieuwere interfaces toegankelijk maken. De Z790 vormt daarin het vlaggenschip, met hoogstwaarschijnlijk de meeste (nieuwe) compatibiliteit.

Naast PCIe 5.0-compatibiliteit over het primaire x16-slot, zoals Z690-moederborden hadden, zouden nu ook PCIe 5.0-ssd's over een M.2-interface compatibel worden op Z790-moederborden, zo stelt een bron van YouTuber

Watch on YouTube

. Op Alder Lake-systemen zijn PCIe 5.0-ssd's enkel middels een adapter te gebruiken; met Z790 wordt PCIe 5.0 ook direct mogelijk over M.2.

Watch on YouTube

Daarbij wordt wel vermeld dat PCIe 5.0 over het M.2-slot geen zekerheid is voor alle Z790-producten. Afhankelijk van het moederbord wordt de optie wel of niet ingeschakeld, zoals dat bijvoorbeeld ook het geval zal zijn op AMD's nieuwe AM5-moederborden.

PCIe 5.0-ssd's zijn nog niet bepaald breed in omloop, maar opslagfabrikanten lieten eerder al weten druk in de weer te zijn met de nieuwe generatie. Onder meer Phison en Adata onthulden eerder al hun PCIe 5.0-plannen, met beloofde bandbreedtes tot maar liefst 14,0 GB/s. Ter referentie: theoretisch gezien topt een M.2-interface over PCIe 4.0 af op circa 8,0 GB/s aan bandbreedte.

Intel heeft zelf nog geen officiële uitspraak gedaan over Raptor Lake's compatibiliteit met PCIe 5.0-ssd's, al komt daar mogelijk snel verandering in. Volgens de bronnen van Moore's Law is Dead zouden de eerste Z790-moederborden al eind juli onthuld kunnen worden. Daaropvolgend worden in augustus de meeste borden gevalideerd; Intel houdt ondertussen de Raptor Lake-cpu's mogelijk achter de hand, totdat de nieuwe moederborden klaarliggen voor massaproductie.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou